Zajímavé životní příběhy

Skutecne-pribehy-perex
Dnes jsme pro vás vybrali příběhy tří lidí, které určitě stojí za přečtení. Seznamte se s jedním z nejlepších horolezců dvacátého století, tulákem žijícím v lesích Šumavy a v neposlední řadě s asi nejznámějším fyzikem moderní doby – Stephenem Hawkingem.

Stephena Hawkinga zná pravděpodobně každý. Jeho příběh je ukázkou neuvěřitelné vůle a důkazem, že je možné všechno, když člověk opravdu chce.

Stručná historie mého života

Autor: Stephen Hawking
Přeložil: Jan Klíma

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 137×202 mm
ISBN: 978-80-257-1179-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Stručná historie mého života vydalo nakladatelství Dokořán.

Proslulý fyzik Stephen Hawking je autorem řady publikací, v nichž laickému čtenáři zprostředkoval řadu mimořádně náročných problémů moderní fyziky. Patrně nejslavnější z nich je Stručná historie času. Ve své nejnovější knize tentokrát nerekapituluje vývoj vesmíru, ale svůj vlastní život – odtud i název Stručná historie mého života. S humorem čtenáře seznamuje se svým dětstvím, studiem, osobním a rodinným životem, s průběhem své nemoci i s vědeckou kariérou. Jeho vyprávění doprovází množství raritních fotografií. Kniha dokládá nezlomnou sílu ducha této výjimečné osobnosti.

PRVNÍ mojí vzpomínkou z dětství je, jak stojím v mateřské školce v Byron House v Highgate a strašně pláču. Kolem bylo plno dětí, které si hrály s úžasnými hračkami, a já si chtěl hrát s nimi. Ale bylo mi jenom dva a půl a tohle bylo poprvé, kdy jsem zůstal sám s cizími lidmi, a měl jsem strach. Myslím, že moje rodiče tahle reakce dost překvapila. Byl jsem jejich prvorozený a řídili se tím, co se dočetli v knížkách o výchově dětí, a ty tvrdily, že ve dvou letech je už dítě připraveno navazovat vztahy s ostatními dětmi. Ale po tom příšerném dopoledni mě ze školky odhlásili a vrátil jsem se tam až za půl druhého roku.

Neváhejte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

Stephen Hawking (1942–2018) je patrně nejznámějším vědcem současnosti, nejen ovšem díky převratným idejím, které znamenaly posun ve vývoji fyziky, ale i díky své fascinující vůli, se kterou překonává tělesný handicap a se kterou dokázal napsat řadu významným vědeckých prací i popularizačních knih. Jeho Stručná historie času zůstává vzorem pro všechny, kdo chtějí zprostředkovat náročné a neprůhledné vědecké teorie laickému čtenáři.

————————————————

V knize Klika byla vysoko se můžete dozvědět, jaké to je žít v lese jako tulák. Unikátní kniha i proto, že v ní najdete snímky z vlastnoručně vyrobeného fotoaparátu.

Klika byla vysoko

Autor: Roman Szpuk

Počet stran: 552
Vazba: vázaná
Formát: 115×165 mm
ISBN: 978-80-88268-08-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Klika byla vysoko vydalo nakladatelství 65. pole.

V rozsáhlé autobiografické próze Klika byla vysoko popisuje básník, meteorolog a tulák Roman Szpuk část svého života, strávenou zejména v lesích Šumavy. Představuje se jako vnímavý pozorovatel obyčejných, a přitom fascinujících detailů, které zůstávají ostatními neobjevené.

Bohatým a hutným jazykem přibližuje svět mezi rostlinami a zvířaty, který je většině lidí vzdálený. Zároveň však žije ve všední realitě, otevřeně popisuje návštěvy nemocné matky a starých lidí upoutaných na lůžka. Setkává se s tuláky, samotáři a blázny, modlí se, spí venku, prochází lesem za každého počasí.

V jeho autentických deníkových záznamech znovu ožívá tradice romantiků, poutníků, hledačů a rozervanců. Text plyne svobodně jako Szpukova milovaná oblaka a jer prokládán krátkými básněmi – haiku. Knihu doplňují autorovy fotografie, pořízené vlastnoručně vyrobenou camerou obscurou.

