Četba na jedno odpoledne

Cetba-na-jedno-odpoledne
Patříte mezi vášnivé čtenáře, ale v poslední době nemáte času nazbyt? Nebo si jen chcete přečíst něco méně obsáhlého? Pak neváhejte a vyberte si z naší nabídky knih obsahujících poutavé povídky a kratší příběhy!

Náš první titul představuje takový rozhlasově-knižní adventní kalendář. Obsahuje celkem dvacet čtyři krátkých úvah na cestě k Vánocům, které vrcholí v Betlémě. Součástí je i CD s audionahrávkami.

Reportáž o narození Krista

Koření, čaje, ponožky nebo třeba degustační vína. Adventní kalendář už může mít podobu v podstatě čehokoliv, čeho napočítáte dvacet čtyři kusů. Okénko po okénku odkrývat tajemství a vítat překvapení. Krok za krokem se jednotlivými dny prosince dostávat k Vánocům.
V redakci Rádia 7 (internetového a satelitního vysílání české redakce Trans World Radia) máme tyhle kalendáře taky rádi. A tak už před lety spatřila světlo světa myšlenka rozhlasového adventního kalendáře – dvaceti čtyř krátkých úvah na cestě k Vánocům. Kalorická bomba pro duši, na váze nepřibude ani gram. Jednotlivá okénka zaplňuje každý rok svým úvahami někdo jiný, na jiné téma.
Kazatel Bronislav Matulík se takto spolu s námi vydal na cestu do Betléma. Ve svých úvahách se odvolává na reportáž a reportážním stylem taky vládne. S nadhledem sobě vlastním nakoukne pod pokličku několika biblických domácností, míst a událostí a ještě vysekne mnohdy překvapivou pointu. Můžete přemýšlet o tom, čím byla Marie eroticky přitažlivá pro Josefa a jak se miminko Ježíš dostalo do jejího břicha. Navštívíte Maďarsko, Los Angeles, kurzy jógy a věznici na Pankráci. A taky spoustu dalších míst. Především se ovšem den za dnem můžete o kousek víc těšit na to, až Štědrým dnem zase po roce vejdete do Betléma.
Součástí publikace je audio CD s nahrávkami všech 24 pořadů.

Autor: Bronislav Matulík

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 195×195 mm
ISBN: 978-80-7255-416-4
Doporučená cena: 157 Kč

Knihu Reportáž o narození Krista vydalo nakladatelství Návrat domů.

————————————————

Povídky, úvahy, soudničky i texty, které přímo volají po zhudebnění, na vás čekají v Opožděné inventuře. Poutavé líčení soudních případů a jejich autentičnost umocňuje fakt, že sám autor vykonává právnickou profesi.

Opožděná inventura

Publikace má čtyři části: Knihu povídek, Knihu úvah, Knihu soudniček a Knihu šansonů
Povídky, úvahy a soudničky s velmi rozmanitými náměty přečtete, pokud nejste rušeni, jedním dechem. K velmi poutavému líčení soudních případů v soudničkách jistě přispělo i to, že autor je právník a že inspirací k nim mu byly osobní zkušenosti z právní praxe. V knize nejdete i nádherné šansony, které přímo vyzývají ke svému zhudebnění. V doslovu Jiřího Tušla se pak dozvíte něco bližšího o autorovi a jeho přístupu k tvorbě.

Autor: František Talián

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: A5
ISBN: 978-80-7373-148-9
Doporučená cena: 190 Kč

Knihu Opožděná inventura vydalo nakladatelství Fortuna.

