Mezilidské vztahy a jak je zlepšit

tipy_vztahy-ovlivnene-okolnostmi
Není vždy snadné udržovat vřelé vztahy s nadřízenými, příbuznými či přáteli. S nasloucháním a překonáním komunikačních bariér vám pomohou naše dnešní tipy. Zároveň vám ukážou, jak se těšit z obyčejných věcí a jak mít rád sám sebe.

Knihu Marka Goulstona Domluvit se dá s každým využijete nejen v zaměstnání, ale i doma. Naučte se empatické a produktivní komunikaci pomocí účinných a srozumitelných metod.

Domluvit se dá s každým

Techniky úspěšné komunikace
Autor: Mark Goulston
Přeložila: Barbora Latečková

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1399-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Domluvit se dá s každým vydalo nakladatelství Portál.

Autor předkládá jednoduché, prověřené techniky k odstranění komunikačních bariér. Jejich cílem je navázat produktivní a konstruktivní dialog se šéfem, zákazníkem, kolegou či rodinným příslušníkem. Kniha objasňuje tajemství empatické komunikace podložené studiemi mozku. Nabízí verbální i neverbální způsoby, jak kohokoli upoutat. Popsáno je též sedm rychlých metod pro zvládání náročných situací. K postupům, které kniha vysvětluje, patří účinné naslouchání, projevování pochopení či uklidňování rozčileného protějšku. Autor nabízí i sadu antikonfliktních otázek, které lze použít například při prodeji či ve vypjatých situacím mezi kolegy. Text, který je humorně pojatý, je doplněn mnoha testy, tipy, otázkami a příběhy z praxe.

 

Ukázka z knihy

Staré pořekadlo zní: „Upřímnost nejde předstírat.“ A upřímný zájem také ne, takže to ani nezkoušejte. Čím víc chcete přesvědčit náročné a úspěšné lidi, tím upřímnější musí být váš zájem o ně.
Nedávno jsem měl oběd s jedním pojišťovákem, kterému bylo něco mezi třicítkou a čtyřicítkou, a s právničkou, které bylo teprve něco málo přes 30. Kladl ty správné otázky: „Odkud jste?“, „Co máte ráda na své práci?“, „Jaký klient by pro vás byl ten nejlepší?“
Udělal na mě svými otázkami dojem. Mladá žena zapáleně odpovídala. Jediným problémem bylo, že když se ptal, nevypadal, že to myslí vážně. Spíš to vypadalo, že se drží nějakého scénáře, který se naučil v tréninkovém kurzu pro obchodníky. Stačilo to sice na to, aby si tu mladou a trochu nezkušenou ženu, která s námi obědvala, získal, ale zkušenější klienti či zájemci o práci, kteří mají obvykle velmi dobře vyvinutý detektor vůči „oblbování“, by okamžitě vycítili jeho neupřímnost a „namazali by si ho na chleba“.

Přečtěte si další ukázky.

 

Mark Goulston

Mark Goulston je obchodní poradce, konzultant, řečník a kouč. Působí jako krizový psychiatr a psychiatrii též vyučuje. Školí FBI a policii o způsobech vyjednávání s únosci. Přispívá do různých médií, vystupuje na televizních stanicích a píše blogy. Česky vyšla jeho kniha Nestůj si v cestě.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

————————————————

S nesnázemi v komunikaci vám může pomoci i druhá námi vybraná kniha. Díky příručce Jak rychle porozumět druhým získáte dojem, že vidíte lidem do hlavy – tak snadné bude je správně odhadnout.

Jak rychle porozumět druhým

Odhadněte lidi kolem sebe a hovořte jejich jazykem
Autoři: Paul D. TiegerBarbara Barron-Tiegerová
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-247-5062-0
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Jak rychle porozumět druhým vydalo nakladatelství Alferia.

Nejspíš každý si někdy přál vidět ostatním do hlavy – zjistit, co si myslí, na čem jim záleží, co mají rádi a co naopak nesnáší. S takovým rentgenovým viděním bychom rázem věděli, jak k druhým lidem nejlépe přistupovat, jak v nich vzbudit zájem o naše nápady, jak uzavřít obchod nebo urovnat spor. Zkrátka jak ostatním usnadnit, aby se v naší přítomnosti cítili uvolněně. Metoda 16 typů osobnosti, známá podle svých zakladatelek i jako Myers-Briggs typologie, zkráceně MBTI, představuje jednoduchý klíč, jak si takové rentgenové vidění osvojit! Díky této knize dokážete lidi rychle odhadnout a naučíte se strategie, jak s jednotlivými typy komunikovat. Hodí se pro všechny, kdo se chtějí posunout v práci, pochopit své příbuzné nebo snáze dosáhnout svých cílů. Změní Vám život.

