Z pera českých autorů

Z-pera-ceskych-autoru
Začtěte se do nejnovějších děl českých autorů! Čekají vás poeticky laděné básně, toulky naší minulostí, humorné příběhy tu a tam obohacené o zamyšlení, osudy osamělého cynika a život dvou bratrů v těžkých časech.

Jako první si představíme sbírku básní pana Františka Taliána. Udělejte radost sobě či svojí drahé polovičce a nechte se unášet něžnými verši o lásce, studu a dalších radostech i strastech všedního života.

Jsem den a Ty jsi noc

Výběr z mnohaleté tvorby autora Františka Taliána dostal název podle jedné z nejkrásnějších básní této sbírky. Verše o lásce, něze, studu, ale i stesku, osamělosti a o životě vůbec pronikají vnímavému čtenáři do nejhlubšího nitra duše a přinášejí mu krásné hřejivé uspokojení. Hřejivá jsou i slova Jiřího Žáčka, která knihu doprovází.

Kniha básní
Autor: František Talián

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7373-149-6
Doporučená cena: 145 Kč

Knihu Jsem den a Ty jsi noc vydalo nakladatelství Fortuna.

Ukázka z knihy

Opouštění

Už brzo opustím
tento vycházkový břeh
kde každá myšlenka
voněla tělem,
každé pozdravení
zdravilo,
každá vzpomínka
připomínala

Už brzo opustím
tento vycházkový
břeh
aby nepoznané
zůstalo
a aby nezůstal po ruce
kámen
na kameni

O autorovi

JUDr. František Talián se narodil se 7. 3. 1948 ve vesničce Boubská u Vimperka na Šumavě v rodině, která byla v padesátých letech minulého století z politických důvodů násilně vystěhována na odlehlou samotu, což mělo na jeho dětství a vnímání zásadní vliv. Ke studiu na gymnáziu nedostal doporučení, proto vystudoval strojní průmyslovku v Písku a po maturitě několik let pracoval manuálně jako montér. V roce 1968 byl přijat na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kterou dostudoval v roce 1974. Po právnických studiích začal pracovat v legislativním odboru Ministerstva zdravotnictví ČSSR, odkud musel z politických důvodů odejít. Živil se překládáním knih pro děti, jako topič, uklízeč, jako knihovník… Sametová revoluce znamenala velký obrat v jeho životě. Vrátil se k právnické praxi a zasedal v soudním senátu pro události 17. listopadu 1989. Stal se prezidentem České sekce IBBY – Společnosti přátel knihy pro mládež při UNESCO. Od listopadu 1989 soukromě podniká v oboru nakladatelství školních učebnic a na rodné Šumavě i v oboru hotelnictví. Mimo jiné vydává týdeníky Naše rodina a Učitelské noviny.

Zdroj informací: TZ nakladatele

————————————————

Milovníci dobré muziky jistě rádi zavzpomínají na časy letních festivalů a písničkářů. Kniha Jana Buriana vyvolává úsměv na rtech a zároveň nenásilně vybízí k poslechu.

Polemiky, pocty, provokace

Doba, kdy byli básníci středem pozornosti veřejnosti, je dávno pryč, ani o Vrchlického či Nezvala by se dneska média neprala, ale litovat toho nemusíme. Ten, kdo chce, může bez váhání vstoupit do světa poezie, číst a číst a uctívat v tomto nekonečném vesmíru metafor, myšlenek či slovních hříček, koho chce.
To samé, co Jan Burian napsal v kapitole o básnících – jmenovitě o Pavlu Šrutovi –, by se dalo použít i pro písničkáře, ústřední postavy knihy Polemiky, pocty, provokace. Doby, kdy se za nimi na letní festivaly sjížděly tisíce lidí, už patrně pominuly, přesto stojí za to si je připomenout. Pamětníci si díky Burianovi zavzpomínají, těm ostatním může kniha posloužit jako návod, koho stojí za to si i v dnešní době poslechnout.
Všem pak bude při čtení této knihy zaručeně pohrávat na rtech úsměv, neboť, jak praví autor: „Chybí-li humor jako koření, není strava k ničemu.“ A této knize koření rozhodně nechybí.

