Vánoce pomalu klepou na dveře

vanoce-snih-lampa
Vánoce se pomalu, ale jistě blíží. Obchodní domy oprášily vánoční výzdobu a televizní reklamy lákají ke koupi těch pravých dárků. Ale my víme, že nejlepší vánoční dárek je přeci kniha! A proto jsme pro vás nachystali knižní inspiraci.

Už podesáté se mohou dětští čtenáři začíst do příběhů z pera z anglického komika, spisovatele a herce Davida Walliamse. Po nehodě Frankova otce Denise zůstanou spolu syn a otec sami, bez peněz, a to není vše… Kniha jejich příhod určitě potěší i vaše děti a vnoučata.

Ve svém desátém románu David Walliams opět bez sentimentu ukazuje, že život není jen černobílý, a se samozřejmostí sobě vlastní brilantně spojuje tragédii s humorem. Frankův otec Denis se živil jako automobilový závodník. Byl absolutně nejlepší – král závodní dráhy. Měl tisíce obdivovatelů. Když zvedal vítězné poháry nad hlavu, davy šílely a život byl skvělý. Avšak po ošklivé havárii se z opěvovaného hrdiny stal nikdo – nula. Frank s tátou zůstali sami, bez pomoci a bez peněz, zato ve špinavých rukou nebezpečného a bezcitného šéfa podsvětí pana Velikána a jeho přisluhovačů. Když se táta Denis dostane do vězení, jen Frank věří v jeho nevinu a pokusí se ho zachránit…

Ukázka z knihy

Táta kraloval závodní dráze. Byl to nejlepší závodník, jakého kdy město mělo. Lidé se sjížděli z celé země, aby ho viděli. Nikdo nevyhrál víckrát než on. Týden za týdnem, měsíc za měsícem, rok za rokem zvedal trofeje nad hlavu a davy šílely a křičely jeho jméno. (str. 26)

Tata za vsechny prachy

Doporučujeme

David Walliams patří k celosvětově známým autorům píšícím pro mládež. Jeho knihy jsou kombinací humoru a dobrodružství a doprovází je povedené ilustrace.

zobrazit info o knize zobrazit info o knize zobrazit info o knize zobrazit info o knize

 

Táta za všechny prachy

Autor: David Walliams
Ilustroval: Tony Ross
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 456
Vazba: flexi
Formát: 145×2505 mm
ISBN: 978-80-257-2578-8
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Táta za všechny prachy vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

David Walliams je anglický komik, herec, spisovatel a scénárista a spoluautor slavného komediálního seriálu Malá Velká Británie, za který se svými kolegy obdržel tři ceny BAFTA a British Comedy Award. Jeho díla jsou vypravěčsky velice hodnotná a plná černého humoru. David se také věnuje charitě, v roce 2006 na sebe upozornil charitativním přeplaváním kanálu La Manche a o dva roky později přeplaváním Gibraltarské úžiny.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Komiks Opráski sčeskí historje pobaví malé i velké. A pokud patříte mezi jeho skalní fanoušky, jistě byste si neměli nechat ujít nástěnný měsíční kalendář s jeho motivy – bude se vyjímat v každé domácnosti.

Na rok 2019 vám opět přinášíme kalendář oblíbeného komixu Opráski sčeskí historje. S opráskovým kalendářem budete v obraze a nepřehlédnete významné události české i světové historie. A jako „bonuz“ se ještě pobavíte! Krásný nástěnný měsíční kalendář je po rozložení velký 300*600 mm a najdete v něm na každý měsíc jeden oprásek. Pokud nejsou políčka zaplněna nějakou z historických událostí, můžete si do nich připsat i vlastní poznámky.

Ukázka z kalendáře

Opraski 2019

Doporučujeme

I historie může být zábavná.

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

Opráski – Kalendář 2019

Autor: jaz

Počet stran: 24
Vazba: brožovaná
Formát: 300×300 mm
ISBN: 8594049240524
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Opráski – Kalendář 2019 vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Cara Hunterová si pro svou románovou prvotinu zvolila psychologické drama. Hlavní postava, inspektor Adam Fawley, vyšetřuje zmizení osmileté Daisy a zjišťuje, že v její rodině není vše tak, jak má být… Kdo nakonec spáchal zločin? Titul Někdo blízký je ideální dárek pro dospělé milovníky a milovnice napínavé četby bez ohledu na věk.

