Ukázka z knihy Jsem den a Ty jsi noc (František Talián)

Jsem den a Ty jsi noc
Český spisovatel František Talián za svůj život napsal mnoho básní a pro výběr z básnické tvorby zvolil název Jsem den a Ty jsi noc. Přečtěte si verše o lásce, něze, studu, ale i stesku, osamělosti a o životě vůbec, které vás pohladí po duši.

Knihu Jsem den a Ty jsi noc od autora Františka Taliána
vydalo nakladatelství Fortuna.

Opouštění

Už brzo opustím
tento vycházkový břeh
kde každá myšlenka
voněla tělem,
každé pozdravení
zdravilo,
každá vzpomínka
připomínala

Už brzo opustím
tento vycházkový
břeh
aby nepoznané
zůstalo
a aby nezůstal po ruce
kámen
na kameni

O autorovi

František Talián se narodil 7. 3. 1948 ve vesničce Boubská u Vimperka na Šumavě v rodině, která byla v padesátých letech minulého století z politických důvodů násilně vystěhována na odlehlou samotu, což mělo na jeho dětství a vnímání zásadní vliv.
Ke studiu na gymnáziu nedostal doporučení, proto vystudoval strojní průmyslovku v Písku a po maturitě několik let pracoval manuálně jako montér. V roce 1968 byl přijat na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kterou dostudoval v roce 1974.
Po právnických studiích začal pracovat v legislativním odboru Ministerstva zdravotnictví ČSSR, odkud musel z politických důvodů odejít. Živil se překládáním knih pro děti, jako topič, uklízeč, jako knihovník…
Sametová revoluce znamenala velký obrat v jeho životě. Vrátil se k právnické praxi a zasedal v soudním senátu pro události 17. listopadu 1989. Stal se prezidentem České sekce IBBY – Společnosti přátel knihy pro mládež při UNESCO.
Od listopadu 1989 soukromě podniká v oboru nakladatelství školních učebnic a na rodné Šumavě i v oboru hotelnictví. Mimo jiné vydává týdeníky Naše rodina a Učitelské noviny.
V letech 1967–1971 publikoval své verše v měsíčníku Divoké víno. Účastnil se na básnickém almanachu Pohledy a výrazně časopisecky publikoval. Jeho pořady probíhaly v Poetické kavárně Viola, v Mikro(poetickém) fóru, Památníku národního písemnictví a na dalších místech až do roku 1977. Od té doby až dosud již nepublikoval. Mezi jeho další knihy patří např. Opoždění inventura, To jsem já či Jsem den a Ty jsi noc.
Střídavě žije v Praze a na Šumavě.

Zdroj informací: Tisková zpráva nakladatelství Fortuna


fortuna.logo2x1Nakladatelství Fortuna vzniklo v roce 1990 jako soukromé nakladatelství se zaměřením na vydávání učebnic. Více než 25 let zkušeností v této oblasti dnes uplatňujeme při tvorbě učebnic pro základní a střední školy, publikací pro rekvalifikaci, sebevzdělávání, profesní růst a dalších publikací pro odbornou i laickou veřejnost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJsem den a Ty jsi noc

Talián, František

Fortuna, 2018

Napsat komentář