Povídky, úvahy, soudničky a texty šansonů v jednom balíčku

opozdena-inventura-nahled
Současná česká tvorba má mnoho podob. Dnes vám představíme knihu JUDr. Františka Taliána, v níž najdete povídky, úvahy, soudničky, ale i verše jako stvořené k tomu, aby se z nich staly šansony…

Publikace má čtyři části: Knihu povídek, Knihu úvah, Knihu soudniček a Knihu šansonů.
Povídky, úvahy a soudničky s velmi rozmanitými náměty přečtete, pokud nejste rušeni, jedním dechem. K velmi poutavému líčení soudních případů v soudničkách jistě přispělo i to, že autor je právník a že inspirací k nim mu byly osobní zkušenosti z právní praxe. V knize nejdete i nádherné šansony, které přímo vyzývají ke svému zhudebnění. V doslovu Jiřího Tušla se pak dozvíte něco bližšího o autorovi a jeho přístupu k tvorbě.

Ukázka z knihy

POVÍDKA ODSUNOVÁ
Bylo mi teprve šest sedm let, když jsem poprvé zaslechla slova, kterým jsem nerozuměla a jejichž význam jsem nemohla pochopit: Odsun. Transfer. Nebo: Vyhnání. Neboli po našem Vertreibung.
Narodila jsem se a vyrůstala v malé vesničce jménem Kaltenbrunn (čili Studená studna), ani ne pět šest kilometrů od hranice s Bavorskem, v níž bylo asi deset větších selských statků, pár podruhovských chatek či baráků domkářů a několik domů řemeslníků, kaplička pod javory uprostřed návsi, škola, hospoda, pila s elektrárničkou, mlýn, obecní samospádný vodovod, obecní rybník na návsi a obecní šrotovník se špejcharem. Měli jsme 4 volky, 5 krav, 5 jaloviček a několik telátek, asi 40 slepic, kachen a husí, jednu kozu a čuníka. A kvetoucí třešeň pod okny. Měli jsme asi 30 hektarů luk, polí a lesů a krásné – při vší té dřině bezstarostné – mládí a radost ze života, přestože mnoho mých blízkých příbuzných padlo ve válce, vesměs na východní frontě.

 

Opožděná inventura

Autor: František Talián

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: A5
ISBN: 978-80-7373-148-9
Doporučená cena: 190 Kč

 

Knihu Opožděná inventura vydalo nakladatelství Fortuna.

JUDr. František Talián

Frantisek-talianNarodil se 7. 3. 1948 ve vesničce Boubská u Vimperka na Šumavě v rodině, která byla v padesátých letech minulého století z politických důvodů násilně vystěhována na odlehlou samotu, což mělo na jeho dětství
a vnímání zásadní vliv.
Ke studiu na gymnáziu nedostal doporučení, proto vystudoval strojní průmyslovku v Písku a po maturitě několik let pracoval manuálně jako montér. V roce 1968 byl přijat na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kterou dostudoval v roce 1974.
Po právnických studiích začal pracovat v legislativním odboru Ministerstva zdravotnictví ČSSR, odkud musel z politických důvodů odejít. Živil se překládáním knih pro děti, jako topič, uklízeč, jako knihovník…
Sametová revoluce znamenala velký obrat v jeho životě. Vrátil se k právnické praxi a zasedal v soudním senátu pro události 17. listopadu 1989. Stal se prezidentem České sekce IBBY – Společnosti přátel knihy
pro mládež při UNESCO.
Od listopadu 1989 soukromě podniká v oboru nakladatelství školních učebnic a na rodné Šumavě i v oboru hotelnictví. Mimo jiné vydává týdeníky Naše rodina a Učitelské noviny.
V letech 1967–1971 publikoval své verše v měsíčníku Divoké víno. Účastnil se na básnickém almanachu Pohledy a výrazně časopisecky publikoval. Jeho pořady probíhaly v Poetické kavárně Viola, v Mikro(poetickém) fóru, Památníku národního písemnictví a na dalších místech až do roku 1977. Od té doby až dosud již nepublikoval.
Střídavě žije v Praze a na Šumavě.

Zdroj informací a fotografie: Tisková zpráva nakladatelství Fortuna


Nakladatelství Fortuna vzniklo v roce 1990 jako soukromé nakladatelství se zaměřením na vydávání učebnic. Více než 25 let zkušeností v této oblasti dnes uplatňujeme při tvorbě učebnic pro základní a střední školy, publikací pro rekvalifikaci, sebevzdělávání, profesní růst a dalších publikací pro odbornou i laickou veřejnost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOpožděná inventura

Talián, František

Fortuna, 2018

Napsat komentář