Povídky pro náročné

nesnadne_idyly_dokoran_italo_calvino
Baví vás povídky od Itala Calvina? Rozšiřte svoji sbírku o Nesnadné idyly, soubor pestrých povídek od excelentního italského autora. Jedná se o četbu pro opravdové literární gurmány. Co víc si přát pro dlouhé zimní večery…

Tematicky i stylisticky různorodé povídky souboru Nesnadné idyly, jenž v českém překladu vychází poprvé, spojuje soustředěná vnímavost ke všemu, čím člověk o sobě vypovídá a čím věci vypovídají o člověku. Úvodní texty jsou vzpomínkami na krajinu dětství, na Ligurii – magický prostor mezi mořem a skalami. Zároveň jsou nejzřetelnějším dokladem lyrického základu calvinovského „realismu“, jedinečného daru básnického vidění, schopnosti předávat slovem neobyčejně přesné, čisté a emocionálně působivé obrazy. Další povídky evokují zkušenost odboje, války a násilí a bývají charakterizovány jako vyprávění s prvky napětí a hrůzy. Jiné čerpají z poválečného chaosu a zachycují obyčejné hrdiny s jejich primitivními touhami. Řada textů si pohrává s pohádkovou topikou a zvláštní blok pak představují povídky o prosťáčku Marcovaldovi, ve kterých je zobrazen fenomén moderního velkoměsta. Nesnadné idyly dokazují, že Italo Calvino je i v rámci maupassantovsko-čechovovské povídkové tradice zcela výjimečným autorem.

Nesnadné idyly

Autor: Italo Calvino
Přeložila: Kateřina Vinšová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 150×208 mm
ISBN: 978-80-7363-900-6
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Nesnadné idyly vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Adam jednoho odpoledne
Nový zahradník byl mládenec s dlouhými vlasy, které držela pohromadě látková spona. Přicházel po cestičce s
plnou konví, druhou ruku měl nataženou do strany, aby vyrovnal zátěž. Kropil řeřichu, pomaloučku, jako kdyby naléval bílou kávu. Na hlíně pod rostlinkami se vytvořila tmavá skvrna. Když už byla dost velká a mazlavá, nadzvedl konev a přešel k další rostlince. Zahradník, to musí být pěkné povolání, člověk může dělat všechno v klidu. Maria nunziata ho pozorovala oknem z kuchyně. Už je to velký kluk, a přesto ještě nosí krátké kalhoty. A ty vlasy, se kterými vypadá jako holka. Přestala s mytím nádobí a zaťukala na okno.
„Hej, chlapče!“ zavolala.
Zahradnický učeň zvedl hlavu, uviděl Marii-nunziatu a usmál se.
Maria-nunziata se na něj taky zasmála, už proto, že ještě nikdy neviděla mládence s tak dlouhými vlasy a s takovou sponou na hlavě. Mladý zahradník na ni zamával na znamení „pojď sem“ a Maria-nunziata se zase rozesmála, protože jí připadalo, že dělá legrační posunky, a sama taky začala gestikulovat, aby mu dala na srozuměnou, že musí mýt nádobí. Ale zahradnický učeň na ni jednou rukou kynul „pojď sem“ a druhou ukazoval na květináče s jiřinami. Proč jí ukazoval květináče s jiřinami? Maria-nunziata otevřela okno a vystrčila hlavu ven.
„Co je?“ zeptala se a rozesmála se.
„Hele, chceš něco vidět?“
„A co?“
„Něco hezkého. Pojď se podívat. Honem.“
„Tak mi řekni co.“
„Dám ti to. Daruju ti něco hezkého.“
„Musím umýt nádobí. Co když přijde milostpaní a nenajde mě tu?“
„Chceš to, nebo to nechceš? Tak pojď už!“
„Počkej na mě,“ a Maria-nunziata zavřela okno. Když vyšla zadním vchodem, zahradnický učeň ještě pořád zaléval řeřichu.

Italo Calvino

Italo Calvino se narodil v roce 1923 v Santiagu de Las Vegas na Kubě a zemřel v roce 1985. Byl italským prozaikem, vynikajícím povídkářem i esejistou, rovněž pracoval jako novinář a redaktor v nakladatelství. Přestože žil dlouho i s rodinou v Turíně, přestěhoval se v roce 1967 do Paříže a stal členem skupiny Oulipo.V současnosti je považován za jednoho z nejvýznamnějších italských autorů spadajících do 2. poloviny 20. století. Jeho raná tvorba patří mezi neorealistickou literaturu, pozdější díla řadíme spíše mezi fantasy a experimentální literaturu. Calvinovy nejznámější texty jsou například: Neviditelná města (1972), Když jedné zimní noci cestující (1979), trilogie Naši předkové (1970), román Palomar (1983), Americké přednášky (1988) či množství povídek (souborně 1958).
Zdrojem informací o autorovi je www.dokoran.cz


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNesnadné idyly

Calvino, Italo

Dokořán, 2018

Napsat komentář