Hity Velkého audioknižního čtvrtku – podzim 2018 I.

Velky audioknizni ctvrtek
Velký knižní čtvrtek je sice už za námi, ale to není důvod ke smutku. Navazuje na něj Velký audioknižní čtvrtek, který potěší především milovníky audioknih. Ve čtvrtek 1. listopadu se na pultech knihkupectví objeví 11 hitů podzimní sezóny. Pojďme si představit prvních šest.

Velky audioknizni ctvrtek 1Audioknihy si získávají stále více příznivců – a není divu. K jejich čtení není třeba mít otevřené oči, volné ruce k obracení stránek ani dostatek času a klidu nebo optimální světelné podmínky. Stačí jen poslouchat. Výběr z vydatné podzimní nadílky audioknih usnadní již počtvrté Velký audioknižní čtvrtek. Ten navazuje na knižní akci Velký knižní čtvrtek a 1. listopadu představuje výběr jedenácti nových audioknih pro letošní podzim.

 

Matouš Ruml, známý hlavně díky roli Lexy v komediálním seriálu Comeback, se zhostil nového úkolu. Namluvil první díl fantasy série Hraničářův učeň, která si získala srdce milionů fanoušků po celém světě. Zaposlouchejte se do dobrodružství mladého učně Willa.

První díl fantasy ságy Hraničářův učeň, na jejíž knižní předloze vyrostlo mnoho čtenářů, nás zavádí do tajemstvím opředené země Araluen. Mladík Will si už dlouho přeje absolvovat rytířský výcvik na hradě a stát se zdatným bojovníkem, jakým byl podle legend jeho otec. Na to, aby ho v bojové škole přijali, je však příliš malý. A tak se dostává do učení k záhadnému hraničáři Haltovi, který se umí neviditelně pohybovat. Ten ukáže Willovi, jak se starat o koně a používat zbraně, které si záhy vyzkouší při výpravě za nebezpečnými tvory. Will se přesvědčí o tom, že úloha hraničáře je při obraně království stejně významná jako rytířské umění. Režie Jakub Tabery. Mistr zvuku Jan Kacian.

Hraničářův učeň 1: Rozvaliny Gorlanu (audiokniha)

Autor: John Flanagan
Přeložila: Zdena Tenklová
Interpret: Matouš Ruml

Vazba: CD
ISBN: 8594186120253
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Hraničářův učeň 1: Rozvaliny Gorlanu  vydalo nakladatelství Bookmedia.

O autorovi

John Flanagan je australský spisovatel zejména fantasy, nejznámější dílo je dobrodružná série Hraničářův učeň. Zahájil svoji pracovní dráhu jako reklamní autor. Pracoval v agenturách v Londýně, Sydney a Singapuru, potom přešel na volnou nohu. Začal psát televizní scénáře a byl hlavním autorem australské nejdéle vysílané situační komedie Haló, tati! Sérii Hraničářův učeň začal psát, aby svého dvanáctiletého syna Michaela přilákal ke čtení. Původně obsahovala dvacet povídek, které John později přepracoval na první díl Hraničářova učně s názvem Rozvaliny Gorlanu. Brzy následovaly další díly.

Zdroj informací: Velký audioknižní čtvrtek

————————————————

Eliška Coolidge sepsala své paměti a poodhaluje v nich nejen své úspěchy, ale i soukromí, které nebylo vždy idylické. Sledujte její životní cestu, která začala v předválečném Československu,a přes působení v americké administrativě skončila opět v České republice.

Vzpomínky Elišky Haškové Coolidge, významné Češky, která se dokázala prosadit jak ve vrcholném politickém prostředí v USA, tak po revoluci v bývalé vlasti. Líčí v nich idylické dětství v předválečném Československu, drama při poúnorové emigraci, studijní léta a práci v americké administrativě od 60. do 80. let, a nevyhýbá se ani soukromí. Popisuje i radosti i těžkosti, které její rodina prožila v devadesátých letech, a především všechny své aktivity, jejichž prostřednictvím se rozhodla zúročit své zkušenosti a znalosti z vrcholné americké společnosti v českém prostředí a předat nám hodnoty, které pro ni samotnou byly celý život podstatné.

