Získejte biografii nejlepšího polského horolezce

kukuczka-perex
Jerzy Kukuczka byl slavný horolezec, kterému se jeho vášeň stala osudnou. Všech 14 osmitisícovek zdolal sice až jako druhý v pořadí, nicméně to zvládl během osmi let, což dosud nikdo nepřekonal.

Hory jako vášeň

kukuczka-ukazka-1Jerzy Kukuczka, známý jako „Jurek“, byl slavný polský horolezec, který jako druhý člověk (po Reinholdu Messnerovi) zdolal všech 14 osmitisícovek. Trvalo mu to pouze osm let, což dodnes nikdo nepřekonal. Většinu výstupů navíc uskutečnil bez umělého kyslíku, v zimě nebo novými cestami, a proto bývá mnohdy považován za nejlepšího výškového horolezce 20. století. Zahynul 24. října 1989 při výstupu na Lhoce jižní stěnou, když se mu přetrhlo lano. O pár dnů se tak nedožil změny režimu. Právě fakt, že tehdejší komunistický režim v Polsku pro něj byl velkou brzdou, dělá jeho činy ještě výjimečnější.

Biografie ale nepojednává jen o Kukuczkovi. Popisuje také, s jakými dnes nepředstavitelnými obtížemi se tehdy horolezci setkávali a jaký boj na mnoha frontách je to stálo. Přibližuje počátky polského himálajismu v padesátých a šedesátých letech, kdy se nutné vybavení vyrábělo doslova na koleni (doma šité oblečení, stavební helma, svářečské brýle) a bylo dostupné jen těm, kdo měli konexe, mluví o pocitu kamarádství, ze kterého vlivem doby vznikla rivalita, o tom, jak se vůbec horolezci tehdy živili, jak se vyrovnávali se ztrátami kamarádů spolulezců při nehodách či jak obtížné bylo v době politického vření vycestovat do novozélandských nebo aljašských hor.

 

Kukuczka

Autoři: Dariusz Kortko, Marcin Pietraszewski

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Barbora Kolouchová
Počet stran: 352
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 1/2019
ISBN: 978-80-7565-416-8

Přečtěte si více o knize Kukuczka, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A prohlédněte si také několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

kukuczka-ukazka-2„Postavili jsme tábor pod jižní stěnou, ale nebyla vidět. Zakrývala ji hustá mlha. Ráno se počasí zlepšilo. Kdosi vyšel před stan, podíval se nahoru a vykřikl: ‚No ty vole!‘ Další účastníci expedice vylézali ze stanů, byli zvědaví. Obraceli hlavu vzhůru a opakovali to samé: ‚Ty vole!‘ Takový na vás udělá dojem.“ Tak zní slova Krzysztofa Wielického.
„Jsou to tři kilometry kolmého terénu. Synonymum nedobytné stěny. Tolik lidí už na ní zemřelo…“ To je její popis slovy Artura Hajzera, který v roce 2013 zahyne na svahu hory Gašerbrum I v Karákóramu.
„Nikdy jsem se tak nebál,“ svěří se Ryszard Pawlowski, který vylezl na deset osmitisícovek.
„Přemýšlel jsem o té stěně mnohokrát,“ prohlásí Jerzy Kukuczka.
V poslední době na ni myslí neustále. Na jaře roku 1989 Reinhold Messner pořádá expedici – nejlepší světoví himálajisté mají konečně zdolat jižní stěnu Lhoce. V sestavě chybí Kukuczka, není pozvaný. Jurek předstírá, že je mu to jedno, z rozhovorů s přáteli však vyplývá, že je ukřivděný.
Když to Messner vzdá, Kukuczka hned ví: musí dobýt jižní stěnu. Bude to potvrzení jeho převahy, triumf nad triumfy, který vstoupí do historie. Teď anebo nikdy. (str. 11–12)

 

Vyhrajte knihu Kukuczka

Když Jerzy Kukuczka propadl horám a himálajismu, musel se potýkat s mnoha překážkami. Nutné vybavení nebylo k dostání a o mnohých dnešních vymoženostech si mohl nechat jen zdát. Přesto tento polský horolezec zdolal všech 14 osmitisícovek, a to za nepředstavitelně krátkou dobu – trvalo mu to pouhých osm let, což ani v dnešních podmínkách nikdo nepřekonal. Začtěte se do fascinující biografie nejen o dobrodružných výpravách, ale i rivalitě, ztrátě kamarádů spolulezců a překážkách v podobě komunistického režimu.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Kukuczka vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kukuczka
probíhá od 17. do 23. února 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 biografie Kukuczka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKukuczka

Kortko, Dariusz – Pietraszewski, Marcin

Jota, 2019

Napsat komentář