Historické příběhy

Knizni tipy_minule stoleti
Dnes představované historické romány vás zavedou do starého Egypta, Paříže 17. století i do krutých časů první a druhé světové války. Přečtěte si příběhy plné dobrodružství, lásky i žárlivosti, smutku a zoufalství.

Další krásné a bohatě ilustrované vydání slavného Dumasova románu o čtyřech mušketýrech tentokrát připravilo nakladatelství XYZ. Připomeňte si příhody hrdinů, jejichž heslo zní: „Jeden za všechny, všichni za jednoho!“.

Tři mušketýři

Autor: Alexandre Dumas
Přeložil: Jiří Žák
Ilustroval: Maurice Leloir

Počet stran: 696
Vazba: vázaná
Formát: 160×235 mm
ISBN: 978-80-7597-242-2
Doporučená cena: 890 Kč

Knihu Tři mušketýři vydalo nakladatelství XYZ.

Dobrodružný román odehrávající se v letech 1625 až 1628. Mladý d’Artagnan přijíždí do Paříže, kde se uchází o členství ve sboru královských mušketýrů. Poté, co se spolu s Athosem, Porthosem a Aramisem ubrání gardě kardinála Richelieua, získá přátele na celý život. Spolu s nimi se snaží rozplést intriky kardinála a milady de Winter, kteří chtějí zničit královnu Annu Rakouskou.

 

Ukázka z knihy

Alexandre Dumas_Tri musketyri_ukazka

Stáhněte si celou ukázku.

 

Alexandre Dumas

Alexandre Dumas byl francouzský prozaik a dramatik období romantismu. Proslavil se především historickými a dobrodružnými romány jako Hrabě Monte Christo a Tři mušketýři. Mnoho jeho děl bylo několikrát zfilmováno. Zásadním přelomem v Dumasově literární tvorbě bylo setkání s profesorem historie Augustem Maguetem. Maguet vyhledával materiál a vypracovával první nástin děje. Na Dumasovi pak bylo literární zpracování, při kterém mu však často pomáhali i další spolupracovníci, takže vznikla tzv. továrna na romány. Proto také Dumasovo dílo čítá na tři sta svazků. Maguet měl největší zásluhu na vzniku nejslavnějšího románu Tři mušketýři. Dalším obrovským úspěchem dvojice Dumas-Maguet byl dobrodružný román Hrabě Monte Christo. Vzájemná spolupráce Dumase a Magueta trvala do roku 1857, kdy se rozešli ve zlém. K Dumasovým dílům patří též Králův šašek.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Historický román Dar boha Slunce, jehož děj se odehrává v prostředí starého Egypta, vypráví o lásce i nenávisti a je tak čtivý, že ho zhltnete za jediný den.

Dar boha Slunce

Autorka: Libbie Hawker
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7543-854-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Dar boha Slunce vydalo nakladatelství Alpress.

Aby mohl nový faraon oprávněně usednout na trůn, musí si vzít královskou dceru Ahmose, obdařenou božským vnuknutím. Očekává se také, že faraonovi dá syna. Jednou se jí zdá sen, že přivede na svět bohy milované dítě, s nímž Egypt dospěje ke slávě. Vize se nakonec splní, ale místo chlapce se k faraonově nelibosti narodí děvčátko. Oznámit Egyptu ženskou následnici by pro něj znamenalo pohromu.

 

Ukázka z knihy

Ahmose probudil pronikavý nářek. Bojovala se spánkem, odháněla ho a plašila, až ji konečně pustil. Dlouho ležela v posteli s vytřeštěnýma očima, ale ve tmě nic neviděla. Vzdálené vlny křiku ji přimrazily na místě. V prvních okamžicích po probuzení ten zvuk nedokázala zařadit. Kočka? Nějaký divný pták? Když se jí projasnila mysl, se zachvěním poznala, že jde o pláč žen.
Potmě a stále nahá prošla místností, bosýma nohama po studené mozaikové podlaze. Než dospěla ke dveřím, pochopila. Tížila ji přítomnost bohů, hustá jako med, naléhavá a varující. Ahmose vždy vnímala bohy.
Znecitlivělýma rukama otevřela dveře. Na chodbě Domu žen se míhaly stíny. Postavy na nástěnných malbách se ve tmě natahovaly a křivily a sahaly pažemi po rozechvělé Ahmose. Ve vzduchu visela těžká vůně parfému a květin, příliš sladká, než aby byla příjemná. Kvílení se blížilo. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Libbie Hawker

