Chvilka jen pro ženy

RuzeVKnize
Milé dámy, máme tu pro vás malý dárek k MDŽ – čtyři bezvadné tipy na romány pro ženy. Jsou plné lásky, starostí i radosti, dojetí a humoru. Jistě vám zpříjemní nejedno odpoledne.

Spousta žen věří, že jim v cestě ke štěstí brání jen pár kilo navíc. Jsou ale mnohem důležitější věci než štíhlá postava. Hlavní hrdince Duhového mostu to dojde teprve, když jí do života zasáhne nemoc.

Duhový most

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložila: Blanka Brabcová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-8111-496-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Duhový most vydalo nakladatelství Noxi.

Olga je obyčejná žena, prodavačka, matka desetiletého syna Filipa a manželka vysokoškolského učitele. Má své sny a touhy, které by chtěla proměnit ve skutečnost. Chtěla by být bohatší, aby nemusela tak tvrdě pracovat a konečně mohla také trávit krásné chvíle například na dovolené u moře. Jejím největším přáním ovšem je zhubnout. Na žebříčku jejích životních hodnot štíhlá rovná se šťastná. Proto se trápí neustálými redukčními dietami, hubne a přibírá a z tohoto kolotoče neúspěchů je podrážděná, nervózní a nešťastná. A když podstoupí pod odborným dohledem kurz hubnutí a téměř dosáhne vysněného cíle, zasáhne jako mávnutím proutku do jejího života osud v podobě zrádné nemoci. To Olze otevře oči a začne vše přehodnocovat…

 

Ukázka z knihy

Olga obslouží zákazníka a všimne si, jak Gita, která prošla kolem pultu, září. Zdá se, že kdyby se jí dotkla, tak se popálí. Z mladé ženy doslova sálá plamen radosti.
„Asi se všechno vyřešilo, že?“ usměje se na ni.
Gita okamžitě přikývne. „Toník mi včera řekl, že svatba bude, i kdyby se jeho matka postavila na hlavu.“
„Vážně? Tak gratuluju. A o dítěti už ví?“
„No, taky od včerejška. Právě matčina reakce konečně Toníka probrala.“
„Nebyla nadšená, co?“
„Nadšená? Ta stará ropucha nařídila, že si to dítě musím nechat vzít.“
„Cože?“ Olga stojí jako omráčená. To by v životě nečekala. „A proč? Vždyť vám není sedmnáct.“

 

Táňa Keleová-Vasilková

Táňa Keleová-Vasilková je jednou z nejúspěšnějších slovenských spisovatelek. Narodila se v Chomutově v severních Čechách v rodině slovenského publicisty a cestovatele Františka Keleho. Jako čtyřletá se přestěhovala s rodiči do Bratislavy, kde od té doby žije a působí. Vystudovala gymnázium a žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Několik let pracovala jako redaktorka v časopise Osvetová práca a od roku 1991 je spisovatelkou na plný úvazek. Na kontě má téměř třicet velice úspěšných společenských románů, z nichž do češtiny byly přeloženy například knihy DruháManželkyKouzlo všednostiKvětiny pro Lauru, Touhy nebo Co to bude?. Je vdaná a je matkou tří dětí, se kterými žije v Devínské Nové Vsi.

Informace byly čerpány z oficiálního webu autorky.

————————————————

Holland se chce stát spisovatelkou, ale místo aby psala, chodí se den co den dívat na muzikanta v metru. Calvin má uhrančivé oči, irský přízvuk a zatraceně dobře to umí s kytarou. Ve Státech je ale nelegálně a s tím se musí něco udělat.

Spolubydlící

Autorka: Christina Laurenová
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 352
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-437-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Spolubydlící vydalo nakladatelství Jota.

Když svatbou vztah nekončí, ale teprve začíná… Holland Bakkerová má byteček na Manhattanu, nenáročnou asistentskou práci v divadle a touhu stát se spisovatelkou. Už šest měsíců ale nenapsala ani řádku. Místo toho den co den postává ve stanici metra na Padesáté ulici a dychtivě poslouchá, když hraje On. Calvin, chlap s těma nejuhrančivějšíma zelenýma očima, neodolatelným irským přízvukem a ďábelskými prsty na strunách kytary. Právě takového sólistu by nutně potřebovali v divadle, které vede Hollandin strýc. Jenže to má drobný háček: Calvin je ve Státech už pár let nelegálně. Nenašla by se nějaká cesta, jak pro něj získat povolení k pobytu? Co třeba fingovaný sňatek?

