Vyhrajte skutečný příběh polární expedice

wild-perex
Posádka lodi Endurance pod velením Ernesta Shackletona měla za cíl přejít Antarktidu. Její mise však skončila ještě dříve, než vůbec doplula k výchozímu bodu. A v tu chvíli začal několikaměsíční boj o život…

Ledové vězení

V roce 1914 vyráží anglický dobrodruh Frank Wild společně s významným polárním badatelem Ernestem Shackletonem a šestadvaceti dalšími muži na „poslední výpravu na Zemi“ s cílem přejít Antarktidu. Loď Endurance se však o ledovec rozdrtí dříve, než expedice vůbec dorazí k výchozímu bodu. Po celých pět měsíců muži driftují na ledové kře směrem na sever. Jenže kra se jim začíná pomalu rozpouštět pod nohama. Posádka se nakonec zachrání na ostrůvku, na kterém by je však nikdo nehledal – toto místo neznají ani velrybáři. A navíc v Evropě zuří první světová válka.

Zatímco se Shackleton vydává s hrstkou mužů na malém člunu pro pomoc, na ostrově v neustálé tmě a příšerné zimě zůstává pod vedením Franka Wilda dvaadvacet trosečníků. Po celou antarktickou zimu v tom nejhorším vězení na světě udrží Wild ve svých mužích víru v záchranu – a to díky síle své osobnosti.

 

Wild

Autor: Reinhold Messner

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Eva Osinová
Počet stran: 264
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 11/2018
ISBN: 978-80-7565-385-7

Přečtěte si více o knize Wild, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A prohlédněte si také několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Ještě před začátkem zimy má Shackleton objevit cestu na jih. Vyrazí 19. února se dvěma kamarády – lékařem Edwardem Wilsonem a geologem Hartleyem Ferrarem. Zkušené polární badatele Armitageho, Koettlitze a Bernacchiho Scott schválně nechává na základně. Bez nejmenších zkušeností s cestováním na sněhu, bez lyží a tažných psů, které vzal Scott s sebou jen proti své vůli a na Nansenovo naléhání, vyráží Shackleton se svou skupinkou do terénu a vede ji do nejistoty. Již brzy se tmavé tečky těch, kteří zůstali na základně, ztrácejí v nekonečném bílu ledové bariéry. Muži táhnou těžké saně, spí ve stanu, klopýtají ve white-outu. Je to příšerná dřina, ale vede muže čím dál hlouběji do útrob ledového kontinentu. Shackleton míří s oběma druhy k White Islandu, skalnímu útvaru uprostřed šedého nic, za nímž tuší nekonečno.

 

Vyhrajte knihu Wild

Britská královská expedice plavící se na lodi Endurance skončila ještě dříve, než vůbec začala. Poté, co ji ledovec sevřel ve svém náručí, než námořníci vůbec dosáhli výchozího bodu, nezbylo jim než se pokusit zachránit si alespoň holé životy. Jenže ani pevná země pod nohama ještě neznamenala záchranu, přesto však Frank Wild dokázal v trosečnících udržet víru ve šťastný konec. Dočkali se ho?

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Wild vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Wild
probíhá od 13. do 19. ledna 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy podle skutečných událostí Wild

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWild
Příběh Shackletonovy expedice

Messner, Reinhold

Jota, 2018

Napsat komentář