První případ inspektora Fawleyho.
Někdo unesl Daisy Masonovou. Vědí, kdo to udělal. Možná si to ještě neuvědomují. Ale vědí to.
Osmiletá Daisy Masonová beze stopy zmizí z večírku, který její rodiče pořádají na zahradě rodinného domu. Inspektor Adam Fawley ze zkušenosti ví, že v devíti případech z deseti je únoscem dítěte někdo blízký. A Daisyina rodina je přinejmenším zvláštní – matka se při výslechu zoufale snaží udržet zdání normálnosti, kdežto otec se chová chladně a nepřístupně. A pak je tu Daisyin bratr, zakřiknutý a nemluvný…
Fawley hraje o čas a pokouší se najít nějaké vodítko, jenže dívenka jako by se propadla do země – nikdo nic neviděl, nikdo nic neví. Všichni však mají na událost svůj názor, o který se neváhají podělit na sociálních sítích.

Ukázka z knihy

Říká se, že když někdo vstoupí do domu, jehož koupi zvažuje, má o všem jasno do třiceti vteřin. A věřte mi, že průměrný policajt si vše ujasní do deseti sekund. Popravdě si většina z nás udělá obrázek dávno předtím, než vejde dovnitř. Jenomže my neposuzujeme nemovitosti, ale lidi. Když jsem zastavoval před číslem pět na Barge Close, měl jsem docela jasnou představu, co můžu čekat. Říkávalo se tomu „exkluzivní rezidence“, vlastně možná pořád říká. (str. 11)

Někdo blízký

První případ inspektora Fawleyho
Autorka: Cara Hunterová
Přeložila: Markéta Polochová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7577-697-6
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Někdo blízký vydalo nakladatelství Host. Můžete si prolistovat ukázku.

O autorce

Cara Hunterová je spisovatelka z Oxfordu, z něhož udělala dějiště svých krimi románů. Její prvotina Někdo blízký si okamžitě získala skvělé čtenářské ohlasy, zařadila se mezi bestsellery The Sunday Times a v žebříčku prodejce Amazon se po mnoho měsíců držela na předních příčkách. Práva na překlad se prodala do více než deseti zemí. Čtenáři se mohou těšit na druhý díl série s inspektorem Adamem Fawleym nazvaný V temnotě (In the Dark, 2018), který se připravuje k vydání na jaro 2019.

Zdroj informací: nakladatelství Host

————————————————

Nedostižný prozaik, umělec kuchyně či autor soucitných příběhů jsou přezdívky, které od svých (hlavně) čtenářek získal bengálský prozaik Šaratčandra Čattopádhjáj. Ten nechal prostřednictvím svých románů nahlédnout do tehdejší společnosti a zaměřil se na téma svazků domluvených rodiči. Jeho kniha zajisté potěší něžné pohlaví.

Šaratčandra Čattopádhjáj (1876–1938) otevřel bengálskému čtenářstvu svět lidí prostých, nevzdělaných a chudých, tuláků, kurtizán a opilců, kteří si navzdory všeobecnému odsouzení a cejchu padlých udrželi vnitřní nevinnost a vznešenost. Šaratčandra Čattopádhjáj v obou románech zpracoval jedno z citlivých témat tehdejší společnosti: sňatek z lásky stojící proti převládajícím svazkům domluveným rodiči. Zatímco Debdás končí tragicky, v pozdějším románu Provdaná (Parinítá) autor dopřál oběma zamilovaným šťastný konec. Šaratčandra Čattopádhjáj vypráví životní příběhy svých hrdinů s citovou opravdovostí a jazykovou lehkostí, jež mu v různých indických státech pomohly zdomácnět natolik, že je považován za místního, a stal se tak v Indii nejčtenějším a nejpřekládanějším bengálským autorem. Zejména román Debdás je běžnou součástí širokého kulturního povědomí a jméno hlavního hrdiny se stalo synonymem nešťastně zamilovaného, podobně jako v evropském kulturním prostoru Romeo nebo Werther.