Ukázka z knihy

Učitel rezignoval: „Z toho nikdy muzikant nebude.“ – přestal mne mlátit po prstech a zakrátko jsem mohl z houslí přestoupit na klarinet, předstupeň saxofonu. Štěstím jsem nespal.
Na gymnázium mne kvůli kádrovému profilu rodiny nepustili, tak jsem přetrpěl nemilovanou průmyslovku a po maturitě se sám, poprvé, vydal do matičky Prahy. Chodil jsem po nábřeží a četl plakáty. Hledáme montéry vzduchotechniky na stavbu nového letiště v Praze-Ruzyni – stálo tam na jednom z plakátů. A tak jsem se stal montérem. Montérem ve skvělé partě zkrachovaných existencí, kde vedle konzervatoristy pracoval doktor filosofie a kde řeckými a latinskými citáty nás oblažoval absolvent klasického gymnázia. Montérem v partě, z níž šla složit i malá kapela. Kapelníkem byl bývalý vojenský pilot. A tak jsme cvičili a pak hráli v okolních vesnicích: Přední Kopanina, Zadní Kopanina, Horoměřice, Jeneč, Středokluky, …

O autorovi

JUDr. František Talián se narodil se 7. 3. 1948 ve vesničce Boubská u Vimperka na Šumavě v rodině, která byla v padesátých letech minulého století z politických důvodů násilně vystěhována na odlehlou samotu, což mělo na jeho dětství a vnímání zásadní vliv. Ke studiu na gymnáziu nedostal doporučení, proto vystudoval strojní průmyslovku v Písku a po maturitě několik let pracoval manuálně jako montér. V roce 1968 byl přijat na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kterou dostudoval v roce 1974. Po právnických studiích začal pracovat v legislativním odboru Ministerstva zdravotnictví ČSSR, odkud musel z politických důvodů odejít. Živil se překládáním knih pro děti, jako topič, uklízeč, jako knihovník… Sametová revoluce znamenala velký obrat v jeho životě. Vrátil se k právnické praxi a zasedal v soudním senátu pro události 17. listopadu 1989. Stal se prezidentem České sekce IBBY – Společnosti přátel knihy pro mládež při UNESCO. Od listopadu 1989 soukromě podniká v oboru nakladatelství školních učebnic a na rodné Šumavě i v oboru hotelnictví. Mimo jiné vydává týdeníky Naše rodina a Učitelské noviny.

Zdroj informací: TZ nakladatele

Přečtěte si o knize více v našem článku.

————————————————

Pokud se chcete oprostit od rozumových bariér a utéci na chvíli do světa utopie, neváhejte! Barevná slunce, skleněné hrobky na dně řeky, mluvící tygři, socha fazolového lusku a všudypřítomný melounový cukr, nositel všeho, na sebe nenechají dlouho čekat.

V melounovém cukru

Naivisticky stylizovaná poetická próza s prvky černé grotesky, dada a surrealismu je originálním dílkem alternativní, undergoundové kultury druhé poloviny 60. let. Přenáší čtenáře do utopické komuny jáMOR, kde nalezneme obrovskou sochu fazolového lusku, tygry, kteří pojídají rodiče zaživa a učí sirotky násobilku, vypravěče beze jména a hlavně melounový cukr. Je to hmotný i nehmotný stavební materiál, z kterého jsou zhotoveny mosty, slunce a vlastně celá knížka.

Autor: Richard Brautigan
Přeložila: Olga Špilarová

Počet stran: 156
Vazba: vázaná
Formát: 127×198 mm
ISBN: 978-80-257-2580-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu V melounovém cukru vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

V melounovém cukru se skutky dály a naplňovaly, jako se můj život děje a naplňuje v melounovém cukru. Povím vám o tom, neboť jsem zde a vy vzdáleni.
Ať jste kdekoli, musíme se snažit, seč můžeme. Je to dlouhá cesta a nemáme prostředku, jak ji podniknout, krom melounového cukru. Doufám, že se zdaří.
Žiji ve srubu blízko jáMORU. jáMOR – vidím ho z okna. Je krásný. Mohu ho vidět i s očima zavřenýma, dotýkat se ho. Právě teď chladí a obrací se jako něco v dlani dítěte. Nevím, co by to mohlo být.
V jáMORU vládne křehká rovnováha. Vyhovuje nám. (str. 7)

O autorovi

Richard Brautigan (1935–1984) byl originální americký prozaik a básník, spjatý s atmosférou 60. let, která přála odbourávání konvencí ve společnosti i v umění. Jeho texty vynikají osobitou obrazností, dějem i strukturou, řada z nich se tváří jako parodie žánrů brakové literatury, jenomže Brautigan klame tělem. Autor si získal až kultovní status a oblíben je i mezi českými čtenáři, zejména díky svému dílu V melounovém cukru (česky 1986). Nakladatelství Argo chystá reedice několika Brautiganových románů.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Na závěr se v knize Petra Kratochvíla můžete seznámit s životními příběhy postav několika generací. Ty začínají na území Šumavy, na počátku 20. století a končí v jeho závěru, přičemž veškerá osudová rozhodnutí jsou ovlivňována vývojem česko-německých vztahů.

