Pojďte pátrat, pojďte se bát

Tipy_kdyz krimi pisi zeny
Dnešním knižním tipům nechybí vzrušení ani znepokojivá a strašidelná atmosféra. Těšte se na detektivní povídky, romány i thrillery, které se krásně hodí k podzimnímu období.

Thriller Nikomu by neublížil budete mít problém odložit. Pohltí vás natolik, že jej stačíte přečíst za jediný den.

Nikomu by neublížil

Autorka: Cathrine Burns
Přeložila: Lenka Faltejsková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-672-6
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Nikomu by neublížil vydalo nakladatelství Alpress v edici Klokan.

Marion žije s dominantním bratrem Johnem v rozpadajícím se domě po rodičích. Stará panna, která ještě spí s plyšovým medvídkem, je na něm zcela závislá. Když bratr skončí s infarktem v nemocnici, musí Marion čelit tomu, před čím celou dobu zavírala oči. Před tím, co se dělo ve sklepení. Zdá se, že John není jediný, kdo skrýval svou temnou stránku.

 

Ukázka z knihy

Výkřik se vydral jako bílý pták z hlubin sklepení a uvízl uvnitř Marioniny hlavy. Třepotal křídly v prostorách její lebky a Marion se divila, jak se dostal skrze tři poschodí velkého bytelného domu až do jejího zaprášeného podkrovního pokojíku. Pokud se výkřik dokázal dostat až k ní, jistě si našel cestu i jinam: k Judith z vedlejšího domu nebo ke starému panu Weinbergovi, který v časných ranních hodinách s oblibou venčil svého trpasličího špice na Grange Road. Z ležení na boku Marion rozbolela kyčel, proto se přetočila na záda, v této poloze se ale pro změnu ozývala kolena. Povlak se shrnul do nohou postele a vlněná deka škrábala, když se však Marion odkryla, dala se do ní zima. Snažila se nepřemýšlet o tom, proč ten člověk vykřikl a jaké to asi je dole ve sklepě uprostřed noci. Nemysli na to, nabádala sama sebe, jinak se zblázníš jako prateta Phyllis. Pošlou tě tam, kde mají mříže na oknech, a jíst budeš plastovou lžící. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

V následujícím detektivním románu Ruth Wareové vyplouvá na povrch temné tajemství čtyř kamarádek ze školy. Místy strašidelný děj vás chytne od prvních stránek. Mnoho zvratů a překvapení nadchne nejen fanoušky Agathy Christie.

Hra na lháře

Autorka: Ruth Ware
Přeložila: Věra Klásková

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 157×232 mm
ISBN: 978-80-7335-535-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Hra na lháře vydalo nakladatelství Leda.

HRA NA LHÁŘE MÁ JEDNODUCHÁ PRAVIDLA: VYSLOV LEŽ! – NA SVÉM VÝMYSLU TRVEJ! – NENECH SE NAČAPAT! V chladném červnovém ránu se na anglickém pobřeží prochází kdosi z místních lidí se psem. Zvíře vyhrabe věc, kterou jeho paní zpočátku považuje za trouchnivou větev, po chvíli ale zjistí, že se jedná o cosi podstatně zlověstnějšího. Hned nazítří dostanou tři mladé ženy žijící v Londýně – Fatima, Thea a Isa – textovku, kde stojí pouze dvě slova: „Potřebuju tě!“ Isa a její kamarádky kdysi v internátní škole hrávaly takzvanou hru na lháře: vykládaly smyšlené historky spolužačkám, učitelkám a vlastně kdekomu. Jenomže jejich poťouchlá zábava se neobešla bez následků, a tak dívky vyloučili ze školy. Po téměř dvou desetiletích je volá zpět Kate, poslední ze čtveřice nerozlučných přítelkyň. Nebude to ale sentimentální setkání po letech. Roky bájného lhaní si vyžádaly svou daň a teď je třeba uvést věci na pravou míru – hra na lháře má totiž ještě tahle dvě pravidla: NIKDY SI NELŽEME NAVZÁJEM! – POZNEJ, KDY S LHANÍM PŘESTAT!

