Do konce roku s dobrou náladou a nadhledem

Tipy_Knihy na pokracovani_Michalkova
Než vykročíte s nadějí do nového roku, připravte si dobrou náladu s našimi pohodovými tipy! Nechybí jim nadhled, humor ani mnoho podnětů k zamyšlení.

Nakladatelství Academia vydalo další humornou knihu oblíbeného spisovatele Ivana Krause,tentokrát s obálkou Jiřího Slívy.

Soukromý Hollywood

Autor: Ivan Kraus
Obálka: Jiří Slíva

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 132×202 mm
ISBN: 978-80-200-2881-5
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Soukromý Hollywood vydalo nakladatelství Academia.

Vždy jsem měl trochu problém s časem. Pochopil jsem, že se nedá dostihnout, ani předběhnout. Nenechal jsem se však tímhle poznatkem zmást. Zajímalo mne něco jiného: zda by se čas nedal nějak zpomalit. Nedávno jsem to opět zkusil. Zbavil jsem hodiny ručiček a překvapilo mě, jak příjemný to byl výlet. Podmínkou takové cesty je – udělat si trochu času. Dát času prostě trochu na čas. Zároveň je však zakázáno dělat si výčitky – protože chvíle, které potěšily, nemohly být jeho ztrátou. Možnost vrátit se v čase je opravdu skvělý vynález. Vzniklá knížka je vlastně trochu náhoda. Původně jsem si chtěl jen udělat pár poznámek. Ale jak vidím, nějak se to zvrtlo.

 

Ukázka z knihy

Kdybych žil v Indii, mohl by být mým guru. Myšlenka nedává smysl, protože v Indii nežiju. Takže to vypadá jako pouhá hříčka nebo nepovedený pokus o vtip.
Na svou obhajobu musím však uvést, že podobně podivně působí v jeho knize Ivan Vyskočil a jiné povídky její obsah:
Povídky, které jsou v této knize, neboť je autor napsal
Povídky, které jsou v této knize, i když je autor napsal
Povídky, které nejsou v této knize, protože je autor ještě nedopsal, ale které by v ní stejně nebyly
Povídky, které by rozhodně v této knize byly, kdyby je autor napsal. (str. 34)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ivan Kraus je autorem knih Má rodina a jiná zemětřesení, Mezinárodní polibky, Má žena a jiné živly, Veřejný písař, Klub šampionů, Ve vlastních názorech se shodnu s každým aj. Vyšly v nakladatelství Academia s ilustracemi Adolfa Borna.

————————————————

Knížka Na začátku byl rýč Pavla Chlouby s malebnými ilustracemi Markéty Vydrové je ideálním čtením pro všechny zahrádkáře a milovníky pestrého českého jazyka. Pobavte se nad laskavým vyprávěním z botanického prostředí.

Na začátku byl rýč

Autor: Pavel Chlouba
Ilustrovala: Markéta Vydrová

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7553-587-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Na začátku byl rýč vydalo nakladatelství Triton.

Víte, kdo byli lovci rostlin, kde se vzalo zahradní kolečko nebo proč se stal patronem všech zahradníků právě mnich Fiakre? Vychutnali jste si někdy pestrobarevnost češtiny v botanickém názvosloví? Slyšeli jste o rostlinách, jako je píchoš, boubelka či kokoška? A víte, proč bychom měli postavit pomník včelám a žížalám? Laskavé a humorné povídání o zahradničení asi nejvíce potěší každého, kdo alespoň trochu podlehl této krásné vášni. Neustálé rýpaní se v půdě, přesazování, množení a pozorování souvislostí mezi světem rostlin a lidí je mnohem zábavnější, než by se na první pohled mohlo zdát. A víte, co bylo na začátku? Na začátku byl rýč!

