Třetí díl o domácí výrobě pod drobnohledem

Delame_si_to_doma_sami_3_Alena_Thomas_jota
Nahlédněte do dalšího bestselleru od Aleny Thomas. Tentokrát vás kniha provede herbářem bylin, které rostou všude kolem nás. Dozvíte se, jak můžete jednotlivé rostliny uplatnit ve své domácnosti.

Čeští čtenáři se letos dočkali dalšího pokračování knih o domácím tvoření (opět s názvem vyvolávajícím rozpaky) Děláme si to doma sami 3. Knihu známé bloggerky Aleny Thomas vydalo 17. 10. 2018 nakladatelství Jota v oddělení populárně-naučné literatury.

Alena Thomas začala s vlastní výrobou všeho možného již před mnoha lety v době, kdy se ocitla v roli samoživitelky se třemi dětmi. Nestala se „biomatkou“ kvůli modernímu trendu, ale z nutnosti. Nezbylo jí tehdy nic jiného, než se navrátit ke kořenům a skromnému životu našich prababiček. Dnes je autorkou úspěšného blogu Homemade (kterým to všechno začalo), najdete ji také na internetových stránkách Stream nebo Youtube a její tři knihy jsou neustále vyprodanými bestsellery. Své zkušenosti má díky životním peripetiím tvrdě vydřené, přesto se však mezi čtenáři a diváky nachází, krom fanoušků, i mnoho odpůrců jejího revolučního životního stylu.

Ačkoliv jsem spokojenou majitelkou předchozích dvou dílů, vydání třetí knihy mě překvapilo  ̶  naštěstí mile, protože je kniha obsahově velmi přínosná. K jejímu podtitulu Herbář receptů pro domácí lékárnu, kosmetický salón i špajz jsem byla zprvu skeptická, neboť mi evokoval představu knih herbářového typu, se kterými se v poslední době roztrhl pytel. Pochybnosti mne ale brzy opustily a musela jsem knize přiznat její kvality. Pojďme se na ni společně podívat.

Tématem prologu knihy jsou tentokrát Aleniny čtyři děti, coby její nejdůležitější produkty. Nejen z tohoto důvodu je tato nejnovější kniha hodně osobní. Velmi mě potěšilo následujících deset stran úvodu knihy, na kterých podrobně líčí sběr bylin, jejich zpracování, a to včetně jednotlivých chemických pojmů společně s popisem druhů kosmetických výrobků a jejich konzervace. Takto detailní „úvod do problematiky“ mi v předchozích dílech chyběl, a proto je pro mě vítaným doplněním.

Jak již zmíněný podtitul napovídá, kniha je abecedně řazeným herbářem bylin, které můžeme v průběhu roku posbírat v přírodě. Autorka také čtenáře nabádá k vytvoření si vlastního herbáře – třeba podle jejího vzoru. Nehledejme však v knize všechny bylinky  ̶  jen ty nejčastější. Každá bylina má svoji kapitolu s krásným přehledným medailonem na začátku, s botanickou malbou, doporučením sběru, náčrtem lidského těla s přehledným rozmístěním léčivých účinků byliny a samozřejmě jejím kosmetickým využitím. Kapitola je poté rozdělena na tři části: recepty pro domácnost, recepty pro domácí kosmetiku a recepty pro domácí lékárnu.

Osobně si recepty rozřazuji do tří kategorií podle obtížnosti. To bohužel autorka neudělala, a tak by se klidně mohlo stát, že kosmetik-začátečník se rovnou pustí do výroby složitého pleťového krému. Podle mě však nejlehčí recepty z knihy zvládnou i děti, např. když je zapotřebí pouze určitá bylinka, voda, cukr, alkohol nebo olej. Další úroveň už je pro dospěláky, kteří si chtějí užít pohodového míchání bez větší námahy. V této kategorii použijeme různá rostlinná másla či vzácnější oleje, případně vosky. Jde o suroviny, které lze běžně najít v obchodech se zdravou výživou, takže nic těžkého. Nejvyšší úrovní je pak skutečná domácí alchymie, kdy je už třeba navštívit nějakou chemickou speciálku, ale výsledek stojí za to! Převážně jde o výrobu kosmetických výrobků za použití konzervantů, tenzidů, emulgátorů atd. Přestože tento výčet může vyvolávat obavy, jsou suroviny, které paní Thomas ve svých receptech uvádí, takřka do jednoho v souladu s přírodou a zdravím, ani ekosystému neškodí. Jak je možná některým známo, ani označení „bio“ na kosmetickém výrobku vám nezaručí, že jsou všechny obsažené složky neškodné. Kosmetika z knihy je však v tomto ohledu naprosto v pořádku a za to má u mě autorka rozhodně plusové body.