Pět amerických prezidentů, česká babička a já (audiokniha)

Autorka: Eliška Coolidge
Interpretka: Jitka Smutná

Vazba: CD
ISBN: 8594159390898
Doporučená cena: 339 Kč

 

Audioknihu Pět amerických prezidentů, česká babička a já  vydalo nakladatelství Mladá fronta a vyrobilo nakladatelství Tympanum.

O autorce

Eliška Coolidge se narodila se v Praze ve významné české bankovní rodině. Po komunistickém převratu byla s rodinou nucena emigrovat. Od roku 1950 žila ve Spojených státech, kde vystudovala diplomacii a pracovala v Bílém domě pro pět prezidentů USA, provdala se za význačného bankéře a vychovala dceru. Po roce 1989 se natrvalo vrátila do vlasti, kde od té doby prostřednictvím své agentury Coolidge Consulting Services napomáhá společenským i podnikatelským kontaktům mezi Českou republikou a USA. Intenzivně se věnuje zejména umění a managementu společenského chování a diplomatického a byznysového protokolu.

O interpretce

Po studiích Jitka Smutná působila ve Východočeském divadle v  Pardubicích a ve Státním divadle v Ostravě.  Zde strávila profesně plodných 14 let, během kterých spolupracovala mj. jako folková zpěvačka s Jarkem Nohavicou. V roce 1990 se vrátila zpět do Prahy, kde byla do roku 2006 členkou činohry Národního divadla, odkud přešla v témže roce do souboru Městských divadel pražských. Dnes hostuje na jevištích celé řady pražských scén a patří k úspěšným filmovým, dabingovým, televizním i rozhlasovým herečkám. Vyučuje herectví na pražské Vyšší odborné škole herecké.

Zdroj informací: nakladatelství Tympanum

————————————————

Máte rádi víno a humor? Tak to máte podobné zájmy jako Ivan Kraus, Rudolf Křesťan a Ladislav Špaček. Ti se společně s moravskými vinaři sešli na jednom pódiu a vzniklo z toho příjemné a vtipné povídání o tomto lahodném moku.

Úsměvné vyprávění o víně a vinařích.
Záznam představení z pražského divadla Viola. Na jevišti se sešli hosté, kteří mají rádi víno a umí o něm hezky vyprávět. Mistrům slova – pánům Rudolfu Křesťanovi, Ladislavu Špačkovi a Ivanu Krausovi zdařile sekundují moravští vinaři. Zajímavé a vtipné povídání o víně, čtení autorských textů, poučná vyprávění i veselé příběhy z moravských sklípků i francouzských vinic

Máme rádi víno (audiokniha)

Autoři: Ivan Kraus, Rudolf Křesťan, Ladislav Špaček a další

Vazba: CD
ISBN: 8590442095679
Doporučená cena: 212 Kč

 

Audioknihu Máme rádi víno vydalo nakladatelství Supraphon.

O některých autorech

Ivan Kraus je český spisovatel, herec a loutkoherec. Když mu byl jeden rok, jeho otce odvedlo gestapo. Naštěstí se s ním setkal, ale až když mu bylo šest let. Mezitím žil s matkou na vesnici, kde přečkali válku a vrátili se zpět do Prahy, kde se rodina opět setkala a on mohl vystudovat gymnázium. Před komunisty uprchl na několik let do exilu, ovšem po revoluci se na chvíli vrátil zpět do Čech za svou rodinou. Ve Švýcarsku vydával knihy, které začaly po revoluci vycházet také v Praze. Po roce 1989 dál vystupuje s loutkami v zahraničí, ale mohl se vracet do Čech, kde opět spolupracuje s časopisy. Některé jeho knížky jsou na pokračování čteny v Českém rozhlase. Také často účinkuje v pořadu Host do domu.

