Na vlnách strachu a napětí

Knizni tipy_skutecne osudy z nichz mrazi
Užijte si tajuplné období Dušiček se znepokojivými kriminálními romány a thrillery. Chmurné podzimní večery se nyní stanou ještě zlověstnějšími s těmito čtyřmi úspěšnými tituly.

Nenechte se zmást klidnějším začátkem. Přepadení ve vzduchu Jonase Boniera se rychle rozjede a přinese s sebou řadu zajímavých podrobností o jedné šokující loupeži.

Přepadení ze vzduchu

Autor: Jonas Bonnier
Přeložil: Radovan Zítko

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 137×208 mm
ISBN: 978-80-7473-699-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Přepadení ze vzduchu vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

23. září 2009 brzy ráno vypukne poplach – je přepadena centrála bezpečnostní agentury G4S ve Västberga ve Stockholmu. Lupiči přiletí helikoptérou a po krátké době také odletí s téměř čtyřiceti miliony švédských korun na palubě. Nepadne přitom jediný výstřel. Jonas Bonnier napsal svižný thriller, který vychází z jedinečných výpovědí dopadených aktérů loupeže a je plný překvapujících detailů zločinu, který šokoval celý svět. Kniha oslovila i americké filmové producenty. Práva na její zfilmování zakoupila společnost Netflix a na výrobě se kromě autora má herecky podílet i Jake Gyllenhaal a jeho společnost Nine Stories.

 

Ukázka z knihy

„Tady!“ zakřičel Ezra na celý sál.
Bylo chvíli po desáté, sobota dopoledne, a přesto byla tělocvična plná. Jako obyčejně narůstala s blížícím se jarem chuť cvičit: myšlenka na plavky a bikiny vyhnala lidi na rotopedy a schodové trenažery.
Sami na Ezru zamával a přešel do kouta s činkami, kde mladík trénoval. Zápach tělocvičny, potu, kovu, deodorantu a čisticích prostředků tu už zdomácněl.
„Ty vole!“ volal z dálky Ezra Ray. „Ty teda vypadáš!“
Každý, kdo byl v doslechu, se automaticky otočil, aby se podíval, kdo to tak hrozně vypadá. Sami Farhan cítil, jak mu tenkým svetrem nemilosrdně proniká desítka pohledů a odhaluje nadbytečný tuk, který se u během zimy usadil na břiše. (str. 73–74)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jonas Bonnier

Spisovatel, novinář a scenárista Jonas Bonnier, celým jménem Tor Jonas Gunnar Bonnier, se narodil 10. prosince 1963 ve Stockholmu. Už jeho předkové (zakladatel rodu pochází z teplických Sobědruhů) se od počátku 19. století věnovali prodeji knih a Jonas byl v letech 2008 až 2014 ředitelem rodinného nakladatelství. Dosud vydal osm románů, práva k poslednímu a nejúspěšnějšímu, Přepadení ze vzduchu, byla prodán do 34 zemí světa. Jonas Bonnier žije s manželkou a dvěma dětmi v americkém Miami.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Kniha Zlín.

————————————————

Policistka Ellery kdysi přežila útok sériového vraha, ale teď po letech má pocit, že se její noční můra vrátila. Nikdo jí nevěří, kromě agenta Reeda Markhama, který ji tenkrát zachránil.

Noc, kdy zmizela Bea Nesbitová

Autorka: Joanna Schaffhausen
Přeložila: Kateřina Harrison Lipenská

Počet stran: 244
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7359-572-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Noc, kdy zmizela Bea Nesbitová vydalo nakladatelství Metafora.

Někde blízko číhá smrtelné nebezpečí. Ellery Hathawayová ví o sériových vrazích opravdu hodně, ale rozhodně se to nenaučila během své policejní praxe. Pracuje jako řadová policistka v ospalém městečku Woodbury uprostřed massachusettských lesů, kde jednou za čas dojde nanejvýš ke krádeži kola. Nikdo tu nemůže vědět, že kdysi byla sedmnáctou obětí sériového vraha Francise Cobena. Jako jediná přežila. Když tři roky po sobě – vždy kolem data jejího únosu a zároveň narozenin – záhadně někdo z místních zmizí a ona pak dostane poštou anonymní blahopřání, Ellie pochopí, že někdo o jejím tajemství přece jen ví. Někdo opravdu nebezpečný, kdo se pohybuje v její blízkosti a pokračuje v sériových vraždách. Kolegové, nic netušící o její minulosti, neberou její obavy vážně, ale ona cítí, že se opět blíží čas, kdy zmizí další oběť. Zavolá jedinému člověku, o němž ví, že jí uvěří: agentu FBI, který ji před 14 lety zachránil ze spárů Cobena. Agent Reed Markham se dopadením Cobena proslavil, ale v poslední době se mu příliš nedaří. Manželství má v troskách, šéf si o něm myslí, že je na odpis, a jeho poslední případ dopadl katastrofálně. Ellery je nejspíš jediná, kdo ještě důvěřuje jeho schopnostem. Ve Woodbury si však Reed nakonec vůbec není jistý, zda se mu ji tenkrát opravdu povedlo zachránit. Jeho triumf je totiž její stálou noční můrou. Teď jsou oba nedobrovolně vtaženi zpět do minulosti – k případu, který je tak poznamenal a zřejmě ještě neskončil…

 

Ohlasy

Milovníky detektivek a thrillerů tento příběh opravdu potěší. Schaffhausenová mistrně zvládla žánr a skvěle zachytila vývoj hrdinů.

