Svoboda na křídlech?

narusitel-perex
Do kin i na knižní pulty vstoupil téměř současně příběh z prostředí letců. Nikoli však z dávné historie, ale z té nepříliš vzdálené. Z časů, kdy „železná opona“ neoddělovala jen „Západ“ od „Východu“, ale procházela i lidskými srdci.

Za filmem i knihou s názvem Narušitel stojí mladý nadšený tvůrce David Balda, který tak dlouho naslouchal vzpomínkám svého dědečka Vladislava Baldy, až se jim rozhodl dát podobu a vyslat do světa. Na film se můžete jít podívat do kina a do knihy se začíst…

V roce 1960 se čtyři malí kamarádi Vláďa, Pavel, Matěj a Michal zamilovali do letadel a rozhodli se, že se jednou stanou piloty. Proto jejich cesta vedla v roce 1974 na letiště Svazarmu, kde se po týdnech přípravy na zemi opravdu začali učit létat. Setkávají se s veteránem druhé světové války, pilotem RAF, prožívají nadšení ze svobody ve vzduchu, ale také šmírování StB a pocit, že nemohou věřit ani jeden druhému.

Z malých letadel svazarmovského letiště vedla cesta pilotů mezi armádní letce, jejichž úkolem bylo střežit vzdušný prostor republiky před vnitřními a vnějšími narušiteli. Vnitřními se stávali obvykle piloti malých letadel, kteří zabloudili v mracích, ale i ti, kteří se pod jejich rouškou chtěli dostat přes „železnou oponu“ za svobodou. A že ti „vnější“ jsou většinou jen strašákem státní ideologie, to netušili…

Příběh z dob normalizace má určitě svůj potenciál zaujmout. Obzvlášť, když si čtenář uvědomí, že jde o skutečnost. Bohužel autoři David Balda a Petr Kult jsou asi ještě příliš mladí, aby z něj vytěžili víc, než jen schematický, nepříliš dobře napsaný scénář. Ano, píši scénář, přestože jde o knihu, protože některé pasáže jsou jak vystřižené ze scenáristických poznámek a míst, která se víc podobají románu nahlížejícímu i do lidské duše, je v ní velmi poskrovnu.

Nejzajímavěji pak působí nastínění toho, jakým způsobem letectvo u nás fungovalo (zřejmě informace od dědečka) a hojnost černobílých i barevných fotografií z natáčení filmu. Příběh postrádá vnitřní napětí, díky kterému by udržel čtenáře, a navzdory všemu, co se na stránkách odehrává, i akčnost. Jako čtenář jsem se necítila vtažena do děje, spíš jsem jen zpovzdálí pozorovala střípky událostí. Nevím, jak na diváky bude působit filmová podoba, ale ta psaná mne příliš nenadchla.

Nicméně si myslím, že oba autoři dokázali, že mají talent – kdo z nás by se o něco takového vůbec pokusil v sedmnácti, respektive devatenácti letech? –, který se rozvine teprve časem. Až nasbírají více zkušeností a možná i určitých znalostí… Obzvlášť budou-li se umět poučit ze svých chyb.

Knihu Narušitel vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNarušitel

Balda, David – Kult, Petr

Cosmopolis, 2019

Napsat komentář