Ze světa písní
Autor: Jan Burian

Počet stran: 223
Vazba: vázaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7492-379-1
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Polemiky, pocty, provokace vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Jan Burian (*1952) je český básník, písničkář a prozaik, autor rozhlasových pořadů, fejetonista, televizní moderátor, autor dokumentárních filmů a také průvodce. Od roku 1990 vydal více než deset knih, od sbírek poezie a televizních rozhovorů až po knihy inspirované cestováním a poznáváním cizích kultur (např. Dánsko, Island, Chile), o kterých tvrdošíjně odmítá mluvit jako o cestopisech. Napsal už i libreto k opeře a v roce 2012 vyšla jeho obsáhlá monografie o otci, avantgardním divadelníku Emilu Františku Burianovi – Nežádoucí návraty E. F. BurianaV nakladatelství Galén dále vyšly například tyto Burianovy knihy: Na blankytném pozadíDvacet let s IslandemJiná dobaDvacet let v AršePřímluva za dnešní dobuHodina duchůPřízrak v nákupním středisku, Výlet do Portugalska

Zdroj informací: web autora

————————————————

Podněty k veselí a úsměvům, ale i k zamyšlení, nabízí takéJan Jícha. Učiteli Alfrédovi, který nemá rád děti, nabídnou místo ředitele kouzelnické školy v Beďarech. Namísto magie jej však čeká nekonečná hromada papírování…

Ředitel a hydra

Slavná tradice české humoristické literatury ze školního prostředí opět ožívá aneb Cesta do hlubin učitelovy duše.
Alfréd nemá rád děti. Umí kouzlit, a tak kouzlí dětem – aby si mohl kupovat cigarety, dát si horkou vanu a další den se posunout o štaci dál. Jeho mrtvolnou pohodu naruší až neznámý muž, který mu předloží podivnou nabídku. Alfréd se má stát ředitelem kouzelnické školy v Beďarech. Nikoli kvůli magickému nadání, nýbrž kvůli titulu z pedagogické fakulty. Blíží se totiž obávaná návštěva úřední vrchnosti. A proti ní žádná kouzla nic nezmůžou: je nutné vyplnit nekonečnou hromadu papírů.
Román Jana Jíchy Ředitel a hydra je inteligentní parodií, která se trefuje do největších problémů dnešního školství – nesmyslného papírování, nepřehledné džungle vyhlášek a nařízení, vyhořelých učitelů a zdivočelých žáků. A všudypřítomné hlouposti. Přesto přese všechno je ale hlavně knihou o dětech, o lásce k poznání a věčné zvědavosti. A taky o pečených vrabcích.
Děti přicházejí na svět se schopností divit se a kouzlit. Školní systém z nich velmi rychle dokáže vypudit obojí. Oblbování dětí vzdoruje jediná, dobře ukrytá základka. I ta se však ocitá v ohrožení – hydra s razítkem se blíží.

Autor: Jan Jícha

Počet stran: 450
Vazba: vázaná
Formát: 138×208 mm
ISBN: 978-80-7577-606-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Ředitel a hydra vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Byly to neobyčejně odpudivé děti. Polovina z nich měla silnou nadváhu a druhá udatnější zažívání, protivné byly ale všechny, a když si vzápětí začaly fotit selfíčka s co nejupatlanější hubou, měl už opodál stojící Alfréd Hrnčiřík co dělat, aby se nepozvracel.

Nesnášel děti. Setkával se s nimi dnes a denně, jeho existence na nich závisela, a čím víc si tuto závislost uvědomoval, tím víc je nesnášel. Odporné, rozmazlené děti executive managerů, pojišťovacích agentů a jiné pozlacené lůzy, která měla dost peněz na to, aby svým nechtěným, neplánovaným, ale když-už-jsou-tu-no-tak-co potomkům zaplatila narozeninovou párty snů. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Jan-JichaJan Jícha (nar. 1980) je spisovatel, písničkář a ředitel základní školy. Debutoval v roce 2002 satirickým návodem Prevít na vysoké aneb Jak vystudovat a nezblbnout, na nějž navázal pokračováním Prevít v tajných službách (2003) o studiu v zahraničí. Prvním románem Jana Jíchy byly Dva roky bez prázdnin (2006), poté následovaly Maturita (2009) a Utin jackpot (2012). Je také autorem několika vážných i humoristických cestopisů a dvou sbírek kratších textů – Jak se Lubošek naučil mluvit slušně (2008) a Průšvih v Lurdách (2010). V roce 2017 vydal Literární monády, „učebnici literatury pro novou dobu“. S manželkou a čtyřmi dětmi žije ve Všeradicích u Berouna.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

————————————————

Tichý samotář Pepíno autora Tomáše Lojka oproti panu Alfrédovi asi nikoho příliš nepobaví. Věčně nespokojený cynik a pesimista ve svých zápiscích s ironií odkrývá pozadí své minulosti – rozpad manželství, odcizení dítěte… Zvládne se znovu postavit na nohy a vzdorovat potížím se vztyčenou hlavou?

