Kniha o mozku pro malé neurology

alencin_sen
Zajímá se váš potomek o to, kde se berou jeho myšlenky? Pokud mu chcete vysvětlit princip fungování lidského mozku se všemi podrobnostmi a zároveň přiměřeně jeho věku, vezměte si na pomoc knihu od významného neurologa určenou právě mladším čtenářům.

Za knihou Alenčin sen aneb Jak funguje mozek?, kterou vydalo nakladatelství Host roku 2018, stojí autoři Jerzy Vetulani a Maria Mazurek. Mari Mazurek je polská žurnalistka a absolventka maďarské filologie na Jagellonské univerzitě v Krakově. Od roku 2010 spolupracuje s deníkem Gazeta Krakowska, kde publikuje články především ve víkendové příloze. Během své práce na rozhovorech s významnými polskými vědci se setkala s Jerzym Vetulanim, s nímž napsala několik populárních vědeckých knih. Jerzy Vetulani byl (zemřel roku 2017) neurobiolog, psychofarmakolog a biochemik, profesor přírodních věd, člen polské Akademie věd, významná osobnost polského veřejného života a popularizátor vědy. Napsal množství vědeckých textů i populárně naučných knih. Knihu Alenčin sen bohatě ilustroval Marcin Wierzchowski.

alencin_sen2

Rodičovství je obtížným životním posláním mimo jiné proto, že zvídavý potomek průběžně svého rodiče atakuje záludnými dotazy jako „Čím to je, že mě svrbí nos?“, „Proč máme dvě a ne tři ruce?“ anebo „Proč si pamatuji to, co jsem dělal včera?“. Nepostradatelným pomocníkem rodičů v tomto období bývají encyklopedie přizpůsobené dětským čtenářům. Kniha Alenčin sen je užitečnou pomůckou, jak poučit děti srozumitelnou a poutavou formou o fungování lidského mozku.

Výklad je dětem zprostředkován příběhem, ve kterém hraje hlavní roli Alenka, respektive její mozek. Když Alenka spí, probouzejí se v jejím mozku neurony, které jí připravují zvláštní sny. Zrovna dnes se jí zdá o tom, jak se orgány lidského těla dohadují, který z nich je tím nejdůležitějším. Spor vyřeší až moudrý mozek, který jim vysvětlí, že bez každého jednotlivého orgánu by Alenka nepřežila. Nicméně někdo musí orgány hlídat, což je právě mozek.

alencin_sen3

Děti se z knihy dovědí, jak funguje lidský mozek, respektive jeho jednotlivé součásti. Seznámí se s amygdalou a hippokampem, zjistí, odkud se berou sny a jak funguje paměť. Autor do výkladu zařadil i pojmy jako „neurotransmiter“ anebo „neuron“ a vysvětlil funkci hormonů. Ačkoli jsou tyto záležitosti běžně zařazovány až do osnov pro druhý stupeň základní školy, zvídavé děti si s nimi díky srozumitelnému výkladu a názorným ilustracím jistě poradí i v mnohem mladším věku.

alencin_sen4

V současné době vychází kromě kvalitních dětských publikací i knihy, které jsou přinejmenším rozporuplné. Coby rodič jsem skeptická k moderním pohádkám, ve kterých vystupují princezny s tablety a s facebookovými profily – raději bych svým dětem poskytla knižní tituly, které je nejen pobaví, ale i poučí a zprostředkují jim vhodné hodnoty. Právě taková je kniha Alenčin sen, která kromě vtipného příběhu obsahuje i hodnotné informace. Alenčin sen mohu doporučit jako vhodný vánoční dárek zejména pro děti mladšího školního věku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlenčin sen aneb Jak funguje mozek?

Vetulani, Jerzy

Host, 2018

Napsat komentář