Afrika v románu Wilbura Smitha

Korist
Spisovatel Wilbur Smith čerpá inspiraci v rodné Africe. Na tomto kontinentě se odehrává děj nejednoho jeho románu; výjimkou není ani ten s názvem Kořist. Hlavní hrdina se vydává na africký kontinent, aby pomstil smrt svého otce. A netuší, že největší nebezpečí mu nehrozí od pirátů, ale od vlastní rodiny…

Francis Courtney připlouvá ke břehům Afriky, aby pomstil smrt svého otce. Hamižní obchodníci a obávaní piráti, kteří pobřeží obývají, v podstatě představují vřelé uvítání ve srovnání s nebezpečím, jež vychází z rodinného kruhu. Setkání příbuzných rozdrásá staré rány a vyústí v tuhý boj, v němž se odráží hříchy předchozí generace.

Ukázka z knihy

Snesl se soumrak a Francis pomalu stoupal do svahu. Meč zavěšený u opasku ho pleskal do stehna a mladík položil ruku na hrušku jílce, aby ho znehybnil. Právě takto Toma Courtneyho zabije – ne anonymně, z dálky kulkou, z muškety nebo pistole, nýbrž z intimní blízkosti hrotem meče do srdce. Stejně jako Tom zabil Williama.
Nervózně se rozhlédl po mužích kolem sebe, temných postavách, jejichž kůže nabyla v měsíčním svitu šedivý odstín. V pěstích třímali dlouhé nože s rovnou čepelí, používané při sklizni cukrové třtiny. (str. 1)

Kořist

Autor: Wilbur Smith
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7543-653-5
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Kořist vydalo nakladatelství Alpress. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Wilbur Smith, který se proslavil ságou Řeka bohů či knihou Kopí osudu, se narodil 9. ledna 1933 v Severní Rhodesii (dnešní Zambie) britským rodičům. Když byl v osmnácti měsících postižen mozkovou malárií, doktoři mu dávali mizivou naději, pokud nezemře, může mít poškozený mozek. Naštěstí chlapec nemoc zdárně překonal. Wilbur dospíval a jeho přáním bylo stát se novinářem. S pochopením se však u svého přísného viktoriánského otce, který nikdy ve svém životě nepřečetl knihu, nesetkal. Měl o budoucnosti svého syna jinou představu, a tak Wilbur ve dne pracoval jako účetní a teprve v noci se věnoval milovanému psaní. Když roku 1964 vyšel jeho první román Na život a na smrt, stal se slavným a mohl se dát na dráhu profesionálního spisovatele. Stálou inspiraci se Wilburovi stala Afrika. Do svých příběhů vkládá své srdce, ale zároveň důsledně a živě pracuje na autenticitě a každém detailu. Autorův život je založen na tvrdém pracovním nasazení, když píše, po osm měsíců od rána do večera nedělá téměř nic jiného; každou novou novelu začíná v únoru. Wilbur umí také i odpočívat. Ve chvílích volna relaxuje při potápění a rybaření. Hodně času tráví cestováním po Africe, jezdí lyžovat do Švýcarska a rád navštěvuje Austrálii a Nový Zéland. Během letních prázdnin zase míří na Aljašku. Wilbur Smith je autorem více než tří desítek čtivých, dobrodružných románů opřených o historická fakta a reálie. Se svou ženou Daniele Thomasovou, která mu po tři desetiletí byla nápomocna při výzkumu a sběru materiálu a která také byla sama nadanou autorkou, vychoval dva syny a dceru. Po smrti Daniele žije se svou druhou ženou Mokhiniso Rakhimova v Londýně. Smithovy knihy lze zařadit do tří hlavních sérií, podle rodin, o kterých pojednávají, nebo časových období, do nichž je jejich děj posazen. Jsou to příběhy rodiny Courtneyů, sága Ballantyneů a romány ze starověkého Egypta. Kromě toho vydal zhruba desítku samostatných novel. Přečtěte si třeba knihy Zlatokopové, Predátor, Zlatý lev, Bludný kruh, Šelma, Nad propastí a jiné.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress


Nakladatelství Alpress vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství Alpress každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKořist

Smith, Wilbur

Alpress, 2018

Napsat komentář