Z domácí tvorby

Česká republika
Dáváte přednost domácím autorům? Pak právě vám přinášíme dnešní tipy na čtení, a to nejen ze současných novinek, ale také z klasiky. Vychutnejte si audioknihy plné známých hlasů, romány a novely ze současnosti i fantasy novinku.

Začínáme klasikou, která získala i mluvenou podobu. Karel Klostermann zasazoval děje svých románů především do šumavského kraje, odkud pocházeli jeho rodiče.

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád „světa lesních samot“ narušila živelná katastrofa. V dramatizované četbě na pokračování účinkují Otakar Brousek, Vilém Besser, Čestmír Řanda, Gabriela Vránová, Miriam Kantorková a další. V roce 1983 natočila režisérka Jana Bezdíčková.

Ze světa lesních samot (audiokniha)

Autor: Karel Klostermann
Interpreti: Otakra Brousek a kol.

Vazba: CD
ISBN: 8590236100121
Doporučená cena: 299 Kč

 

Audioknihu Ze světa lesních samot vydalo nakladatelství Radioservis. Můžete si poslechnout i krátké ukázky.

O autorovi

Karel Klostermann (1848–1923) se narodil v hornorakouském Haagu, oba jeho rodiče však pocházeli ze Šumavy. Tomuto kraji věnoval spisovatel prakticky celé své dílo. Největšího čtenářského úspěchu dosáhla trojice románů Ze světa lesních samot, V ráji šumavském, Kam spějí děti, která tvoří volnou trilogii. Značné obliby dosáhly i další romány – Skláři, Mlhy na blatech.

Zdroj informací: nakladatelství Radioservis

————————————————

Nenechte se zmást názvem. Nejnovější kniha Jaroslava Rudiše není cestopis či odborná kniha o jedné z přírodních dominant České republiky. Naopak se jedná o novelu o současných mužích, kteří se scházejí v sauně a mluví spolu jak o minulosti, tak budoucnosti.

Parta chlapů se pravidelně schází ve staré sauně za městem. Potí svoje těla i duše. Nemají jména, jen indiánské přezdívky. Tady je nikdo neruší, tady se cítí svobodní a mohou být těmi, kým doopravdy jsou. Jejich sebestředný svět rámují tragikomické vzpomínky na minulost i nejistota z vlastní budoucnosti. Radost a smutek mezi kapkami vody. Jsou to současní muži, jejichž touhy a sny se soustředí na tajemný svět za vysokou zdí, který možná obývají ženy… Audiokniha vyšla zároveň s knižním vydáním novely v nakladatelství Labyrint.

Český ráj (audiokniha)

Autor: Jaroslav Rudiš
Interpret: Petr Čtvrtníček  

Vazba: CD
ISBN: 8594169482118
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Český ráj vydalo nakladatelství OneHotBook. Nezapomeňte si poslechnout ukázku.

O autorovi

Jaroslav Rudiš je spisovatel, scenárista, autor filmových scénářů, divadelních a rozhlasových her vyrostl v Lomnici nad Popelkou. Navštěvoval gymnázium v Turnově, po něm vystudoval Pedagogickou fakultu Technické univerzity v Liberci (obor němčina – dějepis), studoval také v Praze a Curychu. Napsal čtyři romány (Nebe pod Berlínem, Grandhotel, Potichu a Konec punku v Helsinkách) a dvě novely (Národní třída a Český ráj). Jeho knihy vyšly v mnoha překladech v zahraničí a za svou tvorbu obdržel několik ocenění včetně prestižní německé Ceny literárních domů. S výtvarníkem Jaromírem 99 vytvořil kultovní komiks Alois Nebel, podle něhož vznikl také animovaný film, a založil hudební skupinu Kafka Band. Žije v Česku a Německu a píše česky i německy.

