V hlavní roli ženy

ZenaSKnihou
Podzim je v plném proudu, odpočatost z letní dovolené už dávno vyprchala ve stresu prvních týdnů školy a my se vrátili do rutiny pracovních dnů. Není lepšího odreagování, než si najít chvíli času na nenáročnou četbu. Knihy, které si dnes představíme, odlehčí vaší mysli i vašemu srdci.

Dobrým způsobem na odreagování může být virtuální výlet do prosluněné Itálie. Světově známá italská spisovatelka Elena Ferrante v románu Tíživá láska však poukazuje i na některé problematické stránky této přímořské země. Jak se Delia vyrovná s genderovými předsudky, které na ni čekají v rodné Neapoli?

Tíživá láska

Autorka: Elena Ferrante
Přeložila: Alice Flemrová

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 122×198 mm
ISBN: 978-80-7260-395-4
Doporučená cena: 247 Kč

Knihu Tíživá láska vydalo nakladatelství Prostor.

V prvním románu Eleny Ferrante, autorky celosvětového bestselleru Geniální přítelkyně, se hlavní hrdinka Delia vrací do rodné Neapole, aby dala do pořádku záležitosti své zesnulé matky Amalie. Autorka v próze tematizuje problematický vztah italských žen a jejich dcer, které musí ustupovat do pozadí před svými otci a bratry. Delia se po nejasné smrti matky, nalezené spoře oděné na pobřeží, snaží posbírat poslední střípky jejího života a rekonstruovat nejasné vzpomínky na své dětství. Ferrante svým románem otevírá svět symbolů, svět, v němž hlavní roli hraje hledání a nalézání – ztraceného vztahu s matkou i k sobě samé.

Ukázka z knihy

Máma se utopila v noci 23. května, na moje narozeniny, v moři naproti lokalitě nazývané Spaccavento, pár kilometrů od Minturna. Právě v těch místech jsme si na konci padesátých let, to s námi otec ještě žil, pronajímali v létě pokoj v jednom venkovském stavení a celý červenec nás všech pět spalo na několika málo rozpálených metrech čtverečních. My holky jsme si každé ráno vypily čerstvé vejce a po pěšinách z hlíny a písku jsme se vydaly zkratkou mezi vysokým rákosím koupat se v moři. Tu noc, co máma umřela, slyšela majitelka toho stavení, která se jmenovala Rosa a už překročila sedmdesátku, jak někdo klepe na dveře, ale neotevřela, protože se bála zlodějů a vrahů.

Máma nastoupila do vlaku do Říma o dva dny dřív, 21. května, ale nikdy tam nedojela. Poslední dobou ke mně jezdila na pár dní alespoň jednou měsíčně. Nebyla jsem ráda, že ji slyším chodit po bytě. Probouzela se za svítání, a jak byla zvyklá, vycídila od podlahy ke stropu kuchyň i obývák. Pokoušela jsem se znovu usnout, ale nešlo mi to: ležela jsem ztuhlá pod přikrývkou a měla pocit, že mě tím horlivým smejčením proměňuje v holčičku ve vrásčitém těle. Když mi přinášela kávu, schoulila jsem se ke straně, aby se mě ani nedotkla, až si sedne na pelest. Její družnost mi lezla na nervy: chodila nakupovat a navazovala přátelství s prodavači, se kterými jsem za deset let prohodila sotva dvě slova; procházela se po městě se svými náhodnými známostmi; stávala se kamarádkou mých přátel, kterým do kolečka vykládala stále stejné historky ze svého života. Já jsem se k ní dokázala chovat jenom rezervovaně a neupřímně.

Přečtěte si online celou ukázku z této knihy.

O autorce

Elena Ferrante je pseudonym známé italské spisovatelky a překladatelky Anity Rajaové, která se narodila v roce 1943 v Neapoli. Ve svých dílech se autorka zabývá především osudovými událostmi ženských postav, které je ovlivní v lásce, přátelství, v přijetí sebe sama, a také svého okolí. Mezi její předchozí romány patří například Geniální přítelkyně a Příběh nového jména.

Zdroj: knihydobrovsky.cz

————————————————

Z Itálie se přenášíme do naší domoviny – Eda Kriseová nám bude vyprávět romantické příběhy, které propojuje Park lásky, místo radosti i smutku.

Mezi pannou a babou

Autorka: Eda Kriseová

Počet stran: 276
Vazba: vázaná
Formát: 108×180 mm
ISBN: 978-80-7252-740-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mezi pannou a babou vydalo nakladatelství Práh.

Lyrická novela o jedné generaci žen. O jejich láskách, naplněných tužbách i nevítaných neštěstích, při nichž duše žasne, kam se tělo žene, i tělo strádá, když ho duše opouští. Agnes, Žofie, Káťa – jiná doba, jiné společenské okolnosti, ale jejich lásky se podobají. V partnerech zákonných i mileneckých.
Eduard, Emanuel, Daniel. Životní cesty těchto žen osudově poznamenává Park lásky, místo romantických dostaveníček, kde láska vzplane, ale i zhyne, někdy lhostejně otálí a čeká na toho, kdo se chytí do jejích tenat. A tak příběhy, které nám autorka vypráví, a jejich podoby mají své otisky v době dnešní i minulé. Stále stejná touha, žádostivost a zklamání.