 

Ukázka z knihy

Podle rodinné legendy jsem se narodila na podlaze taxíku. Jsem nejmladší ze šesti dětí a od chvíle, kdy si máma povzdechla: „Trochu mě to tam dole tlačí, ale nejdřív dorazím oběd,“ po radostné: „Tak tě tu vítám, Holland Lino Bakkerová,“ nejspíš uběhlo tak nanejvýš čtyřicet minut. A kdykoli nastupuju do taxíku, musím na to myslet. Určitě je vidět, jak se opatrně soukám po ulepeném sedadle, a nedokážu se soustředit na nic než na ty miliony stop po nemytých prstech a na spoustu neidentifikovatelných šmouh na oknech a plexisklové přepážce za řidičem – a samozřejmě myslím na to, že podlaha taxíku vážně není vůbec ideální místo k cestě na svět. (str. 5)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Christina Laurenová

christina-laurenovaChristina Laurenová je pseudonymem dvou nejlepších kamarádek (spřízněných duší / skoro-dvojčat) a spolupracovnic Christiny Hobbsové a Lauren Billingsové. Autorky píší jak fikci pro mladistvé, tak pro dospělé, už spolu vytvořily čtrnáct The New York Times bestsellerů. Jejich knihy jsou přeloženy do více než 31 jazyků. Jejich prvním dílem vydaným pod tímto uměleckým jménem byl Božský bastard a šlo o přepracování mimořádně úspěšné fankfikce Christiny Hobbsové The Office (přes dva miliony stažení na internetu). Postupně vznikla celá „Božská“ série, zahrnující tituly Božský cizinecBožský hráčBožský milenec a Božský. Úspěchy slaví také s „Vášnivou“ sérií knih – Vášnivý lhářVášnivý svůdníkVášnivý sprosťák a Vášnivý hříšník. Přestože od sebe autorky odděluje celá Nevada, povídají si spolu i několikrát denně a shodnou se na tom, že Ruby Pumps je nejlepší barva laku na nehty všech dob, a kdyby mohly, proseděly by celý den na molu v San Clementu a pozorovaly oceán.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Nezapomenutelný příběh o lásce, naději a hudbě – tak stojí psáno na obálce knihy Obchodník s hudbou a je to naprostá pravda. Kdo má rád dojemné, laskavé a zároveň vtipné romány, tady určitě chybu neudělá.

Obchodník s hudbou

Autorka: Rachel Joyceová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-0878-7
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Obchodník s hudbou vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Frank si pronajme krámek v zapadlé anglické uličce a začne v něm prodávat to, co je mu nejbližší – desky s hudbou. Nahrávky všech žánrů, délek i kvality zaplní prázdný obchod. Pro každého, kdo vejde dovnitř, vybere Frank tu pravou desku. Nezáleží na vkusu, náladě nebo věku, každému vybere to, co právě potřebuje. Žádná magie. Stačí jen naslouchat. Život poklidně plyne na vlně hudby a každodenního života spolu s ostatními obyvateli této uličky. Ale ačkoliv má Frank dar empatie a citu pro to, co potřebují ostatní, on sám zůstává starým mládencem. Jednoho dne omdlí před obchodem dívka. Frank a jeho přátelé se jí ujmou, ale jakmile se jí udělá lépe, zmizí. Všichni se ptají: „Kdo je ta dívka:“ „Proč má zelený plášť?“ „Je to doktorka?“ „A co ten její německý přízvuk?“ Ale Frank neslyší… zamiloval se. Dívka se vrací a pomalu mezi nimi vzniká…láska? Má šanci na úspěch?

 

Ukázka z knihy

Úpravně oblečený muž ve středních letech vykročil po perském běhounu, který vedl až dozadu ke gramofonu. Všechno na něm působilo dokonale obyčejně – kabát, vlasy, dokonce i uši –, jako by ho někdo záměrně poskládal tak, aby budil co nejmenší pozornost. Se skloněnou hlavou minul pult po své pravé straně, kde stála Maud s otcem Anthonym a s Kitem a za nimi všechny desky uložené v kartonových firemních krabicích. Prošel kolem starých dřevěných polic po své levici, kolem dveří vedoucích do Frankova bytu, stolu uprostřed a plastových přepravek plných přebytečného zboří. Ani letmo přitom nepohlédl na mozaiku z obalů od desek a podomácku vyrobených plakátů, jimiž Kit za pomoci připínáčků vyzdobil stěny. U gramofonu se zastavil a vytáhl kapesník. Oči měl jako dvě rudé tečky. (str. 15)

Prolistujte celou ukázku a soutěžte o knihu do 13. března 2019!

 

Rachel Joyceová

rachel-joyceovaRachel Joyceová je autorkou románu Nepravděpodobná pouť Harolda Frye (česky 2012), nominovaném na Man Booker Prize a vydaném ve více než 30 jazycích. Napsala také romány Perfect a Milostná píseň Queenie Hennessyové (česky 2018). Obchodník s hudbou (v originále The Music Shop, 2018) je její nejnovější knihou. Pravidelně píše také pro rozhlas, pro stanici Radio 4 napsala více než 20 původních her, dramatizovala klasické i moderní romány, a pro televizní stanici BBC napsala historický seriál. K psaní se dostala po dvacetileté kariéře divadelní herečky. Hrála hlavní role v divadlech jako The Royal National Theatre, The Royal Court nebo Cheek by Jowl. Obdržela také cenu Time Out pro nejlepší herečku. Rachel Joyceová žije v Gloucestershiru se svým mužem a čtyřmi dětmi.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Cosmopolis.

