O jídle teoreticky i prakticky

Tipy_O jidle teoreticky i prakticky
Dnešními tipy potěšíme vášnivé kuchaře a milovníky jídel, ale i ty, kteří pečují o své zdraví. Zjistěte, které potraviny jsou skutečně zdravé, jak se vaří jinde ve světě a proč vlastně lidé pláčou při krájení cibule.

Zajímá vás, jak fungují praskající lízátka, proč je pro psy čokoláda jedovatá, nebo jak fungují energetické nápoje? Mnohé zapeklité otázky z oblasti vaření a stravování zodpoví chytrá knížka Andyho Brunninga.

Proč pláčeme při krájení cibule?

plus 57 dalších otázek, které nás napadnou u jídla
Autor: Andy Brunning
Přeložil: Petr Somogyi

Počet stran: 155
Vazba: brožovaná
Formát: 190×165 mm
ISBN: 978-80-271-0773-5
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Proč pláčeme při krájení cibule? vydalo nakladatelství Grada.

Všichni vnímáme pomocí smyslů různé vlastnosti běžných potravin a nápojů, ale položili jsme si někdy otázku, jaké se za nimi skrývají chemické a fyzikální pochody? Odpovědi, které jsou někdy překvapivé, ale vždy mimořádně zajímavé, najdete společně s přehlednými ilustracemi na stránkách této knihy. Budeme se tedy bavit o chutích, vůních, barvách, jedech… a ještě o mnohém dalším: například o praskajících lízátkách, šampaňském, pálivých papričkách, česneku a halucinogenních účincích muškátového oříšku. A především si uvědomíme, jak úzce souvisí věda s běžnými věcmi, které den co den používáme, a s jevy, které vídáme kolem sebe.

 

Ukázky z knihy

Proc placeme pri krajeni cibule_ukazka1Proc placeme pri krajeni cibule_ukazka2

Prolistujte si celou ukázku.

 

Andy Brunning

Andy Brunning je autorem úspěšného blogu Compound Interest, věnovaného popularizaci chemie, kterou chápe jako neoddělitelnou součást každodenního života.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

————————————————

Žádnému kuchaři by neměla chybět knížka Matěje Formana Už se vaří, má panenko! Autor v ní zachytil recepty, s nimiž se setkal při svých cestách, v podobě kreseb. Fotografie pak doplnila Irena Vodáková.

Už se vaří, má panenko!

Autor: Matěj Forman
Fotografie: Irena Vodáková

Počet stran: 208
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 240×255 mm
ISBN: 978-80-259-0978-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Už se vaří, má panenko! vydalo nakladatelství Plus.

Na svých cestách potkal Matěj Forman, jeden z kapitánů divadelní lodi Tajemství, výtvarník a scénograf, řadu lidí. Někteří s ním zasedli u jednoho stolu. A někteří jej nechali vstoupit až k sobě do kuchyně. To je odedávna považováno za gesto velké důvěry, protože kuchyň tvoří srdce každého domova. Díky kresbám, na nichž Matěj Forman přímo během vaření zachytil domácí receptury, a díky fotografiím Ireny Vodákové u toho můžete být i vy. Tahle knížka je oslavou všech kuchařů a kuchařek i lidské družnosti, k níž společné jídlo patří a přispívá.

 

Ukázka z knihy

uz-se-vari-ma-panenko-ukazka-2Uz se vari ma panenko_ukazka2

Stáhněte si celou ukázku.

 

Matěj Forman

Matěj Forman (*1964) se narodil jako jedno z dvojčat Věře Křesadlové a Miloši Formanovi. Vystudoval filmovou a televizní grafiku na VŠ UMPRUM. Působí jako ilustrátor, pořadatel výtvarně zaměřených workshopů a příležitostný herec. Ilustroval např. knihy Nachové plachty na lodi tajemství, Polívkář z Boudy aj.

