Život autisty a jeho rodiny

Jakou barvu ma pondeli_Cariello
Jak probíhá život v rodině, kde má jedno z pěti dětí poruchu autistického spektra? Může být chaotičtější a samozřejmě náročnější, ale zároveň přináší mnoho fascinujících okamžiků.

„Jednoho dne se mě Jack zeptal: ‚Jakou barvu má pondělí?‘ ‚Cože?‘ odpověděla jsem udiveně. ‚Ty vidíš dny barevně?‘ ptala jsem se.“
Výchova pěti dětí může být pro většinu rodičů velkou výzvou, ale pokud jedno z dětí dostane diagnózu porucha autistického spektra, život začne být chaotičtější, emotivnější, plný fascinujících momentů s dítětem, jehož způsob myšlení je jiný. Carrie Cariello ve své knize nabízí pohled na to, jak probíhal a probíhá rodinný život v situaci, kdy jedno z dětí prožívá věci jinak. Její kniha je optimistická, Cariello nepíše „jen“ o svém synovi s autismem, ale též o ostatních dětech a o svém muži, o tom, jaký je jejich rodinný život, s čím se potýkají a co zažívají. Nepíše o tom, že by jejich život byl těžší nebo náročnější, ale že je jiný, a dokonce tvrdí, že autismus změnil jejich rodinu k lepšímu.

 

Jakou barvu má pondělí?

Jak autismus změnil jednu rodinu k lepšímu
Autorka: Carrie Cariello
Přeložila: Monika Kittová

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1388-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Jakou barvu má pondělí? vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

Zasloužím si cenu Matka roku.
Vím, že to jen tak mimochodem často říká mnoho žen, ale já to myslím vážně. Zasloužím si ji: cenu Matka roku.
Nedávno jsem vzala všech pět dětí na hodiny plavání do manchesterské YMCY. Manchester je jedno z těch měst, kde všichni chtějí zaparkovat v té parkovací garáži vedle nejfrekventovanější ulice, a když jsem pak vedla a pevně držela a nasměřovávala všech svých pět dětí přes dvojitou žlutou čáru, nemohla jsem nemyslet na to, jak aktivita, k níž jsem se upsala ve jménu letního bezpečí, může ve skutečnosti vést k tomu, že bude někdo z nás přejet autem.
Kráčeli jsme v halasném hovoru dlouhou chodbou do společných šaten se zamykacími skříňkami. Dala jsem dětem pokyny již dřív odpoledne, a tak věděly, že půjdeme do převlékárny, abychom si zachovali soukromí před lidmi, kteří budou procházet šatnou. S tímto na mysli vyskočil Jack na lavičku a začal ječet přímo do tváře nic netušící matce a jejím dvěma malým dětem.
„Jděte se převlíct TÁMHLE! Abychom neviděli vaše INTIMNÍ PARTIE! Já totiž nechci vidět vaše INTIMNÍ PARTIE!“ Téměř se na mě nepodívala, když jsem se jí snažila vysvětlit, jak mu jeho autismus někdy brání ve zdvořilém chování. (str. 66)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Carrie Cariello

Carrie Cariello je matka pěti dětí, z nichž druhé má poruchu autistického spektra.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

 

Doporučujeme

Přečtěte si další zajímavé knihy o autismu, např. Přemůžeme autismus? od Anny Strunecké nebo Autismus & Chardonnay Martina Selnera. Osvětu o autismu pořádá autor Josef Chovanec, jemuž byl diagnostikován Aspergerův syndrom. Napsal knihy O kolečko míň a Vítejte v Autistánu. S problematikou autismu seznamuje nejen děti také autorka Ivona Březinová, a to v knize Řvi potichu, brácho.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJakou barvu má pondělí?
Jak autismus změnil jednu rodinu k lepšímu

Cariello, Carrie

Portál, 2018

Napsat komentář