Odpoledne jdu do pečovateláku na mši. Kostelní píseň Bože, před Tvou velebností se zpívá tak falešně, že se vůbec nemohu chytit. Nadto slova se mi převalují v ústech těžce jako balvany. Nesmyslně mumlám neznámý text, nápěvem bloudím v neznámých melodiích. Jsem úplně jinde a Boží velebnost mě naprosto nezajímá. Trochu pomatený Karel čte z misálku, dívá se do  textu natolik zblízka, že si knihu takřka přikládá na tvář. Schovává za ní své tlusté brýle. Je to ten podivín, co se jeden čas díval na svět skrze tepaný kříž, který nosil před tváří i venku.

O autorovi

Roman Szpuk se narodil roku 1960 v Teplicích, od roku 1989 žije ve Vimperku. Pracoval mimo jiné jako noční hlídač kravínů, lesní dělník, strážce CHKO Šumava. V současnosti působí na meteorologické stanici Churáňov jako pozorovatel počasí. Roku 1983 založil nonkonformní sdružení básníků, prozaiků a písničkářů Skupina XXVI. Básně publikuje od roku 1982, vydal více než desítku sbírek (mj. Silentio pro smíšený sbor, 2009; Kámen v botě, 2011) a knihu básnických próz Chraplavé chorály (2013), na kterou volně navazují publikace vydané v nakladatelství 65. pole A zavaž si tkaničky (2016) a Klika byla vysoko (2018).

Zdroj: nakladatelství 65. pole

————————————————

Za svůj život zdolal všechny osmitisícové hory na světě, a to v tak krátké době, v jaké se to nikomu jinému nepodařilo. Přečtěte si o životě a úspěších tohoto výjimečného horolezce.

Kukuczka

Autor: Dariusz Kortko
Přeložila: Barbora Kolouchová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7565-416-8
Doporučená cena: 428 Kč

Knihu Kukuczka vydalo nakladatelství Jota.

Jerzy Kukuczka, známý jako „Jurek“, byl slavný polský horolezec, který jako druhý člověk (po Reinholdu Messnerovi) zdolal všech 14 osmitisícovek. Trvalo mu to pouze osm let, což dodnes nikdo nepřekonal. Většinu výstupů navíc uskutečnil bez umělého kyslíku, v zimě nebo novými cestami, a proto bývá mnohdy považován za nejlepšího výškového horolezce 20. století. Zahynul 24. října 1989 při výstupu na Lhoce jižní stěnou, když se mu přetrhlo lano. O pár dnů se tak nedožil změny režimu. Právě fakt, že tehdejší komunistický režim v Polsku pro něj byl velkou brzdou, dělá jeho činy ještě výjimečnější.

Biografie ale nepojednává jen o Kukuczkovi. Popisuje také, s jakými dnes nepředstavitelnými obtížemi se tehdy horolezci setkávali a jaký boj na mnoha frontách je to stálo. Přibližuje počátky polského himálajismu v padesátých a šedesátých letech, kdy se nutné vybavení vyrábělo doslova na koleni (doma šité oblečení, stavební helma, svářečské brýle – a bylo dostupné jen těm, kdo měli konexe), mluví o pocitu kamarádství, ze kterého vlivem doby vznikla rivalita, o tom, jak se vůbec horolezci tehdy živili, jak se vyrovnávali se ztrátami kamarádů spolulezců při nehodách či jak obtížné bylo v době politického vření vycestovat do novozélandských nebo aljašských hor.

Jednou týdně, v devět hodin večer, nastává spojení s Polskem přes Austrálii. O pět hodin dříve dojde k relaci s Káthmándú. Zpráva: co se děje v základním táboře, ve stěně, že radiotelegrafistovi musel lékař bez umrtvení vytrhnout zub a že se mu to podařilo.
Dojde i na vtípky. Maciek Pawlikowski, který je v Himaláji již podeváté (mladí v zakopanském horolezeckém klubu mu přezdívají „himálajský děda“), během lezení ztratí helmu, a tak si dá na hlavu šátek. Vypadá jako vesnická babka, v táboře mu říkají paňmáma Matějová.

Zalistujte si celou ukázkou.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStručná historie mého života

Hawking, Stephen

Dokořán, 2019

zobrazit info o knizeKlika byla vysoko

Szpuk, Roman

65. pole

zobrazit info o knizeKukuczka

Kortko, Dariusz – Pietraszewski, Marcin

Jota, 2019

Napsat komentář