Ukázka z knihy

Babička všem často připomínala, že Párbatí již vkročila do třináctého roku života. V  tomto věku se tělo mladé dívky jako mávnutím kouzelného proutku odělo do závoje krásy. Příbuzní se jednoho dne s překvapením podívali na Párbatí a zjistili, že jejich malá holčička vyrostla, a tak se ji snažili co nejdříve provdat. V domě Čakrabartíů se toto téma přetřásalo už několik dnů. Matka byla velmi zarmoucená, čas od času si manželovi povzdechla: „Takže Páru už si nemůžeme nechat.“ Nebyli to boháči, ale věřili, že je jejich dcera neobyčejně krásná. Má-li na světě krása nějakou cenu, pak není nutné se o budoucnost Párbatí strachovat. (str. 37)

Přečtete si pokračování páté kapitoly Debdás a můžete se vrhnout i na kapitolu z Provdané.

Debdás – Provdaná

Autor: Šaratčandra Čattopádhjáj
Přeložila: Zuzana Špicová

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7363-915-0
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Debdás – Provdaná vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorovi

Šaratčandra Čattopádhjáj (1876–1938) byl jedním z nejpopulárnějších bengálských prozaiků své doby a významnou osobností bengálské renesance. Většinu svého života strávil tulácky, během svých častých cest po Bengálsku i zahraničí (především po Barmě) se setkával s lidmi z různých společenských vrstev. Události jeho života jsou do jisté míry zahaleny tajemstvím, protože si o nich autor často vymýšlel divoké historky, které s každým novým posluchačem měnil, popíral či potvrzoval. Byl především obratným vypravěčem vypjatě emotivních příběhů, které se týkají zejména osudu žen, ať již jde o ctnostné a oddané manželky, kurtizány či mladé vdovy. Vyprávěl též o chudých a ponížených i o těch, které společnost kvůli jejich pochybení vydědila. Mužští hrdinové jsou často tuláky a životními ztroskotanci. Jeho nejznámějšími díly jsou romány Debdás (1917), částečně autobiografický čtyřdílný Šríkánta (1917–1933) a Parinítá (Provdaná, 1914). Kromě románů napsal také množství povídek a esejů, na základě jeho děl vzniklo nemálo divadelních her a filmů včetně několika úspěšných bollywoodských zpracování.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Do osudového okamžiku žil hlavní hrdina svůj obyčejný, normální až stereotypní život bankovního úředníka. Pak se rozhodl podniknout pouť v Himálajích. Autor se při psaní inspiroval pobytem v Nepálu a třeba právě i vás příběh ponoukne vystoupit ze své bubliny. Kniha je vhodná pro čtenáře, kteří se zamýšlí nad svou životní cestou.

Otevřete dokořán dveře k nové životní cestě… ať už vás zavede kamkoli!
Kniha o cestě, horách a lidech.
Kniha
Pod Annapurnou svítá modře je rozkročena mezi opravdu inspirativním příběhem a cestopisem. Hlavní hrdina je zdánlivě obyčejný bankovní úředník, který žije svůj spokojený, úspěšný a „nalinkovaný“ život. Ovšem jen do chvíle, kdy se „něco“ stane a on odjede do Himálaje, aby absolvoval 220 km dlouhou pěší pouť kolem Annapurny.
Neuvěřitelné? Možná. Ale občas musíte všeho nechat a vylézt na kopec, abyste viděli svůj život z jiné perspektivy. Cesta a náhodná setkání s lidmi utváří a mění názor hlavního hrdiny na svět, vlastní život a vlastně i ostatní lidi. A vede až k okamžiku, kdy musí volit a vybrat si svoji další životní cestu. Otevře další dveře a vstoupí do neznáma?

