České cestování nejen časem

Tipy_Cestovani z pohodli domova
V dnešních tipech se vydáme na cestu do minulosti i po světě. Začneme s českými cestovateli na Cejlonu a pak se vrátíme do Česka, kde budeme řešit staré kriminální případy, vydáme se po stopách sklářů a nakonec zavzpomínáme na 80. léta a tehdejší hudební scénu.

Nakladatelství Jota nově vydalo ve spolupráci s PiranhaFilm příběhy z cest po Cejlonu Sloni žijí do sta let, a to při příležitosti stých narozenin slavného českého cestovatele Miroslava Zikmunda. Kniha plná zajímavých fotografií zaujme rozmanitými tématy a popisy míst.

Sloni žijí do sta let

Autoři: Miroslav Zikmund, Miroslav Náplava, Petr Horký

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 165×237 mm
ISBN: 978-80-756-5433-5
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Sloni žijí do sta let vydalo nakladatelství Jota.

Cestopis o návratech nejen na Srí Lanku vychází ke 100. narozeninám Miroslava Zikmunda. Sloni žijí do sta let je cestopis prostorem i časem, příběh o náhodách, zrání a stárnutí. Je to kniha o životních návratech. Vyplujte na zámořskou cestu na exotickou Srí Lanku a do vzpomínek cestovatele Miroslava Zikmunda, který vám chce vyprávět o zelených čajových plantážích, divokém oceánu, nezapomenutelných výhledech z nevyzpytatelných hor, na jejichž vrcholcích se vám zamotá hlava horkým vzduchem promíseným s vůní ibišku a jasmínu. Vydejte se na cestu náhod, přátelství a zrání a oslavte s ním sto let naplněných cizokrajnými dálkami, pestrými barvami, tisícem chutí a zážitků! Miroslav Zikmund se narodil 14. února 1919 v Plzni. Se svým celoživotním parťákem Jiřím Hanzelkou procestoval celkem 83 zemí světa. V roce 2000 se již potřetí vydal na Srí Lanku, tentokrát však s Petrem Horkým a Miroslavem Náplavou. Jejich putování je protknuto nejen výpravami k posvátným chrámům, které už po staletí stráží sošky buddhů, ale i návštěvami u nevšedních osobností, jakými byl například spisovatel Arthur C. Clarke nebo slavný srílanský tanečník a Miroslavův dávný přítel Čitrasena. Miroslav Zikmund v roce 1969 odjel na Srí Lanku oslavit svou padesátku. Pojďme jeho neuvěřitelné 100. narozeniny oslavit symbolickým návratem do tropického ráje. Nezbývá, než nasednout na vlnu vzpomínek a nechat se vést časem. Příjemnou cestu! Kniha vychází ve spolupráci s PiranhaFilm.

 

Ukázka z knihy

Nápad uspořádat společnou výpravu s Miroslavem Zikmundem jsme poprvé vyslovili někdy v roce 1998. Původně jsme mu navrhli výstup na Kilimandžáro, kam s Jiřím Hanzelkou jako první Čechoslováci vynesli 28. ledna 1948 naši vlajku. Rezolutně odmítl: „Pánové, na Kilimandžáro jsme se vydrápali skoro před padesáti lety! Víte, já jsem se rozhodl, že na některá místa se už vracet nebudu. Za ta léta, která uplynula od našich cest, se hodně věcí změnilo a další návštěva by mně přinesla jenom zklamání. Je lepší uchovat si obraz tehdejší Afriky než se teď fotografovat s Masaji za dolarový poplatek. Na takovou Afriku nejsem zvědav!“ (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Miroslav Zikmund

Miroslav Zikmund (* 14. 2. 1919, Plzeň) spolu s Jiřím Hanzelkou přespal na Cheopsově pyramidě, filmoval zrození sopky, projel Núbijskou poušť, žil s ekvádorskými lovci lebek. Procestovali 112 zemí a teritorií celé planety, zdokumentovali svět. Pobývali v Africe, když zanikal koloniální systém, vynesli vlajku na Kilimandžáro, v konžském pralese navštívili Pygmeje. V legendární Tatře 87 urazili 111 000 kilometrů, vrátili se do komunisty zadrátované vlasti. Cestou po Asii a Oceánii zažili rovníkový „Neptunův křest“, hovořili s prezidenty, s Gagarinem i Hillarym, jako první projeli napříč Sovětským svazem, posunuli hranice možného. V roce 1968 odmítli okupaci i nastupující normalizační režim, na dvacet let se pak stali politicky nežádoucími osobami. Natočili 4 celovečerní a 147 dokumentárních filmů, napsali 700 rozhlasových a 300 novinových reportáží, prodali 6,5 milionu knih, jejich publikace patří mezi klenoty českého cestopisu. Působivou bilanci Zikmundových aktivit rozšiřuje precizně vedený archiv, který tak zařazuje příběh jednoho muže do souvislostí téměř posledních sta let a do osudu historie celé naší republiky. Obdivuhodný příběh této osobnosti inspiruje už několikátou generaci.

