Příběhy odehrávající se na pozadí skutečných událostí

Co_prinasi_obycejny_zivot
Ta největší dramata často píše život sám, tak proč se jimi neinspirovat? Přesně to udělali autoři knih, které vám dnes představíme. Čtveřice příběhů v sobě misí melancholické osudy, krví psané hrůzy a chmurné události nedávné minulosti…

Nořino těhotenství s německým vojákem během druhé světové války představuje těžký prohřešek – trestem je vyhnanství. Útočiště najde na malé železniční stanici. Jednoho dne však s houkáním zastaví u nástupiště její další šance. Bude mít Nora dost odvahy se jí chopit?

Světla zimní noci

Nou vyhnali z domova a přinutili ji vzdát se svého dítěte, protože otěhotněla s německým vojákem. Žije a pracuje na malé železniční zastávce, kde jednoho dne zastaví vagon plný židovských nemluvňat směřující do koncentračního tábora. V okamžiku, který převrátí celý její život naruby, Noa bez rozmyšlení popadne jedno z dětí a uteče s ním do zasněžené noci. Útočiště nalézá u kočovného cirkusu, kde se musí naučit nebezpečnou akrobacii na visuté hrazdě, aby skryla svou pravou identitu. I přes počáteční neshody se spřátelí s akrobatkou Astrid. Když ale pravda vypluje na povrch, musí se obě rozhodnout, zda je jejich výjimečné přátelství dokáže spasit, nebo jestli tajemství, která ukrývají, vše zničí.

Autorka: Pam Jenoff
Přeložila: Petra Královcová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 142×208 mm
ISBN: 978-80-267-1257-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Světla zimní noci vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

Touhle dobou už mě budou hledat.

Zastavím se na žulových schodech muzea a opřu se o zábradlí. Bolest, ostřejší než jindy, mi projede levým bokem, který se ještě tak docela nezahojil od loňské zlomeniny. Na druhé straně třídy Winstona Churchilla, za skleněnou kupolí Grand Palais, se v soumraku růžoví březnová obloha.

Nakouknu za roh klenutého vchodu Petit Palais. Z masivních kamenných sloupů visí červený transparent vysoký dvě patra: Deux Cents ans de Magie du Cirque – dvě století cirkusové magie. Zdobí ho sloni, tygr a klaun, jejichž barvy jsou v mých vzpomínkách o tolik zářivější. (str. 7)

Stáhněte si kompletní ukázku.

O autorce

Pam-JenoffPam Jenoff se narodila v Marylandu a vystudovala historii na Cambridge. Pracovala v Pentagonu na ministerstvu obrany USA a poté na ministerstvu zahraničí. Dlouho působila na americkém konzulátu v Krakově, kde se specializovala na polsko-židovské vztahy a problematiku holokaustu. V současnosti učí práva ve Filadelfii, kde žije se svou rodinou. Její román Velitelovo děvče slavil mezinárodní úspěch a byl nominován na Quill Award. Světla zimní noci se téměř okamžitě po vydání stala New York Times bestsellerem.

Zdroj informací a fotografie: Albatros Media

————————————————

Mark Slouka je americký spisovatel českého původu, jehož rodiče emigrovali po únorové zradě do Spojených států. Ve své knize předkládá neradostnou mozaiku svého dospívání a také značně proměnlivý vztah k vlastní matce. Obojí spojuje obraz často velmi neradostného života imigrantů.

Daleko v srdci

Ve své vzpomínkové próze skládá Mark Slouka, syn českých rodičů, kteří po únorovém puči odešli do Spojených států, spletitou a často pochmurnou mozaiku svého života. Rozhodl se odhalit své nitro, použít psaní jako určitou formu terapie a strhnout závoj z dětských vzpomínek na rodiče.
Centrálním bodem memoárů je především jeho matka, která pro mladého chlapce znamenala během dospívání celý svět a po dlouhou dobu byla nejdůležitější osobou jeho života. Jak stárnul, jeho vztah k ní se proměňoval a právě tuto ambivalenci, toto přelévání mezi láskou a nenávistí, autor pozoruhodným způsobem vykresluje a vyrovnává se tak s traumaty, jež ho provázela až do dospělosti.
Slouka ve své próze citlivě, avšak nanejvýš pravdivě zaznamenal křehkost vztahu mezi matkou a jejím synem, nesnáze dospívání a často složitý život emigrantů v cizí zemi.

