Vítejte na Zámku v oblacích!

Kerstin Gier_Zamek v oblacich_uvodni
Autorka oblíbených fantasy trilogií Drahokamy a Stříbrné knihy snů nyní naservírovala dychtivým čtenářům samostatný román o zastaralém, leč vznešeném hotelu plném záhad.

Kerstin Gierová začala roku 1995 psát romány pro ženy, s nimiž sklidila úspěch především v domovském Německu. Ve světě prorazila hlavně díky Drahokamům, populární trilogii o lásce a cestování časem, která je určena spíše dívkám od 12 let. Jednotlivé díly se dočkaly i filmové podoby a překladů do mnoha jazyků. Neméně úspěšná byla také autorčina napínavá snová trilogie Stříbrné knihy snů, rovněž zaměřená na mladší čtenářky. Obě série u nás vydalo nakladatelství CooBoo, které začátkem října 2018 přineslo i samostatný román Zámek v oblacích.

Jeho děj se odehrává ve švýcarských Alpách, kde vysoko nad mlhami stojí hotel přezdívaný Zámek v oblacích. Je to bezpochyby kouzelné místo s jedinečnou atmosférou starých časů. Potýká se však s finančními problémy, postrádá moderní vymoženosti a nejlepší léta má dávno za sebou. Přesto se k němu před silvestrovskou oslavou sjíždějí zámožní hosté z celého světa a sedmnáctiletá praktikantka Fanny má, stejně jako zbytek personálu, plné ruce práce, aby jim zajistila co nejlepší servis. Přitom naráží na mnohé záhady a nejasnosti. Zámek je rozlehlý, plný tajných dveří, znepokojivých osob i vzrušujících příběhů. Opravdu vlastní manželka ruského oligarchy legendární diamant? Proč neuvěřitelně pohledný host Tristan raději šplhá po fasádě, místo aby šel po schodech? Skrývá se za milým úsměvem přátelského Bena něco víc? Fanny střádá střípky nejrůznějších poznatků a teorií, až se náhle ocitne uprostřed život ohrožujícího dobrodružství. Hrozí, že ztratí nejen svou práci, ale i srdce.

Po přečtení Drahokamů jsem se začala těšit na každou další knížku Kerstin Gierové, jelikož tato autorka mě ještě nikdy nezklamala. Její Zámek v oblacích je balzám na duši, ideální v předvánočním období shonu. Posaďte se na chvíli do křesla s hrnkem kakaa a začtěte se do příběhu, který plyne zvolna jako sám život v zasněženém hotelu, jehož zaměstnanci se právě připravují na Vánoce a Silvestr.

Kerstin Gierová má unikátní superschopnost – umí stvořit sympatické hlavní hrdinky. Ať už mluvíme o Liv Silberové ze Stříbrných knih snů nebo o Fanny Funkeové ze Zámku v oblacích, platí, že hrdinka hýří vtipem a příhodnými ironickými hláškami. A nejen ona! U Gierové se vždycky vyskytne jedna nebo více postav, které možná nejsou ani tak důležité pro samotný děj, ale zato ho dokážou patřičně oživit. Zpravidla tyto role zastávají bezprostřední děti s bohatou fantazií, mladší sourozenci hlavních hrdinek či v případě Zámku v oblacích potomci bohatých hostů, jimž Fanny musí dělat chůvu. Každého z nich si zamilujete a budete si vychutnávat jejich hrátky i šarvátky.

Pan Heffelfinger zabručel něco, co znělo jako „žžžž ďďď“ a vyděšeně vytřeštil oči. Ale neměla jsem čas zjišťovat, co se děje, protože Madison nadšeně vykřikla: „Fanny!“ a malá Gracie se ke mně vrhla, aby mě objala.
K tomu se dá říct snad jen to, že když spolu celý den vyrábíte jednorožce a při tom vymýšlíte tajnou řeč, které budou rozumět jen jednorožci a jejich přátelé, může z toho vzniknout opravdu hluboké přátelství. Kromě Madison a Gracie jsem dnes ještě s pomocí spousty třpytek učinila šťastné další tři děti, mezi nimi Antona a Eliáše, syny známého autora thrillerů, který tu bude mít mezi svátky čtení. Anton nazval svého jednorožce „Třpytivá smrt“ a ten Eliášův se jmenoval „Flaušový vrah“, ale jinak se zdálo, že to jsou úplně normální děti. Všichni dohromady jsme založili úplně tajný klub jednorožců.
„Ella a Grétka říkaly, že přání můžou splnit jen praví jednorožci,“ vykřikla Gracie a Madison dodala: „Lablbély lalakrávy.“ (Ta tajná řeč ještě nebyla úplně vyladěná.) (str. 119–120)

Zámek v oblacích nesází na napínavý děj plný zvratů, těch se dočkáte až na posledních stranách. Bohužel i největší zvrat je poměrně předvídatelný, poněvadž knížka z nějakého důvodu začíná situací, která je vzata z pozdější části, a teprve poté se dostáváme k první kapitole. Nejprve se tedy s hrdinkou octneme v pořádné šlamastyce, jež je pro nás zahalena tajemstvím, a následně se dozvídáme, jak to vlastně celé začalo a jak jsme se do šlamastyky dostali. Jenže to už si právě snadno domyslíme, a tak by bylo vhodnější úvodní stránku vyškrtnout a začít rovnou první kapitolou.

Gierová se bohužel nevyhnula ani milostnému trojúhelníku, ale naštěstí byl spíš jen zlehka naznačen. Fanny stojí mezi nejhezčím klukem, jakého kdy potkala, a synem majitele hotelu, jenž je pochopitelně také přitažlivý. Který z nich asi líbá lépe?

Bylo by možná lepší se podobným pubertálním a neoriginálním úvahám vyhnout, nicméně trojúhelník byl v závěru vyřešen vcelku uspokojivě, bez strastiplných otázek typu: „Proboha, který je ten pravý?!“ (Někteří z nás od začátku neomylně věděli, kdo to bude, a fandili mu, ale pšt!)

Navzdory některým klišé mohu s čistým svědomím říci, že jsem si četbu maximálně užila. Ano, mnoho věcí v knize bylo přitaženo za vlasy, neřkuli přímo nevěrohodných. Autorka se často spoléhala na nevysvětlitelné jevy, když potřebovala něco vyřešit, ale po pravdě – vlastně to vůbec nevadí. K jejím románům už toto prostě patří. Pokud je máte v oblibě a nevyžadujete jen četbu překypující intrikami, zradou, pomstou, násilím a zabíjením, přečtěte si i tento. V Zámku v oblacích si od všeho krásně odpočinete, budete moci vydechnout a nechat se unášet jako na sněhové vločce nenáročnými zážitky ztřeštěné Fanny. Vychutnejte si kouzlo švýcarských Vánoc a nasajte vůni mnoha lahodných pokrmů. Poznáte také řadu zajímavých pojmů, jejichž význam vám objasní glosář umístěný na konci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZámek v oblacích

Gierová, Kerstin

CooBoo, 2018

Napsat komentář