Lubo Kristek v kontextu genia loci

Lubo Kristek
Lubo Kristek proslul jako sochař, malíř a performer. Díky sborníku textů a bohatému fotografickému materiálu můžete nyní proniknout do tajů jeho života a kochat se jeho životním dílem. Součástí jsou i dějinná svědectví dalších umělců, která vám ukážou Lubo Kristka v novém světle.

Průvodce tvorbou sochaře, malíře a performera Lubo Kristka v kontextu genia loci.
Sborník textů německých historiků umění Hartfrida Neunzerta a Sonii Fischer, české historičky umění a antropoložky Barbory Půtové a dalších. Bohatý obrazový materiál. Archivní fotografie a dokumenty od 40. let 20. století až po žhavou současnost – Kristkovy kořeny, jeho německá perioda, tvorba ve veřejném prostoru či v sakrálním prostředí, toulky světem i návraty domů, Zámeček Lubo v Podhradí nad Dyjí, Kristkův dům v Brně.
Dokumentace Kristkových legendárních happeningů, včetně fotografií a předslovů Ludvíka Kundery a Jaromíra Tomečka. Lubo Kristek v dějinném svědectví např. Jaroslava Dreslera, Waltera Etschmanna, Karla Friedricha, Johanny Kerschner, Iny Kresse či Vlastimila Mrvy, umělcova symbolika či kritické asambláže.Kniha čtenáři přinese kousek genia loci z Kristkovy bezprostřední blízkosti a možnost odhalení jeho nejnovější asambláže, vytvořené v době vydání této knihy.

Ukázka z knihy

Koncem roku 1970 Kristek přichází do Landsbergu, kde na něj promluví genius loci bývalé kuželny. Přetvoří ji ve svůj ateliér, výstavní síň i epicentrum budoucích akcí. Zde se rodí jeho happeningy či performance. Odsud se vydává na cesty po světě, sem se zase vrací jako pavouk příst své pavučiny. (str. 38)

Lubo Kristek 1

Lubo Kristek: Zapavučinovaný genius loci

 

Počet stran: 160
Vazba: pevná
Formát: 160×190 mm
ISBN: 978-80-905548-5-6
Doporučená cena: 360 Kč

 

Knihu Lubo Kristek: Zapavučinovaný genius loci vydalo nakladatelství Výzkumný ústav komunikace v umění.


Vyzkumny ustav komunikace v umeni logoPosláním obecně prospěšné společnosti Výzkumný ústav komunikace v umění je využívání výsledků duševní tvůrčí činnosti pro obecný prospěch. Společnost poskytuje v souladu se zakládací listinou vždy alespoň jednu z následujících obecně prospěšných služeb jako např. výzkum a zviditelnění doposud málo popsaných směrů a osobností v umění či nezisková publikační činnost.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLubo Kristek: Zapavučinovaný genius loci

Výzkumný ústav komunikace v umění, 2018

Napsat komentář