Zasoutěžte si o odhalené spiknutí proti Caesarovi

caesaruv-trun-perex
Gaius Julius Caesar se chystá opustit Řím a vést dobyvačnou válku proti Parthské říši, ovšem tuší, že svou nepřítomností by mohl uvolnit ruce těm, kteří touží po jeho smrti. Povolá proto Gordianuse Hledače, aby spiknutí zabránil. Není však už příliš pozdě?

Kdo usiluje o Caesarův život?

Píše se rok 44 př. n. l. a březnové idy se blíží. Gaius Julius Caesar, jeden z nejmocnějších mužů historie, jehož římský senát jmenoval doživotním diktátorem, omilostnil těch pár nepřátel, kteří ještě zbyli, a bohatě odměnil přátele. Nyní se chystá opustit se svými legiemi Řím, aby vedl dobyvačnou válku proti Parthské říši. Před odjezdem však ještě musí pár věcí vykonat.

Gordianus Hledač byl po desítkách let, kdy vyšetřoval zločiny a vraždy v řadách mocných, povýšen do jezdeckého stavu a pevně a definitivně se rozhodl odebrat se na odpočinek. Staré přísloví však říká: Chceš-li rozesmát Boha, řekni mu své plány. Právě 10. března ráno ho nečekaně pozve na schůzku senátor Cicero a posléze samotný Caesar. Oba žádají totéž: aby pozorně sledoval, co se děje, pátral a vyptával se, dokud nezjistí, jestli někdo neosnuje nějaké spiknutí usilující o Caesarův život. A Caesar chce probrat ještě další velice důležitou záležitost. Gordianův adoptovaný syn Meto již dlouho patří mezi Caesarovy nejbližší přátele. Právě kvůli Metovi plánuje Caesar udělit Gordianovi poctu, která změní nejen jeho život, ale osud celé rodiny. Má k tomu dojít 15. března na příští schůzi senátu.

A jak s celou touto záležitostí souvisí překvapivě dramatický příběh protežovaného básníka Cinny, Caesarova chráněnce, a jeho proslulé epické básně? A v neposlední řadě platí, stejně před tisíci lety jako i dnes: za vším hledej ženu! Úkladnou, svůdnou, proradnou, krutou, zraněnou i nesmiřitelnou. A takové jsou manželky, dcery a milenky všech zúčastněných hrdinů. Gordianus musí oprášit své staré dovednosti a pokusit se úklady proti Juliu Caesarovi odhalit. A existují-li, on je odhalí. Spiklenců je nemálo a jejich plány nezůstávají jen v hlavách zúčastněných. Březnové idy se rychle blíží a vypadá to, podle všech temných znamení a krvavých snů, že k minimálně jedné vraždě nevyhnutelně dojde.

 

Caesarův trůn

Autor: Steven Saylor

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Naďa Funioková
Počet stran: 400
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 10/2018
ISBN: 978-80-7565-343-7

Přečtěte si více o knize Caesarův trůn, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte si také prohlédnout několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

 

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Kdysi dávno mě jednoho teplého jarního rána přišel vyzvednout mladý otrok. To bylo poprvé, kdy jsem se setkal s Tironem.
O mnoho let později pro mne přišel znovu. Teď už to byl ale propuštěnec, žádný otrok. Stalo se to v měsíci martiu a ráno bylo dost chladné. A oba jsme byli o hodně starší.
Jak byl vůbec Tiro starý? V hlavě jsem měl trochu zmatek po víně z předchozího večera, ale ne zas až takový chaos, abych si to nedokázal spočítat. Tiro byl o sedm let mladší než já. To znamená, že mu bude… padesát devět. Tiro – a skoro šedesátník! Jak je to možné? Opravdu už od chvíle, kdy se poprvé objevil u mých dveří, uplynulo třicet šest let?
Tenkrát byl Tiro ještě otrok, i když velice vzdělaný. Byl osobním tajemníkem a pravou rukou svého pána, bezvýznamného mladého advokáta jménem Cicero, který v Římě právě zahajoval svou kariéru. Nyní, po všech těch letech, už znal ve městě Cicerona každý. Byl stejně slavný jako Cato nebo Pompeius (a navíc stále naživu, což se o nich říct nedalo). Cicero byl skoro stejně proslulý jako náš vážený diktátor. Skoro, říkám, protože nikdo nemůže být tak slavný jako Caesar. Nebo mocný. Nebo bohatý. (str. 11)

 

Vyhrajte knihu Caesarův trůn

Gordianus Hledač desítky let vyšetřoval vraždy mocných a zločiny ve vyšších vrstvách, ale nyní se rozhodl odejít na odpočinek. Jenže jak už to bývá, člověk míní a život mění a Gordianus dostane úkol od samotného Caesara. Ten má totiž pocit, že proti jeho osobě někdo osnuje spiknutí, které ho má připravit o život. Brzy se ukáže, že se nemýlil. Jenže spiklenců je moc a svých plánů se nemíní vzdát, takže k jedné vraždě skutečně dojde. Ale zůstane jen u ní? To si přečtěte v historické detektivní knize Stevena Saylora.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Caesarův trůn vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Caesarův trůn
probíhá od 30. prosince 2018 do 5. ledna 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 historické krimi Caesarův trůn

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCaesarův trůn

Saylor, Steven

Jota, 2018

Napsat komentář