 

Ukázka z knihy

Během let se přišlo na to, že na slova, kterými osobnostní preference popisujeme, se v některých případech nachytaly nechtěné významy: téměř všichni například znají pojmy „extravert“ a „introvert“, jenže ji přisuzují smysl, který se neshoduje s tím, v němž tato slova používáme ve vztahu k typologii osobnosti. Mnoho lidí si třeba introverty představuje jako plaché a uzavřené do sebe a extraverty jako společenské a upovídané. Taková představa není ani spravedlivá, jelikož tato dimenze zahrnuje mnohem více než jen odlišnou míru sociální interakce, ani přesná, protože existují velmi nesmělí extraverti i velmi přátelští introverti. (str. 22)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Paul D. Tieger, Barbara Barron-Tiegerová

Paul D. Tieger a Barbara Barron-Tiegerová byli spolupracovníky ve společnosti Communication Consultants, LLC. Časem se i díky publikaci dvou amerických bestsellerů stali mezinárodními odborníky v praktickém uplatnění osobnostní typologie. Barbara jakožto poradkyně v oblasti organizace a managementu dosud poskytla konzultaci desítkám obchodních společností, nemocnic a školních zařízení a vycvičila v osobnostní typologii tisíce manažerů, poradců, učitelů a dalších. Paul se ve své profesi soudního konzultanta stal průkopníkem v používání typologie osobnosti jako nástroje, díky němuž právníkům pomáhá odhalit možnou předpojatost členů poroty a vybrat vhodnou komunikační strategii, která na soudce zapůsobí příznivým dojmem. (str. 17)

Informace byly čerpány z knižní ukázky.

————————————————

Obyčejné věci v našem životě mohou skrývat to největší kouzlo. Upřímně a poutavě o nich píše katolická konvertitka Damaris Zehnerová v knížce Šťavnatá chuť všednosti.

Šťavnatá chuť všednosti

Autorka: Damaris Zehnerová

Počet stran: 123
Vazba: brožovaná
Formát: 117×200 mm
ISBN: 978-80-756-6032-9
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Šťavnatá chuť všednosti vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Umíte si vychutnat posvátné chvíle všednodenního života? Zakoušet Boží doteky ve své duši – uprostřed našich každodenních vítězství a proher – je vzácné. A ještě vzácnější je takové chvíle popsat a vzít si z nich to podstatné. Damaris Zehnerová má dobré postřehy o Bohu, mezilidských vztazích a zápasech v srdci člověka. Má ráda všechno, protože všechno patří k životu. Život na venkově s rodinou i kůzletem. Romantická svatba v blátě a nesnázích. Cestování po Africe a Kyrgyzstánu i praktikování ctností. Co si během dne vybereme: víru, nebo nevíru? A jaké s námi má Bůh úmysly? Zehnerová píše upřímně, objevně a s radostí o těch nejobyčejnějších věcech našeho života.

 

Ukázka z knihy

Paradoxem křesťanského života je to, že žijeme v mezičase. Lidský rod existuje v rozpětí mezi  původním stvořením a odhalením nového nebe a nové země. V očekávání spasení se krátký čas našeho života mezi narozením a smrtí může zdát nekonečný. V situaci, kdy existuje mezera mezi Božími přísliby a jejich vzdáleným naplněním, se přidržujeme víry. Život nás láme a znovu uzdravuje – a uzdraví nás, jen aby nás znovu zlomil. Svět ani naše vlastní kůže nám nikdy pořádně nepadnou. Všechno se neustále mění – a my se měníme s tím. Vydali jsme se na cestu, ale ještě nejsme v cíli. Nacházíme se v mezičase.

 

Damaris Zehnerová

Damaris Zehnerová je americká spisovatelka, blogerka a katolická konvertitka. Své úvahy pravidelně uveřejňuje na stránkách Internet Monk („Mnichem na síti“). Žije s rodinou na venkově ve státě Indiana. Má ráda svou velkou zahradu i domácí zvířata. Pronikavým způsobem píše o věcech, které by nás měly zneklidňovat, a přitom umí pohladit po duši. Její myšlenky se člověku dostanou pod kůži. Modlitby, kterými končí své úvahy, mohou změnit náš život.