Ladislav Špaček je český spisovatel, televizní novinář a moderátor, pedagog, popularizátor společenské etikety, bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Poté působil jako novinář ve zpravodajství Československé televize (1990–1992) a jako mluvčí prezidenta republiky Václava Havla (1992–2003). Je znám i pro svou propagaci společenské etikety, o níž napsal i několik knih jako např. Obrazová etiketa, Etiketa do kapsy či Business etiketa a komunikace.

Zdroj informací: Velký audioknižní čtvrtek

————————————————

David Walliams si pro děti opět přichystal humorný román a Jiří Lábus vdechl hlavnímu hrdinovi život. Miliardář Joe má sice vše, na co si ukáže, ale jedno mu chybí. Co? No přece kamarádi. Podaří se mu je získat, nebo skončí sám jen se svým bohatstvím?

Existuje něco, co si za peníze nekoupíš?
Joe je boháč, přesněji řečeno nejbohatší dvanáctiletý kluk v celé Británii. Má všechno, nač si vzpomene: vůz formule 1, kino, pět set párů sportovních bot, orangutana jako sluhu. A přece mu něco důležitého chybí: kamarád. Poprosí proto tátu, aby směl chodit do docela obyčejné školy, inkognito! Jak se ale před spolužáky tvářit, že jste kluk jako každý druhý, když dostáváte 100 000 liber kapesného měsíčně? Joeovo přání rozpoutá sérii bláznivých situací a neuvěřitelných trapasů, které z něj udělají pravděpodobně prvního miliardáře v historii, který kdy spal na ulici… A nakonec přivedou Joea ke zjištění, že peníze a bohatství ke štěstí nestačí.

Malý miliardář (audiokniha)

Autor: David Walliams
Přeložila: Veronika Volhejnová
Interpret: Jiří Lábus

Vazba: CD
ISBN: 8594072273988
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Malý miliardář  vydalo nakladatelství Tympanum.

O autorovi

David Walliams je britský  herec  a  scénárista,  spolutvůrce  populární  komediální  série  Little  Britain  (Malá  Velká  Británie),  za  kterou  se  svým  kolegou  Mattem  Lucasem  obdržel  tři  ceny  BAFTA  a  British  Comedy  Award.  V  roce  2008  napsal  svou  první  knihu  pro  děti.  Literární  kritici  jej  dnes  označují  za  nového Roalda  Dahla  a  jeho  vypravěčsky  brilantní  příběhy  s  překvapivou  pointou  a  černým  humorem  dávají  tomuto  označení  za  pravdu.  Na  kontě  má  vedle  titulů,  které  vydává  Tympanum  jako  audioknihy,  knížky  jako  Kluk  v  sukních,  Krysburger, Nejhorší děti na světěNejhorší  děti  na  světě 2Ďábelská  zubařka  nebo Příšerná  teta.

O interpretovi

Domácí  herecká  stálice a jeden  z  nejvýraznějších  českých  herců  své  generace Jiří Lábus ztvárnil  mnoho  rolí  v  seriálech  i  filmu,  jmenujme  například  Arabela;  Slunce,  seno,  jahody; Amerika;  Zapomenuté  světlo.  Již  tři  desítky  let  je  hvězdou  divadla  Ypsilon.  Spolu  s  dlouholetým  hereckým  partnerem  Oldřichem  Kaiserem  se  stali  synonymem  osobitého  humoru,  který  si  diváci  oblíbili  prostřednictvím  televizních  pořadů  Možná  přijde  i  kouzelník,  Ruská  ruleta  nebo  Zeměkoule.

Zdroj informací: nakladatelství Tympanum

————————————————

Paulo Coelho se ve svém částečně autobiografickém románu vrací zpět do šedesátých let 20. století, tedy do doby hippies. Kromě své cesty do Káthmándú seznamuje čtenáře s myšlenkami a průběhem tohoto „květinového“ hnutí.

