Humor v literatuře

knihacaj
Máme tu podzim. Listí zlátne, školní rok je v plném proudu, děti vyhlížejí nejbližší prázdniny a nám bude nejlépe doma v křesle a s knihou, která na chvíli odvede pozornost a příjemně nás pobaví. Dnešní tipy představují hned tři tituly, které vám vykouzlí úsměv na tváři, i když venku prší.

Pan farář má krizi je příjemné počtení o trápeních kněze, který po letech služby ztratil ideály o svém povolání a musí čelit realitě každodenního života. Jemný humor francouzského spisovatele byl na domácí půdě přijat nadmíru dobře, nyní byla kniha Jeana Merciera přeložena do češtiny.

Pan farář má krizi

Autor: Jean Mercier
Přeložila: Veronika Matiášková

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 115×190 mm
ISBN: 978-80-7566-070-1
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Pan farář má krizi vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Otec Benjamin, farář z francouzského maloměsta, přichází postupně o všechny iluze spojené se svým kněžstvím. Původně chtěl studovat Bibli, získávat lidi pro Ježíše Krista a předávat jim radostnou zvěst. A čemu po letech dennodenně čelí? Dvěma rozhádaným ženám, jež se starají o květinovou výzdobu kostela. Petici věřících, protože si některé z nich dovolil požádat, aby přišli ke zpovědi. Vyčerpávajícímu schůzování a papírování i stěží skrývanému pohrdání…
Jak z tohoto vězení ven? Prostě se jednoho dne vytratí z dosahu všech. Co přesně podnikne? A co to udělá s jeho okolím?
Svěží, čtivý, místy velmi napínavý příběh se stal ve Francii bestsellerem. Tisíce čtenářů zaujal autorův inteligentní humor, jeho laskavá i krutá ironie a šokující otevřenost, s níž odkrývá existenciální problémy kněží v dnešním světě. Knížka otřese naším pohledem na církev a na to, co je v ní podstatné…

Ukázka z knihy

„Víš, cítil jsem se hrozně pošpiněný. Ta zpovědnice je jako kus mého vlastního těla. Nikdy by mě nenapadlo, že zajdou tak daleko…“ Benjamin se sklenkou červeného vína v ruce právě dovyprávěl o svém strašlivém objevu spolubratru Julienu Pottierovi, jednomu z mála kněží v diecézi, kterého považuje za přítele. Hned jak vyčistil zpovědnici, zavolal mu, aby mu o incidentu řekl, a zeptal se ho, jestli se u něj může stavit a trochu se uklidnit. Julien měl naštěstí čas.

Tento kněz, o nějakých patnáct let mladší než Benjamin, představuje mladou generaci katolíků, kteří jsou uvolnění a jistí ve víře, zářící a šťastní, že svědčí o Kristu. Jeho charismatická osobnost přivedla monsignora Vignona k tomu, že jej jmenoval svým zástupcem pro evangelizaci. Během své formace se stejně jako Benjamin specializoval na biblistiku, takže si už stihli vzájemně napůjčovat mnoho knih ze svých knihoven. Julien začal psát práci o proroku Jeremiášovi. Benjamin obdivuje energii a moudrost, jež k němu přitahuje mnoho mladých, kteří hledají náročné duchovní vedení. Julien nemá žádnou konkrétní farnost, ale Benjamin mu jeho pozici, která nepodléhá teritoriální hierarchii, skoro závidí. Nemusí urovnávat spory mezi lidmi, nepodléhá rutině, je v kontaktu s hnutími a dynamickými proudy v církvi. Také tajně trochu žárlí na to, jak snadno, ještě snadněji než on, Julien slouží liturgii a jak se chová k tradici. Někdy dokonce nosí sutanu. To Benjamin měl po svém svěcení před pětadvaceti lety problém nosit kolárek. V té době způsobovaly vnější znaky kněžství některým křesťanům infarkt. Často si říká, že jeho mladí kolegové si neuvědomují, jak snadné je pro ně přijmout svou identitu na rozdíl od poloviny devadesátých let, kdy on vyšel ze semináře. A o kolik lehčí je pro dnešního mladého kněze být osobností. Být sám sebou – takový luxus!

Celou ukázku naleznete přímo na stránkách Karmelitánského nakladatelství.

O autorovi

Jean Mercier (* 1964), novinář a spisovatel, od roku 1999 pracuje ve francouzském katolickém týdeníku La Vie. V roce 2014 vydal knihu věnovanou kněžskému celibátu: Kněžský celibát – církevní nauka, kterou je třeba změnit? (Célibat des prêtres, la discipline de l’Eglise doit-elle changer?) Jeho první román Pan farář má krizi (Monsieur le curé fait sa crise, 2016) se stal ve Francii bestsellerem.