O autorce

Eda Kriseová je česká novinářka a spisovatelka. Je členkou PEN klubu, Obce spisovatelů, Kafkovy společnosti a správní rady Nadace Central and Eastern European Book Project v Amsterodamu. Začínala jako reportérka, její reportáže byly velmi často z exotických zemí. S vlastní literární tvorbou začala až po roce 1972, kdy ji bylo znemožněno pracovat v oboru žurnalistiky. Mezi další díla autorky patří například životopisná kniha Václav Havel nebo spirituálně laděná autobiografie Duši, tělo opatruj.

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

Poslední kniha trochu vybočuje z řady: místo romantického příběhu nás čeká fantazijní svět, ve kterém dívky získávají zvláštní schopnost vytvářet ve svém těle elektrickou energii. Nový fantasy román Napětí si klade otázku, jak by vypadal svět, kterému by místo mužů vládly ženy? Posuďte samy, jak se odpověď Naomi Aldermanové liší třeba od té, kterou ve svém slavném románu Herland prezentovala jedna z prvních feministek Charlotte Perkins Gilman.

Napětí

Autorka: Naomi Aldermanová
Přeložila: Barbora Punge Puchalská

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 160×212 mm
ISBN: 978-80-257-2584-9
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Napětí vydalo nakladatelství Argo.

Všechno začíná jiskrou – dospívající dívky mezi 14 a 15 lety v sobě objevují schopnost vytvářet v těle elektrickou energii a výboji z prstů si vynucovat poslušnost, v horším případě i mučit nebo zabíjet. Chlapci jsou kvůli bezpečnosti izolováni v chlapeckých školách. V některých částech světa propukají krvavé revoluce. Dívky se v používání elektrického napětí zdokonalují a probouzejí tuto schopnost i ve starších ženách. Jak by svět vypadal, kdyby se moc přesunula z rukou mužů do rukou žen? Kdyby po celém světě zavládl matriarchát a přestaly platit klasické genderové stereotypy? Odpovědi na tyto otázky dává Naomi Aldermanová ve svém posledním románu Napětí, mnohoznačném a barvitě psaném textu na pomezí sci-fi, dystopie a thrilleru, v němž je výchozí situace promyšlena do důsledků: ženy zneužívají své sexuality, muži se stávají oběťmi a radikálně se mění celkové paradigma a fungování společnosti.

Ukázka z knihy

Moc má vždycky stejný tvar, a to tvar stromu. Hlavní kmen se od kořene ke špičce rozvětvuje a košatí do stále se tenčících a zvídavějších úponků. Moc svým tvarem připomíná obrys živého tvora, který se rozpíná a vyhání jemné výhonky stále dál a dál.

Je to tvar řek, které tečou do oceánu – z tenkých pramínků se stávají potůčky, z potůčků říčky, z říček dravé řeky, jejichž mocný proud nabírá na síle a valí se stále mohutněji vpřed, než se vrhne napospas obří mořské síle.

Je to tvar blesku, který udeří z nebe do země. Klikatá trhlina na obloze se promění ve vzor na kůži nebo v zemi. Tytéž osobité vzory vznikají, když elektrický proud zasáhne kus akrylu. Vysíláme elektrický proud do série systémových obvodů a rozvodů, ale elektřina touží po tvaru živého tvora, kapradiny či holé větve. Udeří v jádru a odtud se dere ven.

Ten samý tvar bují i v nás samotných, naše vnitřní stromy spletené z nervů a cév. Ústřední kmen, z něhož se oddělují další a další kanály. Signály se přenáší z konečků prstů do míchy a dál do mozku. Máme v sobě elektřinu. Její síla prochází naším tělem stejně jako v přírodě. Děti moje, neděje se tu nic, co by nebylo v souladu s přírodním zákonem.

O autorce

Naomi Aldermanová se narodila roku 1974 v Londýně. Už jako malá se těžko vyrovnávala s podřízenou rolí žen v židovské komunitě. Vystudovala filozofii, politologii a ekonomii na Oxfordské univerzitě a tvůrčí psaní na Východoanglické univerzitě v Norwichi. Pracovala jako scenáristka pro počítačové hry Perplex City a Zombies, Run! Debutovala kontroverzním románem Disobedience (2006) o životě v dusivé komunitě newyorských Židů, následovaly knihy The Lessons (2010) a The Liars’ Gospel (2012). Celosvětovou pozornost si však vysloužila románem Napětí (The Power, 2016), dystopií popisující svět, v němž mladé dívky zničehonic získají schopnost vysílat z konečků prstů elektrické výboje. Knihu zaštítila jako mentorka Margaret Atwoodová a mezi oblíbenými knihami za rok 2017 ji zmínil Barack Obama. Autorka za ni též získala prestižní britskou cenu Baileys Women’s Prize for Fiction.

Zdroj: kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž naleznete mnohé zajímavé knihy.

Jaká je vaše oblíbená kniha s ženou v hlavní roli? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTíživá láska

Ferrante, Elena

Prostor, 2018

zobrazit info o knizeMezi pannou a babou

Kriseová, Eda

Práh, 2018

zobrazit info o knizeNapětí

Aldermanová, Naomi

Argo, 2018

Napsat komentář