Cesta na trůn

Prokop_KarelIVTajnyDenik_audio
Na téma období vlády Karla IV. již bylo napsáno tolik textu, že vydávat cokoli dalšího se může zdát nadbytečné. Na druhou stranu mezi těmi tisícovkami stran převážně suchopárných dat je zábavy jako šafránu. Přijít tedy s dobrodružným, a přesto fakty podloženým příběhem, vyprávěným navíc poutavým hlasem, může být sázkou na jistotu.

Dnes bych se rád na chvilku vrátil do historie. Snad mi ctěné čtenářky a vážení čtenáři odpustí, že si výjimečně nepředstavíme žádnou novinku, ale ohlédneme se několik let zpátky. První kniha z  pentalogie Josefa Bernarda Prokopa ze života Lucemburků Karel IV. Tajný deník spatřila světlo světa v roce 2014. O její tištěné vydání se postaralo nakladatelství Fortuna Libri. O rok později ji vydavatelství OneHotBook převedlo hlasem Jiřího Dvořáka do zvukové podoby. A od roku 2016 se Tajný deník objevil i v nabídce internetového distributora Audioteka.cz.

Josef Bernard Prokop bývá spojován hlavně se dvěma aktivitami: s prací v Českém rozhlase a s hudbou. V prvním případě je označován za moderátora, redaktora a autora stovek pořadů, včetně páru divadelních her. V případě druhém je jeho jméno uváděno v souvislosti s varhanními koncerty a výukou mladých klavíristů. Pro nás je ale nejzajímavější jeho autorská činnost. Jako prvotinu mu v nakladatelství Fortuna Libri vydali v roce 2014 právě Tajný deník, o němž si dnes povídáme. Během příštích dvou let přidal další čtyři tituly, aby tak naplnil Lucemburskou pentalogii. Souběžně s prací na historických románech se ale pustil i do práce na detektivkách. V letech 2015 a 2016 tak vydal i tři příběhy ze série Paní Grimmová. V roce 2017 si odskočil k historii Sámovy říše a o rok později přiblížil našim čtenářům i život Marie Terezie.

Karel IV. – Tajný deník je nečekaně napínavý román ze zákulisí života Otce vlasti. Přestože se neodklonil od obecně známých historických faktů, Josef Bernard Prokop dokázal sestavit dostupné informace do tvaru, jenž by mohl nahradit nejednu učebnici. Co víc, pravděpodobně by i probudil u jinak laxních žáků a studentů zájem o minulost, tak často dětmi vnímanou jako něco nudného a zbytečného. Přiznejme si, že stejně jako v jiných oborech, hranice mezi zájmem a nezájmem stanovují ti, kdo o daném tématu hovoří nebo píší. Nabídněme poutavé vyprávění plné akce, jež není na úkor historické věrnosti, a můžeme získat dychtivé studenty. Ponechme je však ve spárech suchopárných učebnic a unudíme je k smrti. V případě Tajného deníku jsme se naštěstí ocitli na té správné straně. Zvuková verze k tomu celému přidává ještě další rozměr, díky němuž padá další bariéra na cestě za věděním. Naslouchat může být pro mnohé zájemce výrazně snazší než číst, a tak i nepříliš aktivní student nečekaně zjistí, že historie je zábava, přestože neprošla hollywoodskými studii.

Tajném deníku se dozvíme, jaká byla Karlova cesta k pověsti populárního panovníka. Nosnou linií příběhu je období, kdy Karel pojme za manželku svou čtvrtou ženu Alžbětu Pomořanskou. Autor nám předkládá celou řadu zákulisních momentů, včetně nejedné vpravdě detektivní situace. Není tajemstvím, že právě ve zmíněném období se Karel musel opakovaně vypořádávat se svým zetěm Rudolfem Habsburským a jím nastraženými intrikami. Zároveň si ale Josef Bernard Prokop přizval na pomoc postavu „Gioma“ (Guillaume de Machaut), bývalého důvěrníka Karlova otce Jana Lucemburského, v hlavní dějové linii Tajného deníku už ale vyslance kyperského krále Petra. Z jeho úst se spolu s Karlem dozvídáme, jaký byl Jan panovník, jak to bylo s Karlovým (v té době ještě Václavovým) dětstvím, a hlavně, co se stalo s Karlovou matkou Eliškou Přemyslovnou. Na „Giomovo“ vyprávění navazují Karlovy vlastní vzpomínky na pobyt na francouzském dvoře, na výchovu a přípravu pro jeho budoucí panovnickou roli. Podstatným tématem Tajného deníku je i komplikovaný vztah mezi otcem Janem a synem Karlem. To všechno autor dovedně propletl tak, aby čtenář/posluchač ani na chvíli nepolevil ve zvídavosti a touze dozvědět se víc.

Audioknihu tvoří z podstatné části její interpret. V našem případě se četby chopil Jiří Dvořák, zkušený divadelní a filmový herec. Za všechny jeho špičkové role uveďme alespoň jednu: čerta Uriáše ve filmech Anděl páně. Dvořákova barva hlasu, rytmus přednesu i přesná práce s textem dokonale ladí s předčítaným tématem. Tam, kde si jiní pomáhají změnami intonace či snahou o dramatizaci, on trpělivě setrvává ve své vlastní tónině, což se ukázalo být přesně tím pravým. Významné úseky jsou od sebe odděleny hudebními intermezzy převážně ve formě dobových skladeb či písní, jež skvěle podbarvují atmosféru celé knihy. Téměř čtyři stovky stran tištěné předlohy představují ve zvukové formě více než třináct a půl hodiny čteného slova rozčleněného do čtyřiceti šesti stop formátu mp3.

Na Tajný deník bezprostředně navazuje druhá kniha Lucemburské pentalogie s názvem Karel IV. – Císař a císařovna. Na tu, stejně jako na třetí pokračování s podtitulem Císař a synové, se ale podíváme v některé z příštích recenzí. Pokud jste tak ještě neučinili, určitě si nenechte ujít příležitost nahlédnout za oponu životního příběhu jednoho z nejmocnějších, a přitom nejpopulárnějších panovníků evropské historie. Je vcelku jedno, zda zvolíte tištěnou nebo zvukovou verzi. Audiokniha vám ale dává víc prostoru a svobody pohybu – ergo odpadá výmluva, že na čtení nemáte čas.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarel IV. - Tajný deník

Prokop, Josef Bernard

Fortuna Libri, 2014

zobrazit info o knizeKarel IV. – Tajný deník

Prokop, Josef Bernard

OneHotBook, 2015

Napsat komentář