Ukázka z knihy

Bylo něco kolem půlnoci. Ležel jsem v obýváku na pohovce a poslouchal starý pecky od Deep Purple. Na chvíli jsem vždycky usnul, ale po chvilce se zase probudil. Ze Smoke on the Water jsem slyšel jen úvodní kytarový rif až po to místo, kde nastupuje basa a pak jsem se probral v půlce následující písničky. Tohle nemá cenu, jdu spát, řekl jsem si. Posadil jsem se, dopil panáka stojícího na stolku, vypnul muziku a zamířil do ložnice. (str. 10)

Pod Annapurnou svítá modře

Autor: Jiří Fišar

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7565-379-6
Doporučená cena: 358 Kč

 

Knihu Pod Annapurnou svítá modře vydalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Jiri FisarJiří Fišar (*1974, Humpolec) absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde v roce 2003 získal doktorát z ekonomie. Během studií procestoval téměř celou západní Evropu, z velké části stopem. Později se jeho cestovatelská pozornost obrátila ke vzdálenějším zemím, zejména asijským. Kromě rodiny a cestování patří k jeho největším koníčkům vytrvalostní běh, horská cyklistika a hudba. Svou publikační činnost zahájil v Hospodářských novinách. Po několikaleté odmlce předkládá své beletristické dílo inspirované pobytem v Nepálu.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Jota

————————————————

Bipolární porucha, též známá jako maniodeprese, patří mezi duševní poruchy. U pacienta se při ní střídají fáze mánie a deprese. Uznávaná psychiatrička ve své knize beletristicky líčí svůj vlastní boj s tímto onemocněním a dodá odvahu bojovat s nemocí i pacientovým blízkým.

Autorka, uznávaná autorita v oblasti psychiatrie a léčby bipolární poruchy, s velkou upřímností, vhledem a moudrostí líčí vlastní zápas s touto nemocí. Odkrývá děsivou stránku i krutou přitažlivost odmítnutí medikace, pro něž se během své nemoci několikrát rozhodla. Popisuje závratné výšky i tíživé deprese, které léčila u mnoha svých pacientů, a které prožila na vlastní kůži, včetně záchvatovitého utrácení, epizod násilí a pokusů o sebevraždu.
Téma přijetí diagnózy, potřeby léčby a medikace, které tak často lidem postiženým duševní nemocí typu bipolární poruchy činí potíže, je stěžejním tématem knihy. Autorka, navzdory svému vzdělání a profesi, pouze postupně dochází k rozhodnutí rozloučit se se svým onemocněním s pomocí medikace a psychoterapie. Díky své autentičnosti i odbornému vhledu se kniha stala v původním vydání bestsellerem.

Ukázka z knihy

Stála jsem se zakloněnou hlavou , jeden cop se mi zachytil mezi zuby, a poslouchala jsem tryskové letadlo nad sebou. Ten zvuk  byl neobvykle hlasitý, což znamenalo, že je blízko. Moje základní škola se nacházela poblíž letecké základny Andrews, kousek za Washingtonem. Hodně z nás bylo dětmi pilotů, takže to byl všední zvuk. Všednost mu ale nijak neubírala na kouzlu a já jsem na hřišti instinktivně zvedla hlavu a zamávala. (str. 14)

Neklidná mysl

Můj příběh bipolární poruchy
Autorka: Kay Jamison
Přeložila: Miroslava Kopicová

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1383-3
Doporučená cena: 335 Kč

Knihu Neklidná mysl vydalo nakladatelství Portál, kde naleznete i další ukázky.

O autorce

Kay Redfield Jamison je uznávaná psychiatrička, odbornice na bipolární poruchu, autorka odborných publikací.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

JUDr. František Talián vystřídal řadu profesí a jednou z nich je i psaní. Jeho knihy kombinují různé stylistické formy. V tomto konkrétním případě se jedná o verše, epigramy, soudničky, povídky a úvahy. Kniha potěší příznivce české beletrie.