Autor: Mark Slouka
Přeložil: Josef Moník

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 127×201 mm
ISBN: 978-80-7260-396-1
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Daleko v srdci vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Mně se v předrevolučním Československu líbilo. Měl jsem rád tu jinakost, vůni maltové omítky a uhlí, domovní dvorky se záhony salátu a kedluben, králičí kotce nastavěné pod okapem. Měl jsem rád elektrickou vůni tramvají, opuštěné moravské lesy, do kterých jsem se vytrácel s knihou, houpací sítí a rohlíky se sýrem. Rád jsem přicházel věcem na kloub, stavěl se do fronty na chodníku, když jsem nějakou viděl, protože se dalo předpokládat, že lidé čekají na něco žádaného – třeba na pomeranče z Chorvatska nebo baterie z Polska nebo na nový překlad Procesu. Zamiloval jsem se – do dívky, ale i do země – a tak třikrát čtyřikrát za léto jsem zajel na odpoledne za prastrýčkem a pratetou, která mě při té příležitosti krmila jako vánoční prase.

Jsou pochopitelně po smrti – už tenkrát byli staří. A přestože dům patří déle než půlku lidského bytí někomu jinému, vidím ho stejně tak živě, jako by to bylo v roce 1975. (…) (str. 53)

Stáhněte si ukázku a pokračujte ve čtení.

O autorovi

Mark Slouka (1958) je americký spisovatel a esejista, syn Zdeňka Slouky, českého pub­licisty, politologa a vysokoškolského profesora, který se svou ženou emigroval po únorovém puči v roce 1948 do Spojených států. Slouka je absolventem Kolumbijské univerzity, vyučoval literaturu a tvůrčí psaní na Harvardu, Kolumbijské univerzitě a v Chicagu. Od roku 2001 přispívá do Harper’s Magazine. Sloukovy povídky a eseje se pravidelně objevují ve výběrech nejlepší americké literární tvorby a jeho knihy jsou přeloženy do šestnácti jazyků. Mimo jiné napsal povídkový soubor Ztracené jezero (1998, česky 2002) a nejnověji All That Is Left Is All That Matters (2018). Je také autorem románů Viditelný svět (2007, česky 2008) a Brewster (2013).

Zdroj informací: Prostor

————————————————

Mladá novinářka Samantha zabředá do nebezpečného pátrání po osudu nezletilých matek a jejich potomků v Domově svaté Markéty. Jak vyplouvají děsivá tajemství na povrch, musí pokládat čím dál tím nepříjemnější otázky. Bude ta poslední otázkou života a smrti?

Nechtěné

Srdcervoucí zpráva z minulosti, mladá žena vězněná v útulku, záhada čekající na rozluštění…
Dopis, který nachází novinářka Samantha v domě své babičky, otevře Pandořinu skříňku tajemství a lží a dotkne se její vlastní rodiny těsněji, než by kdy čekala. Nezletilá těhotná Ivy je v zimě roku 1956 odeslána do Domova svaté Markéty, útočiště svobodných matek na jihu Anglie provozovaného řádovými sestrami, aby zde porodila. Její dcerka je hned po narození předána k adopci. Ivy však Domov nikdy neopustí.
O šedesát let později narazí novinářka Sam na svazek dopisů, v nichž Ivy žádá svého milence, aby jí pomohl uniknout ze svaté Markéty dřív, než bude pozdě. S tím, jak Sam postupně z útržků skládá dohromady tragický příběh Ivy, vyplouvají na povrch strašlivá tajemství z minulosti Domova svaté Markéty. Co se stalo s Ivy, její dcerkou a stovkami dalších zde narozených dětí? Co spojuje množství tajemných náhlých úmrtí v oblasti? A proč ti, kdo v Domově pracovali, mají nemalý zájem na tom, aby pravda nikdy nespatřila světlo světa?
Sam odhaluje hrozivé lži, které jako pavučina obklopují Domov svaté Markéty, a během svého pátrání překvapivě nahlédne i hluboko do vlastní rodinné historie a je postavena před nepříjemnou pravdu o sobě.
Emily Gunnisová jako rozená vypravěčka buduje příběh, jehož neuvěřitelnou zápletku založenou na historické skutečnosti i svižně ubíhající děj ocení především čtenáři románů Kate Mortonové.
Příběh odkazuje na problematickou historii tzv. Magdaleniných prádelen, církevních útulků pro padlé ženy, zakládaných od poloviny 19. století ve Spojeném království a Irsku pro ženy živící se prostitucí. Postupně se tam ale dostávaly i svobodné matky, zneužívané nebo jakkoli problémové dívky, často nedobrovolně a na žádost vlastní rodiny. Některé tu strávily rok, jiné zde zůstaly uvězněné do konce života. Poslední Magdalenina prádelna byla uzavřena v roce 1996.

