Románové zpracování historických událostí

historie
Dějiny jsou plné velkých či malých událostí, které se svým způsobem zapsaly do historie. Ať už se jedná o tajuplnou vraždu, holocaust, ozbrojené přepadení španělského parlamentu či pokus opustit komunisty ovládanou domovinu.

Služebnou Grace Marksovou po deseti letech ve vězení navštíví psychiatr Simon Jordan, aby kromě jejího životního příběhu odhalil, jestli se opravdu podílela na vraždě, za kterou ji odsoudili. Pravda mu stále uniká a odpovědi na své otázky nemůže najít…

Roku 1843 byla za spoluúčast na vraždě svého zaměstnavatele Thomase Kinneara a jeho hospodyně Nancy Montgomeryové odsouzena šestnáctiletá služebná Grace Marksová. Deset let poté ji ve vězení navštíví mladý psychiatr Simon Jordan, aby se v ní pokusil vzkřísit pohřbené vzpomínky a zjistil, jestli zločin skutečně spáchala. Během pravidelných rozhovorů naslouchá jejím vzpomínkám na dětství strávené v Irsku, odkud se celá rodina přesunula do Kanady za lepším životem. Gracino vyprávění ovšem naznačuje, že úděl ženy z nižších vrstev není v žádných končinách zrovna růžový. Lékařovo zaujetí postupně přesahuje profesionální zájem o případ, ale pravda jako by mu neustále unikala. Je Grace rafinovaná vražedkyně, oběť doby a okolností, mstitelka méně šťastných zástupkyň svého pohlaví, nebo pomatená mladá žena trpící ztrátou paměti a rozštěpením osobnosti?
Podle románu natočila společnost Netflix v roce 2017 oceňovaný televizní seriál se Sarah Gadonovou (Nebezpečná metoda, Cosmopolis, Rozhořčení) a Annou Paquinovou (Piano, X-Men, True Blood) v hlavních rolích.

Alias Grace (audiokniha)

Autorka: Margaret Atwoodová
Přeložil: Petr Pálenský
Interpreti: Lucie Pernetová, Pavel Batěk, Martin Zahálka, Lucie Juřičková

Vazba: CD
ISBN: 8594169482101
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Alias Grace vydalo nakladatelství OneHotBook. A nezapomeňte si poslechnout ukázku.

O autorce

Margaret Atwoodová je kanadská spisovatelka, básnířka, literární kritička, a feministická a sociální aktivistka je jednou z nejvíce ceněných autorek beletrie současné doby; za její literární dílo se jí dostalo mezinárodního uznání. Mezi lety 1984 až 1986 byla prezidentkou PEN klubu. Studovala na University of Toronto a později také na Harvard University. Vyučovala na University of British Columbia (v roce 1965), Sir George Williams University in Montreal (1967–1968), University of Alberta (1969–1979), York University (1971–1972) a New York University. Za román Příběh služebnice (BB art, 2008) získala vůbec první ocenění Arthur C. Clarke Award za nejlepší vědeckofantastický román, podle kterého byl v roce 2017 natočený úspěšný televizní seriál s herečkou Elisabeth Moss (seriály Mad Men, Top of the Lake) v hlavní roli. Česky vyšlo množství jejích próz jako Ublížení na těle (Odeon, 1989), Muzeum zkamenělin (Odeon, 2002), Přežívá nejsmutnější (Mladá Fronta, 2005), Z hlubin (NLN, 2006), Penelopiáda (Argo, 2007), Pýthie (Mladá Fronta, 2009), Kus temnoty a povídkových sbírek Modrovousovo vejce (Volvox Globator, 2002), Hra na vraha (BB art, 2004), Dobré kosti (BB art, 2005) i dalších.

Zdroj informací: OneHotBook

————————————————

Holocaust představuje jednu z nejtragičtějších kapitol 20. století, při které přišly o život miliony lidí židovského původu a mnoho dalších. Jak vypadalo dospívání v koncentračním táboře? Hannelore Grünberg-Kleinová to zažila na vlastní kůži…

Téma holocaustu bylo zpracováno již mnohokrát, nikdy však nepřestane šokovat svou krutostí a nesmyslností. V knize Dokud jsou slzy navíc autorka přesvědčivě popisuje proces dospívání v nelidských podmínkách a českému čtenáři nabízí méně známé osudy německých Židů, pro něž nebyl Terezín první zastávkou na cestě hrůzy, ale již několikátým přestupním bodem na trase vedoucí přes Atlantský oceán. Pro Hannelore bylo dospívání určované politickou situací. Před očima čtenáře dospívá – a dospívá ve světě bizarních nařízení a ostnatých drátů – ze zmateného a plachého děvčete v rozhodnou mladou ženu, které nejen štěstí, ale i vlastní instinkt pomohly přežít.