Zachraň se, Pepíno, zachraň se!

Pepíno žije se svými věrnými pavouky v malém suterénním bytě na pražském Smíchově, ale do smíchu mu dvakrát není. Pesimista jako poleno, cynik, tichý buřič a taky trochu šťoural, který bude nespokojený, i kdyby mu při vstupu na nebesa vytrubovaly fanfáry.
Ve svých zápiscích okořeněných šibeniční ironií čelí rozpadu manželství, odcizení dcery, chuligánům i nekonečné tíze bytí.
Podaří se mu překonat četné kolize a znovu se nadechnout (ve zplodinami zamořených ulicích) takříkajíc z plných plic?

Zachran-se-Pepino-zachran-se-obalkaAutor: Tomáš Lojek

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-88298-13-7
Doporučená cena: 149 Kč

Knihu Zachraň se, Pepíno, zachraň se! vydalo nakladatelství Věra Nosková – Klika.

O autorovi

Tomáš Lojek pochází ze Zdic, studoval archeologii a pracoval na archeologických výzkumech. Aktuálně žije v Praze. Kromě představeného titulu je autorem souboru povídek Trochu vzduchu a Oběšenci jdou s námi.

————————————————

Těžkým časům čelí také rodiny dvou bratrů v knize Michala Vaněčka. Sourozenci dali slib umírajícímu otci, že za každou cenu uchrání jeho majetek. A to se skutečně stalo. Odolal nacistům, komunistům i podnikatelům. Cena je však obrovská…

Mlýn

Dva bratři. Jeden mlýn. A jeden slib…
Strhující příběh dvou bratrů, kteří dali slib umírajícímu otci, že uchrání jejich mlýn a majetek proti všem. Lze takový slib dodržet za všech okolností? Může oddanost takovému závazku odolat i mašinériím totalitních režimů?
Zcela ojedinělé zpracování neobyčejně silného životního příběhu rodiny z jižních Čech zahrnuje časové období přes sto let. Nelehké životní osudy jednotlivých postav dokreslují autentické zprávy z Rudého práva, při kterých vás možná i zamrazí.
Mlýn je symbolem děsivého soukolí, kterým musela řada našich předků projít. Je symbolem víry v právo na svobodu, v právo rozhodovat sám o svém osudu a být připraven vzít na sebe zodpovědnost.
Dva bratři svůj slib splnili. Uchránili svůj majetek proti nacistům, komunistům i podnikatelům. Ale za jakou cenu…

Fascinující příběh podle skutečné události
Autor: Michal Vaněček

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-271-0884-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Mlýn vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorovi

Michal-VanecekMichal Vaněček je autorem úctyhodné řady téměř třiceti knih povídek a pohádek (např. Bajky z farmy zvířat, Staré řecké báje a pověsti pro děti, Co má vědět správný Čech aj.). Ač to vypadá na první pohled zcela neslučitelně s pohádkami, jeho hlavní profesí jsou informační systémy.  Je spolumajitelem a ředitelem společnosti T-SOFT a.s., a to již 27 let. Mimo to se věnuje nadaci a charitativní činnosti. V rámci Nadace T-SOFT ETERNITY vydává též knížky, zejména s medicínskou tematikou nebo s tematikou, která je obtížně uplatnitelná komerčně. Sám se jako autor, spoluautor nebo manažer podílel na téměř šedesáti knižních titulech a CD. V současné době významně spolupracuje s nakladatelstvím Grada, kde vydává úspěšné a oblíbené knihy pro děti i pro dospělé.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJsem den a Ty jsi noc

Talián, František

Fortuna, 2018

zobrazit info o knizePolemiky, pocty, provokace
ze světa písní

Burian, Jan

Galén, 2018

zobrazit info o knizeŘeditel a hydra

Jícha, Jan

Host, 2018

zobrazit info o knizeZachraň se, Pepíno, zachraň se!

Lojek, Tomáš

Nakladatelství Věra Nosková – Klika, 2018

zobrazit info o knizeMlýn
Fascinující příběh podle skutečné události

Vaněček, Michal

Cosmopolis, 2018

Napsat komentář