Zoufalá situace volá po zoufalých činech

Walliams_TataZaVsechnyPrachy
Ocitnout se na samém dně, bez prostředků, bez přátel a ještě bez jedné končetiny, to asi není něco, co bychom toužili zažít na vlastní kůži. Takže pokud nám v takové situaci někdo pomůže, dá se předpokládat, že mu na nás opravdu hodně záleží. Jaké jsou meze lásky mezi otcem a synem?

V říjnu 2018 vydalo nakladatelství Argo novinku Davida Walliamse Táta za všechny prachy (Bad Dad, 2017). Překlad je dílem Veroniky Volhejnové.

S Davidem Walliamsem se potkáváme již řadu let. První jeho do češtiny přeloženou knihu Babička drsňačka (Gansta Granny, 2010) jsme si sice představili až v roce 2017 u příležitosti jejího dotisku, ale první překlad pochází už z roku 2012. Obecně bývá David Walliams označován jako objev století a jako jeden z nejproduktivnějších autorů pro dětské publikum po roce 2000. Padesát tři jazyků, do nichž byly jeho knihy přeloženy, a přes dvacet šest milionů prodaných výtisků po celém světě mluví samy za sebe.

Táta za všechny prachy je příběhem o rodinných poutech. Nejsilnější vazby mívají se svými dětmi jejich maminky. Ale jak silná může být láska mezi synem a otcem? To se dozvíme právě v Tátovi za všechny prachy. Dokud byl Frankův tatínek nejúspěšnějším automobilovým závodníkem, byla rodina ještě jakž takž pohromadě. Ale ve chvíli, kdy měl nehodu, a dokonce přišel i o nohu, se Frankova maminka sebrala a rodinu opustila. Otec a syn se tak najednou ocitají na hranici životní nouze. Bez práce a tím pádem bez příjmů není Frankův tatínek schopen se o sebe i syna řádně postarat, a tak postupně přicházejí o všechno, co měli. Jak z toho ven? Tatínek se ocitá na křižovatce a přes Frankovy protesty se zaplete se světem zločinu.

Přes čtyři sta padetát stránek je vyplněno šedesáti sedmi pojmenovanými kapitolami rychle se odvíjejícího děje. K navození lepší vizualizace přispívá i grafická úprava. Některá slova jsou vysázena tak, aby podtrhovala svůj význam: hovoří-li autor o tlusté a malé postavě, jsou znaky tučné a drobné, v případě vysoké a hubené osoby je tomu naopak. Samozřejmě není tomu tak vždy a všude, to by asi z celé knihy udělalo nečitelný cirkus. Je tomu tak pouze v situacích, kdy je na místě zdůraznit, co se právě odehrává. Další a významný prvek knihy tvoří ilustrace Tonyho Rosse, jehož práci známe třeba i z Darebáka Davida Francescy Simon. Ross se stal Walliamsovým dvorním ilustrátorem od autorovy třetí knihy, jíž byl titul Malý Miliardář (Bilionaire Boy, 2010, česky 2013). Celý příběh Táty za všechny prachy uvádí ilustrovaný popis hlavních aktérů a mapka města, kde se naše dobrodružství odehrává. Dokonce nám autor s ilustrátorem, jak nezapomněli na obálce zdůraznit, nabídli „Uvnitř MINI zdarma“.

Tok řeči a použité formulace jsou mistrně připraveny tak, aby se četly prakticky samy. A tak se celá kniha dá přečíst jedním dechem, k čemuž nepochybně přispěla i dovednost překladatelky Veroniky Volhejnové. Aby také ne, když stojí za všemi čtrnácti do češtiny dosud přeloženými Walliamsovými knihami.

V roce 2018 vydal David Walliams třetí pokračování Nejhorších dětí na světě (The World‘s Worst Children), jejichž předchozí dva díly vyšly v letech 2016 a 2017 a na českém trhu se objevily vždy jen s ročním odstupem. Zatím poslední Walliamsovou knihou je The Ice Monster z podzimu 2018. Takže uvidíme, kdy se třetí Nejhorší děti na světě a „Ledová příšera“ dostanou i k našim čtenářům.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTáta za všechny prachy

Walliams, David

Argo, 2018

Napsat komentář