Autorka: Emily Gunnisová
Přeložila: Veronika Kratochvílová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-576-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nechtěné vydalo nakladatelství Metafora.

Ohlasy na knihu

Nechtěné jsou žhavý debut roku 2018…, román kombinující tajemnou a napínavou zápletku se silným emociálním jádrem… Poutavý, uchvacující, neuvěřitelně čtivý, srdceryvný. Jakmile jednou uslyšíte tento příběh, už nikdy na Nechtěné nezapomenete.

- Headline.co.uk

————————————————

K nejvýznamnějším představitelům populární skupiny Beatles patří John Lennon. Jaký byl tento legendární zpěvák na sklonku svého života i kariéry? Odpověď dostanete zabalenou do ironického nadhledu, vlastnímu jak vypravěči, tak i samotnému Lennonovi.

Broukobol

Broukobol se točí kolem postavy Johna Lennona, člena legendární britské kapely Beatles. Zachycuje bývalého Brouka v roce 1978, na sklonku života i kariéry, a splétáním fikce a faktu vytváří jakýsi portrét umělce v neplodných letech. Je to ovšem portrét komicky zatížený osobností vypravěče. Ten se při svém putování v Lennonových stopách vypravuje do tajemných míst – včetně jednoho pustého západoirského ostrova –, v nichž je zvláštním způsobem polapena minulost: lze ji tam odkoukat a odposlouchat, a tak ji znovu prožít. Broukobol je vlastně polyfonní skladba v próze, nahrávka koncertu odposlechnutých hlasů – včetně mistrně zachyceného hlasu samotného Lennona.

Autor: Kevin Barry
Přeložila: Alena Dvořáková

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-257-2550-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Broukobol vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Kevin Barry (1969) se narodil v Limericku, ale žil leckde – v Corku, Santa Barbaře, Barceloně, Liverpoolu… nakonec ho ale už unavovalo pořád stěhovat celou svou knihovnu z místa na místo a usadil se na severozápadě Irska v malebném městečku Sligo. Začínal jako sloupkař v deníku Irish Examiner, knižně debutoval v r. 2007 sbírkou povídek There Are Little Kingdoms (Přece existují malá království) a v r. 2011 mu vyšel román U nás v Bohane (City of Bohane) za který získal International Dublin Literary Award (dříve The International Impac Dublin Literary Award) a Evropskou cenu za literaturu. Po další sbírce povídek Dark Lies the Island (Temně se táhne ten ostrov) mu v r. 2015 vyšel zatím poslední román Beatlebone popisující marné pokusy Johna Lennona dostat se na svůj ostrov u pobřeží Irska, kde by rád strávil pár dní v klidu a o samotě, případně si trochu zakřičel. Beatlebone byl oceněn Goldsmithovou cenou, udělovanou dílům, která významně rozšiřují možnosti románové formy.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvětla zimní noci

Jenoff, Pam

Motto, 2018

zobrazit info o knizeDaleko v srdci
Memoáry

Slouka, Mark

Prostor, 2018

zobrazit info o knizeNechtěné

Gunnisová, Emily

Metafora, 2018

zobrazit info o knizeBroukobol

Barry, Kevin

Argo, 2018

Napsat komentář