Svět nepříliš růžové budoucnosti

Tipy_Na vlne science fiction
Vydejte se do znepokojivé budoucnosti, ve které na vás čeká neznámý svět plný nebezpečí a nových výzev. Máte odvahu postavit se krvelačným monstrům, agresivním rostlinám i bezcitným lidem?

Jestliže patříte k fanouškům zombie tematiky a zaujal vás román Apokalypsa Z: Začátek konce, budete spokojení i s pokračováním, jež dosahuje zhruba stejných kvalit.

Apokalypsa Z: Temné dny

Autor: Manel Loureiro
Přeložila: Iveta Gonzálezová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2631-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Apokalypsa Z: Temné dny vydalo nakladatelství Argo v edici Fantastika.

Nadešel konec civilizace. Pryč jsou internet, televize i mobilní telefony. Není nic, co by člověku připomínalo, že je stále lidským tvorem. Apokalypsa začala. Zbývá už jen jediný cíl: PŘEŽÍT! Španělsko se zmítá se v osidlech globální pandemie měnící lidstvo v nenasytné zástupy krvelačných monster. Ze slibovaných bezpečných úkrytů se staly smrtící pasti, bezpráví a chaos pohltily zbytky dřívějších symbolů autority, občanská válka zničila byť jen stíny zaniklé civilizace. Snad jediným dosud bezpečným místem jsou odlehlé Kanárské ostrovy, kde se ukrývají uprchlíci před běsnícím virem. Jakýkoli jejich pokus o zvrácení situace však hrozí navždy zmařit neúnavně narůstající zástupy nemrtvých spolu s neméně osudovou lidskou zbabělostí a zradou… Volné pokračování slavného díla Apokalypsa Z: Začátek konce.

 

Ukázka z knihy

Malý ještěr už hodiny strnule vyčkával pod sluncem vyhřátým kamenem. Z dýchání okolního horkého vzduchu, který byl jako závan pekla, se mu boky střídavě nadouvaly a zplošťovaly. Tu a tam mu z huby vystřelil drsný jazýček. Trpělivě čekal, až nastane noc, aby se v tom nehostinném, opuštěném koutě, jenž byl jeho domovem, vydal na lov.
Vtom zaslechl infrazvuk, který žádná lidská bytost, pokud by tam ovšem nějaká byla, nedokázala zachytit. Ještěr v díře pod kamenem se instinktivně přikrčil a jeho miniaturní mozeček začal přemítat, zda tenhle zvuk znamená ohrožení na životě, třeba neznámým, hrůzostrašným predátorem. (str. 9)

 

Manel Loureiro

Manel Loureiro (*1975) vystudoval práva na univerzitě v Santiagu de Compostela. Během studií začal pracovat v televizi: nejprve se stal moderátorem různých pořadů, pro které postupem času začal vytvářet scénáře. Jeho první román Apokalypsa Z: Začátek konce zaznamenal okamžitý úspěch, a stal se kultovní záležitostí na internetu. To spisovatele přimělo v příběhu o zombících pokračovat a po prvním díle následuje Apokalypsa Z: Temné dny a Apokalypsa Z: Hněv spravedlivých. Autor v současné době žije ve španělské Pontevedře, kde pracuje jako právník.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Naslouchej noži je vlastně příběh, který už všichni dobře známe a milujeme. Je to Hlas nože v novém kabátku. Připomeňte si nebezpečné a vskutku originální dobrodružství mladého Todda a jeho kamarádky Violy. Oba se snaží najít své místo ve světě plném nepřátel a záhadného Hluku.

Naslouchej noži

Autor: Patrick Ness
Přeložila: Hana Březáková

Počet stran: 500
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-561-3
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Naslouchej noži vydalo nakladatelství #booklab.

První díl napínavé dystopické trilogie oceňovaného autora Patricka Nesse, který si získal přízeň čtenářů po celém světě. Představte si, že žijete ve městě, kde každý dokáže slyšet vaše myšlenky. Představte si, že jste ustavičně obklopeni myšlenkovým mrakem – Hlukem, který spojuje mysli všech obyvatel města a nikdy vás nenechá na pokoji. Pro dvanáctiletého Todda je to každodenní realita. Ale ve chvíli, kdy začne odpočítávat dny, které mu zbývají do třináctých narozenin, nalezne něco zdánlivě nemožného: místo, kde Hluk neexistuje. Todd nechtěně objeví tajemství, která měla zůstat navždy ukrytá, a musí i se svým věrným psem prchnout, aby si zachránil holý život. Je ale vůbec možné uniknout pronásledovatelům, když kvůli Hluku dokáží slyšet každou myšlenku?