 

Ukázka z knihy

Je pozdě. Se smíchem a nadáváním, protože si o třísky shnilého mola rozdíráme holeně, jsme se vysoukaly z vody a ručníkem si vysušily vlasy a tělo pokryté husí kůží. Fatima, která jen vrtěla hlavou nad tím, jak je pitomá, se převlékla z mokrých šatů a teď v pyžamech a županech ospale poleháváme na Kateině ošoupaném kanapi – jsme jen spleť unavených končetin a měkkých, opraných hadrů, která klevetí, vzpomíná, vykládá si staré historky: A pamatujete se, jak…
Fatima si nechala mokré vlasy volně, a když jí takhle splývají kolem tváře, vypadá mladší, je mnohem blíž té dívce, jíž kdysi bývala. Těžko uvěřit, že má manžela a dvě děti. Když ji tak pozoruju, jak se směje čemusi, co řekla Kate, hodiny stojící u zdi dvakrát slabě odbijí a Fatima se na ně podívá. (str. 80)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ruth Ware

Ruth Ware vyrostla v Lewes ve východním Sussexu. Po absolvování manchesterské univerzity žila v Paříži, poté se vrátila do Británie. Vystřídala různá zaměstnání, pracovala jako servírka, lektorka angličtiny nebo tisková mluvčí. V současné době žije s manželem a dvěma dětmi v severním Londýně. Jako dítě s oblibou četla klasické detektivky – od Agathy Christie a Dorothy Sayersové až po Josephine Teyovou –, takže se není co divit, že se v dospělosti k detektivním románům vrátila, tentokrát však jako autorka. Její debut Všude kolem černý les, který se stal bestsellerem Sunday Times a New York Times, vydalo v českém překladu nakladatelství Leda v roce 2016. Neméně úspěšný je i další román Ruth Ware Žena z kajuty č. 10 (Leda 2017).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Leda.

————————————————

Ožívá stará hrozba pohřbená v ledu! V dobrodružném Kříži Romanovců vás čeká boj s časem a nebezpečným virem, drahocenný kříž princezny Anastázie a zloději pokladů.

Kříž Romanovců

Autor: Robert Masello
Přeložili: Petr Holčák, Zdeněk Kárník, Marie Rákosníková

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 155×238 mm
ISBN: 978-80-7363-916-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Kříž Romanovců vydalo nakladatelství Dokořán v edici Mimo edice.

Na severním pobřeží Aljašky, na dohled od Sibiře, vyplavilo moře rakev s mrtvolou Rusa, který zemřel na španělskou chřipku v roce 1918. Hrozí, že chřipkové viry, jež tehdy zabily víc lidí než celá světová válka, zůstaly aktivní a mohou způsobit globální katastrofu. Bývalý vojenský epidemiolog Frank Slater má vést vojenskou operaci s úkolem prozkoumat hřbitov osady ruských uprchlíků na malém ostrově u aljašského pobřeží a zajistit útes s hřbitovem před dalším rozpadem, aby nedošlo k novému vzplanutí epidemie. Drsné listopadové počasí u Beringova moře Slaterovi práci neulehčuje, navíc se do hry zapojí drobní zlodějíčci z blízké inuitsko-bělošské osady. Těm padl do rukou drahocenný, smaragdy vykládaný stříbrný kříž, věnovaný legendárním mnichem Rasputinem princezně Anastázii na ochranu před silami zla, a navzdory probíhající vojenské operaci vyrážejí na nebezpečný ostrov s cílem vykopat další poklady. Podaří se Slaterovi a půvabné inuitské starostce zabránit celosvětové katastrofě? Kudy se dostal Rasputinův kříž až na Aljašku? Jak přežila princezna masakr carské rodiny v Jekatěrinburgu?