O interpretovi

Petr Čtvrtníček vyrůstal v Řeži u Prahy a vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Poté nebyl přijat ke studiu na DAMU ani JAMU, za což je prý osudu dodnes vděčný. V 80. letech hrál a psal scénáře v amatérském divadle Vrata. Po revoluci se stal respektovaným hercem, scenáristou a režisérem. V Divadle Na zábradlí je v angažmá od roku 1999. Petr Čtvrtníček je nejen účinkujícím, ale i autorem populárních parodických televizních pořadů Česká sodaČtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějíTV show Toma a DanaČobolkoviny a dalších. Pro TV Stream napsal seriál Gynekologie. Neblahé praktiky fotbalových bossů pranýřoval v představení Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? Spolu s Leošem Nohou vytvořil minimalistické duo Evald a Vašek. Televizní diváci jej znají ze seriálů GynekologiePřístavAutobazar Monte Karlo či Světlu vstříc. Zahrál si také v mnoha filmech jako Eliška má ráda divočinuMazaný FilipČert ví pročDoblba!Kráska v nesnázíchObsluhoval jsem anglického králePoslední plavkyFrantišek je děvkařInstalatér z Tuchlovic a dalších.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

————————————————

Podbrdské ženy to ve svém životě neměly jednoduché. Musely se vypořádat se samotou, opuštěním, nemocemi… Podaří se Johance, reprezentující nejmladší generaci, prolomit „prokletí“?

Příběh začíná krátce po první světové válce. Mírek vyrůstá bez matky, která umírá po porodu jeho nejmladší sestry. To ovlivní jeho vztah k ženám. Když si do hospodářství přivádí Emilku zvyklou na láskyplný domov, mladá žena netuší, že na ni čeká hlavně samota a opuštění. Zatímco Mírek odjíždí pracovat do Prahy, Emilka se musí postarat o celý statek, o svého syna a tchána. Přichází druhá světová válka a po ní osvobození, Emilce svítá naděje, plánuje otevření vlastní cukrárny, jenže v jejím těle bují nádor. Ještě stihne porodit své druhé dítě – dceru Janu – a koncem padesátých let umírá na rakovinu prsu. Jana vyrůstá jen se svým otcem. Je často sama a zakouší, jaké to je, když chybí máma. Když se vdá, ani ona nenajde v rodinném životě štěstí. Poranění předávaná z generace na generaci přechází na její dceru Johanku, která se rozhodne vykročit z místa a osvobodit nejen sebe, ale i další ženy ve svém rodě.

Ukázka z knihy

Otřela jsem si upocené dlaně o džíny. Všimla jsem si, že konečky prstů mi zmodraly, jak se na nich rozmázla barva. Příště si musím koupit nějaké lepší džíny, které nebarví. Přehodila jsem nohu přes nohu a zachytila nárt levé nohy o lýtko té pravé. Vsunula jsem obě ruce mezi stehna a zahřívala si je. Zády jsem se natlačila do semišového křesla, které mělo na sedáku i na opěradle prošoupané fleky. (str. 9)

Jak příběh pokračuje, prozrazuje zbytek ukázky.

Podbrdské ženy

Autorka: Jana Poncarová

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 135×212 mm
ISBN: 978-80-267-1311-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Podbrdské ženy vydalo nakladatelství Motto.

O autorce

Jana Poncarová je povídkářka a copywriterka. Tvoří obsah webů. Píše články pro internetová i tištěná média. Miluje příběhy. I ten svůj. Voní jí čerstvá káva. Pěstuje zeleninu. Ráda dýchá svobodu a vzduch v lese. Více o autorce na jejím webu.

————————————————

Pokud jste měli rádi seriál Zoufalé manželky, neměli byste opomenout další knihu Blanky Hoškové. Tři ženy-kamarádky žijí v jedné ulici a každá z nich se vypořádává se svými problémy. I přesto se dokážou navzájem podržet, aby neztratily naději…

Dietnikum je ženské etnikum věčných dietářek stále přibírajících a hubnoucích, chronicky začínajících a vzájemně se podporujících.
Tři kamarádky, tři osudy, jedna ulice. A také děti, radosti, zklamání, manželé a milenci…
Přemýšlíte někdy, co se vlastně děje na upravených zahradách a za nablýskanými okny vilek na předměstích? Doufáte v idylu a barvotiskové štěstí jako z reklamy na střešní okna? Nebo tušíte, že ne vše je tak dokonalé, jako fasády, kolem kterých procházíte? V „naší“ ulici se sešly tři ženy v kritické životní situaci, každá je jiná, ale možná proto je pojí velmi silné přátelské pouto. Mohou jedna druhou vyslechnout, poradit si, nebo si dát třeba na zahradě, poházené dětskými hračkami bramborák. Anebo víno. Otevírá se před námi příběh o lásce, velkém zklamání a ještě větší důvěře. A také o tom, že když někomu vezmete naději, začne se topit. V sobě, v alkoholu…
Známe to všechny – občas potřebujeme pomocnou ruku přátel, někdy pomůžou dětské paže kolem krku a někdy musíme tu pomocnou ruku najít na konci vlastního ramene. O tom a také o hledání lásky je nejnovější kniha Blanky Hoškové.

