Příběhy z časů nacistického Německa

nacismus-uvod
V dnešních knižních tipech se ponoříme historie a vrátíme se do druhé světové války. Obě představované knihy nabízí zajímavě podané příběhy lidí spojených s nacismem – ať už půjde o Čechy ve wehrmachtu, nebo o samotného Josefa Mengeleho.

Francouzský spisovatel Olivier Guez nám přináší nové a unikátní zpracování poválečného příběhu Josefa Mengeleho. Jak se dostal po válce do Argentiny? A jak utíkal před agenty stopujícími nacistické zločince? To vše vyjde najevo v tomto novém románovém zpracování jednoho děsivého příběhu.

Zmizení Josefa Mengeleho

Autor: Olivier Guez
Přeložil: Zdeněk Huml

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-7407-425-7
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Zmizení Josefa Mengeleho vydalo nakladatelství Garamond.

1949: Josef Mengele přijíždí do Argentiny. V přestrojení a pod různými pseudonymy se snaží „anděl smrti“ z Osvětimi skrýt v Buenos Aires a začít zde nový život. Perónova Argentina je k bývalým nacistům pohostinná a zdá se, že celý svět chce na zločiny druhé světové války zapomenout. Honba za válečnými zločinci ale znovu nabírá na síle a Mengele je nucen uprchnout do Paraguaye a posléze do Brazílie. Jak to, že se agentům, kteří nacisty stopovali, nepodařilo Mengeleho dopadnout? Které tajné služby mu pomáhaly? Zmizení Josefa Mengeleho, kniha na pomezí literatury faktu a fikce, se noří do temných vod, v nichž vystupují agenti Mossadu, bývalí nacisté, loutkoví diktátoři a nastrčené ženy, fanatismus, peníze, strach a výčitky svědomí.

Pokud vás tato kniha zaujala, podívejte se na naši recenzi.

Ukázka z knihy

13.
Perón nikdy nezapomněl na důstojníky velkého německého štábu, kteří ho za časů, kdy argentinské vojsko nosilo přilby s kovovou špicí a ve výbavě mělo pušky Mauser a děla Krupp, zasvětili do umění velet. Okázalost, autorita, disciplína: německý vojenský duch mladého Peróna fascinuje tolik, že napíše disertaci o bitvě u Mazurských jezer a zřídka usíná bez toho, aby se podíval do svých oblíbených pruských stratégů, Clausewitze, hraběte Alfreda von Schlieffena a Colmara von der Goltze, teoretika národa ve zbrani, modelu společnosti, který se Perón snaží nastolit v Argentině, teď když se chopil moci. Vše musí být podřízeno obranným cílům národa.
Peróna fascinuje i Německo s Itálií, poté co se na začátku dvacátých let k moci dostává Mussolini. Jako všechny neohrožené střelce jeho generace ohromují Peróna úspěchy fašistických pilotů Itala Balba a Francesca De Pineda, neohrožených letců, kteří plují éterem posetým hvězdami, aby spojili Řím s Jižní Amerikou. Perón poslouchá hlas duceho vysílaný argentinským rozhlasem a utíká do kina Palace na film Jeden muž, jeden národ. Mussolini na něj silně zapůsobí: jeden vůdce pověřený prozřetelností může spasit celý národ a zvrátit běh dějin.

O autorovi

Olivier Guez (1974) je francouzský novinář a spisovatel. Od roku 2009 žije v Paříže, předtím ale bydlel v Londýně, Berlíně, Bruselu i Managuae. Pravidelně spolupracuje s mnoha světovými deníky jako New York Times, Le Monde, Le Point, Frankfurter Allgemeine Zeitung nebo Il Foglio. Zmizení Josefa Mengeleho je jeho první kniha přeložená do češtiny.