Ukázka z knihy

Dokud jsou slzy

Dokud jsou slzy

Autorka: Hannelore Grünberg-Kleinová
Přeložila: Petra Schurová

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7364-080-4
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Dokud jsou slzy vydalo nakladatelství Barrister & Principal. Pokud vás kniha zaujala, pět z vás ji může vyhrát v naší soutěži až do 5. února.

O autorce

Hannelore Grünberg-Kleinová se narodila 8. června 1927 v Berlíně, její dětství bylo ukončeno nástupem nacistického režimu a snahou o emigraci, která se naneštěstí nezdařila. Celá rodina pak byla uvězněna v několika koncentračních táborech, pouze část se dožila konce války. Hannelore byla nucena usadit se v Nizozemí, kde začala nový život. Nějaký čas strávila také v Izraeli. V roce 1971 se jí narodil syn, který dnes patří k jedněm z nejvýznamnějších postav nizozemské literární scény. Na knize Dokud jsou slzy začala pracovat již na sklonku osmdesátých let a poprvé vyšla v Amsterdamu v roce 2015, krátce po její smrti. Zemřela 9. února 2015 ve věku 87 let.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal

————————————————

Okamžik, který v sobě obsahuje všechny ostatní okamžiky, tak bývá označováno ozbrojené přepadení parlamentu v Madridu v roce 1981. Následné události a činy tří politiků formovaly přechod od diktatury k demokracii.

Dne 23. února 1981 v 18.23 hodin vtrhla do španělského parlamentu v Madridu skupina ozbrojených gardistů a po chvíli nařídila vyděšeným poslancům a členům vlády, aby si lehli na zem za své poslanecké lavice. Začal tím pokus o puč, jehož prvotním cílem bylo odstranit dosluhující neschopnou vládu Adolfa Suáreze a nahradit ji jakousi vládou národní jednoty, kterou by v duchu „řízené demokracie“ vedl představitel armády. Část pučistů ovšem chtěla rovnou smést stále ještě křehkou demokracii (diktátor Franko zemřel v roce 1975, první svobodné volby proběhly ve Španělsku v roce 1977) a vrátit zemi k nějaké formě frankismu. V parlamentu zrovna probíhalo hlasování o důvěře nové vládě – Adolfo Suárez totiž své kritiky předešel a nedávno sám podal demisi, což ovšem pučisty od jejich akce neodradilo. Všichni přítomní politici, novináři a zaměstnanci parlamentu uposlechli rozkazy pučistů a lehli si na zem, až na tři: dosluhujícího předsedu vlády Adolfa Suáreze, jeho ministra obrany Gutiérreze Mellada a vůdce španělských komunistů Santiaga Carrilla. Do tohoto okamžiku jako by se koncentrovaly všechny okamžiky následujících hodin, dnů a měsíců, ale do jisté míry jako by tato chvíle symbolizovala celé španělské dějiny 20. století a přechod od diktatury k demokracii. Okamžik, který v sobě obsahuje všechny ostatní okamžiky, jak o něm psal Jorge Luis Borges, kterého Cercas také zmiňuje.
Javier Cercas analyzuje tento okamžik, kdy se na chvíli zastavil čas, jako gesto osobní odvahy tří politiků (pučisté měli pistole a samopaly a v jednu chvíli stříleli do vzduchu). Ale také jako gesto tragické, gesto stvrzující politickou kariéru, která se nezadržitelně blíží svému konci, gesto „posmrtné“, jež má dodat smysl předchozímu jednání svých protagonistů a zpětně jej legitimizovat.
O svém díle Anatomie jednoho okamžiku mluví autor jako o románu, spíše jde ale o literární kroniku, nebo přesněji o strhující převyprávění konkrétních historických událostí romanopiscem.