Ukázka z knihy

Kamarádíme spolu už několik desítek let. Přesněji řečeno od doby, kdy jsem se stala naplaveninou a přistěhovala se pár dní před svatbou do ulice jedné brněnské čtvrti, jíž protékal každodenní život v nudném koloritu všednosti. Obličeje byly okoukané, fasády domů na další desítky let opravené, stromy u silnice stále stejně rozvětvené. Jediné, co do tohoto místa mohlo přinést změnu, bylo počasí. A já. Respektive naše svatba. (str. 5)

Přečtěte si pokračování ukázky.

Dietnikum

Autorka: Blanka Hošková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 115×185 mm
ISBN: 978-80-7565-382-6
Doporučená cena: 248 Kč

 

 

Knihu Dietnikum vydalo nakladatelství Jota.

O autorce

Blanka Hošková se narodila v Brně, kde dodnes bydlí i pracuje. Je rozvedená a má jednu dceru. V raném mládí se věnovala psaní poezie a svoji tvorbu přednášela v klubu Leitnerka. Svými články také přispívala do ženských časopisů, ale po narození dcery se literárně na jedenáct let odmlčela. Během pouhých tří let vydala vlastním nákladem ženské romány, v nichž se dotýká ožehavých témat současnosti – problémů s otěhotněním (Prohrané výhry), domácího násilí (Horko domácího krbu), skrytého alkoholismu (Dietnikum) nebo šikany na pracovišti (Kdo s koho). Od roku 2014 vychází její knihy v Nakladatelství Jota. Její knihy jsou psané lehkou, čtivou formou, text má spád, příběhy mají děj. Jsou určené ženám, které si chtějí u čtení odpočinout a zrelaxovat. Jednotlivé příběhy vybízí k zamyšlení, ale není to žádná hlubokomyslná filozofie. Hlavní hrdinky často řeší své problémy s nadhledem a sebeironií. Poselstvím příběhů je to, aby si ženy uvědomovaly samy sebe a svým rozhodnutím a sebekázní změnily ve svém životě to, co se jim vymklo z rukou a činí jejich život nepříjemným. Mezi její knihy patří např. Trojhra, Voňavé (na)dělení, Zlato(v)lásky (naše recenze) či Kamilenky. A přečtěte si náš rozhovor s autorkou.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Hlavní hrdinka Šárka ochrnula, ale přesto se nevzdala a rozhodla si užít život plný radostí i strastí jako zdravý člověk. To největší dobrodružství na ni čeká, když se zamiluje do Pákistánce. A pozor, jedná se o příběh inspirovaný skutečnou událostí!

Může být život postižené ženy na vozíku úžasně zábavný a plný dobrodružství? Evidentně ano. Šárka, obyčejná dívka z malého města v Sudetech, ve dvaadvaceti letech po nehodě ochrnula. Rozhodla se ale, že se nepromění v bezmocnou zapšklou chudinku. Manžel ji opustí, ona sama vychová syna. A objeví, že i paraplegik může mít skvělý sex. Po rozchodu s partnerem, který ji využíval, se rozhodne, že s chlapama už nechce nic mít. Pak se ale internetově zamiluje do Pákistánce Tabishe a život nabere nečekané obrátky.
Román Tříska je psaný podle skutečného příběhu jedné statečné ženy. A nese v sobě prvky investigativní reportáže. Odhaluje nečekaná zákoutí života lidí s postižením a čtivou formou podává zprávu o málo známých aspektech činnosti českých zastupitelských úřadů, cizinecké policie i justičního aparátu.