Pokud by čtenář vlastnil pouze třetí díl, mohlo by mu možná vadit, že zde (co herbáře týče) nenajde všechny běžné bylinky, ale jen některé. Mnoho z nich se totiž objevilo v předchozích dílech. Mně například chybělo jakési shrnutí bylinek v podobě sběračského kalendáře na závěr knihy, ale to už bych asi chtěla moc. Pokud bych chtěla být rýpavá, vytkla bych autorce opětovné použití některých receptů z předchozích knih. S ohledem na kvalitu knihy mi to však nevadí. Setkala jsem se také s názorem kritiků paní Thomas, kterým se její recepty zdají trapně triviální, až zbytečné. Pro někoho možná zbytečné jsou, ale v oné triviálnosti právě spočívá ten vtip. Na řadu neduhů stačí skočit si pro něco na zahrádku místo utrácení peněz za drahé přípravky. Prosté a jednoduché. Z toho vyplývá autorčina filosofie, jež je stoprocentně reflektována v knihách. Dovoluji si tvrdit, že většina neobjektivní kritiky pramení ze závisti, že někdo může žít tak jednoduše a umí si poradit.

Na Děláme si to doma sami 3 lze jasně poznat, jak se autorka během let posunula. Přináší detailnější informace o složitých receptech, ale i o sobě. Zpracování knihy samotné i kosmetických receptů má bezesporu čím dál vyšší úroveň, pro čtenáře je tak orientace přehlednější. V porovnání s předchozími díly, kdy první kniha je takovým ,,nástřelem´´, druhá vylepšením (rozděleným na roční období), je třetí kniha komplexnější, plnohodnotnější i silnější, obsahuje také více fotografií, zejména ze života Aleny Thomas a její rodiny. Vzhledem k tomu, že je tento díl věnován bylinkám, najdeme v něm jen malé množství drogistických výrobků pro domácnost. Pro ty si musí čtenář zalistovat ve starších knihách. Jako novinku jsem rovněž zaregistrovala používání různých druhů jílů a hořkých solí, což jistě uvítají ekzematici.

Stále se nemohu rozhodnout, který díl mi nejvíce přirostl k srdci  ̶  třetí kniha krásně doplňuje celou sérii a předchozí díly činí přehlednějšími. Najednou to celé dává ještě větší smysl, a tak jsem ráda, že mám doma všechny. Navíc humor Aleny Thomas, protkaný napříč její tvorbou, je příjemným kořením a důvodem, proč se k receptům stále ráda vracím. Myslím, že nejsem jediná, kdo je zvědavý na možné pokračování těchto bestsellerů…

Pár receptů jsem už stihla vyzkoušet a ráda bych se se čtenáři podělila o ty s levandulí, které se dají vyrobit i v zimě. Bylinka je to oblíbená, v sušené formě navíc dostupná po celý rok. Postup je skutečně jednoduchý a výsledky voňavé.

Levandulový sirup a limonáda

Levandulový sirup se vaří stejně jednoduše jako ostatní sirupy. Vynikající je z něj limonáda.

BUDETE POTŘEBOVAT:
0,5 kg květu levandule
1 chemicky neošetřený citron
1 kg cukru
1 l převařené vody

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

1) Levanduli omyjte, přelijte 1 litrem vařící vody, ve které se budou louhovat.

2) Omytý citron pokrájejte na kousky, přidejte ho k nálevu a še nechte stát 24 hodin. Za tu dobu směs 2-3x promíchejte.

3) Druhý den vše sceďte přes jemné plátýnko, květy i kousky citronu vymačkejte. Přidejte cukr. Tekutinu pak za stálého míchání ohřívejte až do zhoustnutí.

4) Po mírném vychlazení přelijte do dokonale čistých láhví. Pro jistotu je před plněním vložte na 5 minut do trouby vyhřáté na 180 ºC

5) Limonádu získáte jednoduše − zalijte potřebné množství sirupu perlivou vodou. A sosejte.

Levandulová kořenící sůl

BUDETE POTŘEBOVAT:
200 g mořské hrubozrnné soli
10 g sušené levandule
10 g celého pepře

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Luxusní levandulová mořská sůl se vyrobí tak, že se smíchá 200 g mořské hrubozrnné soli, 10 g sušené levandule a 10 g celého pepře. Zamíchejte a vsypte do mlýnku. Kořeňte. Budete za hvězdu!

foto_recenze


Jota_logoNakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěláme si to doma sami 3

Thomas, Alena

Jota, 2018

Napsat komentář