Dvě ikonické stavby pražské palácové architektury

Schwarzenbersky a Salmovsky palac
Unikátní publikace představuje Schwarzenberský a Salmovský palác v novém světle. Jednotliví autoři a autorky spojili síly a propojili témata z různých oblastí jako archeologie, muzeologie či dějiny umění. Knihu navíc doprovází bohatá fotografická příloha.

Mezioborová monografie, doprovázená přímo pro tento účel pořízenými fotografiemi, představuje dvě ikonické stavby pražské palácové architektury na Hradčanském náměstí v intencích archeologického a stavebně-historického průzkumu, vlastníků od středověku po novověk, architektonického vývoje od renesance po období historismu, uměleckého vybavení interiérů (včetně nástěnných maleb a mobiliáře) a expozičních úprav pro muzeální a galerijní účely od 19. století až do současnosti. Pojedná tyto proměny na pozadí dobových politických a společenských změn.

Ukázka z knihy

Sošně monumentální, zdobený drobnými ornamentálními sgrafity, bohatě členěný štíty, štítky a balustrami, lodžiemi a velkými okny, od Hradčanského náměstí připomínající spíše venkovský zámek než městskou rezidenci – dnešní Schwarzenberský palác patří k nejneobvyklejším a nejnádhernějším pražským budovám. Tento zdaleka viditelný stavební komplex, tyčící se na hraně terénního zlomu od Malé Strany po Hradčanské náměstí, od něhož je chráněný zdmi a branami, zaujímá urbanisticky význačnou polohu jako markantní dominanta příjezdové rampy k Pražskému hradu, které je podřízena trojkřídlá stavba Salmovského paláce. Oba objekty s protějším Arcibiskupským palácem vytvářejí prostranství před čestným nádvořím Hradu.

Schwarzenberský a Salmovský palác

Autor: Marius Winzeler

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 280×300 mm
ISBN: 978-80-7035-701-9
Doporučená cena: 850 Kč

 

Knihu Schwarzenberský a Salmovský palác vydala Národní galerie.

O autorovi

Ředitel Sbírky starého umění Marius Winzeler se narodil  ve švýcarském Männedorfu v roce 1970. Působí jako odborný asistent/vyučující na Vysoké škole užitých věd v Žitavě/Zhořelci, člen výkonných rad několika nadací, profesních asociací a uměleckých a historických spolků a jako kurátor výstav v Německu, Švýcarsku a České republice. Napsal řadu publikací z oblasti dějin umění od středověku do současnosti, textů o regionální kultuře, architektuře a kulturním dědictví; recenze, eseje, monografie a katalogy.

Zdroj informací: Národní galerie


NG_logoNárodní galerie v Praze je výzkumnou organizací, jejímž hlavním účelem je provádět základní i aplikovaný výzkum a experimentální vývoj a šířit jejich výsledky prostřednictvím vědeckých publikací, výstav, výukových programů, metodik, příp. převodem technologií. Prvotní myšlenka, stojící u zrodu NG, je přítomná ve všech složitých peripetiích jejího vývoje: prostřednictvím uměleckých děl povznést ducha národa. V tomto ideálu spatřujeme poslání Národní galerie v Praze i dnes.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSchwarzenberský a Salmovský palác

Winzeler, Marius

Národní galerie, 2019

Napsat komentář