Ukázka z knihy

Na krajnici stál chlap bez hlavy, a jakmile se přiblížila, udělal úkrok do vozovky a mával červenou baterkou. Šárce se rozbušilo srdce, strachem, čím jiným, protože co mají co najímat bezhlavý policajty. Je nebezpečný zastavit v noci chlapovi, když ženská jede v autě sama – bůhvíco tohle bude zač. Magor, kterej si hraje na policajta? Vrah? Extremista? Policajt? – ale poslušně stáhla ruku z plynu, opřela dlaň o brzdu a sjela na štěrkovou krajnici, přesně tam, kam jí ukazoval. Na centimetr přesně. Šárka byla už nějakou dobu přesná řidička. (str. 7)

Třísky

Autorka: Iva Pekárková

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4489-9
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Třísky vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorce

Iva Pekárková (* 1963) je autorka řady knih, ať už románů, cestopisů, souborů povídek a esejů. Žila jako uprchlice v USA (1986–1997), od roku 2005 žije jako imigrantka v Anglii.  Živila se jako taxikářka na obou stranách silnice, v New Yorku a v Londýně. Ve svých dílech se hodně zabývá střety kultur a vztahy mezi národy a rasami.  Z posledních knih jmenujme: Sloni v soumraku (román), Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (znovu vydaný první román o životě v zadrátovaném Československu), Multi kulti a Postřehy z Londonistánu (soubor blogů) a nové vydání příhod z jejího taxikaření v New Yorku Dej mi ty prachy (2017) a Můj I. Q. (2018). V říjnu 2018 vyšla kniha Třísky, román o lásce s prvky investigativní reportáže podle skutečného příběhu.  Za román Pečená zebra (přečtěte si reportáž ze křtu knihy) obdržela v roce 2016 nominaci na cenu Magnesia Litera.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Milovníci fantasy žánru, zbystřete! Mladý český spisovatel Jan Hamouz pro svou románovou prvotinu stvořil nový svět, kde hlavní hrdinové bojují nejenom o přežití. Začtěte se do prvního dílu nové fantasy série Ptačí srdce.

A když voda Bělavé zešedne, věz, že se v království stalo něco zatraceně špinavého…
Pohraničí Erenézie obsadil nepřítel. Trat’Hys vyráží v čele své armády, aby ukončil vleklé sousedské války jednou provždy. Zatím však netuší, že nejtěžší bitvu nesvede na bojišti, ale s vlastním synem.
Na severu byl nastolen krutý řád. Stačí jeden nešťastný večer, jediné klopýtnutí, a Lheiwen je lapena v síti jeho nesmyslných pravidel. První láska ji tak sice naplní nezměrným štěstím, bude ho ale muset vykoupit víc než jednou jizvou.
Garro brázdí vody Tórského moře a hledá lodě s břichy napěchovanými zlatem. Dokáže bojovat s kýmkoli, ale na jedno připraven není – setkání s mrtvou láskou ho zasáhne mnohem hlouběji, než by kdy mohlo ostří šavle.
A co víc – nikdo z nich netuší, že daleko za mořem se sbírá obří armáda Rohatých, válečníků větších a silnějších, než jsou lidé…

Ukázka z knihy

Trat’Hys vypadal unaveně. Řídit království vyčerpávalo i muže takové nezměrné energie, jakou disponoval on sám. Svou funkci miloval, stejně jako miloval svou zem. Se svými poddanými se radoval a se svými poddanými truchlil. Krajeprávcům donedávna bezmezně důvěřoval. Desetiletími, někde i staletími prověřená čistota rodů mu dovolovala plně se na ně spolehnout a správu krajin ponechat v jejich rukou. Teď byla jeho víra v ně otřesena. Kdo další se nechá uplatit? Kdo další zradí?

Poloviční král

Autor: Jan Hamouz

Počet stran: 519
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-609-9
Doporučená cena: 349 Kč

 

 

Knihu Poloviční král vydalo nakladatelství Host. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Jan Hanouz (* 1986) žije v Praze, pracuje jako projektant mostů. V roce 2016 byl oceněn v soutěži Žoldnéři fantasie za povídku Štětec z velbloudí srsti, o rok později ve stejné soutěži uspěl s povídkou CvrdlikáčekPoloviční král je jeho románovou prvotinou a úvodním dílem série Ptačí srdce.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZe světa lesních samot (audiokniha)

Klostermann, Karel

Radioservis, 2018

zobrazit info o knizeČeský ráj (audiokniha)

Rudiš, Jaroslav

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizePodbrdské ženy

Poncarová, Jana

Motto, 2018

zobrazit info o knizeDietnikum

Hošková, Blanka

Jota, 2018

zobrazit info o knizeTřísky

Pekárková, Iva

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizePoloviční král

Hamouz, Jan

Host, 2018

Napsat komentář