 

Ukázka z knihy

Můj příběh se odehrál někdy v roce 1996 nebo ’97, když jsem za jednu zahradnickou sezónu zničil tři rýče. Když mi v násadě praskl i ten čtvrtý, propadl jsem krátké depresi. Rýč byl už tenkrát pro mě velmi důležitým pracovním společníkem. Rozhodl jsem se tedy pro radikální řešení. Koupil jsem si hezky vytvarovaný rýč od renomované společnosti – a mimochodem mám ho dodnes. Nebylo by na tom vlastně nic tak divného, snad jenom to, že jsem za něj utratil pořádnou sumu z rodinného rozpočtu. Ještě nějakou dobu mě kousalo svědomí, že jsem si dovolil pořídit docela luxusní předmět. Naštěstí tento pocit zmizel rychle, hned jak jsem rýč zapojil do pracovního procesu. Pochopil jsem, že nenávist k práci, jakou projevila moje známá, co se osypává při myšlence na rýč, může velmi snadno vytvořit šmejďácké, nekvalitní a nepohodlné nářadí. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku a také povídku ilustrátorky Markéty Vydrové.

————————————————

Román Judy Leigh o babičce, která odchází z domova důchodců za dobrodružstvím, nadchne zejména fanoušky příhod Stoletého staříka a Hendrika Groena.

Ještě to nebalím, vzkazuje babička

75 na krku, 25 v hlavě
Autorka: Judy Leigh
Přeložila: Bohumila Kučerová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7359-571-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Ještě to nebalím, vzkazuje babička vydalo nakladatelství Metafora.

Hlavní hrdinkou je Evie Gallagherová, která nedávno ovdověla a přestěhovala se do domova důchodců. Rozhodně se ale necítí na umření – ba naopak! Jednoho rána se proto rozhodne z domova odejít a vydává se na dobrodružnou cestu napříč Evropou v obytné dodávce. Ne každý si však myslí, že velké dobrodružství je pro ženu jejího věku vhodné. Nejméně ze všech Eviein syn Brendan a jeho žena Maura, kteří se ji snaží podle nejasných SMS zpráv a indicií vystopovat a dopravit zpět domů. Když se nakonec všichni sejdou, o překvapení není nouze – Brendan sice možná rezignoval na svůj plnohodnotný život a lásku, ale Evie očividně ne. Humorný román o útěku z domova důchodců a nekončící chuti žít potěší zejména fanoušky a fanynky románů Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel nebo Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku.

 

Ukázka z knihy

Seděla na kraji postele, ještě v noční košili, a pohupovala se dopředu a dozadu. Když ustalo vrzání, obklopilo ji ticho. V Sheldonské rezidenci všichni spali. V přecpané ložnici panovalo šero, a tak přešla k oknu a vykoukla ven na pěšinu vedoucí k silnici do Dublinu. Venku zamával křídly pták a odletěl pryč. Po čtverci oblohy plul osamělý mrak. Evie si odfrkla a odvrátila se.
Šla zpět k posteli a zvedla tenký paperback ležící na peřině. Sezona srdce. Doporučená četba pro dámy v Sheldonské rezidenci. Evie nikdy nebyla žádná velká čtenářka. Obálku zdobil obrázek děvečky v červenohnědé spodničce sedící v obilném poli. Její vlasy byly stejně vybledle žluté jako obilné pole a tvářila se smutně. Evie obrátila knížku a přečetla si upoutávku na zadní straně. Dulcie Jonesová je vržena do života děvečky na statku poté, co ji zhýralý otec prodá, aby uhradil své hráčské dluhy. Avšak Marcus, tajemný syn jejího nového pána, lorda Diamanta, má s Dulcií jiné plány… (str. 7)

————————————————

Už jste slyšeli o hygge, slově vyjadřujícím pohodový přístup k životu? Poznejte tento životní styl blíže v příjemném příběhu Clary Christenseové, jehož děj se odehrává v atraktivním dánském prostředí.

Hygge a polibky

Autorka: Clara Christensenová
Přeložila: Ina Leckie

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7565-408-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Hygge a polibky vydalo nakladatelství Jota.