Ve svém zatím nejvíce autobiografickém románu se Paulo Coelho vrací do svého mládí, do doby přelomu 60. a 70. let 20. století. Mladý Brazilec Paulo a Nizozemka Karla se setkávají v Amsterdamu, tehdejším ohnisku hnutí hippies, který se stává jedním z cílů Paulovy první cesty za moře. Namísto plánovaného cestování po Evropě se však Paulo nechá přesvědčit a nastoupí s Karlou do autobusu směřujícího do Káthmándú. Román je na jedné straně kronikou cesty Paula a ostatních spolucestujících, na druhé straně svědectvím o bouřlivých šedesátých letech a myšlenkách, kterými byly neseny. Hipík je knihou o lidech, kteří tápou a hledají, ale hledají poctivě. Je příběhem těch, kteří poslechli výzvu: „Prodej své vědomosti a kup si místo ve své duši, které naplníš absolutnem. Protože moudrost mužů a žen je bláznovství před Bohem.“

Hipík (audiokniha)

Autor: Paulo Coelho
Přeložila: Jaroslava Jindrová
Interpret: Martin Pechlát

Vazba: CD
ISBN: 8594072274015
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Hipík vydalo nakladatelství Tympanum.

O autorovi

Paulo Coelho je  považován  za  jednoho  z  nejvlivnějších  spisovatelů  dnešní  doby,  uveřejnil  své  knihy  v  168 zemích  v  překladu  do  80  jazyků,  jejich  náklad  přesáhl  počet  150  milionů  výtisků  a  patří  tak  mezi jednoho  ze  tří  nejprodávanějších  autorů  na  světě.  Rodák  z  Rio  de  Janeira  svou  literární  dráhu začal  jako  dramatik,  textař,  novinář  a  scénárista.  V  roce  1987  absolvoval  pouť  do  španělského Santiago  de  Compostela.  Rok  poté  napsal  Mágův  deník  a  v  následujícím  roce  vydal  román Alchymista,  které  jej  rychle  proslavily  po  celém  světě  a  znamenaly  začátek  jeho  úspěšné  dráhy.  Z bohatého  kaleidoskopu  jeho  děl  Tympanum  dosud  vydalo  audioknihy  Alchymista,  Poutník  – Mágův  deník,  Čarodějka  z  Portobella,  Vyzvědačka,  Nevěra,  Veronika  se  rozhodla  zemřít,  Vítěz  je sám  a  Jedenáct  minut.

O interpretovi

Martin Pechlát po  maturitě  na  průmyslové  škole  pracoval  tři  roky  jako  mikrofonista  v  České  televizi,  poté vystudoval  katedru  alternativního  a  loutkového  divadla  na  pražské  DAMU.  Po  studiích  získal angažmá  v  Klicperově  divadle  v  Hradci  Králové,  kde  si  ho  všiml  Vladimír  Morávek  a  obsadil  ho  do jedné  z  vedlejších  rolích  ve  smutné  romantické  komedii  Nuda  v  Brně  (2003).  Následovaly  role  ve filmech  Účastníci  zájezdu  (2006),  Václav  (2007),  Vratné  lahve  (2007),  Odpad,  město,  smrt  (2012) a  další.  Z  Hradce  Králové  přešel  do  Pražského  komorního  divadla,  sídlícího  v  Divadle  Komedie, kde  zůstal  až  do  jeho  zániku  v  roce  2012.  Za  ztvárnění  Goebbelse  ve  hře  Goebbels/Baarová obdržel  v  roce  2009  cenu  Alfréda  Radoka  za  nejlepší  mužský  herecký  výkon  a  cenu  Thálie.  O  dva roky  později  získal  opět  cenu  Alfréda  Radoka,  a  to  za  roli  Andrease  Kartáka  ve  hře  Legenda  o  sv. pijanovi.  V  divadelní  sezóně  2012–2013  vstoupil  do  angažmá  do  Národního  divadla.

