Ukázka z knihy Probiotická smoothies (Eliq Maranik)

Probioticka smoothies
Královna smoothies Eliq Maranik opět přichází s dalšími tipy na smoothies, tentokrát se zaměřením na probiotika. Poradí, jak vytvořit nápojovou lahůdku kombinací kefíru, jogurtu a ovoce či zeleniny.

Knihu Probiotická smoothies od autorky Eliq Maranik
vydalo nakladatelství Grada.

Moje láska ke kvašeným nápojům

Jsem velkým fanouškem kvašených nápojů a moc ráda si je připravuji od základu sama. Když jsem byla malá, moje babička a její kamarádky mi je často dávaly pít a možná právě to vzbudilo můj zájem o zdravý životní styl. Samozřejmě mě ovlivnily i moje cesty po celém světě včetně návštěv úžasných zdravých barů v New Yorku a na Floridě.
Kvašené nápoje jsou perlivé a připomínají tak sycené limonády. Není vyloučené, že výrobci nealkoholických nápojů vděčí za obrovský úspěch jakési pradávné vzpomínce našeho těla na nápoj, který je nepostradatelný pro zdraví a přežití. Limonády jsou ale samozřejmě všechno možné, jen ne zdravé a rozhodně neobsahují žádná probiotika. Doufám, že tato kniha se pro moje čtenáře stane inspirací k ochutnání nových lahodných nápojů plných vitaminů, minerálů, antioxidantů a probiotik.
Tři z nich mám zvlášť ráda:

  • KOMBUCHA je první kvašený nápoj, který jsem si sama připravila. Jeho obliba u mě každým dnem stoupá. Dochucuji ho na tisíc různých způsobů a teď už ho zbožňuje i moje malá dcera.
  • KEFÍR mě naučila dělat babiččina sousedka, když jsem byla ještě malá.
  • REJUVELAC jsem se naučila připravovat po přečtení senzační knihy od Ann Wigmoreové o listové zelenině a o tom, jak ji lze využívat k léčbě většiny nemocí.

Několik různých kultur, například kombuchu, kefír,rejuvelac, kvásek a podobně, můžete pěstovat najednou, nezapomínejte ale, že vzdálenost mezi různými kulturami musí být alespoň jeden metr, jinak by se bakterie mohly náhodně promíchat.

Probioticka smoothies 1

RECEPTY

Zázvor a hruška

Hrušky obsahují v porovnání s jablky dvojnásobné množství vlákniny. Hrušky ovšem nevydrží tak dlouho, proto je kupujeme nedozrálé a před použitím je několik dnů necháme v chladničce. Pokud chceme proces dozrávání urychlit, vložíme hrušky spolu s banánem nebo jablkem do papírového sáčku a necháme je dojít při pokojové teplotě – banány a jablka vylučují etylen, který zrání jiného ovoce urychluje. Moc ráda kombinuji hrušky se zázvorem. Oproti receptu použiju někdy dvoj- až trojnásobné množství zázvoru. Nejdřív ale ochutnejte nápoj se základním množstvím. Přidat další můžete vždycky.

NA DVĚ SKLENICE

3 zralé hrušky bez jádřince
1–2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
1⅔ hrnku / 400 ml čisté kombuchy

Všechny suroviny rozmixujte do úžasně chutné, pikantní zdravotní bomby.

Božské jahodové spočinutí

Pouhých 125 gramů jahod nám dodá celodenní doporučenou dávku vitaminu C a třetinu potřebné dávky folátu neboli kyseliny listové, což je vitamin ze skupiny B. Jahody obsahují také velké množství vlákniny a minerálů jako draslík, železo a zinek a plno antioxidantů.

NA DVĚ SKLENICE

2 lžičky nasekané bazalky
300 g jahod, čerstvých nebo mražených
1–2 datle odrůdy Medjool
1 hrnek / 250 ml kefíru řeckého typu
led

Všechny suroviny rozmixujte do nadýchaného smoothie. Pokud použijete čerstvé jahody, nakonec přidejte led.

Mangová lahůdka

Slovo „mango“ je odvozeno z portugalského manga. Toto ovoce pochází z horských oblastí Himálaje a Barmy a v Indii se pěstuje již několik tisíc let. Mangovník dorůstá do výšky 35–40 metrů a koruna měří v průměru 8–12 metrů. Květy svou vůní připomínají lilie. Po odkvětu plody dozrávají od tří do šesti měsíců. Slupka může mít různou barvu od žluté přes oranžovou po červenou. V sezoně manga můžete ovoce naporcovat a zamrazit v plastových sáčcích. Mimo sezonu je potom mnohem levnější a také chutnější jíst mražené ovoce než konzumovat plody, které byly otrhány nezralé, dlouhou dobu skladovány a stříkány nejrůznějšími látkami, aby se celé dlouhé měsíce nekazily. Čerstvé, nedávno sklizené ovoce je vždycky nejlepší volbou, ale vhodné je i zralé ovoce zmrazené brzy po sklizni. Mango plné chuti poznáte lehkým zmáčknutím – nemělo by být úplně tvrdé.

NA DVĚ SKLENICE

100 g nakrájeného římského salátu
60 g špenátu
150 g mraženého manga
100 g mraženého ananasu
1⅔ hrnku / 400 ml vodového kefíru

Všechny suroviny rozmixujte na božsky zelený koktejl.

——————-

Prolistujte si další ukázku.

——————–

O autorce

Eliq Maranik je nejen známá švédská spisovatelka, fotografka a umělecká režisérka, ale také odbornice na smoothies. Při vymýšlení nových a nových receptů dává průchod své velké vášni a rozsáhlým znalostem ovoce, zeleniny, superpotravin a dalších hodnotných složek stravy, obsahujících látky nezbytné pro správnou výživu organismu. Její výtvarně krásné knihy, zaměřené na smoothies všech druhů, chutí a barev, byly přeloženy do dvanácti jazyků a jsou k dostání ve třiceti zemích světa. Mezi její další tituly patří Vegan smoothiesSmoothie Bowls či Detox smoothies.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


gradaNakladatelství Grada vydává knihy v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProbiotická smoothies
Recepty pro zdravé zažívání

Maranik, Eliq

Grada, 2018

Napsat komentář