Severský román

mraz
Knihy ze severských zemí, ať už jde o romány či detektivky a thrillery, jsou v posledních letech čím dál oblíbenější. Připravili jsme pro vás ochutnávku od každého z vyjmenovaných žánrů, neváhejte tedy a objevte novinky na poli severské literatury.

Román s neobvyklým tématem pro vás napsal Tommi Kinnunen – o slepé dívce, rodině a hledání toho, kým člověk doopravdy je.

Vystrkov

Autor: Tommi Kinnunen
Přeložila: Lenka Fárová

Počet stran: 372
Vazba: vázaná
Formát: 152×208 mm
ISBN: 978-80-257-2583-2
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Vystrkov vydalo nakladatelství Argo.

Slepou devítiletou Helenu pošlou z rodného městečka na severu Finska do školy pro nevidomé v Helsinkách. Postupně se naučí znát pachy, zvuky i počty kroků ve velkém městě. O čtyřicet let později se na jih přestěhuje i její synovec, student Tuomas, a oba zjistí, že i přes vnější odlišnost toho mají mnoho společného. Jaké to je, stát celý život stranou a čekat, až si lidé všimnou, že jste jako oni, a přestanou vnímat jen to, čím se lišíte? Jaké je vyrazit na dlouhou cestu, abyste se stali tím, kým chcete být, anebo kým možná dokonce už jste? Tommi Kinnunen píše osobitým stylem o jinakosti i hledání vlastní identity, o touze po rodičovství i síle rodinných pout.
V užší nominaci na literární cenu Finlandia. Ve Finsku přes 45 000 prodaných výtisků.

Johannes se vrtí, ale já ho nepustím, jen ho pohoupu, řeknu hopsasá a on se uklidní. Maminka nás zezadu obešla a nařizuje nám, abychom se nehýbali. Udělá fotku. Říká, že ty koleje jsou podivně úzké, ale babička na to, že vojákům budou stačit. V maminčině hlase se ozve rošťácký tón a zeptá se, jestli by se ten vagon dal rozpohybovat. Aby pak zpátky doma v pustině i naše děti mohly říct, že jednou seděly ve vlaku. Babička se směje a taky přejde za nás. Říká, že chudák musí vždycky zkusit i hlouposti. Babička kráčí jinak. Zatímco maminka chodí po písku rázně křup-křup-křup, tak babička kulhá křup-křuu-up- -křup. Tatínek říká, že babičku to bolí.

O autorovi

Tommi Kinnunen (* 1973) pochází ze severofinského města Kuusamo. V současnosti učí finský jazyk a literaturu na gymnáziu v jihofinském Turku. Před několika lety navštěvoval kurz tvůrčího psaní, kde psali povídky na různá témata. V závěru kurzu se vyučující Tommiho zeptal: „Poslyš, Tommi, ty tvoje povídky, nejsou to náhodou spíš kapitoly z románu?“ A tak vzniklo Čtyřcestí, románová prvotina, které se ve Finsku prodalo už přes 50 000 výtisků a setkala se s obrovským úspěchem u kritiky i čtenářů nejen ve Finsku, ale i v dalších 18 zemích. V románu Vystrkov autor dále rozvíjí nastolená témata – míru tolerance i osamocení ve světě, který sdílíme.

Zdroj: nakladatelství Argo

————————————————

Mezi knihami ze severu nemůže chybět samozřejmě detektivka. Neobvyklé místo zločinu – porodní klinika – není jedinou věcí, která vás při čtení zaujme.

Ozbrojená žena

Autorka: Kateřina Janouchová
Přeložila: Lucie Johnová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-204-4677-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Ozbrojená žena vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Porodní asistentka Cecilie Lundová se spojí s dávnou známou v naději, že jí to pomůže znovu nalézt ztracenou rovnováhu a nabrat síly – fyzické i psychické. Na domácí frontě je sice momentálně celkem klid, i když dospívání nejstarší dcery Sofie není žádná pohádka, zato se však stahují mračna nad Ceciliinou prací. Soukromé porodní klinice Victoria, kde Cecilie pracuje, hrozí zrušení, a to ještě zdaleka není to nejhorší. Na klinice dojde k šokujícímu brutálnímu
činu a krátce poté naleznou v její těsné blízkosti mrtvé tělo mladého lékaře. Že by spolu oba zločiny souvisely? Když vzápětí beze stopy zmizí studentka medicíny, která zřejmě o pozadí vraždy něco věděla, nedokáže už Cecilie dál nečinně přihlížet a opět se pouští do pátrání.