Libbie Hawker píše historickou a literární beletrii, kde se objevuje složitost postav a detailů o čase a místě. Je autorkou mnoha novel a tří knih pro spisovatele, včetně bestseleru Take Off Your Pants: Outline Your Books for Faster, Better Writing. Pokud zrovna nepíše, pracuje na své jednoakrové minifarmě v San Juan Island ve státě Washington. Ráda si šije vlastní oblečení. Peče (a jí) příliš mnoho cukrovinek. Žije s manželem a dvěma kočkami. Její Instagram překypuje fotkami koček a ostrovních scenérií.

Informace byly čerpány ze stránek autorky.

————————————————

Idylu spřátelených rodin naruší první světová válka, která nikoho nešetří. Ponořte se do příběhu s poutavým názvem Prach, který se snáší ze snů. Možná je psán rozvláčnějším stylem, ale jeho téma vás nepochybně zaujme.

Prach, který se snáší ze snů

Autor: Louis Bernieres
Přeložil: Viktor Janiš

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-259-0974-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Prach, který se snáší ze snů vydalo nakladatelství Plus.

Na začátku dvacátého století vyrůstá Rosie McCoshová se svými třemi sestrami, veskrze konzervativní matkou a dobromyslným otcem v idylické domácnosti v Kentu. S chlapci ze dvou sousedních rodin, Pittovými a Pendennisovými, prožívají všichni bezstarostná léta plná zábavy. Čas nevinnosti a dětských her ovšem přeruší první světová válka a bratři z obou rodin se ocitají v bojové vřavě. Před mladou Rosie leží cesta plná nástrah: ucházejí se o ni dva muži a její smysl pro povinnost a touha žít naplno ji ve složitých letech přivádějí do situací, na které jako venkovská dívka není ani zdaleka připravená. Válka navíc nešetří nikoho a obrovská tragédie obrátí Rosiin život vzhůru nohama. Dokážou ona a její sestry začít nový život na troskách zničeného světa?

 

Ukázka z knihy

Posnídal jsem u koše se žhavým uhlím. Losos z konzervy, sušenky, džem, velký hrnek čaje. Mladý kluk z Croydonu Harold Rumthorpe, učil se na bednáře. Nemůžu říct, že jsme byli velcí kamarádi. Válka svede dohromady různé lidi, udělá z vás druhy, ne nutně kamarády. HRovi bylo devatenáct, o šest let mladší než já, a já dělám do lodní dopravy a on byl řemeslník. Nevím, jak se dostal do CDS, voják s modrou krví to fakt nebyl. Nejspíš přišel se svým „šlechticem“, tak jako Hutch. Byl mi sympatický, i když jsme si nikdy pořádně nepopovídali. Jen jsme spolu nadávali a vlekli se vedle sebe.
HR si všiml upoutaného balónu. Snažili jsme se zjistit, jestli je náš, nebo jejich. On vstal, aby se pořádně podíval. Chvilka nepozornosti, bez šance dostat se k němu dost rychle. V následující vteřině je koš s uhlím převržený, já pocákaný lesklými rudými a bílými flíčky a Harold padl Hutchovi do náručí. Hutch se opíral o val a opakoval: „Panebože, panebože.“ (str. 76)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Louis de Bernieres

Britský autor Louis de Bernieres (* 1954) je českému čtenáři známý hlavně díky knize Mandolína kapitána Corelliho, která se dočkala i filmového zpracování. Jeho román Prach, který se snáší ze snů se vrací do období prvních dvaceti let dvacátého století, na jejichž pozadí autor líčí osudy aristokratické rodiny, kterou stejně jako mnoho ostatních nemilosrdně postihne první světová válka a všichni její členové se musejí s jejími hrůzami vyrovnat po svém. Bernieres mistrně vykresluje jednotlivé postavy a zároveň podává silný, místy dojemný a místy humorný příběh o vyrovnávání se s tragickou ztrátou. Nezřídka bývá román přirovnáván k seriálu Panství Downton (Downton Abbey).