Zdroj informací: nakladatelství Tympanum

————————————————

Čtyři židovští sourozenci se rozhodnou navštívit ženu, která každému dokáže předpovědět datum jeho vlastní smrti. Jejich cesty se v dospělosti rozdělí a každý z nich se věnuje vlastnímu životu. Dokážou vzdorovat osudu? A jak se do jejich životů promítnou volby, které udělali?

Jaký by byl váš život, kdybyste znali přesné datum své smrti?
Je rok 1969 a po čtvrti Lower East Side v New Yorku se rozkřikne, že přicestovala žena s výjimečnými schopnostmi, která dokáže každému předpovědět den jeho smrti. Pokušení nahlédnout do vlastní budoucnosti neodolají čtyři dospívající sourozenci z rodiny židovských přistěhovalců a vydají se za ní, aby poznaly svůj osud. V průběhu příštího půl století se pak nejmladší Simon dostane k baletu v San Francisku, snílek Klára se stane kouzelnicí balancující mezi realitou a fikcí, Daniel se snaží bojovat s vrtkavostí osudu jako vojenský lékař a nejstarší ze sourozenců, bioložka Varja, se při svých výzkumech pokouší přelstít smrt. Věštba je strhujícím příběhem o moci osudu a volby, o kouzlu vyprávění, podstatě víry a síle rodinných pout.

Věštba (audiokniha)

Autorka: Chloe Benjaminová
Přeložila: Jitka Fialová
Interpretka: Tereza Dočkalová

Vazba: CD
ISBN: 8594072273681
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Věštba vydalo nakladatelství Tympanum.

O autorce

Chloe Benjaminová se narodila v San Franciscu a vystudovala kreativní psaní na univerzitě ve Wisconsinu. Její první román Anatomie snů (The Anatomy of Dreams, 2014) získal cenu Edna Ferber Fiction Book Award a byl nominován na The Center for Fiction’s First Novel Prize. Její druhý román Věštba (The Immortalists) se stal bestsellerem New York Times. Její knihy byly přeloženy do třiceti jazyků.

O interpretce

Tereza Dočkalová vystudovala herectví na ostravské Janáčkově konzervatoři. Již při škole hostovala v Těšínském divadle, v ostravském Divadle loutek a na Komorní scéně Aréna, kde po absolutoriu nastoupila do stálého angažmá. V roce 2012 obdržela Cenu Thálie v kategorii herečka do 33 let a o rok později se stala členkou pražského Divadla pod Palmovkou. V roce 2017 získala za ztvárnění ústřední postavy Nory ve stejnojmenné hře Henrika Ibsena v Divadle Pod Palmovkou již druhou Cenu Thálie, tentokrát za mimořádný jevištní výkon. Kromě Divadla pod Palmovkou vystupuje Tereza Dočkalová na Letních shakespearovských slavnostech nebo v inscenacích divadelního spolku Masopust.

Zdroj informací: nakladatelství Tympanum

————————————————

Nezapomeňte si stáhnout ukázky z jednotlivých audioknih.


Na článek se zbývajícími audioknižními tipy se můžete těšit ve čtvrtek 6. listopadu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHraničářův učeň 1: Rozvaliny Gorlanu (audiokniha)

Flanagan, John

Bookmedia, 2018

zobrazit info o knizePět amerických prezidentů, česká babička a já (audiokniha)

Coolidge, Eliška Hašková

Tympanum, 2018

zobrazit info o knizeMáme rádi víno (audiokniha)
Úsměvné vyprávění o víně a vinařích

Kraus, Ivan – Křesťan, Rudolf – Špaček, Ladislav

Supraphon, 2018

zobrazit info o knizeMalý miliardář (audiokniha)

Walliams, David

Tympanum, 2018

zobrazit info o knizeHipík (audiokniha)

Coelho, Paulo

Tympanum, 2018

zobrazit info o knizeVěštba (audiokniha)

Benjaminová, Chloe

Tympanum, 2018

Napsat komentář