Nástupkyně Eleny Ferrante

Navratilka
Po Eleně Ferrante přichází na scénu další skvělá vypravěčka s vytříbeným stylem a jazykovou obratností. Hlavní hrdinku, tzv. „navrátilku“, vrátí ve třinácti letech do její původní rodiny a holčička si musí zvyknout nejenom na novou rodinu, ale i prostředí chudého venkova. 

„L’Arminuta“ je termín v abruzzeském dialektu volně přeložitelný jako „vrátilka“ neboli „ta, jež se vrátila“. Krátký román pojednává o třináctileté holčičce, která je neočekávaně navrácena do své původní chudé rodiny jako poštovní balík bez jakéhokoliv vysvětlení či odůvodnění. Poznává nové rodiče, sestru a bratry, bojuje o své místo v cizí rodině a sžívá se s odlišnou sociální realitou chudého a zaostalého venkova v Abruzzu v sedmdesátých letech minulého století. Donatella Di Pietrantonio je brilantní vypravěčka. Osud dívky líčí bez patosu, neútočí na čtenářovy city, nic nepřikrašluje ani nezjemňuje. Je nezaujatou pozorovatelkou, která si ale všímá sebemenších detailů, společně s její hrdinkou cítíme pachy, chutě, hmatové vjemy, tíži nevysloveného.
Příběh o opuštění a návratu se čte jedním dechem, autorka bravurně pracuje s vytříbeností a esenciálností jazyka, píše s citem a poeticky, byť zpracovává drsný příběh a dotýká se choulostivých a bolestných témat. Vytržení z dosavadního života, potřeba a nutnost nalézt nové hodnoty může postihnout každého a v tom tkví univerzalita tohoto jímavého románu.
Po fenoménu Eleny Ferrante se tak k českým čtenářům dostává tato „literární jednohubka“, která k nim bude promlouvat se stejnou naléhavostí a narativní silou.

Ukázka z knihy

Ve svých třinácti letech jsem svou první matku neznala.
S námahou jsem stoupala po schodech domu, ve kterém bydlela, s nepohodlným kufrem a taškou plnou zpřeházených bot. V mezipatře mě přivítal pach čerstvě smaženého spolu s očekáváním. Dveře se nechtěly otevřít, někdo s nimi zevnitř mlčky cloumal a zápolil se zámkem. Pohlédla jsem na pavouka, který se zmítal v prázdnotě, zavěšený na konci své nitě.
Ozvalo se kovové cvaknutí a pak se objevila holčička s několik dní starými, povolenými copánky. Byla to moje sestra, ale nikdy předtím jsem ji neviděla. Otevřela dveře dokořán, abych mohla vejít, a nespouštěla ze mě své pichlavé oči. Tehdy jsme si byly podobné, víc než v dospělosti. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Výjimečný a dojemný příběh, jeden z nejkrásnějších italských románů roku 2017.

– Huffington Post

Vyprávění s neuvěřitelnou silou, opravdu skvostné.

– la Repubblica

Navrátilka

zobrazit info o knizeAutorka: Donatella Pietrantonio
Přeložila: Marina Feltlová

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 142×208 mm
ISBN: 978-80-257-2588-7
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Navrátilka vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Donatella Di Pietrantonio (*1963, Arsita) debutovala románem Má matka je řeka (Mia madre e un fiume, 2011). S dílem Má kráska (Bella mia, 2014) zasazeného do italské provincie L’Aquila postižené zemětřesením, v němž tematizovala ztrátu a smutek, se stala finalistkou při udělování nejvyššího italského literárního ocenění Premio Strega a získala ze něj cenu Premio Brancati. Za nejnovější román Navrátilka (L’Arminuta, 2017) získala významné literární ocenění Premio Campiello. Pracuje jako dětská zubní lékařka.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNavrátilka

Pietrantonio, Donatella Di

Argo, 2018

Napsat komentář