O autorce

Když bylo Kateřině Janouchové (*1964) deset let, emigrovala s rodiči do Švédska. V osmnácti začala pracovat jako redaktorka v knižním nakladatelství. Překládala do češtiny a časem navázala spolupráci s večerníkem Expressen a několika dalšími časopisy. Od 80. let působí jako novinářka na volné noze, píše pro tištěná periodika, televizi a rozhlas. Vydala několik románů, řadu knih o partnerském soužití a sexu, ale také sérii knížek pro děti.

Zdroj informací: Knižní klub

————————————————

Z části detektivka, z části thriller – to je druhý díl detektivní série od Heine Bakkeid, který si určitě neváhejte přečíst.

Setkáme se v ráji

Autor: Heine Bakkeid
Přeložila: Iva Kopečná

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 142×208 mm
ISBN: 978-80-259-1049-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Setkáme se v ráji vydalo nakladatelství Plus.

I při psaní kriminálních románů může jít o život…

Druhý díl norské detektivní série s charismatickým vyšetřovatelem. Thorkildem Askem. Kdysi elitnímu policejnímu důstojníkovi Thorkildu Askemu osud servíroval jednu pohromu za druhou. Prošel si vězením, ztratil práci, dobrou pověst i milovanou ženu. Další nebezpečná situace na sebe nenechá dlouho čekat. Autorka kriminálních románů jej přesvědčí, aby jí pomohl s přípravou nové knihy. Předešlý poradce byl ale v této roli zavražděn. Aske brzy pochopí, že nic není tak, jak se zpočátku domníval…

Ulf, můj přítel a psychiatr, dospěl k názoru, že je načase rozehrát vysokou hru. Plný invalidní důchod. Spolu s mým praktickým lékařem sepsal dopis, ve kterém tvrdí, že právě nátlak ze strany Úřadu práce, abych nastoupil na pozici telefonního operátora ve Forusu, mě přivedl k dvěma nepovedeným pokusům o sebevraždu, z nichž při jednom jsem skočil do moře a při druhém jsem sám sebe střelil harpunou do ruky a do hrudníku. Záležitost, do které jsem se na severu zapletl, nezmiňujeme. Ulf dokonce vyhrožoval, že celou věc zmedializuje, pokud bude Úřad práce v šikaně jeho pacienta s poškozeným mozkem, sebevražednými sklony a potřebou neustálé péče pokračovat.

Stáhněte si kompletní ukázku.

Nechcete začínat druhým dílem? Máme pro vás i ten první!

O autorovi

Heine Bakkeid vyrůstal v drsném prostředí severního Norska, kde se moře pod příkrovem ledové mlhy tříští o rozeklaná skaliska. Svou první knihu, špionážní příběh pro mládež, vydal v roce 2005. Následovala řádka dalších knih pro mladší čtenáře. Jeho první výpravou do světa literatury pro dospělé je detektivka Až mi zítra budeš chybět z roku 2016. Rázem mu vynesla uznání kritiky. Upoutala především díky mistrnému zachycení tajuplné atmosféry odlehlých ostrovů, kam je její děj zasazen. Temné podtóny a uhrančivé popisy krajiny bičované sněhovými vichřicemi prozrazují důvěrnou znalost země, kde autor strávil dětství.

Zdroj: nakladatelství Plus


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte rádi severské romány? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVystrkov

Kinnunen, Tommi

Argo, 2018

zobrazit info o knizeOzbrojená žena

Janouchová, Kateřina

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizeSetkáme se v ráji

Bakkeid, Heine

Plus, 2019

Napsat komentář