Harley Quinn se vrací a je akčnější než kdy dříve

harley_quinn_cervene_maso
Po poměrně nenáročné a lehkovážně laděné druhé komiksové knize o Harley Quinn z edice Znovuzrození hrdinů DC přichází akční třetí pokračování, které se v plné parádě vrací do starých ztřeštěných kolejí.

Za komiksovou knihou Harley Quinn 3: Červené maso, kterou vydalo nakladatelství BB/art na konci roku 2018 v edici Znovuzrození hrdinů DC, stojí autorský kolektiv v čele s Jimmym Palmiottim, Amandou Conner a Johnem Timmsem. Publikace obsahuje hlavní příběh z komiksů Harley Quinn č. 14–21.

Zatímco komiksové knihy Láska na první ránu a zejména Joker miluje Harley byly fanoušky přijímány spíše chladně, popřípadě v nich vzbuzovaly rozporuplné emoce, kniha Červené maso svou atmosférou, tempem příběhu a dějem navazuje na skvěle hodnocené tituly Šílená odměna a Výpadek. Pro postavu Harley Quinn i pro její příběhy je typický soulad neortodoxního a trochu šíleného humoru a brutálních až hororových prvků.

harley_quinn_cervene_maso1

Některé předcházející komiksové sešity jako by se snažily Harley zjemnit a zbavit ji jejích patologických duševních pochodů, což ale ve výsledku příliš nefungovalo. V Červeném masu se autoři vrátili k původnímu konceptu, který zahrnoval zobrazování nejsilnějších vlastností Harley Quinn v kontrastu. Harley Quinn je sice drsná a nelítostná, na druhou stranu má ale zároveň potřebu chránit společností vyloučené jedince. To ukáže ve sporu se starostou New Yorku, který se snaží vyřešit problém s bezdomoveckou komunitou originálním způsobem, zahrnujícím pozvání party kanibalů na beztrestné hody.

harley_quinn_cervene_maso2

Kromě starosty se Harley setká s dalším nebezpečným soupeřem – s Harley Sinn. Harley Sinn je dcerou miliardáře a zároveň šílenou vražedkyní, která je posedlá osobou Harley Quinn, jíž se chce pomstít. Aby toho nebylo na Harley Quinn málo, naši planetu si hodlá zotročit obří mimozemský mravenec Zorcromem. Harley se snaží ukázat nepřátelskému „emzákovi“ výdobytky moderní civilizace (za ty nejdůležitější považuje hotdogy), aby změnila jeho přesvědčení o nutnosti podrobit si lidský druh.

harley_quinn_cervene_maso3

Třetí díl komiksové série Harley Quinn, vycházející v edici Znovuzrození hrdinů DC, považuji za jeden z nejlepších komiksů, ve kterých vystupuje Harley jako hlavní postava. Ačkoli jsem identifikovala několik slabých míst, spočívajících v až příliš naivních dějových zvratech, celkově je děj jednotlivých příběhů svižný, nikde nevázne, není nudný a nesnaží se změnit charakter postavy Harley Quinn, na který jsou již čtenáři zvyklí. Komiks doporučuji jako spíše oddechové čtení, které pobaví a zaujme originálními prvky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHarley Quinn 3: Červené maso

Connerová, Amanda – Palmiotti, Jimmy – Timms, John

BB/art

Napsat komentář