Putování z pohodlí domova

Tipy_Netradicni cestopisy
S našimi dnešními tipy můžete vycestovat do světa, navštívit Střední Ameriku a malebné Švýcarsko, nebo blíže poznat naši krásnou stověžatou Prahu, aniž byste opustili pohodlí svého oblíbeného křesla.

Co všechno zažili Pavel Liška, Jan Révai a Hynek Bernard na své dobrodružné cestě Střední Amerikou? To se dozvíte v mozaice jejich deníků s názvem Sí, vole!

Sí, vole!

Vandráci na cestě Střední Amerikou
Autor: Pavel Liška, Jan Révai, Hynek Bernard

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 168×225 mm
ISBN: 978-80-265-0806-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Sí, vole! vydalo nakladatelství BizBooks.

Mozaika deníků třech Vandráků, co cestujou po Střední Americe, točí o tom dokument a plní si sen. Potkávají lidi, divokou přírodu, dávný časy a sami sebe. Jsou špinavý, šťastný, protivný a občas je jim smutno, ale ze všeho nejvíc se smějou a dělají si ze všeho legraci. Ze sebe, z toho, jak padají, nerozumí španělsky, i z toho, že dostali šanci o tom všem teď napsat svoji velkou knihu. Často po cestě dávají otázky ostatním lidem a někdy dá cesta otázku jim. Jet podle navigace, nebo intuice? Drze, nebo bezpečně? Společně, nebo sami? Zakusuješ se víc ty do cesty, nebo cesta do tebe? A odpověď? – Prostě jedeme! Sí, vole! Tři úplně jiný palice, tři motorky, tři deníky a tři měsíce na cestě Střední Amerikou.

 

Ukázka z knihy

Si vole

Stáhněte si celou ukázku.

 

Pavel Liška

Na motorce jezdím od devíti let. Táta nám na chalupu pořídil starého lehounkého stadióna s řazením ručním. To byl můj první off road, na kterém jsem zažil své premiérové závody a výpravy po lesních stezkách. Osm let jsem jezdil minikáry za Svazarm Liberec. Před šesti lety jsem definitivně došel k tomu, že je na čase stát se dospělým nejen člověkem, ale i motorkářem a v roce 2011 jsem usednul do sedla BMW 650GS. A protože se mi Révai pořád smál, že mám motorku pro děvčata, nedávno jsem přesedlal na HONDU 1000 Afrika Twin.

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

 

Jan Révai

Asi v deseti letech jsem poprvé řídil tátova fichtla Jawu 21. Po prvním pádu v zatácčce, s rukama plnýma škváry, jsem začal snít o vlastní motorce. Půjčoval jsem si od spolužáků Mustangy, Simsony a dokonce i MZetu. Obdivoval jsem kluky, co dělali motokros a tiše záviděl všem, co jezdili do školy na mašině, na kterou se daly zaručeně balit holky. Na svou první motorovou lásku 650GS jsem si musel počkat do třiceti. Po zhruba deseti letech jsem přesedlal o třídu výš, a to na 1150 GSA.

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

 

Hynek Bernard

Natáčení v náročných podmínkách se stalo mou profesí a vášní zároveň. Amazonský prales, africké pouště Sahara, Kalahari či Namibijské duny, íránská prašná poušť či Nazca v Peru. Vysokohorská prostředí od Alp po velikány jako jsou Himaláje, Andy, Denali či magické Kilimandžáro. To jsou místa, kde jsem měl to štěstí natáčet. Zaměřuji se na krizové čii nízkorozpočtové projekty, kde není možnost operovat s rozsáhlým zázemím, infrastrukturou. Mou snahou je i v takových podmínkách docílit maximální kvality a vypovídající hodnoty filmu. Sedlám KTM 990 Adventure upravenou na expediční cesty.

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

————————————————

V oblíbené řadě průvodců Rough Guides nyní vychází knížka nabitá informacemi o krásném Švýcarsku. Objevte jeho malebnou krajinu i zajímavou kulturu.

Švýcarsko

Autoři: kolektiv
Přeložila: Eva Dejmková

Počet stran: 480
Vazba: brožovaná
Formát: 130×195 mm
ISBN: 978-80-7565-410-6
Doporučená cena: 648 Kč

Knihu Švýcarsko vydalo nakladatelství Jota.

Objevte idylu země proslulé nejen čokoládou a sýry. Ať už se chystáte podívat do Zermattu, kde se na snowboardu jezdí 365 dní v roce, toulat se středověkými uličkami výjimečně zachovalého Bernu nebo spát na slámě na farmě ve Valais, najdete v tomto průvodci spoustu přehledů a rad. Kromě venkovských oblastí vám představíme překvapivě dynamickou alternativní scénu ve Švýcarských městech, špičkové galerie současného umění a spoustu filmových, hudebních a designových festivalů. A nezapomeneme ani na vědce v CERNu, kteří se za pomocí největšího experimentu na světě snaží objevit základní stavební jednotky vesmíru. Alpská krajina, která v roce 1863 tak uchvátila Thomase Cooka a jeho skupinku cestovatelů na jednom z prvních organizovaných zájezdů, stále přitahuje miliony turistů. V průvodci najdete praktické informace o místní dopravě, možnostech ubytování, stravování i zábavy, a to i pro „batůžkářský“ rozpočet. S přehlednými mapami a jazykovou sekcí se slovníkem se v zemi, v níž se mluví čtyřmi oficiálními jazyky s mnohými nářečími, neztratíte.

 

Ukázka z knihy

Svycarsko_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Doporučujeme

Prohlédněte si další turistické průvodce z prestižní řady Rough Guides nakladatelství Jota. Některé zajímavé tipy naleznete v našich článcích, např. průvodce:

————————————————

Vydejte se do minulosti s historickým průvodcem o stalinistické Praze. Jaké události provázely období mezi lety 1948 a 1956? S konkrétními místy vás seznámí Jiří Padevět.