Informace byly čerpány ze stránek Karmelitánského nakladatelství.

————————————————

Podle filozofa jménem Fabrice Midal nemusí být narcista nutně sebestředný člověk, ale naopak někdo, kdo si může vybudovat zdravou sebedůvěru a lásku k sobě i druhým. Jak toho ale docílit?

Zachraňte si kůži! Staňte se narcistou

Je načase naučit se mít rádi sami sebe
Autor: Fabrice Midal
Přeložila: Zdeňka Fromková

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7359-583-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Zachraňte si kůži! Staňte se narcistou vydalo nakladatelství Metafora.

Je načase naučit se mít rádi sami sebe… Máte dojem, že se obětujete pro druhé… Máte pocit, že vás druzí využívají a nechovají se k vám hezky… Jste na pokraji vyhoření, ale netroufáte si říkat ne. V knize Zachraňte si kůži! Staňte se narcistou nabízí filozof a spisovatel Fabrice Midal zcela nový pohled na báji o Narcisovi. Mýtický hrdina zde není sobecký muž zahleděný do sebe, ale člověk, který má poprvé možnost poznat svou pravou tvář, přijmout ji a mít ji rád. A to je podle Midala správný postoj, z něhož plyne zdravá sebedůvěra a láskyplný vztah k sobě a druhým. Prostřednictvím objevných závěrů a bezpočtu příkladů z literatury, mytologie a kultury Midal zábavným způsobem dokládá, že být narcistou je jedinou cestou, jak člověk může dobře žít a opravdu milovat – sebe i druhé.

 

Ukázka z knihy

Mezi sebeúctou a láskou je jeden ohromný rozdíl. Radost ze života. Vážit si sám sebe je akt inteligence. Milovat je dobrodružství. Je to výsledek setkání, které se pevně usazuje v realitě. Nemůžu dostat rozkaz milovat a splnit ho, ani za pomoci různých cvičení a nezměrné snahy. Abych někoho miloval, musím mít čas tu osobu poznat. A přijmout to, že ji nebudu milovat jen z nějakého určitého důvodu – protože má krásný nos, umí luštit křížovky nebo kvůli nějakému charakterovému rysu. Miluji ji bezdůvodně, za hranicemi intelektu a rozumu. Proč by to se mnou mělo být jinak?
Abych se stal narcistou, potřeboval jsem spoustu času. Potřeboval jsem sám sebe pořádně poznat, ale nepřestat u toho žít. Nevyplnil jsem žádný dotazník jako v seznamce, abych se podle něj začal mít rád. Narcismus totiž není sebestřednost, nemá nic co do činění s marnivostí, jde jen a pouze o to, poznat sám sebe jako žijící bytost, která si zaslouží zájem.

Ukázku poskytlo nakladatelství Metafora.

 

Fabrice Midal

Fabrice Midal (*1967) je učitel meditace a autor bestsellerů, získal doktorát z filozofie na pařížské Sorbonně. Svou profesní dráhu zaměřil na výuku a propagování meditace, kterou může provozovat kdokoli bez omezení, včetně dětí. Jde jen o to opustit příkazy vnějšího i vnitřního světa a dovolit sám sobě být. Je to jednoduchý a zcela světský způsob, který může každého dovést k plnému životu. Na základě svých dlouholetých zkušeností vydal v roce 2017 knihu Dejte si pohov! A začněte žít (Metafora, Grada Publishing, a. s., 2019), která mu přinesla mimořádný úspěch. O rok později navázal bestsellerem Zachraňte si kůži! Staňte se narcistou (Metafora, 2018), v němž nově představuje nesprávně pochopený mýtus o Narcisovi a obhajuje sebelásku jako základní podmínku opravdové lásky k druhým.

Informace o autorovi poskytlo nakladatelství Metafora.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy zaměřené na vztahy? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDomluvit se dá s každým
Techniky úspěšné komunikace

Goulston, Mark

Portál, 2018

zobrazit info o knizeJak rychle porozumět druhým
Odhadněte lidi kolem sebe a hovořte jejich jazykem

Barron-Tiegerová, Barbara – Tieger, Paul D.

Alferia, 2018

zobrazit info o knizeŠťavnatá chuť všednosti

Zehnerová, Damaris

Karmelitánské nakladatelství, 2018

zobrazit info o knizeZachraňte si kůži! Staňte se narcistou
Je načase naučit se mít rádi sami sebe

Midal, Fabrice

Metafora, 2018

Napsat komentář