————————————————

Novela Nejlepší léta slečny Jean Brodieové představí čtenářkám svéráznou učitelku, jež k nelibosti nadřízených soustředí svou pozornost nikoli na výuku, ale na formování charakterů studentek.

Nejlepší léta slečny Jean Brodieové

Autorka: Muriel Sparková
Přeložil: Martin Pokorný

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 122×195 mm
ISBN: 978-80-7260-402-9
Doporučená cena: 247 Kč

Knihu Nejlepší léta slečny Jean Brodieové vydalo nakladatelství Prostor.

Dějovou linku novely Nejlepší léta slečny Jean Brodieové, považované za autorčino nejlepší dílo, tvoří příběh skupiny studentek dívčí školy, které si jejich osobitá učitelka slečna Brodieová „vyvolí“ za své stoupenkyně. Během období, které považuje za přelomové jak pro ně, tak i pro sebe, se jim snaží vtisknout postoje, jež jsou podle ní pro důstojný život nezbytné. Kniha zachycuje především zvláštní ambivalenci vztahu mezi dívkami na prahu dospělosti a jejich sebevědomou „vůdkyní“, jejíž protikladná a rozporuplná povaha se formuje vlivem nejrůznějších aspektů, očekávání a vzpomínek. Muriel Sparková dokázala vykreslit své postavy v jejich přirozenosti a lidské nedokonalosti, střídmým, přesto však propracovaným a inteligentním stylem bez patosu. Časopis Time zařadil Nejlepší léta slečny Jean Brodieové mezi sto nejlepších ang­licky psaných románů od roku 1923. V roce 1969 byl podle knihy natočen stejnojmenný film v hlavní roli s Maggie Smithovou, která za svou roli získala Oscara.

 

Ukázka z knihy

Před šesti lety zavedla slečna Brodieová nově svěřenou třídu na zahradu, aby jí pod velkým jilmem poskytla dějepisný výklad. Při průchodu chodbami školy minuly ředitelnu. Dveře zely dokořán, místnost byla prázdná.
„Holčičky,“ řekla jim, „pojďte se podívat.“
Když se shlukly u otevřených dveří, ukázala prstem na velký plakát, přichycený připínáčky na protější stěně místnosti. Zobrazoval velký mužský obličej. Pod ním stála slova: „Bezpečí především.“
„Tohle je Stanley Baldwin, kterému se podařilo být jmenován premiérem a po pár týdnech už jím zas nebyl,“ poučila je. „Slečna Mackayová si ho tu nechává na stěně, protože věří v heslo ,Bezpečí především‘. Ale bezpečí nestojí na prvním místě. Na prvním místě stojí dobro, pravda a krása. Následujte mě.“
Z tohoto náznaku se dívky poprvé dozvěděly, že mezi slečnou Brodieovou a ostatními pedagogy existují spory. (str. 15)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Muriel Sparková

Muriel Sparková (1918–2006), skotská spisovatelka, básnířka a esejistka, vystudovala dívčí školu Jamese Gillespieho, která jí byla inspirací při psaní novely Nejlepší léta slečny Jean Brodieové, a absolvovala roční kurz obchodní korespondence. Před sňatkem učila krátce angličtinu a pracovala jako sekretářka. Psát začala po druhé světové válce, v roce 1947 se na rok stala šéfredaktorkou časopisu Poetry Review. V roce 1954 konvertovala ke katolické víře, což sama považovala za stěžejní posun ve své spisovatelské kariéře. Žila v Londýně, v New Yorku a v Římě, kde v roce 1968 potkala sochařku Penelope Jardineovou, s níž se na začátku sedmdesátých let usadila v Toskánsku, kde také zemřela. První román, The Comforters, publikovala v roce 1957, česky vyšla Balada z předměstí (1960, česky 1970), detektivka Večírek (1990, česky 1997), povídka Černá madona (česky 2001) a detektivní román Záhadný případ lorda Lucana (2000, česky 2003). Muriel Sparková byla deníkem Times zařazena na osmou příčku mezi padesát nejlepších poválečných britských spisovatelů.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Prostor.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za dobré ceny.

Líbily se vám naše tipy k MDŽ? Napište nám názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDuhový most

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2018

zobrazit info o knizeSpolubydlící

Laurenová, Christina

Jota, 2019

zobrazit info o knizeObchodník s hudbou

Joyceová, Rachel

Cosmopolis, 2019

zobrazit info o knizeNejlepší léta slečny Jean Brodieové

Sparková, Muriel

Prostor, 2018

Napsat komentář