Mládě kukačky

Kukacci mlade
Nezáleží na tom, v jaké době lidé vyrůstají, jelikož v životě na ně čekají podobné problémy. Nicméně pravda a lež mají velký vliv na vytváření budoucího života. Své o tom ví i hlavní hrdinové Jorika a Dalibor… Ponořte se do románu inspirovaného tématem náhradní matky.

Román dvou generací srovnává osudy rodičů a jejich dospělých dětí, které mají výhodnější podmínky a možnosti, ale v životě se musí vyrovnávat se stejnými nástrahami. Podezření, že v rodině vyrůstá kukaččí mládě, vyklíčí snadno z pouhého zamlžování pravdy a vymýšlení, kterým se hrdinové snaží vylepšit mínění ostatních o sobě. Taková pravda nebo nepravda není však vůbec důležitá pro to, jak člověk se svým životem naloží a jak v něm uspěje. Jorika a Dalibor vyrůstali vedle sebe téměř jako bratr a sestra, i když jejich rodiny se při společenském vzestupu a pádu protichůdně míjely, ale o to víc si pomáhaly. Ani jednomu z nich se nepodařilo vytvořit fungující svazek a mít děti a nyní společně uvažují, jak to napravit.

Ukázka z knihy

Zajít k doktorovi a na poštu, zalít kytky, utřít prach, uvařit brambory ke zbytku vepřového od včerejška, to bude hotové raz dva. Čím zaplnit zbytek vlekoucího se dne? Dokud byl naživu Zikmund, nestačila by se otočit a byl by večer. S ním bych se takhle v posteli vyvalovat nemohla, ten by mě hnal. Zahálku a nečinnost nesnášel. (str. 7)

Kukaččí mládě

Autorka: Magda Váňová

Počet stran: 384
Vazba: pevná
Formát: 136×205 mm
ISBN: 978-80-7244-431-1
Doporučená cena: 340 Kč

 

 

Knihu Kukaččí mládě vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Rozhovor o knize

Román Kukaččí mládě má zvláštní název. Skrývá se v něm symbolika?
Dokonce několikrát. Ale moji kukaččí hrdinové se nemají tak dobře jako skutečné mládě kukačky, postupně z hnízda nevyštípou své nevlastní sourozence a nic netušící náhradní rodiče svou nenasytností téměř neuštvou k smrti.

Čím vás zaujalo téma náhradní matky?
Svou křehkou konstrukcí, natolik právně neošetřenou, že může přinést do života lidí, kteří se pro něj rozhodnou, nezvykle mnoho obtíží a neřešitelných situací.

Dobré manželství je dílem ženy, říká jedna z hrdinek románu. Mají muži menší vlohy pro manželství?
Moje hrdinka si to myslí a podle toho se i chová. Je ochotna spolknout jakékoliv příkoří, aby manželství zachovala. Ale co je vlastně dobré manželství? Možná se na tuto otázku dá odpovědět až po mnoha letech, kdy se člověk oprostí od drobných každodenních nesrovnalostí a je schopen společný život zpětným pohledem objektivně zhodnotit. Vlohy mužů pro manželství se posoudit neodvažuju, jen se domnívám, že manželství je společným dílem obou partnerů, nikdy nekončící řadou ústupků a kompromisů, ale i souhrou životních náhod a okolností, jež je ve společném životě potkají.

O autorce

Magda Váňová absolvovala gymnázium v Novém Bydžově (1970–1974). Na filozofické fakultě UK v Praze (1974–1979) vystudovala bulharštinu a etnografii. Tamtéž státnice z angličtiny. Během studia půlroční stáž na univerzitě v Sofii. V letech 1980–1990 pracovala v Bulharském kulturním a informačním středisku v Praze. Po roce 1990 publikovala drobné překlady z angličtiny. O rok později šéfredaktorka časopisu Boutique, r. 1992 tajemnice redakce časopisu Akcie-burza-kapitál. Od roku 2000 se věnuje vlastní spisovatelské tvorbě. Napsala romány jako Pavouk v síti, Tereza, Sestra a sestřička či Když ptáčka lapají nebo Herečka.

Zdroj informací: nakladatelství Šulc-Švarc


Nakladatelství Šulc-Švarc vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a v nezanedbatelném počtu také věcnou literaturu. Ke kmenovým autorům nakladatelství patří Ludmila Vaňková, Magda Váňová, Jiří Žáček, Zdena Frýbová, Pavel Frýbort, Karel Štorkán, Ota Ulč, Jan Šmíd či Miloslav Šimek.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKukaččí mládě

Váňová, Magda

Šulc-Švarc, 2019

Napsat komentář