————————————————

Jíte zdravě, a přesto trpíte různými obtížemi a přibíráte na váze? Kniha lékaře Stevena R. Gundryho změní váš názor na to, co je skutečně dobré, a pomůže vám prostřednictvím ozdravných programů.

Skryté nebezpečí zdravých potravin

Proč je „zdravá“ strava příčinou nemocí a nadváhy
Autor: Steven R. Gundry
Přeložila: Ivana Sýkorová

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-247-4044-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Skryté nebezpečí zdravých potravin vydalo nakladatelství Grada.

Jíte dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin a dalších potravin, které jsou považovány za zdravé, a přesto vás trápí zdravotní potíže a přibíráte na váze? Chcete se vyléčit i z nemocí, s nimiž si západní medicína neví rady? Pomoc najdete v této knize! Průlomový mezinárodní bestseller mění názory odborníků a široké veřejnosti na to, jaké potraviny jsou skutečně zdravé. Odhaluje bílkovinu lektin, která je obsažena v mnoha rostlinách a dalších potravinách, které běžně konzumujeme. Autor, vystudovaný lékař, srozumitelně vysvětluje, jak lektiny přispívají ke zhoršování zdravotního stavu a proč zejména průmyslové zpracování zemědělských produktů stojí za tím, že se mnohé potraviny staly spíše škodlivými než prospěšnými. Provede vás třemi ozdravnými programy, během kterých nahradíte potraviny podporující zánětlivé procesy vhodnými alternativami, posilující prospěšnou mikroflóru ve střevech. Získáte také vzorové jídelníčky pro jednotlivé fáze ozdravných programů a recepty, včetně těch pro vegetariány.

 

Ukázka z knihy

Jsou rostliny schopné myslet?

Spřádají plány, jak nám uškodit? Mísí chemické látky, aby odpudily predátory? Přimějí živočichy, aby přenášeli jejich semena do jiných lokalit, a rozšířili tak oblast jejich výskytu? Podobné strategie naznačují, že rostliny jsou schopné mít záměr, a dokonce se mohou učit novým věcem. Teď si nejspíš říkáte, ale no tak, to přece není možné. Je jisté, že rostliny nedokážou myslet stejně jako vy nebo já. Ale každé živoucí stvoření chce přežít a rozmnožovat se. Nezáleží na tom, zda jste „jednoduchá“ rostlina nebo složitý „super“ organismus jako lidská bytost, protože podle evoluční teorie platí, že každá látka, kterou můžete vyprodukovat, a to dokonce i omylem, a která vám zajistí, že více kopií vašich genů přežije a bude se dále šířit, vám skýtá výhodu. (str. 28)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Steven R. Gundry

Steven R. Gundry, MD, absolvoval s vyznamenáním cum laude Yaleovou univerzitu se zvláštním oceněním v oboru biologické a sociální evoluce člověka. Později obdržel prestižní postgraduální vědecké stipendium v Národním institutu zdraví USA. Vynalezl zdravotnické prostředky, které dokážou odvrátit odumírání buněk při srdečních infarktech. Byl jednadvacet let po sobě jmenován jedním z nejlepších lékařů v Americe v žebříčku společnosti Castle Connolly. Žije se svou ženou Penny a psy Pearl, Minnie a Sadie v Palm Springs v Montecitu v Kalifornii. Nedaleko bydlí i jeho dospělé dcery Elizabeth a Melissa.

Informace byly čerpány z knižní ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za výhodné ceny.

Líbily se vám naše tipy o jídle? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč pláčeme při krájení cibule?
+ 57 dalších otázek, které nás napadnou u jídla

Brunning, Andy

Grada, 2018

zobrazit info o knizeUž se vaří, má panenko!

Forman, Matěj

Plus, 2018

zobrazit info o knizeSkryté nebezpečí zdravých potravin
Proč je „zdravá“ strava příčinou nemocí a nadváhy

Gundry, Steven R.

Grada, 2018

Napsat komentář