Zahleďte se na hvězdnou oblohu

atlasy_hvezd
Hvězdná obloha fascinuje lidstvo již mnoho tisíciletí. Astronomové se pokoušeli vysvětlit pro ně nepochopitelné úkazy, jako například komety, polární záři, meteorické roje a podobně. O jejich bádání vypráví publikace Atlasy hvězd.

Autorkou výpravné publikace Atlasy hvězd s podtitulem Cesta do nebe a zlatý věk kartografie, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství Slovart, je Elena Percivaldi. Tato italská esejistka a medievalistka (historička zaměřující se na období středověku) pracuje jako profesionální novinářka v předních italských a zahraničních médiích věnovaných historii (například BBC History, Medioevo anebo Conoscere la Storia). Je také šéfredaktorkou významného uměleckého internetového fóra Exibart a členkou italského sdružení hudebních kritiků. Z jejího výzkumu starých rukopisů a knih vykrystalizovaly publikace týkající se výzkumu oblohy, kalendářů a mytologické kosmologie.

Zachytit dění na hvězdné obloze není vůbec jednoduché. První pokusy o nakreslení hvězdných map se datují do doby starověkých Řeků. Zlatá éra nebeské kartografie však začíná v 16. století, kdy vznikla mistrovská díla propojující mytologii s vědeckým zkoumáním vesmíru. Toto období ukončil rozvoj moderních dalekohledů v 19. století, který znamenal nástup moderní kartografie.

Publikace Atlasy hvězd představuje čtenářům atlasy hvězdné oblohy, které vznikly v období od první poloviny 16. století do první poloviny 19. století. Obdivovatelé raně novověkých ilustrací se mohou kochat detailními celostránkovými reprodukcemi, jež jsou ukázkou nejen výtvarného mistrovství, ale i dobové vědecké práce. Autorka analyzuje například Astronomicum Caesareum od Petera Bienewitze Apiana z roku 1540, které sice není příliš originálním dílem (bylo založeno na Ptolemaiových teoriích bez významných změn), ale je výjimečné četnými rytinami, především třiceti čtyřmi krásnými kruhovými papírovými mapami a diagramy s rotujícími a překryvnými částmi (tzv. volvetami).

Velmi zajímavým astronomickým dílem je Harmonia macrocosmica od Andrease Cellaria z roku 1660, obsahující shrnutí různých soudobých kosmologických modelů. Kromě ptolemaiovského geocentrického systému zde nalezneme i kopernikovský model sluneční soustavy či návrh dánského astronoma Tychona de Braheho, který je kompromisem mezi těmito dvěma systémy.

Publikace představuje celkem jedenáct hvězdných atlasů. Každá kapitola začíná životopisem autora konkrétního díla, načež následuje analýza atlasu s četnými barevnými reprodukcemi. Titul Atlasy hvězd potěší nejen nadšence do astronomie a historie, ale i milovníky umění, kteří ocení nádherné ilustrace, jež jsou dobovými uměleckými díly vysoké kvality.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAtlasy hvězd
Cesta do nebe a zlatý věk kartografie

Percivaldi, Elena

Slovart, 2018

Napsat komentář