 

Ukázka z knihy

„Sergeji, neumírej,“ opakovala dívka a otočila se ve člunu. „Zakazuji ti umřít.“ Marně doufala, že se jí nezlomí hlas.
Když se k němu pokusila natáhnout, uhnul se, smrtelně bledé prsty stále semknuté okolo kormidelní páky.
„Ne, ne,“ řekl a s hrůzou se odtáhl. „Nedotýkej se mě.“ Měl divoké oči, na neoholené tváři skvrny od krve a mořské pěny. „Tam musíš plout,“ řekl a ukázal roztřeseným prstem přes příď lodi. „Tam!“ řekl a nutil Anu – tvrdohlavou pubertální dívku, kterou v životě nikdy nepotkala větší zodpovědnost než vybírání šatů – aby se otočila a udělala, co jí nařizoval jen o pár let starší kluk z vesnice.
Neochotně se podívala za sebe, nad hlavou jí šustily cáry roztrhané plachty, a uviděla, že v dálce za oblakem mlhy vystupuje z moře nejasný obrys tmavého a zlověstně vyhlížejícího ostrova. Z člunu vypadal jako sevřená pěst s náramkem z šedivé mlhy. Ana nikdy neviděla tak nepřívětivý pohled. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Robert Masello

Robert Masello je americký novinář, dramatik a spisovatel. Jako novinář napsal několik set článků na nejrůznější témata do předních amerických časopisů, je autorem 15 knih, a to jak z oblasti krásné literatury, tak literatury faktu. Jeho literární tvorba byla přeložena do mnoha světových jazyků a získala řadu cen. Kromě toho i přednášel literaturu na řadě prestižních univerzit. Žije v Santa Monice v Kalifornii. Některé z jeho knih patří mezi naprosté bestsellery. Jeho hlavními žánry jsou historické romány a příběhy o nadpřirozených jevech. Česky zatím vyšly jeho knihy Vigilie (2009), Bestiář (2009, dotisk 2012) a Krev a led (2010), z beletrie dále napsal The Medusa Amulet (2011), The Romanov Cross (2013), Private Demons (2014), The Einstein Prophecy (2015), The Jekyll Revelation (2016) a The Night Crossing (2018).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

————————————————

Podfuk v Marseille je po Podfuku jako víno druhým dílem série s postavou Sama Levitta. Vtipný a strhující příběh má spád a pohladí chuťové buňky vyprávěním o francouzské kuchyni.

Podfuk v Marseille

Autor: Peter Mayle

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-2592-4
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Podfuk v Marseille vydalo nakladatelství Argo.

Marseille… je to zvláštní místo, založené před více jak šestadvaceti stoletími, dříve než Paříž začali nazývat Paříž. A ve srovnání s ní je rozlohou Marseille dvojnásobná a po celém pobřeží zastavěná. Snad s výjimkou jedné kouzelné zátoky jménem Anse des Pecheurs. A proč se tam nestavělo? Celé generace místních politiků, lobistů, stavitelů a investorů se hádaly, bily se a vedly spory. Byly tu úplatky a protiúplatky a snad i jedna vražda. Nepřipomíná vám to něco? Teď ale konečně došlo k rozhodnutí stavět a vyhlásit výběrové řízení, do něhož se jako pozorovatelé s nadhledem a humorem oblíbeného spisovatele můžeme společně podívat…

 

Ukázka z knihy

Sam se sám sebe zeptal, jak asi by se člověk Philippova formátu uplatnil v Kalifornii.
Vrátil se ke své prezentaci. Byl s tím takřka hotov, až na jednu důležitou maličkost. kde by k tomu mělo dojít? Měl k tomu jeden nápad, ale mírně složitý, a sám to nebyl schopen zorganizovat. Zvedl telefon a zavolal Reboulovi.
„Francisi, myslím, že bychom se měli sejít. Rád bych, aby ses podíval na tu prezentaci, a mám k tomu jeden nebo dva nápady, které bych si rád na tobě vyzkoušel. Měl bys dnes později na chvilku čas?“
Ozvalo se zašustění papírů, jak si Reboul listoval ve svém diáři. „Měl bych mít čas mezi čtvrtou a šestou dnes odpoledne. Ale, Same, musíme být opatrní, aby nás nikdo nezahlédl spolu. Marseille je plné zvědavých lidí, kteří pak mají o čem mluvit.“

 