Zdroj: olivierguez.com

O nakladateli

Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

————————————————

Když Němci v roce 1938 obsadili Československo, tisíce českých mužů musely nastoupit do německé armády. Jaké byly jejich osudy? Jaké byly příběhy těch, kterým se podařilo dezertovat k československé zahraniční armádě? To vše odhaluje František Emmert ve své dnes již legendární práci Češi ve wehrmachtu, která poprvé vyšla v roce 2005. Do rukou se nám nyní dostává již třetí, revidované vydání.

Češi ve wehrmachtu

Autor: František Emmert

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 162×242 mm
ISBN: 978-80-204-5044-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Češi ve wehrmachtu vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Česká historiografie dlouho zcela opomíjela či dokonce zamlčovala fakt, že tisíce českých mužů musely za 2. světové války proti své vůli nedobrovolně sloužit v německé armádě. Přelomovou prací na tomto poli se stala kniha známého autora literatury faktu Františka Emmerta Češi ve wehrmachtu, která poprvé vyšla v roce 2005 a okamžitě se stala bestsellerem. Mladá fronta nyní přináší již třetí, revidované a rozšířené vydání. Další generace čtenářů se tak může seznámit se strhujícími příběhy Čechů, kteří svoji národnost nikdy nezapřeli a nesympatizovali s nacismem – a přesto museli za 2. světové války nastoupit službu v německé branné moci. Měli totiž tu smůlu, že se narodili na Hlučínsku nebo na Těšínsku, tedy ve dvou specifických regionech ve Slezsku, a okupační úřady je v duchu nacistické ideologie považovaly „papírově“ za Němce. Tito muži prožívali osudy běžných německých vojáků v letech 1939–1945: tvrdý výcvik, účast v boji, válečné útrapy, strach z protivníka, zajetí. Jen některým z nich se později podařilo dezertovat k československé zahraniční armádě. Tisíce Čechů v uniformách wehrmachtu padly nebo se nevrátily ze zajetí, zejména sovětského. Většinu z přeživších po válce čekal dlouhý, strastiplný a zpočátku i značně nejistý návrat do vlasti. A nakonec oficiální zapomnění, trvající 60 let…

Ukázka z knihy

V České republice dodnes žijí tisíce veteránů německého wehrmachtu. Možná některé z nich ve svém okolí znáte nebo jste o nich alespoň slyšeli. V leckteré české rodině se vypráví, že dědeček nebo strýček bojoval v německé armádě a nabízí se proto otázka, jak se do ní vlastně dostal. Vždy Češi přece v německé armádě nesloužili a údajně ani sloužit nemohli. Možná je těchto lidí u nás až překvapivě mnoho, zejména na severní Moravě. Pro jejich spletité válečné osudy přitom existují dvě vysvětlení, závislá na jejich národnosti.

O autorovi

František Emmert je spisovatel a autor literatury faktu o moderních dějinách. Psaní knih se věnuje od roku 2001.

První dvě beletristická díla mu vyšla v letech 2003 a 2004. Prosadil se však až literaturou faktu o moderních českých dějinách. V roce 2005 mu nakladatelství Vyšehrad vydalo první knížku z řady literatury faktu Češi ve wehrmachtu, která se brzy dočkala dotisků a vzbudila ohlas u čtenářů i odborníků.V pozici odborného poradce se spolupodílel na přípravě českého historického filmu Lidice.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladateli

Mladá fronta má v České republice dlouhou tradici. Bylo založeno v roce 1945 a určitě patří mezi největší a nejúspěšnější vydavatelské domy u nás. Vydavatelství Mladá fronta svoje produkty cíleně zaměřuje na široké  spektrum čtenářů nejrůznějšího věku. Vydává časopisy pro nejmenší  čtenáře, silné lifestylové magazíny a stejný důraz klade na odborné  tituly, které profesionálně mapují oblast ekonomiky, marketingu,  obchodu, gastronomie, zdravotnictví, stavebnictví a architektury.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZmizení Josefa Mengeleho

Guez, Olivier

Garamond, 2018

zobrazit info o knizeČeši ve wehrmachtu

Emmert, František

Mladá fronta, 2018

Napsat komentář