Publikace má pět částí: Knihu veršů, Knihu epigramů a čtyřverší, Knihu povídek, Knihu úvah, Knihu soudniček. „Obraz v básni Soumrak je překrásný.“ To jsou pochvalná slova na první báseň této publikace, kterými se vyjádřil v roce 1973 Jaroslav Seifert v dopise adresovaném Františku Taliánovi (je zařazen v úvodu této publikace). Mnoho dalších krásných básnických obrazů najdete v první části této publikace nazvané Kniha veršů. Druhá část Kniha epigramů a čtyřverší obsahuje vtipné a trefné epigramy. V Knize povídek čtenáře nadchne nádherná kombinace tvůrčí fantazie a prožitých událostí. Při čtení Knihy úvah vás někdy ze závěrů autora až zamrazí v zádech. Zato v Knize soudniček se občas musíte i pousmát.

Ukázka z knihy

Na gymnázium mne kvůli kádrovému profilu rodiny nepustili, tak jsem přetrpěl nemilovanou průmyslovku a po maturitě se sám, poprvé, vydal do matičky Prahy. Chodil jsem po nábřeží a četl plakáty. Hledáme montéry vzduchotechniky na stavbu nového letiště v Praze-Ruzyni – stálo tam na jednom z plakátů. A tak jsem se stal montérem. Montérem ve skvělé partě zkrachovaných existencí, kde vedle konzervatoristy pracoval doktor filosofie a kde řeckými a latinskými citáty nás oblažoval absolvent klasického gymnázia. Montérem v partě, z níž šla složit i malá kapela. Kapelníkem byl bývalý vojenský pilot. A tak jsme cvičili a pak hráli v okolních vesnicích: Přední Kopanina, Zadní Kopanina, Horoměřice, Jeneč, Středokluky, … Bylo to jedno z nejšťastnějších období mého života: Stál jsem na pódiu, na krku vzadu dva křížky a třpytivý stříbrný altsaxofon zn. Amati Kraslice, zavěšený vpředu na krku na závěsníku se stříbrnou sponou…

To jsem já

Autor: František Talián

Počet stran: 136
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7373-146-5
Doporučená cena: 195 Kč

 

Knihu To jsem já vydalo nakladatelství Fortuna.

O autorovi

František Talián se narodil 7. 3. 1948 ve vesničce Boubská u Vimperka na Šumavě v rodině, která byla v padesátých letech minulého století z politických důvodů násilně vystěhována na odlehlou samotu, což mělo na jeho dětství a vnímání zásadní vliv.
Ke studiu na gymnáziu nedostal doporučení, proto vystudoval strojní průmyslovku v Písku a po maturitě několik let pracoval manuálně jako montér. V roce 1968 byl přijat na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kterou dostudoval v roce 1974.
Po právnických studiích začal pracovat v legislativním odboru Ministerstva zdravotnictví ČSSR, odkud musel z politických důvodů odejít. Živil se překládáním knih pro děti, jako topič, uklízeč, jako knihovník…
Sametová revoluce znamenala velký obrat v jeho životě. Vrátil se k právnické praxi a zasedal v soudním senátu pro události 17. listopadu 1989. Stal se prezidentem České sekce IBBY – Společnosti přátel knihy pro mládež při UNESCO.
Od listopadu 1989 soukromě podniká v oboru nakladatelství školních učebnic a na rodné Šumavě i v oboru hotelnictví. Mimo jiné vydává týdeníky Naše rodina a Učitelské noviny.
V letech 1967–1971 publikoval své verše v měsíčníku Divoké víno. Účastnil se na básnickém almanachu Pohledy a výrazně časopisecky publikoval. Jeho pořady probíhaly v Poetické kavárně Viola, v Mikro(poetickém) fóru, Památníku národního písemnictví a na dalších místech až do roku 1977. Od té doby až dosud již nepublikoval. Mezi jeho další knihy patří např. Opoždění inventura či Jsem den a Ty jsi noc.
Střídavě žije v Praze a na Šumavě.

