Pohádkový svět v knize i filmu

deti ctou
Co mají společného dnešní pohádkové knihy? Příběhy v nich obsažené můžete nejen číst, ale také sledovat na filmových plátnech. Například Čert Bonifác se vydá do lidského světa a chůva Mary Poppins se vrací zpět.

V loňském roce spatřil světlo světa film s názvem Čertí brko. Hlavní hrdina, čert Bonifác, se vydává do světa, kde na něj čeká jedna nástraha za druhou. Podaří se mu je překonat? Knižní zpracování doprovází krásné celostránkové ilustrace.

Věděli jste, že peklo je úřad starý jako lidstvo samo a vůbec tu není proto, aby nám něco zlého našeptával? Zlo si totiž každý nosí v sobě…
Nejmocnější pekelnou zbraní je Čertí brko, které zapisuje všechny hříchy. Aby čerti nemuseli za hříšníky létat po celém světě, mají ho rozdělený na jednotlivá podpekla, odpovědná ústřednímu peklu a samotnému Luciferovi.
Zbrusu nová česká pohádka, na kterou se budete moct podívat i v kině nebo v televizi, vás zavede do podpekla Pervidle a místně příslušné obce Pytlov. V podpekle se jednoho dne porouchá Čertí brko a Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového nezkušeného čerta Bonifáce, aby se nekňuba ve světě trochu otrkal. Bonifác se vydává do Pytlova, ale hned zkraje ho zdejší šejdíř krejčí Klouzek okrade nejen o brko, ale i o další kouzelné pekelné předměty. Události pak nabírají rychlý spád: Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se dokonce podaří zrušit peklo a uvěznit jeho vládce! Bonifác v sobě musí probudit všechny čertovské síly a na plné obrátky roztočit závity svého vynalézavého mozku, aby osvobodil Pytlov, Lucifera a také krásnou nehříšnici Markétku, do které je zamilovaný až po uši, z moci zloduchů a povalečů.
Nádherné celostránkové ilustrace scénografa, loutkaře, výtvarníka a pedagoga Roberta Smolíka doplněné řadou propracovaných náčrtků, plánů, zápisků, razítek, kolků a známek vytvářejí spolu s textem harmonicky působivý celek knihy, která má navíc velmi aktuální vyznění – pamatujte, milí hříšníci: kdo chce rušit peklo, ten to s vámi nikdy nemyslí dobře. Právě takový má v sobě zla nejvíc. A nikdy nevěřte nikomu, kdo vám slibuje ráj na zemi, protože ten si musí každý zasloužit sám. I přes svůj hluboký obsah je tenhle poučný příběh napsaný s lehkostí a neuvěřitelným vtipem, takže se při jeho čtení bude opravdu dobře bavit celá rodina!

Ukázka z knihy

Certi brko 1

Certi brko 2

Čertí brko

Příběh na motivy filmové pohádky
Autoři: Robert Geisler, Tomáš Hodan
Ilustroval: Robert Smolík

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 215×265 mm
ISBN: 978-80-88276-38-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Čertí brko vydalo nakladatelství PRESCO GROUP a.s., kde najdete i další ukázky.

————————————————

Takovou chůvu by chtěl každý z nás! Mary Poppins se vrátila, aby opět pomohla sourozencům Banksovým. Ti sice povyrostli, ale i v dospělosti se potýkají s problémy. Podaří se chůvě opět vnést svým svěřencům radost do života?

S neobyčejnou chůvou po boku číhá za každým londýnským rohem špetka dobrodružství a trocha úžasu… Sourozenci Banksovi stále žijí v domě číslo 17 v Třešňové ulici, ale už trochu vyrostli. Michael pracuje v bance jako kdysi jeho otec a sám vychovává tři děti – Annabel, Johna a malého Georgieho. Jane se mu snaží pomáhat, ale i když oba dělají vše, co je v jejich silách, hrozí, že přijdou o dům. Naštěstí se u nich opět jako mávnutím kouzelného proutku objeví Mary Poppins, jejich zázračná chůva z dětství, i se svým neobyčejným mluvícím deštníkem. Chce pomoci Banksovým, aby byly jejich životy zase plné radosti a zázračných maličkostí… Podaří se Mary Poppins vdechnout kouzlo do života londýnské rodiny také tentokrát?

Ukázka z knihy

Mary Poppins se vraci

Mary Poppins se vrací

Přeložila: Světlana Ondroušková

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 212×290 mm
ISBN: 978-80-252-4429-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Mary Poppins se vrací vydalo nakladatelství Egmont ČR.

————————————————

Jim Knoflík a jeho kamarád, strojvůdce Lukáš prožijí nečekané dobrodružství. Vydají se po stopách unesené princezny a během pátrání na ně čeká řada zkoušek a příhod. Podle knihy vznikl nejen film, příběh získal i mluvenou podobu.

