Biografie – životní osudy na stránkách knih

autobiografie
Pokud vás zajímají skutečné příběhy a rádi sledujete životní dráhy zajímavých lidí, můžete sáhnout po některé z dnešních biografií. Proniknete do uměleckého života Alfonse Muchy, připomenete si osud Jana Palacha a budete obdivovat úspěchy sester Machatových.

Když se řekne Alfons Mucha, pravděpodobně se většině z nás vybaví umění, popř. umělecký směr secese. Seznámit čtenáře s Muchovým životem se rozhodl malířův syn Jiří. A neopomíjí ani kulturní a politické souvislosti tehdejší doby.

Kankán se svatozáří u nás poprvé vyšel roku 1969 (v roce 1982 v přepracovaném vydání pod názvem Alfons Mucha). Jedná se o biografický román o životě autorova otce. Jiří Mucha jako zkušený vypravěč poutavě líčí otcovy osudy od jeho narození do skromných poměrů rodiny ivančického soudního úředníka v roce 1860, přes jeho studia v Brně, Vídni a Mnichově až po pařížský vzestup, působení v Americe a závěr života v Čechách, kde tuto světovou secesní ikonu zastihla smrt na pokraji druhé světové války.
Alfons Mucha, který se stal v průběhu času stejně jako ostatní umělečtí velikáni spíše mýtem, zde slovy svého syna, příležitostně doplněnými o citace z malířových vlastních zápisků a memoárů, získává lidský rozměr. Vedle života Alfonse Muchy se ovšem autorovi daří také výstižně líčit společensko-politické podmínky a kulturní kontext prostředí, ve kterém se Mucha právě pohyboval, ať už to byla rakousko-uherská Morava, nebo Paříž během přerodu na moderní metropoli.

Ukázka z knihy

Otec, který se narodil o dva roky později, dostal, tak jako ostatní děti, jméno začínající na A. Na přání matky, která byla velice zbožná, bylo připojeno ještě Maria. Tato dědečkova výstřednost se však ukázala výhodnou, když se otec dostal do Paříže a začínal svou uměleckou dráhu. Jméno Alfons bylo tehdy velmi v módě. Brzy následovaly sestry Anna a Anděla, takže v malém bytě vedle šatlavy žilo nakonec šest dětí, z toho tři tuberkulózní, oba rodiče a služebná. (str. 10)

Kankán se svatozáří

Život a dílo Alfonse Muchy
Autor: Jiří Mucha

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 151×212 mm
ISBN: 978-80-7407-436-3
Doporučená cena: 380 Kč

 

Knihu Kankán se svatozáří vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Jiří Mucha (1915–1991), syn malíře Alfonse Muchy a malířky Marie Muchové pobýval v dětství v Evropě i v USA. Vystudoval pražské Akademické gymnázium, Lékařskou fakultu a na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze dějiny umění a orientalistiku. Od roku 1937 žil většinou v Paříži, od roku 1938 byl kulturním dopisovatelem Lidových novin. V roce 1939 se přihlásil do čs. divize francouzské armády. Po evakuaci do Anglie pracoval pro BBC. Stal se válečným zpravodajem britského rozhlasu v Africe a na Středním východě. V roce 1945 se vrátil do Prahy a jako novinář nadále cestoval. v roce 1951 byl obviněn z protistátní činnosti a vězněn do roku 1954. Od 60. let žil střídavě v Praze a v Londýně. V letech 1989–1990 byl předsedou českého centra PEN klubu.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Letos uplynulo padesát let od burcující oběti Jana Palacha. Francouzský spisovatel Anthony Sitruk se rozhodl vydat po stopách studenta, který se na protest proti režimu upálil. Autor se snaží zasadit tuto událost do souvislostí a zároveň čtenáři nabízí zajímavé paralely.