 

Ukázka z knihy

Ben mě poslal natrhat nějaký jabka, co tam v močále rostou, a řek, ať prej si Mancheeho vezmu s sebou, i když všichni víme, že ho Cillian koupil jen proto, aby se zavděčil starostovi Prentissovi, a tak se v mým životě zničehonic ocitl tenhle úplně novej čokl, kterýho sem vloni dostal jako dárek k narozeninám, i když sem nikdy neřek, že chci nějakýho čokla, i když sem místo toho řek, že chci, aby mně Cillian konečně opravil motorku na jadernej pohon, takže nebudu muset na každý vopuštěný místo v tomhle pitomým městě chodit pěšky, ale kdepak, všecko nejlepší k narozeninám, milej Todde, a tu máš úplně nový štěně, a i když jsi ho nechtěl a i když sis o něj nikdy neřek, hádej, kdo ho bude muset krmit a cvičit a koupat a chodit ho venčit a poslouchat jeho žvanění, až bude dost starej na to, aby mu mluvicí virus rozvázal tlamu? Hádej kdo? (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Patrick Ness

Patrick Ness je americký spisovatel, novinář a lektor. Žije v Londýně. Narodil se na armádní základně Fort Belvoir poblíž Alexandrie ve Virginii, kde jeho otec působil jako výcvikový instruktor americké armády. Jeho první povídka vyšla roku 1997 v časopise Genre. V roce 1999 se během práce na svém prvním románu přestěhoval do Londýna. Od té doby vydal celkem čtyři romány: Volání netvoraNěco vícMy ostatní tu prostě žijemNejdelší den Adama T. Vyučoval tvůrčí psaní na Oxforské univerzitě a působil jako redaktor v Daily Telegraph, TLS, Sunday Telegraph a Guardian, kam píše recenze dodnes. Čeští čtenáři ho dobře znají také jako autora úspěšné dystopické Trilogie Chaos, sestávající z knih Hlas nože, Temný ráj a Válka hluku. Trilogie vyšla ve vázané i brožované podobě v nakladatelství Jota. Nové vydání nyní přináší nakladatelství #booklab.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Surový příběh z velkolepého světa zůstane dlouho po dočtení ve vaší mysli, zatímco jeho postavy se vám vryjí do srdce. Nnedi Okoraforová napsala fantasy román překypující emocemi, děsivý a zároveň ohromující.

Kdo se bojí smrti

Autorka: Nnedi Okoraforová
Přeložila: Adéla Bartlová

Počet stran: 396
Vazba: brožovaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-7577-589-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Kdo se bojí smrti vydalo nakladatelství Host.

Daleká budoucnost, Afrika po jaderné katastrofě, celou oblast sužuje genocida. Velká kniha praví, že černí Okekové byli stvořeni, aby sloužili Nuruům s kůží barvy slunce. Nuruům je to ovšem málo a usilují o rozvrácení a vyhlazení společenství Okeků. Drancují a vypalují vesnice, vraždí, mučí, a především znásilňují, aby zplodili děti, míšence ewu, pro něž není ve společnosti místo. To je příběh i brutálně znásilněné Najeeby, která se posléze rozhodne pro osamělý život v poušti. Když se jí však narodí holčička s vlasy i kůží barvy písku, hned ví, že její dcera je jiná. Pojmenuje ji Onyesonwu, jménem, jež ve starém africkém jazyce znamená „Kdo se bojí smrti?“. Onyesonwu zanedlouho pochopí, že je nezvratně poznamenaná okolnostmi svého početí. Od ewu – dítěte znásilnění – se očekává, že bude zlé. Jenže Onyesonwu není obyčejná, od svého otce zřejmě dostala do vínku cosi navíc a její nepochopitelné schopnosti jí odhalí něco děsivého: někdo mocný se ji snaží zabít. Chráněná mocí šamana objevuje Onyesonwu svůj životní úděl – ukončit genocidu.