Dříve než do snů…

V poetickém vyprávění Dříve než do snů… sledujeme životní příběhy postav několika generací. Hlavní pozornost je věnována linii rodu Kolrossů, který má své kořeny v pošumavském českém městečku Čachrov, ale také ve vedlejším německém Jesení. Veškerá osudová rozhodnutí postav jsou tak dotvářena a ovlivňována vývojem česko-německých vztahů. Petr Kratochvíl ve svém textu dovedně vytváří epickou mozaiku rozmanitých lidských charakterů a osudů, jež ilustrují dramatické zvraty dvacátého století od jeho prvního roku po jeho závěr. Každá kapitola by mohla být čtena jako samostatný příběh s vlastní pointou, zároveň však na sebe navazují, jak se postavy Františka, Josefa, Elišky a dalších v průběhu času setkávají a rozcházejí – opouštějí Šumavu a objevují se v Praze, Podkarpatské Rusi i ve Vídni.
Vychází s podporou Nadace Český literární fond.

Autor: Petr Kratochvíl

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 146×212 mm
ISBN: 978-80-7363-889-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Dříve než do snů… vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

„Dóbry večer,“ řekl můj německý prapradědeček Wenzel Prohaska, když vešel do kuchyně.
„Grüss Gott,“ odpověděl můj český prapradědeček Emanuel Kolross obřadně. „A  ještě jednou hezký nový rok,“ dodal a  bezděky pokynul ke kalendáři, pověšenému na stěně. Byl na něm sice stále ještě rok 1898, ale proč po dvou letech vyhazovat takový pěkný kalendář jen proto, že před pár dny začalo dvacáté století. Kalendář připomínal padesáté výročí vlády Františka Josefa, který se zde vyskytoval v  několika věkových provedeních, jako štíhlý mladík zlehka se opírající o  trůn, jako ženich s  nastávající císařovnou v chrámu sv. Štěpána, jako otec korunního prince při křtu tamtéž a konečně jako jezdec na koni, přehlížející při manévrech vojsko malebně rozmístěné v krajině. (str. 5)

Celou ukázku kapitoly Vodní elektrárna a Marie od hodin najdete na stránkách nakladatele.

O autorovi

Petr Kratochvíl (* 1950) je „znovudebutujícím“ autorem beletrie: v roce 1987 mu v nakladatelství Československý spisovatel vyšla knížka povídek Pošťácká hlava a soudí, že „jedna kniha za třicet let je tak akorát“. Kratochvíl je absolventem filozofie a psychologie na FF UK, od počátku 90. let se však věnuje výhradně své odborné profesi historika a teoretika architektury v Ústavu dějin umění AV ČR a různým vedoucím funkcím v rámci Akademie věd ČR, externě rovněž vyučuje dějiny moderní architektury na Fakultě umění a architektury v Liberci. Je autorem řady odborných publikací (z poslední doby například Současná česká architektura a její témata, 2011; Městský veřejný prostor, 2015) a podílel se i na velkých kolektivních projektech jako např. Dějiny českého výtvarného umění (2002). Je také autorem několika překladů, k nimž v 80. letech patřily i dvě knihy beletrie.

Zdroj informací: Dokořán


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeReportáž o narození Krista

Matulík, Bronislav

Návrat domů, 2018

zobrazit info o knizeOpožděná inventura

Talián, František

Fortuna, 2018

zobrazit info o knizeV melounovém cukru

Brautigan, Richard

Argo, 2018

zobrazit info o knizeDříve než do snů…

Kratochvíl, Petr

Dokořán, 2018

Napsat komentář