Francouzský pohled na zásadní osobnost moderních českých dějin.
Vychází při příležitosti padesátého výročí tragického hrdinného činu Jana Palacha.
„Nemluvím česky a nejsem si jistý, jestli vím, co tady dělám, dnes, devětačtyřicet let po smrti Jana Palacha a dvaadvacet let poté, co jsem o něm poprvé slyšel. Bylo to skoro jako nějaká náhlá potřeba, jen o tom řeknu šéfovi a vezmu si týden dovolené. Je pondělí 15. ledna 2018, skoro 17 hodin. Přesně v této chvíli o devětačtyřicet let dříve má před sebou Jan čtyřiadvacet hodin, než bude přijat na středisko popálenin v Legerově ulici.“
Je leden 1969, mladý student filozofické fakulty Jan Palach přichází k Václavskému náměstí připraven podstoupit tu největší oběť. Po jeho stopách se o téměř padesát let později vydává francouzský spisovatel
Anthony Sitruk.
Ve své knize
Krátký život Jana Palacha přináší osvěžující pohled na jednu ze zásadních postav moderních českých dějin, jejíž jméno dodnes silně rezonuje napříč českou společností. Nabízí pohled zvnějšku, s odstupem cizince. Detailně se zabývá vším, co se dělo před i po Palachově upálení a nevyhýbá se ani subjektivním soudům a domněnkám. Nejedná se konec konců o historickou studii. Spíše o nacházení vztahu mezi realitou a fikcí.
Hlavní motivací knihy je především pochopit Palachovo počínání a uvést ho do souvislostí. Sitruk nachází zajímavé přesahy a paralely. Srovnává Palachovu situaci k ve Francii známějšímu Mohamedu Bouazizimu, jenž se v roce 2010 upálil v Tunisku. Připomíná další případy: Rysszard Siwiec, Vasyl Makoukh, Sándor Bauer, Josef Hlavatý, Romas Kalanta, Oleksa Hirynk. Především se ale do Palacha snaží vcítit. Přemítá nad tím, jak by se sám zachoval na Palachově místě, a odpovědi zdaleka nejsou jednoznačné.

Ukázka z knihy

Bylo mlhavé pondělní ráno ve třetím poschodí baráku u nádraží Saint-Lazare. Už jedenáct let jsem pracoval ve stejném podniku v leteckém týmu a každého půl roku jsem chodil na školení, na jakékoliv téma, jež bylo spásným nadechnutím. Tři nezbytné kýžené dny, aby si člověk udělal volno, nadechl se, zapomněl na hromadící se maily. Za to jsem byl ochotný jít na jakékoliv školení, co se nabízelo.
„Poznáváte tyhle dvě osoby?“ zeptal se.
To školení se týkalo „působení sociálních sítí v digitálním marketingu“ a začalo asi před čtvrt hodinou. Školitel nás po obvyklé hlasité prezentaci vyzval, abychom otevřeli příručku ležící před námi a podívali se na fotky vytištěné místo předmluvy na šesté stránce. Detailní záběry dvou obličejů, ten druhý podle barvy a účesu nedávnější.

Krátký život Jana Palacha

Autor: Anthony Sitruk
Přeložil: Tomáš Kybal

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 145×195 mm
ISBN: 978-80-7252-785-4
Doporučená cena: 239 Kč

 

Knihu Krátký život Jana Palacha vydalo nakladatelství Práh.

O autorovi

Anthony Sitruk (*1975) je francouzský spisovatel a scenárista. V roce 2013 vydal svůj prozaický debut Pornstar. Krátký život Jana Palacha je jeho druhým románem.

————————————————

Loni v srpnu dvě významné ženy oslavily osmdesáté narozeniny. Zatímco jedna z nich se zapsala do československých dějin jako úspěšná sportovkyně, druhá sklízela obdiv jako nadaná baletka. Vítejte ve světě sester-dvojčat Machatových.