 

Ukázka z knihy

Můj život se zhroutil, když mi bylo šestnáct. To umřel táta. Měl srdce jako zvon, přesto umřel. Mohlo za to horko a dým z jeho kovárny? Je pravda, že od jeho práce, od jeho umění, ho nedokázalo nic odtrhnou. Rád ohýbal kov, podroboval si ho. Ale zdálo se, že práce ho  jedině posiluje; byl v dílně naprosto šťastný. Tak co ho zabilo? Dodnes to nevím jistě. Doufám, že jsem za to nemohla já nebo to, co jsem tehdy udělala.
Sotva zemřel, vyběhla máma s pláčem z ložnice a složila se u zdi. V tu chvíli jsem věděla, že budu jiná. V ten okamžik mi došlo, že už nikdy nebudu schopná zcela ovládnout oheň, který mám v sobě. Stala jsem se jiným, ne tak docela lidským tvorem. Dnes vidím, že všechno, co se stalo potom, začalo právě tehdy. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Nnedi Okoraforová

Nnedi Okoraforová (nar. 1974) je americko-nigerijská autorka sci-fi a fantasy. Debutovala románem Zahrah the Windseeker (2007), za který získala Literární cenu Wole Soyinky; za svůj první román pro dospělé Kdo se bojí smrti (2010, česky Host 2018) obdržela World Fantasy Award a HBO připravuje ve spolupráci s G. R. R. Martinem jeho seriálovou adaptaci. Za novelu Binti (2015) získala ceny Hugo a Nebula. Velmi dobře přijat byl i její young adult román Akata Warrior (2017), který ve své kategorii získal cenu Locus. V současnosti píše pro Marvel Comics scénáře ke komiksům Dora Milaje a Black Panther a vyučuje literaturu na University at Buffalo.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Postapokalyptické sci-fi Skleník vám učaruje cizím světem plným netušených možností. Vychutnejte si popisy fantaskního ekosystému vzdálené budoucnosti. Je na ně kladen poněkud větší důraz než na děj a vývoj postav, ale přistoupíte-li na autorovu hru, budete se moci ponořit do fascinující říše.

Skleník

Autor: Brian W. Aldiss
Přeložil: Jan Vaněk

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-257-2536-8, 978-80-7553-581-8
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Skleník vydalo nakladatelství Triton ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Skleník jsme vám také představili prostřednictvím naší recenze.

Vydejme se spolu s chlapcem Grenem a dívkou Yattmur na podivuhodnou cestu za odkrytím dávných událostí, při nichž lidstvo ztratilo svou nadřazenost. A poznejme přitom svět, v němž je člověk tím takřka nejubožejším tvorem neustále usilujícím o pouhé přežití… Brian Wilson Aldiss, jeden z Velmistrů žánru science fiction, popisuje ve svém mistrovském díle budoucnost, v níž lidstvo již dávno ztratilo dominantní postavení na Zemi a vlády nad planetou se ujaly všudypřítomné rostliny. Ve stínech nekonečné džungle tak osamocené skupinky pozemšťanů přežívají v nikdy nekončícím boji s agresivní vegetací.

 

Ukázka z knihy

Vše rostlo dle nevyhnutelných zákonů, tlačilo se a hnalo do výšky.
Teplota, světlo, vlhkost byly podmínky, které se neměnily. Zůstávaly stejné od… ale nikdo nevěděl odkdy. Nikoho už nezajímaly důležité otázky, které začínají: „Jak dlouho…?“ Nebo: „Proč…?“ Nebylo tu už místo pro rozum. Zbylo místo jen pro růst, pro rostliny. Jako ve skleníku.
Na zelené světlo si vyšlo hrát několik dětí. Běžely po větvi, pozorně pátraly po nepřátelích a volaly na sebe tlumenými hlasy. Rychle rostoucí bobušleh se vzpínal šikmo vzhůru a chomáče jeho lepkavých plodů se šarlatově leskly. Bylo jasné, že je zabrán do výsevu a dětem z jeho strany nic nehrozí. Proběhly kolem. Jejich spánku využila mechřiva a vyrostla za okrajem území tlupy. Trhla sebou, když se přiblížily. (str. 21)

Přečtěte si další část ukázky.

Brian W. Aldiss

Věhlasný britský autor Brian W. Aldiss se proslavil nejen jako spisovatel a editor, ale také jako žánrový teoretik, neúnavný propagátor a obhájce vědecko-fantastického žánru. Jeho romány Nonstop, Skleník, Temné světelné roky, Pokolení starců či trilogie Helikonie se opakovaně objevují nejen v českém překladu. Po právu se stal jedním z tzv. Velmistrů fantastického žánru, což je ocenění náležící pouze nejvýznamnějším světovým představitelům science fiction a fantasy.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za dobré ceny.

Líbily se vám sci-fi tipy o budoucích tvářích světa? Napište nám názor do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeApokalypsa Z: Temné dny

Loureiro, Manel

Argo, 2018

zobrazit info o knizeNaslouchej noži

Ness, Patrick

Slovart, 2018

zobrazit info o knizeKdo se bojí smrti

Okoraforová, Nnedi

Host, 2018

zobrazit info o knizeSkleník

Aldiss, Brian

Argo, 2018

Napsat komentář