Zdroj: ikarmel.cz

————————————————

Humorný román Květiny nejen pobaví, ale zároveň i zahřeje u srdce. Afonzo Cruz v něm vypráví příběh dvou mužů, které osud naprosto nečekaně přivedl k sobě a oni se vydávají po stopách ztracené paměti jednoho z nich. Co v minulosti naleznou, budete muset zjistit s knihou v ruce.

Květiny

Autor: Afonso Cruz
Přeložila: Marie Havlíková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-257-2388-3
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Květiny vydalo nakladatelství Argo.

V knize Květiny se jako puzzle skládá nevšední příběh přátelství dvou mužů: pan Ulme přišel ztrátou paměti po aneuryzmatu o vzpomínky z minulosti a kvůli degenerativní chorobě nemá ani budoucnost. Přesto životní moudrostí a citlivostí vyburcuje z letargie svého sebestředného souseda novináře (vypravěče), jenž díky rozhodnutí vrátit Ulmovi jeho minulost najde sám sebe. Při pátrání narazí na řadu poutavých životních příběhů jako je osud Ulmovy první lásky Margaridy Floresové s její zkušeností umělkyně v období diktatury i porevolučním. Květiny jsou knihou závažných témat i svěžího humoru.

O autorovi

Afonso Cruz (*1971) vystudoval lisabonskou Akademii výtvarných umění a Ústav výtvarných umění v Madeiře. Jako spisovatel debutoval r. 2008, r. 2012 získal Cenu Evropské unie za literaturu za román Kokoschkova loutka. Řadu prestižních cen získala i jeho další díla: román Boží tělo – dobrodružství Conrada Fortese a Loly Benitesové (2011), Encyklopedie světového příběhu (2009), Knihy, které pohltily mého otce (2011), Lidský rozpor (2011) a Ježíš Kristus pil pivo (2012). Roku 2014 získal za dílo Kam jdou deštníky (2013) Cenu autorů za nejlepší beletristickou prózu. Afonso Cruz žije v souladu s vlastní životní filozofií: se svou rodinou bydlí na statku v Alenteju, kde má vlastní olivový háj. Našeho čtenáře možná zaujme skutečnost, že je milovníkem piva, a to si také sám vaří.

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

Poslední kniha, o níž bychom vám dnes chtěli říct, pochází z naší domácí kotliny. Zdeněk Svěrák ve svém nejnovějším díle zvaném Strážce nádrže využil malý notýsek, který si celý život nosil s sebou a zaznamenával si do něj zajímavé věci, které viděl a prožil. Ty nejzajímavější z nich zpracoval do této nové knihy.

Strážce nádrže

Autor: Zdeněk Svěrák

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-247-4184-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Strážce nádrže vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Starý strážce vodní nádrže Jiří Smrček si dopisuje s generálním ředitelem povodí. Jsou to zprávy o stavu přehrady, ale také o stavu jeho duše. Nevadí, že ředitel ani na jeden z jeho 23 dopisů neodpoví. Smrček, bývalý venkovský učitel, na sebe prozrazuje i věci, které každému nesvěříme. Je zjitřený úkolem, který ho zaskočil: má najít mezi spoluobčany obce Horní Znělá svého nástupce. Bude to plukovník Dekl, nebo někdo jiný? Je možné, aby to bylo veselé čtení? Pokusil jsem se o to.

Rozhovor s autorem pro Knihcentrum.cz

O autorovi

Zdeněk Svěrák je populární český dramatik, scenárista, herec, spisovatel a textař. Původním povoláním učitel českého jazyka nastoupil po 4 letech pedagogického působení jako redaktor do Českého rozhlasu. Zde se stal jedním z autorů rozhlasového pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka, v němž vznikla postava českého velikána a génia Járy Cimrmana.

Během svého působení na české mediální scéně vytvořil Zdeněk Svěrák několik hvězdných dvojic. S Ladislavem Smoljakem psali již dnes legendární divadelní hry pro domovské Žižkovské divadlo Járy Cimrmana a společně se podíleli na úspěšných filmových komediích, z nichž slavné hlášky znají lidé všech generací. Spolu s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem napsal Zdeněk Svěrák více než 500 písniček, které se stále těší velké oblibě, a to nejen u dětí, ale i jejich rodičů a prarodičů. A konečně se svým synem Janem realizovali úspěšné filmy, z nichž slavný Kolja obdržel filmového Oskara.

Zdroj: grada.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePan farář má krizi

Mercier, Jean

Karmelitánské nakladatelství, 2018

zobrazit info o knizeKvětiny

Cruz, Afonso

Argo, 2018

zobrazit info o knizeStrážce nádrže

Svěrák, Zdeněk

Cosmopolis, 2018

Napsat komentář