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

————————————————

Marijke je během druhé světové války zatčena a deportována do koncentračního tábora, kde se jí možná podaří přežít, pokud se přihlásí do nevěstince. Holanďanka, kniha plná silných emocí, vás dovede k zamyšlení nad tím, co všechno je člověk schopen snést, aby si zachránil život.

Holanďanka

Autorka: Ellen Keithová
Přeložila: Milena Pellarová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 148×215 mm
ISBN: 978-80-759-3006-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Holanďanka vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Uprostřed druhé světové války, v roce 1943, zatýkají nacisté v Amsterdamu příslušníky odboje. Marijke de Graaf a její manžel jsou deportováni každý do jiného koncentračního tábora v Německu. Tam Marijke dostane na vybranou: buď zemře hlady a vysílením při těžké práci, nebo se dobrovolně přihlásí do nevěstince a možná se jí naskytne šance přežít a najít manžela. Její život se navždycky změní, když potká důstojníka SS Karla Müllera, který se do ní zamiluje. Zároveň s příběhem těchto dvou lidí sleduje čtenář tragický osud Karlova syna, kterého roku 1977 zachytí soukolí tzv. špinavé války v Argentině. Román nabízí zamyšlení nad tím, co všechno jsou lidé schopní udělat, aby si za extrémních podmínek zachovali život, a napovídá, že hranice mezi dobrem a zlem není tak zřetelná, jak si myslíme.

 

Ukázka z knihy

Holčička v kočárku otevřela oči, a když zjistila, že nejsem její matka, zrudla a svraštila tvářičku, takže najednou vypadala jako vlašský ořech. S námahou jsem polkla a podívala se před sebe na bránu do Vondelparku, kde hlídkovali tři němečtí vojáci. Theo vedle mě ztišil hlas. „Jdi sama, nebude to tak nápadné. Snaž se chovat klidně.“ Políbil mě do vlasů a pak zmizel v nejbližším obchodu.
Sklonila jsem se nad miminkem. „Ššš, neplač. Nic se neděje.“ Ale srdce mi bušilo jako o závod a klouby prstů na držadle kočárku jsem měla úplně bílé. Začala jsem urovnávat přikrývku, abych schovala tajnou kapsu, která by nás mohla prozradit. Byly v ní padělané přídělové lístky a krabice na doutníky plná primitivních žiletkových přijímačů, které jsme s Theem sestavili. A to ani nemluvím o pistoli. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ellen Keith

Ellen Keith je kanadská spisovatelka a nedávná absolventka programu MFA v oblasti tvůrčího psaní na univerzitě v Britské Kolumbii. V současné době žije v Amsterdamu v Nizozemsku. Její práce se objevily v publikacích jako The New Quarterly a The Gobe and Mail. Její debutový román Holanďanka se stal hned po vydání v dubnu 2018 kanadským bestsellerem a číslem jedna na seznamu The Globe and Mail. Následně vyšel také ve Spojených státech, Nizozemsku a právě v České republice. K vydání se připravuje v Srbsku a Itálii.

Informace byly čerpány ze stránek autorky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete různé knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás tyto historické příběhy? Napište nám názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTři mušketýři

Dumas, Alexandre

XYZ, 2018

zobrazit info o knizeDar boha Slunce

Hawker, Libbie

Alpress, 2018

zobrazit info o knizePrach, který se snáší ze snů

Bernieres, Louis de

Plus, 2018

zobrazit info o knizeHolanďanka

Keithová, Ellen

Pavel Dobrovský – BETA, 2018

Napsat komentář