 

Petr Horký

Petr Horký (* 1973) je režisér, spisovatel, producent a cestovatel. Od roku 1994 působil jako moderátor a později režisér v České televizi. Je též zakladatelem producentské společnosti Piranha Film, spolupořadatelem cestopisných přehlídek filmů s řadou besed WorldFilm a Neznámá Země, režisér asi 80 dokumentárních filmů. Za celovečerní dokument Století Miroslava Zikmunda byl nominován na Českého lva, tento titul se stal v roce 2014 nejnavštěvovanějším dokumentem v českých kinech. Pro ČT moderoval přes 1 500 živě vysílaných pořadů i řadu předtáčených magazínů. Byl také moderátorem oficiálního setkání 28 evropských prezidentů. Je autorem a spoluautorem devíti knih (Dvě cesty za archeologiíSloni žijí do sta letNeznámá zeměZpráva o cestě na severní pólCuba LibreHonba za obřím červemAlbánie. Kráska se špatnou pověstíCestoSpisyFilmaři H+Z), z toho dvou bestsellerů a bezpočtu novinových článků. Století Miroslava Zikmunda je jeho desátým titulem. Je nositelem řady filmových ocenění a dvojnásobným držitelem literární Ceny Egona Erwina Kische. Natáčel na vybuchující sopce Merapi, s velkým bílým a s tygřími žraloky bez jakékoli bariéry. Na Maledivách objevil vraky starých lodí, došel na severní pól i pól chladu – nejchladnější obydlené místo světa, na lyžích přešel Grónsko, uskutečnil první zimní přechod mongolského jezera Khovsghol. Natáčel s osobnostmi jako Edmund Hillary, Thor Heyerdahl, Reinhold Messner, Arthur C. Clarke, Erich von Däniken, s posledním mužem na Měsíci Eugenem Cernanem i s kapitánem mise Apollo XIII Jimem Lovellem.

 

Miroslav Náplava

Miroslav Náplava (* 1966) je spisovatel, editor a režisér cestopisných dokumentů. Také je účastníkem a organizátorem řady expedic např. Olgoj chorchoj nebo Tajné vraky na Maledivách. Je to milovník cestování, kávy, hor, říční plavby, hudby a poezie. Často prohlašuje: „V mém věku už není čas být nešťastný.“ Společně s Petrem Horkým napsal pět knih – Dvě cesty za archeologiíSloni žijí do sta let (s Miroslavem Zikmundem), bestseller Cuba Libre (oceněný Cenou Egona Erwina Kische), Honba za obřím červem a Albánie. Kráska se špatnou pověstí. Náplava je editorem dvousvazkového výboru z díla cestovatelů Hanzelky a Zikmunda, Legenda H+Z, Legenda Z+H. Fenomén českého cestopisu. Podívejte se také na reportáž ze křtu knihy Legenda Z + H. Náplava několik let systematicky pracuje na travelpunkovém pojednání o renesančním cestovateli Kryštofu Harantovi. Publikoval mnoho cestopisných reportáží v magazínech Lidé a zeměKoktejlNational Geographic Česko aj. Od roku 2012 je šéfredaktorem interaktivního magazínu Srdcaři.cz. Jako režisér pracoval na řadě dokumentů, např. Annapurna. 13. osmitisícovka Radka Jaroše (Hlavní cena a Nejlepší dokument Sportfilm Liberec 2015), Baťův kanál. Vzkříšení snu (2. cena PAF Tachov 2017), pozitivní seriál o inspirativních lidech Srdcaři (24 epizod, Stream.cz – Zvláštní cena MFOF 2016) aj. K celovečernímu dokumentu Petra Horkého Století Miroslava Zikmunda natočil film o filmu a v posledních třech let pracoval na vzniku této publikace.