Jen těžko najdeme v historii československého sportu a divadla dvojčata, která měla dvě stejné a tak úspěšné kariéry – jednu sportovní s medailovými úspěchy na mistrovství světa v moderní gymnastice a druhou taneční jako sólové baletky Státního divadla v Brně. K tomu stihly mít i svůj soukromý život, měly svoje rodiny a děti, druhým manželem Hany byl slavný hokejista Vlastimil Bubník.
Dodnes si je lidé pamatují jako Machatky, i když letos v srpnu oslavily v plné síle a s optimismem osmdesátku.

Ukázka z knihy

Osud by zřejmě napsal Haně a Jiřině úplně jiný příběh a mnohé situace by se vůbec nestaly, kdyby nebyly dvojčata. Ale ony jsou a ještě ke všemu jednovaječná. Bylo období, kdy si je většina lidí pletla (a někteří si je pletou dodnes). Existují fotografie, na kterých jsou opravdu k nerozeznání. A někdy si nejsou jisté ani ony samy. Nad některými černobílými snímky se i dohadují: „To jsi ty. Ale ne, vždyť to jsi ty!“ (str. 17)

Sestry Machatovy

Autorka: Věra Staňková

Počet stran: 272
Vazba: pevná
Formát: 163×235 mm
ISBN: 978-80-271-2273-8
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Sestry Machatovy vydalo nakladatelství Grada. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

————————————————

Hubert Ripka se řadí mezi nejznámější československé politiky a novináře. Úzce spolupracoval s Edvardem Benešem, odsoudil mnichovskou dohodu a po roce 1948 emigroval do Spojených států. Přesto v každé době stavěl svou vlast na první místo.

Publikace se věnuje jednomu z nejaktivnějších demokraticky orientovaných novinářů a nejbližších spolupracovníků Edvarda Beneše. Hubert Ripka ve třicátých letech upozorňoval na hrozbu německého pangermanismu a byl odpůrcem mnichovské kapitulace. Od dubna 1939 působil jako protiváha Štefana Osuského v Paříži, ve Velké Británii se stal státním ministrem v československém exilovém ministerstvu zahraničních věcí. Vrcholem kariéry byla poválečná pozice ministra zahraničního obchodu, které se snažil využít ke spoluformování zahraničněpolitické orientace. Považoval se za iniciátora únorové demise v roce 1948. Po útěku ze země se zapojil do aktivit RSČ, ačkoli kritizoval její stranické uspořádání. Evropský integrační proces chápal jako cestu k osvobození středoevropských národů. Ve Spojených státech amerických byl vyšetřován kvůli obavám z komunistické infiltrace, po návratu ze zámoří na starý kontinent byl považován za nejdůležitějšího reprezentanta celé střední Evropy.

Ukázka z knihy

Ripka přišel do redakce Lidových novin již s bohatou žurnalistickou zkušeností. Byl považován za vzdělaného novináře, který je schopný bystrého úsudku a který se vyznačuje hlubokou odbornou znalostí témat, k nimž se vyjadřoval. Jeho články a komentáře se stávaly stále oblíbenějšími. Demokratické názory a oddanost myšlenkám zakladatele samostatné Československé republiky T. G. Masaryka a důvěra k jejímu ministru zahraničních věcí Edvardu Benešovi se dobře slučovaly s orientací Lidových novin. (str. 49)

Přečtěte si více o tomto významném československém politikovi.

Novinář a politik Hubert Ripka

Člověk, který nemlčel
Autor: David Pavlát

Počet stran: 500
Vazba: brožovaná
Formát: 162×242 mm
ISBN: 978-80-200-290-10
Doporučená cena: 495 Kč

 

Knihu Novinář a politik Hubert Ripka vydalo nakladatelství Academia.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKankán se svatozáří
Život a dílo Alfonse Muchy

Mucha, Jiří

Garamond, 2019

zobrazit info o knizeKrátký život Jana Palacha

Sitruk, Anthony

Práh, 2019

zobrazit info o knizeSestry Machatovy

Staňková, Věra

Grada, 2019

zobrazit info o knizeNovinář a politik Hubert Ripka
Člověk, který nemlčel

Pavlát, David

Academia, 2018

Napsat komentář