Aspergerův syndrom v životě ženy

Rudy Simone_Aspergerka
Aspergerův syndrom se řadí mezi poruchy autistického spektra (PAS) a vyznačuje se zejména problémy s komunikací a sociálním chováním. Ačkoli zřejmě nejznámější filmoví představitelé PAS (Rain Man či Sheldon) jsou muži, tato porucha se nevyhýbá ani ženám. Jaký je vlastně život „aspergerek“?

Když se řekne Aspergerův syndrom, všichni si představí Sheldona z Teorie velkého třesku. Málokdo si uvědomí, že tato porucha autistického spektra potká i holky. Jaké to je být jiná, jak zvládat své specifické zájmy a jak se poprat s poruchami nálad? Jak má aspergerka zvládnout randění, když se jí nedaří komunikovat s lidmi z okolí? Může mít děti? Jak zvládne práci? Knížka plná výpovědí dívek a žen je skvělým průvodcem, který se hodí v bludišti zvaném Aspergerův syndrom. Nenajdete v ní nic, co by nebylo prožito, co by ostatní aspergerky nezažily na vlastní kůži.

 

Aspergerka

Posila pro ženy s Aspergerovým syndromem
Autorka: Rudy Simone
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1395-6
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Aspergerka vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Rituály a rutiny, logické a doslovné myšlení, přímočarost, empatie a nepochopení

V DSM IV (Diagnostický a statistický manuál duševních chorob, čtvrté vydání) se tvrdí, že křečovitě ulpíváme na nefunkčních rituálech a rutinách. Podle mě to záleží na tom, co si představujete pod pojmem funkčnost. Aspergerovská potřeba rutin a rituálů je způsob, jak dostat svůj svět pod kontrolu. Je to náš záchranný pás; víme, co můžeme čekat, kde to čekat a od koho to čekat. Ať už se to projevuje tím, že jíme každý den totéž, jezdíme do práce stejnou trasou nebo si ukládáme spodní prádlo do zásuvky podle barev: tyhle věci nám pomáhají cítit se jistě na jinak velmi nejisté planetě.

Přečtěte si další ukázky.

 

Rudy Simone

Rudy Simone je autorkou pěti knih o Aspergerově syndromu. Je zpěvačkou, textařkou a komičkou. Její kniha Aspergerka (Aspergirl) získala roku 2011 hlavní cenu nezávislých nakladatelů v Británii. Od roku 2017 vystupuje pod pseudonymem Artemisia.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

 

Doporučujeme

Přečtěte si další knížky o Aspergerově syndromu a příběhy lidí, jejichž životy zasáhl, např. Sama bych se v nebi bála, Podivný případ se psem nebo O mé rodině a jiných mimozemšťanech.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAspergerka
Posila pro ženy s Aspergerovým syndromem

Simone, Rudy

Portál, 2018

Napsat komentář