Když se životní plány začnou párat jako svetr, je čas na změnu. Někdy stačí málo! Změnit prostředí, oprášit ze sebe pavučiny, zachumlat se do deky a užívat si pohodového života. Vykročte štěstí naproti s knihou Hygge a polibky. Opojí vás pohodovou atmosférou už na první pohled. Zkrátka vánoční polibek pro štěstí. Dokonalá knížka pro pohodu a dobrý pocit – zapalte si svíčku a relaxujte… Kniha pro čtenáře ze všech koutů světa, kteří umějí ocenit dánské umění hygge. Šestadvacetiletá Bo byla vždy pečlivá a opatrná. I přesto se v práci dočkala výpovědi pro nadbytečnost a životní plány se jí teď začínají párat jako nepovedený svetr. Bo horečnatě shání nové zaměstnání, ale kamarádka Kirsten ji přesvědčí, aby spolu odjely na dovolenou, na chatu její matky postavenou na nejsevernějším cípu Severního Jutska. Bo se zastydí, že o tomto dánském kraji nikdy neslyšela. „Jaké tam bude počasí?“ zajímá se Bo, zatímco hledá na webové stránce aerolinek letenky. „Mizerné,“ odvětí Kirsten věcně. „Londýn je proti Skagenu středomořské letovisko. A teď v listopadu je tam patnáct hodin denně tma. Ale do Dánska se přece nikdo nejezdí opalovat. Potřebuješ změnit prostředí, oprášit ze sebe pavučiny. A věř mi, ve Skagenu to bude hračka. V tom domě je útulno, i když se venku nedá vydržet, a kromě toho nikdy nevíš, koho dalšího tam můžeš poznat.“ Pár dalších kliknutí a už není cesty zpět. Život Bo začne nabírat docela nový směr.

 

Ukázka z knihy

Bylo pondělí ráno. Bo Hazlehurstová se cestou do práce spolu s davem dalších cestujících pohupovala sem a tam ve vagónu metra a nemohla se ubránit obavám, že život prostě není, jaký by měl být. Štěstí se jí za těch šestadvacet let rozhodně nevyhýbalo: mělo podobu slušné práce, hodných rodičů i aktivního společenského života, a Bo věděla, že by měla být ráda, že to všechno má. O víkendu se ale v jednom časopise dočetla o krizi mladšího věku, což ještě posílilo její dojem, že něco není v pořádku, že pořád ještě není opravdu dospělá, že je spíš holčička, která si na dospělost jenom hraje.
Najednou to s ní smýklo, a byla by upadla, kdyby měla kam. Vlak se skřípěním prudce zabrzdil. Bo nabrala znovu rovnováhu, srovnala si kabelku přes rameno a tlumeně se omlouvala plešatějícímu byznysmenovi, kterému se před chvilkou zaryla nosem do podpaždí.

Přečtěte si celou ukázku a také knížky Hygge a Život zn. Hygge.

————————————————

V Dánsku se odehrává také děj další představované knihy, kterou ocení zejména ženy a milovnice vtipné romantické četby. Hlavní hrdinka Kavárny v Kodani vyráží na otravnou pracovní cestu, z níž se posléze vyklube něco mnohem zajímavějšího.

Kavárna v Kodani

Autorka: Julie Caplin
Přeložila: Jana Chartier

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-0233-4
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Kavárna v Kodani vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování, který vás chytne od první stránky! Popadněte teplou deku, hrnek horké čokolády a začtěte se… Úspěšná manažerka Kate má přesně takový život, jaký si vysnila. Pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v rušném Londýně, je úspěšná, okouzlující a její přítel je tak… skvělý. Dokud jí tento skvělý přítel neukradne nápady, díky nimž je povýšen místo ní. Kate by ráda všem dokázala, že není tak mladá a nezkušená, jak si všichni myslí. Získat jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku je její šance. Protože práce je pro ni vším. Proto musí absolvovat cestu do Kodaně. Co se zprvu zdá jako otravný PR výlet pro hrstku ještě otravnějších novinářů, jehož jediným účelem je získání zakázky pro Kate, se nakonec změní v cestu, která všem účastníkům změní životy. Během poznávání krás Kodaně a dánského přístupu k životu poznávají novináři i Kate sami sebe. A nakonec se ukáže, že všichni získali mnohem víc než jen námět na články nebo pracovní příležitost.