Další vyprávění plné fantazie od autora Nekonečného příběhu.
Jim Knoflík je obyčejný kluk, jemuž se dějí neobyčejné věci. Už jako miminko se octl v Jasmánii, ostrovním královstvíčku, jemuž vládne král Alfons Třičtvrtěnadvanáct. Jeho nejlepším kamarádem je strojvůdce Lukáš, hrdý majitel parní lokomotivy Emy. Když se tahle nerozlučná trojice jednoho dne rozhodne vydat do světa, promění se jejich cesta ve velké dobrodružství. Po příjezdu do Mandaly totiž zjistí, že byla unesena císařova dcera a nešťastný panovník je požádá o pomoc při její záchraně. Stopy ztracené princezny je vedou pohořím Koruna světa, Údolím soumraku a skalní branou Ústa smrti až do dračího města Žalmánie. Tím ale jejích podivuhodné pátrání zdaleka nekončí, neboť na ně čeká množství zkoušek, nebezpečných překážek i tajuplných hádanek…
Podle příběhu byl v roce 2018 natočen stejnojmenný film v režii Dennise Gansela.

Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema (audiokniha)

Autor: Michael Ende
Přeložila: Naděžda Slabihoudová
Interpret: Jan Vlasák

Vazba: CD
ISBN: 8594169482163
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema vydalo nakladatelství OneHotBook. A nezapomeňte si poslechnout ukázku.

O autorovi

V nadějné atmosféře poválečného Německa, kdy zažívalo nesmírný rozmach divadlo, vystudoval Michael Ende hereckou školu, ale více než hraní se věnoval psaní divadelních her. Od těch byl pak už jen krůček k delším textům, ve kterých rozehrával surrealistické vidění světa, kombinoval realitu s fantazií a díky nimž se proslavil. Jeho první rukopis odmítlo deset nakladatelů, než v roce 1960 vyšel pod názvem Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema. Za knihu Děvčátko Momo a ukradený čas (1973) získal evropskou cenu za dětskou literaturu, ale největší úspěch mu bezesporu přinesl Nekonečný příběh (1979). Ten byl v roce 1985 zfilmován (následovala i několikerá pokračování), ale autor se od tohoto zpracování distancoval.

O interpretovi

Jan Vlasák se narodil v Čáslavi, vystudoval brněnskou JAMU a následně se stal členem souboru divadla v Uherském Hradišti. Prošel mnoha scénami (Divadlo Petra Bezruče, Státní divadlo, Divadlo E. F. Buriana, Státní divadlo v Brně, Realistické divadlo, Rokoko i Národní divadlo), v současné době je členem souboru Městských divadel pražských. Účinkoval v řadě televizních inscenací a seriálů (Tři králové, PF 77, Hodina tance a lásky, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Cukrárna, Cirkus Bukowsky, První republika, Svět pod hlavou) a filmů (Výchova dívek v Čechách, Milenci a vrazi, Vratné lahve, Bathory).

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

————————————————

České pohádky patří mezi nejkrásnější příběhy. Díky nové knize nemusíte čekat, až poběží v televizi, ale můžete si je kdykoliv přečíst a připomenout si je.

Knižní zpracování klasických pohádek, které znáte z filmu či televizní obrazovky. Princ a Večernice aneb O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku – Byl jednou jeden král aneb Sůl nad zlato – Jak se budí princezny aneb O Šípkové růžence – Tři oříšky pro Popelku aneb O Popelce – Obušku, z pytle ven aneb Kouzelné dary – Princ Bajaja – Princezna se zlatou hvězdou na čele – Pyšná princezna aneb Potrestaná pýcha – S čerty nejsou žerty aneb Čertův švagr – O statečném kováři aneb Neohrožený Mikeš – Panna a netvor aneb Kráska a zvíře – Třetí princ aneb Dvojčata – Labakan aneb Nepravý princ – Jak si zasloužit princeznu aneb Šternberk – Sedmero krkavců – Lotrando a Zubejda aneb Pohádka o zlotřilém loupežníkovi a O princezně solimánské – Pták ohnivák aneb O ptáku Ohniváku – Florián aneb Dar svatého Floriána – Císařovy nové šaty – O Janovi a podivuhodném příteli aneb Dva přátelé – Zlatovláska – Tři zlaté vlasy děda Vševěda – Malá mořská víla aneb Rusalka aneb Mořská ženka – Nebojsa.

Ukázka z knihy

Král s královnou měli čtyři děti. Syn Velen byl nejstarší, a pak tři dcery. Jak možná víte, králové mívají plno státnických povinností, které je často odvádějí do světa. A na těch cestách je doprovázejí manželky. Na tom se nic nezměnilo ani dnes. A tak královští rodiče museli jednou odcestovat, a i když jejich děti byly už dospělé, stejně o ně měli obavy.
Rodiče Velenovi přikázali, aby, zatímco budou pryč, se staral nejen o zámek, ale aby také dohlížel na své sestry. Věděli, proč to říkají, jejich děti totiž byly stejné jako všechny děti, a když zůstaly bez dozoru, byly jako utržené ze řetězu a pěkně vyváděly. (str. 8)

Nejkrásnější filmové pohádky

Ilustroval: Matěj Pospíšil
Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 200×260.2 mm
ISBN: 978-80-7597-229-3
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Nejkrásnější filmové pohádky vydalo nakladatelství XYZ. Přečtěte si ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČertí brko
Příběh na motivy filmové pohádky

Geisler, Robert – Hodan, Tomáš

PRESCO GROUP a.s., 2018

zobrazit info o knizeMary Poppins se vrací

Egmont ČR, 2018

zobrazit info o knizeJim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema (audiokniha)

Ende, Michael

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizeNejkrásnější filmové pohádky

XYZ, 2018

Napsat komentář