Ukázka z knihy

Nejprve je třeba říct, že to není prázdné gesto. Suárezovo gesto je gesto, které má význam, i kdybychom přesně nevěděli jaký. A stejně tak mají význam a nejsou prázdná gesta všech ostatních poslanců, kteří – kromě Gutiérreze Mellada a Santiaga Carrilla – místo aby zůstali během střelby sedět, uposlechli příkazů pučistů a ukryli se pod lavicemi. Gesto všech těchto poslanců, nic si nenalhávejme, je gesto nepříliš elegantní, k němuž se žádný z přítomných oprávněně nemá velkou chuť vracet, ačkoli jeden z nich – rezervovaný a vážený Leopoldo Calvo Sotelo – neváhal označit rudou poušť prázdných poslaneckých lavic za obraz diskreditace parlamentu. Nejzjevnější gesto, obsažené v Suárezově gestu, je gesto odvahy. (str. 36)

Můžete si přečíst zbytek ukázky.

Anatomie jednoho okamžiku

Autor: Javier Cercas
Přeložila: Adriana Krásová

Počet stran: 464
Vazba: brožovaná
Formát: 127×202 mm
ISBN: 978-80-7260-400-5
Doporučená cena: 497 Kč

 

Knihu Anatomie jednoho okamžiku vydalo nakladatelství Prostor.

O autorovi

Javier Cercas se narodil do rodiny veterináře. Roku 1985 ukončil studium španělského jazyka na univerzitě v Barceloně. V druhé polovině 80. let 20. století pracoval po dobu dvou let jako lektor v Illinois, kde také sepsal svůj první román. Aktuálně působí jako profesor španělské literatury na univerzitě v Gironě, je ženatý a má jednoho syna.

————————————————

Do kin nedávno vstoupil film Narušitel, který natočil teprve osmnáctiletý David Balda podle pamětí svého dědečka, a krátce na to spatřila světlo světa i stejnojmenná kniha. Hlavní hrdina se rozhodne i s rodinou opustit komunistické Československo a přeletět přes státní hranici. Podaří se mu to?

Kniha Narušitel vznikla podle skutečných událostí a scénáře ke stejnojmennému filmu mladého režiséra Davida Baldy.
Příběh vypráví o životě armádních letců z doby 70. a 80. let minulého století. Hlavními postavami jsou čtyři přátelé, které spojuje jejich velká láska k létání. Nejtalentovanějším z nich je Vladislav Kučera, který na svazarmovském letišti tráví většinu svého času. Najednou toto idylické prostředí naruší všudypřítomná StB. Mnohaletí přátelé se s agenty dostávají do blízkého kontaktu a je zcela nemožné se styku s nimi vyhnout. Přátelé rázem stojí proti sobě na různých stranách barikády. Kučerovým hrozí životní nebezpečí, a proto se odhodlají k riskantnímu řešení. Není jiná možnost. Musí se rozhodnout, komu můžou věřit, a kdo pro ně představuje hrozící zradu. Podaří se jim uniknout Státní bezpečnosti a dostat se do bezpečí?
Kniha obsahuje velké množství fotografií z filmu i z natáčení!

Ukázka z knihy

I o čtrnáct let později, v roce 1974, je nebe jako vymetené. Autobus Škoda RTO nebesky modré barvy, známý pro své elegantní oblé tvary karoserie a oken, jede venkovskou krajinou po úzké asfaltové silnici. Jeho střecha je neobvykle prosklená, a tak dovnitř autobusu proudí sluneční svit, který toho dne pálí ažaž. Cestu lemují odkvetlé listnaté stromy, za nimiž se rozprostírají jen samá pole. (str. 16)

Zaujal vás příběh? Podívejte se na jeho pokračování. A na poslední chvíli můžete zkusit své štěstí v naší soutěži, končí 1.2. o půlnoci.

Narušitel

Autoři: David Balda, Petr Kult

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-247-2561-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Narušitel vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorovi

David Balda je mladý progesivní režisér a kameraman. Věnuje se především natáčení celovečerních filmů – mezi nejúspěšnější patří film Pomsta, který byl přijat do vysílání České televize a jeho celovečerní debut je drama film Nevinná krutost. Dále natáčí dokumentární pořady, reklamní videa, spoty a videoklipy.

Zdroj informací: actoressproduction.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlias Grace (audiokniha)

Atwoodová, Margaret

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizeDokud jsou slzy

Grünberg-Kleinová, Hannelore

Lukáš a syn, 2018

zobrazit info o knizeAnatomie jednoho okamžiku

Cercas, Javier

Prostor, 2018

zobrazit info o knizeNarušitel

Balda, David – Kult, Petr

Cosmopolis, 2019

Napsat komentář