Informace o autorech byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Název knihy Historie českého zločinu mluví sám za sebe. Dílo představuje skutečné kriminální případy z let 1914 až 2004, které se odehrály v naší republice. Mnohé z nich jsou šílenější než fantazie spisovatelů, a přesto – opravdové.

Historie českého zločinu

Skutečné kriminální případy
Autoři: Bronislava Janečková, Emil Hruška

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 122×167 mm
ISBN: 978-80-87530-98-6
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Historie českého zločinu vydalo nakladatelství Radioservis.

V archivech jsou uloženy statisíce dnes už zapomenutých soudních a policejních spisů, které dokumentují lidská dramata na straně obětí, zločinců i mužů zákona. Patnáct kriminálních případů zpracovaných v této knize čerpá právě z těchto dobových dokumentů a přináší pohled na proměnu zločinu v letech 1914 až 2004 od časů, kdy ještě v kriminalistice neexistovala daktyloskopie až po první případ vyřešený metodou porovnání DNA a pátrání v kyberprostoru internetu. Skutečné zločiny zasazené v reálných a často také dramatických kulisách historie naší republiky. Otec, který pro svou lásku obětuje dítě. Kasař, který si neváhal změnit tvář. Žena, která stála za zmizením minimálně 47 dětí. Vrah v roli hrdiny, který dostane vyznamenání od prezidenta republiky… Skutečné příběhy, které jsou často šílenější než nespoutaná fantazie spisovatelů. Kniha vychází z oblíbeného rozhlasového cyklu „Historie českého zločinu“, který je od roku 2016 vysílán na stanici Český rozhlas Dvojka.

 

Ukázka z knihy

Myšlenka zpracovat několik dokumentárně-dramatických kriminálních případů vznikla náhle, v prostoru mezi vitrínami Muzea Policie České republiky. A jak to my rozhlasoví dokumentaristé míváme, když objevíme nové téma, začíná se nám v mysli vybavovat zvuková podoba budoucího dokumentu. Nejdřív jen jakési střípky, slova a zvuky, které doprovázejí viděné: fotografie pachatelů i obětí, vražedné zbraně, rozpárané pokladny, staré novinové články…
Vycházím do prvního patra muzea a klepu na dveře vedoucího správy sbírek Mgr. Radka Galaše. Teprve později pochopím, jaké štěstí jsem měla, že byl přítomen, a co navíc, začal skvěle vyprávět. Jako by „své“ pachatele osobně znal, přestože mnozí z nich žili před více než stoletím. (str. 7)

 

Emil Hruška

Emil Hruška (*1958, Mladá Boleslav) vystudoval práva (s pozdější specializací na právo průmyslového vlastnictví) a žurnalistiku. Po léta působil jako novinář a podnikový právník (mimo jiné v plzeňském holdingu ŠKODA). V rámci výkonu své profese pobýval v řadě zemí včetně Mongolska, Ruska, Srbska či Bulharska. Od roku 2004 se specializuje na problematiku Evropské unie a působí jako poradce některých českých poslanců Evropského parlamentu. Literární činnost a publicistika se často překrývá s jeho profesním zájmem. Je mimo jiné autorem knih Akce Zeppelin (1999), Pohoří divočáků (2002), Vražda profesora Lessinga (2003), Sudetoněmecké kapitoly (2008), Konrad Henlein – Život a smrt (2010), Převedu vás… Na onen svět! (2012), Boj o pohraničí (2013), Peripetie sudetoněmeckého principála (2014), Pán protektorátu. K. H. Frank známý a neznámý (2015), Aktovky v dějinách (2015), ale také povídkových sbírek My, hoši ze Sudet (2005, vyšlo zatím pouze německy pod názvem Das Pferd am Fallschirm, 2010) a Muž dvou rakví (2007). Publikoval také velké množství článků a odborných statí v českém a německém tisku.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Výroba skla má v českých zemích bohatou a dlouhou tradici. Seznamte se blíže s tímto krásným řemeslem díky knize Po stopách českých sklářů.

Po stopách českých sklářů

Autor: Ivan Černý

Počet stran: 262
Vazba: vázaný blok
Formát: 147×213 mm
ISBN: 978-80-271-0701-8
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Po stopách českých sklářů vydalo nakladatelství Grada.

