Kdo hledá, možná najde

Mroz_Nenalezena_audio
Říká se, že láska je mocná čarodějka. Zkuste si představit, že jste o svou lásku za záhadných okolností přišli, ale o deset let později dostanete novou šanci o ni zase bojovat. Jak byste se zachovali? Půjdete do toho bez ohledu na možné následky?

Nakladatelství Bookmedia prostřednictvím svého distributora zvukových knih Audiotéka.cz přišlo v říjnu 2018 s novinkou Remigiusze Mróze Nenalezená (Nieodnaleziona, 2018). Nahrávka vychází z tištěné verze vydané nakladatelstvím Domino na sklonku září 2018 v překladu Petra Vidláka. Interprety audioknihy jsou Zbigniew Kalina a Zuzana Truplová.

Remigiusz Mróz je jedenatřicetiletý polský autor, jenž stihl za posledních pět let vydat již tři desítky titulů. To je úctyhodné skóre, jež jen těžko nachází konkurenci. Přitom dvacet jeho knih je dostupných už i ve zvukové podobě prostřednictvím polské větve Audioteka.com. Sám sebe autor charakterizuje jako někoho, kdo musí denně napsat alespoň patnáct stran a týdně naběhat nejméně sto kilometrů. Významnou část Mrózovy tvorby tvoří série. Z těch méně početných jde o tři trilogie: historickou (Parabellum), kriminální (Trylogia z Wysp Owczych) a politickou (W kręgach władzy). Nejrozsáhlejší sérií je zatím osmidílná „Seria thrillerów prawniczych z Joanną Chyłką“ a na paty jí dýchá „Pentalogia z Wiktorem Forstem“. Dnes představovaná kniha Nenalezená nespadá do žádné z uvedených sérií a přidává se tak k zatím devíti titulům, které stojí zcela samostatně.

Nenalezená je dle Mrózových vlastních slov inspirovaná bezpočtem případů domácího násilí páchaného na ženách po celém světě. Pravdou je, že ačkoli situací, kde se odehrává, je v ději celá řada, není autorův záměr nikdy explicitně vysloven, možná s výjimkou předzávěrečné kapitoly. Kniha jako celek je napsána z pohledu několika postav a ve své audio verzi tak dává přirozený prostor pro mužskou i ženskou roli. V den, kdy se Damian Werner chystal požádat svoji snoubenku o ruku, byli oba přepadeni. Ji před jeho očima znásilnili, jeho posléze ztloukli do bezvědomí. Když se probral, Ewa byla pryč a po příštích deset let se po ní neobjevila ani stopa. Jednoho dne ale Damianův přítel přijde se snímkem z internetu, na němž nade vši pochybnost autor fotografie Ewu nedávno zachytil. Živou a na pohled zdravou. Kde během desetiletí nepomohla policie, mohla by teď snad odvést lepší práci soukromá detektivní agentura. Jenže Damianův přítel je najednou zavražděn, spojka přidělená agenturou propuštěna a její místo zaujímá manželka a spolumajitelka společnosti RI. Rozjíždí se hon za stopami.

Z hlediska stylu není Remigiuszi Mrózovi ani překladateli Petru Vidlákovi co vytknout. Oba odvedli profesionální práci. Příběh graduje, a ačkoli je od poloviny poměrně zřejmé, kdo by mohl být kdo, podařilo se tento nedostatek autorovi překrýt poměrně dovedným uchopením paralelně běžících scén, a to jak z pohledu hlavního hrdiny, tak i ze strany manželky majitele detektivní agentury. Otázkou ovšem je, k čemu by Damian od určité fáze vývoje onu agenturu potřeboval? Brzy se totiž začne zdát, že veškerou práci odvádí sám a komunikace se spojkou mu nic užitečného nenabízí.

Tři sta dvacet osm stran tištěné předlohy je v audioknize rozčleněno do jednapadesáti stop v celkové délce trvání deseti hodin a dvanácti minut. Mužskou roli dostal ve zvukovém provedení knihy za úkol Zbigniew Kalina, známý hlavně v divadelních kruzích, případně několika epizodními rolemi v některých našich televizních seriálech. Role Damiana se zhostil s příkladnou zodpovědností a dokázal jí vdechnout nezbytný prvek věrohodnosti. V ženských přednesech dostala příležitost k realizaci Zuzana Truplová. Na rozdíl od svého kolegy měla příležitost uplatnit i schopnost změny intonace, protože její příspěvek zahrnuje hned tři různé osobnosti. I ona odvedla skvělou práci. Celkově působí realizace audioknihy svěžím a napínavým dojmem a nepochybně většinu svých posluchačů zaujme natolik, že se od ní nedokážou odpoutat.

Nenalezená je nejen první česky namluvená audiokniha Remigiusze Mróze, ale i vůbec první do češtiny přeložený titul tohoto nadějného polského autora. Dá se předpokládat, že v tak širokém portfoliu si naši nakladatelé vyberou i další vzorek, ať už to bude samostatná kniha, nebo dokonce některá ze sérií. Předpokládám, že takové rozhodnutí může ovlivnit hlavně prodejnost prvního titulu. Věřím, že Mrózovy knihy si další představení české čtenářské veřejnosti zaslouží.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNenalezená

Mróz, Remigiusz

Domino, 2018

zobrazit info o knizeNenalezená
Audiokniha

Mróz, Remigiusz

Audiotéka.cz, 2018

Napsat komentář