Peter Mayle

Peter Mayle (1939–2018) byl jedním z nejznámějších současných anglických spisovatelů. Dlouho žil v USA a pracoval v reklamní agentuře, poté se stal novinářem, publicistou a spisovatelem na plný úvazek. Koncem 80. let 20. století se přestěhoval do Francie s odhodláním napsat román. Výsledkem jeho snah se stala kniha Rok v Provenci, která mu přinesla mezinárodní úspěch a získala řadu ocenění. Postupně následovaly další úspěšné knihy, které byly přeloženy do více než dvaceti jazyků, česky vyšly např. Navždy Provence!, Hotel Pastis, Psí život, Znovu Provence, Podfuk jako víno, Dobrý ročník, Francouzské hodokvasy, Tajnosti francouzského pekaře a Podfuk na Korsice. Kniha Rok v Provenci se stala předlohou pro TV seriál, román Dobrý ročník pro romantickou filmovou komedii. Rok v Provenci vyvolal takovou vlnu popularity a s ní související ztrátu soukromí, že Mayle musel Francii na přechodnou dobu opustit. Když se později se svou ženou a psy opět vrátil do provensálského Luberonu, jeho přesnou adresu znali jen jeho nejbližší sousedé. Od roku 2002 byl nositelem řádu Rytíř Čestné legie, jehož udělením francouzská vláda ocenila Mayleho přínos pro kulturu a Francii. Zemřel v Provence.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Na závěr tu máme pět povídkových příběhů o svérázném detektivovi, jimž nechybí humor ani šmrnc. Obálku připravila Karolína Talmanová.

Detektiv

Autor: Luboš Polívka

Počet stran: 138
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7389-172-5
Doporučená cena: 280 Kč

Knihu Detektiv vydalo nakladatelství Alfa-Omega.

Pět případů svérázného a hlavně samozvaného detektiva, který se za časté asistence dvou kriminalistů, alkoholu a silných analgetik snaží dostat z role životního luzra. Na své cestě se setká s okultismem z Haiti, Williamem Goatem i samotnou Smrtí. Osobitý autorův humor i překvapivé, někdy nonsensové záběry i závěry, okoření detektivní téma na sebe navazujících povídek.

Ukázka z knihy

SRDEČNÉ POZDRAVY Z HAITI

Kapitán Kašmír seděl ve své kanceláři a nivě hleděl do modrých očí své ženy. Těšil se na její lasagne, na svou pohovku, pivo a fotbal v televizi. Počasí bylo tak teplé, a tak si může před žvancem zajít na koníčky. Procházka mu udělá dobře: paráda, jeho žena má přesčas – což je ještě lepší. Natáhl svou línou paži a sklopil vystavenou fotografii své manželky Evy (ještě předtím jí poslal vzdušný polibek) – ze všeho nejvíc se těšil na to, že její modré oči dnes – až do večera – neuvidí. Zaznamenal pohyb v kancelářích. Za prosklenými dveřmi se k němu blížil podporučík Vondráček. Vytáhlý chlapík si rukou přičísnul vlasy, s hnědými deskami na prsou a omluvným úsměvem na tváři zaklepal na dveře kanceláře svého šéfa.

 

Luboš Polívka

Luboš Polívka (1987) je rodák z malé vesničky na Tachovsku, nyní žijící v Plzni. V debutu Detektiv představil svůj groteskně-realistický, civilně fantaskní styl v pěti povídkových příbězích. Román Lék pro sebevrahy zabrnkal na vážnější notu autorova nitra. Svět podle Goata je souborem deseti povídek napříč žánry, ve kterých se vydáváme od středověku po budoucnost, od komedie po krimi a od věku jinošství až po posmrtný život. V budoucnu se chystá pokračování Detektiva s názvem Salašník.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství E-knihy jedou.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete zajímavé knížky za výhodné ceny.

Zaujaly vás dnešní detektivní a napínavé tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNikomu by neublížil

Burns, Cathrine

Alpress, 2018

zobrazit info o knizeHra na lháře

Ware, Ruth

Leda, 2018

zobrazit info o knizeKříž Romanovců

Masello, Robert

Dokořán, 2018

zobrazit info o knizePodfuk v Marseille

Mayle, Peter

Argo, 2018

zobrazit info o knizeDetektiv

Polívka, Luboš

Alfa-Omega, 2016

Napsat komentář