Získejte důkaz o křehkosti manželské lásky

zustan-se-mnou-perex
Manželé Yejide a Akin se bezmezně milují, ovšem v jejich světě, kde je třeba, aby žena dala muži i potomka, pouhá láska nestačí. Jenže co dělat, když se to navzdory všem snahám nedaří? V Nigérii na to mají poněkud rázné řešení.

Svérázná pomoc k početí potomka

Yejide a Akin jsou milující manželé. Ani po čtyřech letech vztahu však Yejide nemůže otěhotnět. Zkusili všechno – odborná vyšetření, návštěvy léčitelů, svaté poutě, tanec s proroky i modlitby k Pánubohu. Yejide ale stále doufá v zázrak: že porodí dítě. Touží po něm její manžel. Touží po něm její tchyně. Když ale její rodina neústupně trvá na tom, aby si Akin našel druhou ženu, je už toho na Yejide příliš. A když si ji Akin přivede, začíná se odvíjet příběh plný nečekaných zvratů, lásky i žárlivosti, který je navzdory historickým i kulturním odlišnostem stále velmi aktuální.

Na pozadí společenských a politických zvratů, kterými v osmdesátých letech 20. století procházela Nigérie, vykresluje Ayobami Adebayová strhující obraz křehkosti manželské lásky, rozpadu rodiny, zničujícího žalu i všepohlcujících mateřských pout.

Román Zůstaň se mnou je příběhem o naší zoufalé snaze ochránit před zármutkem sebe i ty, které milujeme.

 

Zůstaň se mnou

Autorka: Ayobami Adebayo

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Překlad: Lukáš Novák
Počet stran: 272
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 2/2019
ISBN: 978-80-7473-743-5

Přečtěte si více o knize Zůstaň se mnou, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Kniha Zlín patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si stáhnout a přečíst ukázku.

KnihaZlin_AlbatrosMedia

Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, Egmont, Kniha Zlín, Vyšehrad, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading a Palmknihy.

 

Ukázka z knihy

„Manželko naše,“ pravil Baba Lola, „říká se, že když muž něco vlastní a jeho majetek se zdvojí, nehněvá se proto, je to tak?“
S úsměvem jsem přikývla.
„Inu, manželko naše, toto je tedy nová manželka tvého muže. Jedno dítě přivolá na svět další dítě. Kdoví, možná král nebeský vyslyší díky ní tvoje modlitby. Jsme si jistí, že až otěhotní a porodí dítě, budeš mít dítě i ty,“ pokračoval Baba Lola.
Iya Martha souhlasně přikývla. „Yejide, má dcero, mluvili jsme o téhle věci mnohokrát a dobře jsme ji rozvážili, rodina tvého muže a já. A tvoje ostatní matky.“
Zavřela jsem oči. Určitě každou chvíli procitnu ze zlého snu. Jenže když jsem oči otevřela, ta mangově žlutá ženská nezmizela. Viděla jsem ji trochu rozmazaně, ale byla tam. Připadala jsem si jako omráčená. (str. 17)

 

O autorce

Ayobami Adebayová pochází z nigerijského Lagosu. Její povídky se objevily v řadě časopisů a antologií, jedné z nich se již v roce 2009 dostalo značné pozornosti v literární soutěži mezi autory britského Společenství národů. Adebayová vystudovala anglicky psanou literaturu na Obafemi Awolowo University a tvůrčí psaní na University of East Anglia, kde studovala na základě mezinárodního stipendia. Přesvědčivým debutem Zůstaň se mnou zaujala čtenáře i kritiky napříč kontinenty. Byla nominována na prestižní ocenění (Baileys Prize for Women’s Fiction, 9mobile Prize for Literature, Wellcome Book Prize) a román se umístil v mnoha výběrech nejlepších knih renomovaných světových deníků a časopisů.
(Zdroj informací: společnost Albatros Media)

 

Vyhrajte knihu Zůstaň se mnou

Yejide a Akin se ani po čtyřletém vztahu stále nedočkali potomka, ačkoliv zkusili snad vše od odborných vyšetření až po modlitby. Rodina proto Akina dotlačí k řešení, které se Yejide vůbec nelíbí. Skutečně jedno dítě přivolá na svět druhé, nebo bude Yejide pro svou neplodnost zavržena navzdory tomu, že ji Akin miluje? To si přečtěte v románu, jehož autorkou je Ayobami Adebayo.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Kniha Zlín patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Zůstaň se mnou vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Zůstaň se mnou
probíhá od 5. do 18. února 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Zůstaň se mnou

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZůstaň se mnou

Adebayo, Ayobami

Kniha Zlín, 2019

Napsat komentář