Poslechněte si hlas Joony Linny v audioknize Lazar

lazar-audiokniha-perex
Manželům vystupujícím pod uměleckým pseudonymem Lars Kepler vyšla po delší době knižní novinka. Lazar, jak se jejich detektivní román jmenuje, se zároveň objevil jako audiokniha.

Audioknihu Lazar vydalo roku 2018 vydavatelství audioknih OneHotBook. Knižní předlohou je severský detektivní román Lazar (jehož recenzi jsme vám přinesli), sedmé pokračování knižní série o detektivu Joonovi Linnovi od Larse Keplera. Lars Kepler je pseudonymem manželské dvojice Alexandry Coelho Ahndorilové a Alexandera Ahndorila, kteří se rozhodli napsat řadu kriminálních příběhů inspirovanou dílem Stiega Larssona. Doplním, že jejich první román Hypnotizér, který se stal mezinárodním bestsellerem, se dočkal filmového zpracování.

Kriminální příběh začíná vyšetřováním surové vraždy. Jak se záhy ukáže, zavražděný muž nebyl mírumilovný a štědrý člověk, jak se jeho sousedé domnívali, ale vykradač hrobů a kanibal. V jeho mrazáku plném trofejí je objevena i lebka, jež znamená pro Joonu Linnu osobní ránu – jde o část ostatků z jeho mrtvé manželky. Zanedlouho je Joona přivolán k podobné vraždě v Německu. Obětí je brutální násilník, který těsně před smrtí telefonoval právě detektivovi. Joonovi je jasné, že tyto stopy nejsou náhodné. Vedou k člověku, jenž měl být už dávno mrtvý. Jakmile si Joona uvědomí, že jeho úhlavní nepřítel možná stále žije, musí jednat rychle a ochránit všechny své blízké.

Audioknihu Lazar čte Pavel Rímský, jehož hluboký a drsný hlas posluchačům efektivně zprostředkovává téměř dvacet hodin napětí. Rímský se umí přizpůsobit tempu děje a za pomoci svého mluveného projevu jej spoluvytvářet. S postavou Joony Linny je evidentně dobře sžitý a dokáže tak vystihnout jeho osobnost rychlostí řeči i intonací. Skvělá interpretace je místy doplňována vhodně vybranou hudbou, jež na čtenáře působí dramatickým dojmem v závislosti na tom, jak děj graduje.

Lazar je ke čtenářům štědrý, co se týče násilných scén. Zatímco na popisy brutálních vražd v knihách jsem zvyklá, jelikož thrillery a detektivní romány čtu poměrně často, v audioknize vyznívají tyto výjevy jakoby intenzivněji. K tomu jistě přispívá i zkušený interpret, který ví, kdy čtenáře svou četbou napnout a kdy toto napětí vygradovat. Svůj podíl na tom má i skutečnost, že tentokrát uvidíme (tedy spíše uslyšíme) umírat neobvykle mnoho známých postav.

Audioknihu Lazar doporučuji fanouškům drsných thrillerů a severských kriminálních příběhů. Podmanivý a dramatický hlas Pavla Rímského dodává příběhu zajímavou atmosféru, odlišnou od toho, co znají čtenáři z četby knižní verze.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLazar
Audiokniha

Kepler, Lars

OneHotBook, 2018

Napsat komentář