Vyšetřovatel, advokát i soudce v jednom

Sergej Lojko_Let_uvodni
Politický thriller Let nebudete moci jen tak odložit. Poutavý příběh o vyšetřovateli a novinářce pronásledovaných mafií, tajnou policií i sériovým vrahem vychází ze skutečných událostí.

Psanec se stává vyšetřovatelem, advokátem i soudcem v jedné osobě. Sergej Aljochin, zkorumpovaný ruský kriminální vyšetřovatel, ukradl peníze z mafiánské pokladny a skryl se na jachtě v Los Angeles. Politika ho nezajímala a o válce na Ukrajině nevěděl nic. Když se však po třech letech odloučení pokusil setkat se svou ženou a dvěma malými dcerami, dotkla se válka i jeho. Dopravní boeing, ve kterém jeho rodina letěla, byl sestřelen nad Donbasem. Zemřelo 298 lidí. Aljochin začne nejprve na vlastní pěst a později s pomocí americké novinářky vyšetřovat okolnosti smrti svých nejbližších. Oba si záhy uvědomí, že se vydali na sebevražednou misi: pronásleduje je mafie, tajná ruská policie i sériový vrah a při svém pátrání proniknou do nejvyšších společenských a politických kruhů… Politický thriller Sergeje Lojka Let je založen na skutečných událostech.

 

Let

Autor: Sergej Lojko
Přeložila: Markéta Klobasová

Počet stran: 512
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-7577-754-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Let vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Za zamřížovaným oknem šli a šli a zpívali „Věčnou paměť“. Policejní kapitán Fjodotov, pokuřující u parapetu, se ani neptal za koho. Všichni věděli, že dnes je pohřeb proslulého motorkáře Sultána, ve světě známého jako Ivan Pustovoj. Odešel bojovat na Donbas, kde zahynul v nerovném boji s ukrajinskými fašisty, což už asi tři dny roztrubovaly všechny televizní stanice. Poslanci, kozáci, motorkáři i analytici pěli chvalozpěvy na šíleného hrdinu „lidové domobrany Novoruska“. Z reportáží vyplývalo, že Sultán, velitel dobrovolnického praporu bojujícího pod stejným krycím jménem, se pod Doněckem dostal do obklíčení, bránil se do posledního náboje a padl hrdinskou smrtí. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Vyčleňte si předem čas, neplánujte si nic na daný den či noc – odtrhnout se od románu a odložit ho v polovině prostě nelze. A není to jen kvůli poutavému příběhu. Dříve jsem si myslela, že spisovatelům naší generace se už nepodaří nalézt jazyk popisující současnou realitu v celé její šíři, takže se budeme muset spokojit jen s náznaky a jinotaji, že nedokážeme najít jazyk pravdivý a bezcitný, a potáhneme tak svoje cenzurní břímě i nadále. Po románu Let si můžeme klidně oddechnout – zůstane po nás svědectví, jak jsme žili.

Jelena Zelinskaja, ruská novinářka a sposovatelka

Nejzajímavější a nejzásadnější kniha, jakou jsem v tomto roce četl.

Roman Bočkala, ukrajinský novinář

Sergej Lojko, moskevský zpravodaj losangeleského deníku, byl jedním z prvních, kdo informoval svět o doněckých „kyborzích“. Díky jeho románu Peklo na letišti se rozšířila pravda o další z ruských válek. Nový román Let se od autorova knižního debutu zcela zásadně odlišuje – už to není „nová žurnalistika“, nýbrž plnohodnotná próza.

Jurij Makarov, novinář a televizní moderátor

 

Sergej Lojko

Sergej Lojko (* 1953) působil jako moskevský zpravodaj, překladatel a fotograf deníku Los Angeles Times. Specializuje se na války a ozbrojené konflikty; ukrajinskou revoluci „Euromajdan“ a následnou válku sledoval od listopadu 2013 do února 2015. V roce 2015 získal jedno z nejvyšších ocenění americké žurnalistiky Overseas Press Club Bob Considine Award „za statečnost, hodnověrnost, originalitu, hloubku a sugestivnost reportáží“ a obdržel i prestižní Los Angeles Times Editorial Award „za nejlepší reportáže roku 2014“.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLet

Lojko, Sergej

Host, 2019

Napsat komentář