Huffington Post

Výrazná… propracovaná zápletka a živoucí hlavní hrdinové – především statečná Ellie, která jako dítě přežila brutalitu sériového vraha, a její věrný baset Bump – činí z knihy opravdu vzrušující čtenářský zážitek plný napětí.

Publishers Weekly

Napínavé, intenzivní čtení, které přesně vystihuje slovní spojení nadzvedne vás ze židle nebo adrenalinová jízda. Tuhle knížku nedokážete odložit, dokud ji nedočtete.

The Washington Book Review

 

Joanna Schaffhausen

Americká spisovatelka Joanna Schaffhausenová umí nejen psát, ale také zacházet se skalpelem, což se naučila během svého studia neurovědy. Dlouhodobě se zajímá o činnost mozku, jeho vývoj i poruchy a po vysokoškolských studiích získala doktorát z psychologie. Předtím pracovala pro televizní zpravodajskou stanici ABC News na pořadech World News Tonight, Good Morning America a 20/20. Joanna Schaffhausenová žije se svým mužem a dcerou v Bostonu. Noc, kdy zmizela Bea Nesbitová je její první román, který vydala díky tomu, že v roce 2016 zvítězil v soutěži nakladatelství St. Martin´s Minotaur Books o nejlepší kriminální prvotinu. Připravuje se vydání dalšího pokračování.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Metafora.

————————————————

Fanoušci Jefferyho Deavera, zbystřete! Přichází už čtrnáctý případ oblíbeného detektiva Lincolna Rhyma, jenž tentokrát bude čelit vrahovi zasnoubených párů. Po přečtení zvážíte, zda si půjdete do klenotnictví koupit prstýnky…

Ostrý řez

Čtrnáctý případ Lincolna Rhyma
Autor: Jeffery Deaver
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 520
Vazba: vázaná
Formát: 140×213 mm
ISBN: 978-80-7498-238-9
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Ostrý řez vydalo nakladatelství Domino v edici Napětí.

Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová se vracejí z Itálie právě ve chvíli, kdy v New Yorku začne řádit vrah s velmi neobvyklým modem operandi. Pronásleduje čerstvě zasnoubené páry a zabíjí je ve chvíli, kdy se v klenotnictví chystají koupit snubní prsteny. Ze symbolu budoucnosti se ve vrahově podání stává symbol zmaru a smrti. New York zachvátí panika a Rhyme se Sachsovou musí začít okamžitě konat. Můžou se spolehnout na podporu newyorské policie i na vlastní kriminalistické zkušenosti, ale zanedlouho zjišťují, že tentokrát to možná nebude stačit. Tento pachatel má v plánu víc, mnohem víc, než je na první pohled patrné. Pokaždé, když se Rhymovi se Sachsovou podaří odkrýt nějakou stopu, jako by se vrah na oplátku přiblížil k nim. A pak upoutá jeho pozornost prsten, který Lincoln dal Amélii. Na tom šperku je cosi obzvlášť přitažlivého… Mohl by dvojici legendárních vyšetřovatelů stát symbol jejich společné budoucnosti život?

 

Ukázka z knihy

Zpoza tlustých kovových dveří se ozývalo skřípění soukolí a sténání kladek. Výsledný zvuk působil strašidelně.
Výtah. Vlastně ano, ten možná bezpečný není. Ale šance, že by Anna mohla pěšky vyjít tři křídla schodů, byla prakticky nulová. Jeho snoubenka, čiperná blondýna se širokými rameny, byla díky návštěvám fitness centra a okouzlující posedlosti sytě rudým náramkem Fitbit ve skvělé kondici. neměla tedy problém s fyzickou námahou, ale jak se kdysi vyjádřila, holky v podobných budovách zkrátka po schodech nechodí.
I kdyby sem zavítaly z radostných důvodů.
Pragmatičnost vystrčila hlavu – už opět. „Určitě je to dobrý nápad, Billy?“ (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jeffery Deaver