Zdroj informací: Tisková zpráva nakladatelství Fortuna

————————————————

Folková a country muzika má v Čechách své místo, a to hlavně díky Michalu Juppovi Konečnému. Ten nejenže inicioval vznik festivalu Porta, ale také působil jako šéfredaktor časopisu FOLK & COUNTRY. Jeho kniha má za cíl představit čtenáři vše, co se během desítek let událo ve folku. Určitě jde o vhodný dárek pro příznivce hudby a pamětníky folkových festivalů…

Michal Jupp Konečný (* 6. 8. 1942 v Praze) byl téměř u všeho, co v minulém půlstoletí hýbalo naší folkovou a country muzikou. Stál u zrodu a fungování devatenácti rozhodujících ročníků festivalu Porta (1971–1989), téměř dvaceti svojšických Slunovratů i Letorostů, řady strážnických Zahrad, čtyřiadvaceti Folkových růží a mnoha dalších. V sedmdesátých letech vedl Malostranskou besedu v Praze, v letech osmdesátých vytvořil z klubu Na Petynce nepřehlédnutelnou nejen trampskou a folkovou scénu, po roce 1989 založil a vedl jednadvacet ročníků časopisu FOLK & COUNTRY.
Jiří Černý o něm napsal: „Juppa dělá Juppem otevřenost vůči všem žánrům včetně tekutin, umění odejít a vůbec nepředpojatost, buldočí nápor v hlavních věcech a flegmatičnost v těch, co mu připadají vedlejší…“
Jenom rodina Konečných ví, kolik hodin, nervů i únavných vyjednávání stojí za každým koncertem nebo festivalem. Tato kniha není dějinami českého folku, natož Juppovým slovníkem naučným. Autor se v ní úspěšně pokusil o skládačku událostí, setkání, postřehů a střípků, které se prolínaly desítkami let. Je to knížka o muzice, o době, o životě a světě kolem. O úspěších i zakopnutích, o neústupnosti i kompromisech. O nasranostech i nádherných zážitcích. A o lidech, se kterými mu bylo dobře, a jiných, se kterými bylo hůř.
Na konci knihy najde čtenář podrobný seznam všeho, co se Michalu Konečnému, jeho blízkým i spolupracovníkům podařilo na pódiích, při vydávání hudby a v nejrůznějších médiích včetně jejich měsíčníku FOLK & COUNTRY.

Ukázka z knihy

Jednoho jarního dne, přesně dva roky po tom, co se na všechna nároží po Praze a po Československu psaly číslice 4:3 a 2:0 a i každá devadesátiletá babička, která netušila, co je to puk, přesně věděla, že jsme to těm Rusákům parádně natřeli, s Hankou zázračně zbohatneme.
Přesněji, vracejí nám přeplatek z družstevního podílu na byt. Je to asi šest litrů, což byly tehdy pro nás závratné peníze. A jasný taky je, za co je utratíme: koberec. Vysněná textilie, protože jsme už třetím rokem klouzali v paneláku po linu. Zodpovědně míníme, že případné miminko, které se tu bude časem batolit, by nemělo na linu prochladnout.

Průlety folkovou pamětí

Autor: Michal Jupp Konečný

Počet stran: 302
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-7492-375-3
Doporučená cena: 350 Kč

 

Knihu Průlety folkovou pamětí vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Michal Jupp Konečný  se narodil 6. srpna 1942 a působí jako novinář, hudební publicista a dramaturg. Zaměřuje se hlavně na country, folk a trampskou hudbu. Po listopadu 1989 se stal šéfredaktorem časopisu  FOLK & COUNTRY.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTáta za všechny prachy

Walliams, David

Argo, 2018

zobrazit info o knizeOpráski – Kalendář 2019

Grada, 2018

zobrazit info o knizeNěkdo blízký
První případ inspektora Fawleyho

Hunterová, Cara

Host, 2018

zobrazit info o knizeDebdás – Provdaná

Čattopádhjáj, Šaratčandra

Dokořán, 2018

zobrazit info o knizePod Annapurnou svítá modře

Fišar, Jiří

Jota, 2018

zobrazit info o knizeNeklidná mysl
Můj příběh bipolární poruchy

Jamison, Kay Redfield

Portál, 2018

zobrazit info o knizeTo jsem já

Talián, František

Fortuna, 2018

zobrazit info o knizePrůlety folkovou pamětí

Konečný, Michal Jupp

Galén, 2018

Napsat komentář