Průvodce stalinistickou Prahou 1948–1956

Místa – události – lidé
Autor: Jiří Padevět

Počet stran: 968
Vazba: vázaný blok
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-200-2877-8
Doporučená cena: 795 Kč

Knihu Průvodce stalinistickou Prahou 1948–1956 vydalo nakladatelství Academia.

Kniha koncipovaná jako historický průvodce zavede čtenáře na místa spojená s komunistickou represí proti občanům Československa, na místa, kde byli vězněni a mučeni lidé, kteří nesouhlasili s komunistickým režimem, do bytů, kde se scházeli protikomunističtí odbojáři s kurýry tajných služeb demokratického světa, i do bytů, kde tvořili spisovatelé či malíři, nebo na místa, odkud poprvé vysílala Československá televize.

 

Ukázka z knihy

Pruvodce stalinistickou Prahou_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Jiří Padevět

Jiří Padevět se narodil v roce 1966 v Praze, kde žije dosud. Po studiu geodézie, práci zeměměřiče a pedagoga pracoval jako knihkupec. Od roku 2006 je ředitelem Nakladatelství Academia. Mezi jeho zájmy patří především historie českých nakladatelů a knihkupců, druhý odboj, obrněná technika nacistického Německa, historie Šoa a pražský místopis. Je mj. autorem knih Cesty s Karlem Hynkem Máchou, Ostny a oprátky, Za dráty či Průvodce protektorátní Prahou, za kterou obdržel cenu Magnesia litera kniha roku, Magnesia litera za literaturu faktu a Slovník roku. V roce 2014 vydal knihu mystifikací Poznámky k dějinám. Je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Prahu teď prozkoumáme ještě jednou, ovšem z jiného a optimističtějšího úhlu – prostřednictvím jedinečných fotografií Jana Tichého.

Úžasná Praha

Autor: Jan Tichý

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 301×218 mm
ISBN: 978-80-264-2234-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Úžasná Praha vydalo nakladatelství CPress.

Prozkoumejte Prahu z jiné perspektivy s dechberoucími fotografiemi Jana Tichého. Úžasná Praha je výpravná obrazová publikace zachycující krásy hlavního města. Najdete v ní klasické dominanty, ale i neznámá zákoutí a poklady ukryté v útrobách pražských staveb. Každá kapitola se na Prahu dívá jinou optikou a dohromady skládají úžasný obraz historické a krásné, ale i omšelé a moderní pulzující metropole. Užijte si ojedinělé fotografie, které Prahu představují v tradičních, ale i velmi neobvyklých perspektivách a barvách.

 

Ukázka z knihy

Uzasna Praha_ukazka

Stáhněte si celou ukázku.

 

Jan Tichý

Jan Tichý (*1941) vyrůstal v Mostě a Jičíně, po maturitě pracoval rok v chemických závodech. Byl rovněž učitelem, pomocným dělníkem či programátorem. Je autorem příruček k počítačovému účetnictví, jako začínající básník přispíval do studentského časopisu a amatérských sborníků. Dnes píše prózu i drobnou publicistiku, např. knihu Třicet dva hodin mezi psem a vlkem (2007).

————————————————

A do třetice Praha! Respektive její vinařství. Prozkoumejte pražské vinice a nejkvalitnější vína, která v nich vznikají, díky nové publikaci Radany Vítkové.

Pražské vinice

Autorka: Radana Vítková

Počet stran: 200
Vazba: flexi
Formát: 163×235 mm
ISBN: 978-80-271-0796-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pražské vinice vydalo nakladatelství Grada v edici Architekt.

Praha je krásná, stověžatá, kulturní… Ale také úrodná. A požitkářská. Byla taková v minulosti, tedy v těch šťastnějších časech, a je i dnes. Svědčí o tom i obnovené pražské vinice. Jejich vína, rok od roku kvalitnější, si lidé zvykli chutnat přímo na místě, kde vznikají. Na osluněných svazích vinohradů, s nádhernými výhledy na metropoli, opředená příběhy vinařů, vinic i ročníků. Projděte se společně s autorkou po Svatováclavské vinici a vinicích Pražského hradu. Ochutnejte víno na Vyšehradě v zahradě kapituly sv. Petra a Pavla i od Starého purkrabství. Vrch Petřín vás přivítá ve vinohradu Strahovského kláštera a na vinici Svatojánské. A můžete navštívit i dejvickou vinici Baba pod záhadnou zříceninou.

 

Radana Vítková

Radana Vítková vystudovala Fakultu žurnalistiky UK a FAMU. Pracovala ve Večerní Praze, časopise Ahoj na sobotu, v Dobrém večerníku, spolupracovala s ČRo a Českou televizí. Roku 1995 založila filmový server Biograf. Je autorkou dvou dílů knižní série Hvězdy českého filmu. V lednu 2005 zakládala a rok vedla časopis Víno&Styl. Od dubna 2006 pracuje v MF DNES jako editorka v příloze Víkend.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám cestovatelské tipy? Napište nám názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSí, vole!
Vandráci na cestě Střední Amerikou

Bernard, Hynek – Liška, Pavel – Révai, Jan

BizBooks, 2018

zobrazit info o knizeŠvýcarsko

Jota, 2018

zobrazit info o knizePrůvodce stalinistickou Prahou 1948–1956
Místa – události – lidé

Padevět, Jiří

Academia, 2018

zobrazit info o knizeÚžasná Praha

Tichý, Jan

CPress

zobrazit info o knizePražské vinice

Vítková, Radana

Grada, 2018

Napsat komentář