Zatímco drtivá většina dospívajících Američanů se rok co rok těšila na letní prázdniny, že si potrápí tělo všemožnými sporty, Jeffery Deaver (*1950) se na ně těšil z jiného důvodu: že zase přečte, co mu přijde pod ruku. I to ho ale uspokojovalo jen chvíli. V jedenácti letech napsal první román, byť jen o dvou kapitolách. Na střední škole redigoval časopis a k němu vydával i svůj vlastní, literární. Žádný div, že zamířil k novinařině. Ale ani univerzitní diplom nestačil na post soudního zpravodaje prestižních listů Wall Street Journal či New York Times, po nichž pošilhával, a tak vystudoval ještě práva a věnoval se firemní právničině na Wall Street. Za dlouhých cest vlakem do práce a zpět zase psal, tentokrát vlastní verze svých oblíbených thrillerů. Mezi jeho prvními vydanými kriminálními romány (Voodoo a Always A Thief jsou dnes vzácné sběratelské kousky, které se dalších vydání nedočkaly) a dneškem uplynulo rovných pětadvacet let. Za ono čtvrtstoletí Deaver pomalu, ale jistě stoupal rytmickým krokem jednoho románu ročně na žánrovou špici. Vstup na pomyslný Olymp mu velkou měrou zajistila originální postava kvadruplegického detektiva Lincolna Rhymea – přečtěte si ukázku z jeho předchozího případu.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Domino.

————————————————

Jako poslední tu máme druhý díl ze série Kyvadlo Adama Hamdyho. V thrilleru Volný pád na vás čeká řada akčních scén a zvratů i romantická linka.

Volný pád

Autor: Adam Hamdy
Přeložil: Jiří Chodil

Počet stran: 624
Vazba: vázaná
Formát: 160×213 mm
ISBN: 978-9-80-7597-151-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Volný pád vydalo nakladatelství XYZ.

Zlo, kterému teď musejí čelit, je ještě temnější a démoničtější. Zjišťují to všichni ti, kteří s ním vedli boj: anglický fotograf John Wallace, londýnský policista Pat Bailey i agentka FBI Christine Ashová. Už nejde jenom o osamělého psychopata – o toho ostatně nešlo nikdy –, jejich protivníkem je celé velké spiknutí, do něhož jsou zapojení mocní tohoto světa. Zlo, kterému musejí čelit, vychází i z nich samotných a je větší a silnější, než jaké mohou sami zvládnout. V Afghánistánu Wallace nástrahám unikl, nové na něj ale čekají v Británii, když se ukáže, že „kyvadlové spiknutí“ už proniklo do nejvyšších pater. Dobrovolnými nebo nedobrovolnými vojáky tajné armády, která chce za pomoci počítačového světa ovládnout svět skutečný, se stávají vojáci, policisté, politici, novináři…

 

Ukázka z knihy

Kurik popohnal svého koně k linii lesa a Wallaceův bílý valach nepotřeboval žádnou pobídku, aby se zařadil za něj. Vosuruk jejich malou kolonu uzavíral. Hned jak se jim podařilo dostat se do bezpečí temných stromů, zaslechl za sebou Wallace štěkavé rozkazy. Odvážil se pohlédnout zpět a uviděl novou skupinku vojáků, tentokrát početnější. Hlavně zbraní jim zazářily, když začali střílet. Kolem Wallace se rozhvízdaly kulky, a tak přitáhl koni uzdu a pevněji ho stiskl stehny. Ještě jednou se ale ohlédl a uviděl, jak se jeden z vojáků přibližuje k tělu muže, kterého Vosuruk zastřelil. (str. 40)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Adam Hamdy

Adam Hamdy (*1974 v Londýně) je britský spisovatel, scenárista a filmař. Vystudoval práva v Oxfordu a filozofii na Londýnské univerzitě. Po několika letech v korporátním světě se vydal na dráhu spisovatele a scenáristy. Spolupracuje s filmovými studii a producenty na obou stranách Atlantiku a nejnověji chystá filmovou adaptaci románu Davida Mitchella Sencislo9. Na literární scéně si získal věhlas nejprve svými autorskými komiksy (HunterStarmaker: Leviathan). Psychologický thriller Kyvadlo (Pendulum, 2016) je jeho třetím románem a nepopiratelně v něm zužitkoval své znalosti strategického konzultanta pro světové značky podnikající v oblasti lékařství, robotiky a jiných moderních technologií. Na motivy knihy chystá NBCUniversal International Studios televizní seriál. Hamdy žije se svou manželkou a třemi dětmi v anglickém Shropshiru.

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho knih za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše tipy na napínavé thrillery? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřepadení ze vzduchu

Bonniere, Jonas

Kniha Zlín, 2018

zobrazit info o knizeNoc, kdy zmizela Bea Nesbitová

Schaffhausen, Joanna

Metafora, 2018

zobrazit info o knizeOstrý řez
Čtrnáctý případ Lincolna Rhyma

Deaver, Jeffery

Domino, 2018

zobrazit info o knizeVolný pád

Hamdy, Adam

XYZ, 2018

Napsat komentář