Vydejte se po stopách našich mistrů křehkého řemesla s touto jedinečnou knížkou v ruce. Mnohasetletá tradice výroby skla v českých zemích ukazuje na příznivé klima, díky němuž se české sklo stále drží na předním místě ve světě. Sklářské hutě, designerská studia, sklářská muzea a dokonce i skanzeny čekají netrpělivě na vaši návštěvu. Než však vstoupíte do chrámu křehké krásy, připomeňte si slova staré sklářské modlitby:
Vstoupíš-li do huti,
pokloň se a postůj, člověče,
neboť vstoupil jsi do chrámu sklářského,
a Tvá duše budiž čistá a plná pokory
vůči této hmotě,
při jejímž zrodu
prolínají se duše člověka a vůle Boží.

 

Ivan Černý

Ivan Černý se narodil v Praze. Od roku 1976 publikuje časopisecky i knižně. Specializuje se na cestovní ruch. V současnosti je šéfredaktorem časopisu Krásy (nejen) Česka, věnovaného turistice. Roku 2013 napsal spolu s novinářkou Ivanou Masákovou publikaci Turistické maximum. Je autorem knih 2Bobule, Byl jednou jeden Vlasta, Inventura citů, Krutý scénář, Nesmělé známosti ad.

————————————————

Alternativa II je druhým svazkem memoárů hudebníka Mikoláše Chadimy. Jeho memoáry poskytují upřímné a význačné svědectví nejen o českém rocku. Vraťte se zpět do 80. let 20. století a připomeňte si tehdejší hudební scénu.

Alternativa II

Od „Nové“ vlny se starým obsahem k Velké listopadové sametové restauraci
Autor: Mikoláš Chadima

Počet stran: 670
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7492-389-0
Doporučená cena: 500 Kč

Knihu Alternativa II vydalo nakladatelství Galén.

Jedním z nejvýznamnějších svědectví o českém rocku je bezesporu kniha hudebníka Mikoláše Chadimy Alternativa. Už její první, samizdatové vydání vyvolalo mimořádný ohlas a nechyběly emoce na celé škále, od uznalých pochval až po zavržení autora. Druhý svazek Chadimových memoárů začíná rozpuštěním kapely The Extempore Band v roce 1981 a pokračuje hledáním optimálního hudebního výrazu, který našel ve vlastní skupině MCH Band. Osmdesátá léta byla zlomová nejen na hudební scéně. Přehled Chadimovy muzikantské kariéry proto logicky doprovází cenné mapování dobové společenské situace. Povolené i zrušené koncerty, domácí kopírování nahrávek, samizdatové tisky… To všechno bylo přehlušeno násilnou likvidací Jazzové sekce, která odstartovala mimo jiné i postupný přechod k otevřenému střetu se státní mocí na demonstracích. Logické a strhující finále v podobě listopadové revoluce by jistě stačilo mnohému autorovi, ne však Chadimovi, který tradičně nešetří nikoho – ani sebe – a s upřímností sobě vlastní popisuje i dny, které přinesly rozčarování, zklamání a ztrátu iluzí z lidí a událostí, byť již ve svobodných časech.

 

Mikoláš Chadima

Nonkonformní hudebník, skladatel, textař a publicista Mikoláš Chadima se narodil roku 1952. Od roku 1956 žije v Praze. Založil skupinu MCH BAND a je považován za jednoho z „otců“ české alternativní scény. Po převratu spolupracoval s mnoha hudebníky, mj. s Peterem Binderem, Chrisem Cutlerem, Alešem Charvátem a dalšími. V současnosti vystupuje mimo svůj band v česko-slovenském projektu XAFOO s Juliusem Fujakem, s „Trip Dub Thcore“ kapelou Dekadent Fabrik a s Pavlem Richtrem. Je autorem knihy Alternativa I – Od rekvalifikací k „Nové“ vlně se starým obsahem.

Informace byly čerpány z autorových stránek.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás tyto cesty po světě i historii? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSloni žijí do sta let
Cestopis o návratech na Srí Lanku

Zikmund, Miroslav – Náplava, Miroslav – Horký, Petr

Jota, 2019

zobrazit info o knizeHistorie českého zločinu
Skutečné kriminální případy

Hruška, Emil – Janečková, Bronislava

Radioservis, 2019

zobrazit info o knizePo stopách českých sklářů

Černý, Ivan

Grada, 2019

zobrazit info o knizeAlternativa II
Od „Nové“ vlny se starým obsahem k Velké listopadové sametové restauraci

Chadima, Mikoláš

Galén, 2018

Napsat komentář