 

Ukázka z knihy

I přes okázalé zařízení jsem se okolo sebe rozhlížela s potěšením. Dokázala jsem to. Pracuji pro Machin Agency – jednu z nejlepších londýnských PR agentur. Blížím se k další etapě ve své pětiletce. Na holku z Hemel Hempstead, které má být nejošklivějším městem ve Velké Británii, to není vůbec špatné. A dneska se zase posunu dál.
Slovo si vzal výkonný ředitel. O dvě vteřinky později dovnitř vklouzl Josh. Za chviličku už seděl v první řadě. Když procházel kolem mě, krátce se na mě podíval. Nedržela jsem mu místo a on nečekal, že to udělám. Domluvili jsme se, že nikdo v práci nemusí vědět, že Josh Delaney a Kate Sinclairová spolu chodí. Tím spíš, že oba pracujeme ve stejném týmu v zákaznickém oddělení agentury.
Ředitel Ed probíral jednu věc za druhou. Napjatě jsem čekala.
„A dále bych rád oznámil jedno nové povýšení.“
Trochu jsem se narovnala, rozpletla nohy a pokusila se tvářit zároveň pokorně a zasloužile. Už je to tady.
„Rád bych, abychom všichni společně pogratulovali Joshovi Delaneymu k jeho povýšení na pozici senior account director.“

————————————————

O hledání lásky, sama sebe a o naději na trochu štěstí vypráví náš poslední dnešní tip s názvem Pár kroků vpřed. Vydejte se s Martinem a Zoe na neobyčejnou pěší pouť do Santiaga de Compostelly!

Pár kroků vpřed

Autoři: Anne Buistová, Graeme Simsion
Přeložila: Jana Jašová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-204-4837-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Pár kroků vpřed vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Autor oblíbených knih Projekt manželka a Dozvuky mých lásek napsal tento román společně se svou ženou Anne. Vypráví o bilancování uprostřed života, o hledání lásky i sebe sama. Na dva tisíce kilometrů dlouhé pěší pouti do Santiaga de Compostella se setkávají dva lidé ze zcela odlišných světů. Zoe je nedávno ovdovělá umělkyně z Kalifornie, Martin čerstvě rozvedený technik z Yorkshiru. Narazí na sebe v malebné vesničce Cluny ve střední Francii, odkud už stovky let vyrážejí poutníci na Svatojakubskou pouť. Říká se, že „Camino“ člověka změní, pomůže mu vyrovnat se s tíživou minulostí a objevit jeho nové, lepší já, a přesně v to oba hrdinové doufají. Ale dokážou na cestě, která je svedla dohromady, objevit také jeden druhého? Romantický, vtipný a inteligentní příběh vyprávějí oba protagonisté střídavě, a Graeme s Anne nám tak nabízejí pohled na osudy postav z mužské i ženské perspektivy. Román Pár kroků vpřed vypráví o naději, o psychické, fyzické i duchovní obrodě. Dlouhá cesta je podobenstvím, vždyť stejně jako v životě se na ní člověk neustále rozhoduje, co opustit, co si vzít s sebou a čeho dosáhnout. A hlavně jak se nevzdávat.

 

Ukázka z knihy

Osud na sebe vzal podobu stříbrné mušle za výkladem starožitnictví ve středověkém francouzském městečku Cluny. Ležela tam jako miska vroubkováním dolů, jako by čekala na Botticelliho Venuši a lákala ji ke zrození barevnými kamínky lemujícími bílou glazuru. Kdovíproč mě to k ní přitahovalo.
Snad ke mně vesmír vyslal vzkaz, ale těžko říct, když moje hlava ještě pořád vězela v jiném časovém pásmu. Od chvíle, kdy jsem naposledy vykročila ze svého bytu v Los Angeles, jsem byla na cestě už čtyřiadvacet hodin a necítila vůbec nic. Patrně jsem byla pořád v šoku.
Mezinárodní letiště L. A.: „Jen jedno zavazadlo?“ Ano – a v něm veškeré mé pozemské jmění, až na tři banánovky s dokumenty a vzpomínkami, které jsem nechala svým dcerám. (str. 9)


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám tipy pro dobrou náladu? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSoukromý Hollywood

Kraus, Ivan

Academia, 2018

zobrazit info o knizeNa začátku byl rýč

Chlouba, Pavel

Triton, 2018

zobrazit info o knizeJeště to nebalím, vzkazuje babička
75 na krku, 25 v hlavě

Leigh, Judy

Metafora, 2018

zobrazit info o knizeHygge a polibky

Christensenová, Clara

Jota, 2018

zobrazit info o knizeKavárna v Kodani

Caplin, Julie

Cosmopolis, 2018

zobrazit info o knizePár kroků vpřed
Příběh o Caminu setkání a cestě k sobě

Buistová, Anne – Simsion, Graeme

Mladá fronta, 2018

Napsat komentář